Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2018-2019 για Σχολικές Ομάδες του Μουσείου Συναισθημάτων

0
318

Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2018-2019 για Σχολικές Ομάδες

Το Μουσείο Συναισθημάτων, με σκοπό να ενθαρρύνει τη συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες γυμνασίων, δημοτικών και νηπιαγωγείων, στα πλαίσια της διαδραστικής έκθεσης «Στο Παλάτι του Θυμού!» και εκπαιδευτικά προγράμματα που ταξιδεύουν στα σχολεία της Αττικής και όλης την Ελλάδας.
Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες:

1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
«ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ!»
για μαθητές Γυμνασίου, Δημοτικού, Νηπιαγωγείου, Φοιτητές και Επαγγελματικά Λύκεια

2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
για μαθητές Δημοτικού και Νηπιαγωγείου

3. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στην Έκθεση του Μουσείου
«ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ!»

Ο σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη διαδραστική έκθεση του Μουσείου Συναισθημάτων «Στο Παλάτι του Θυμού!», είναι να προσφέρουν τη δυνατότητα στους μαθητές και στους σπουδαστές να αλληλεπιδράσουν με τα διαδραστικά εκθέματα, να κατακτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση του συναισθήματος του θυμού και να ανακαλύψουν δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίζουν τη ζωτική του ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα:

 • να αναγνωρίσουν τις παρορμήσεις που προκαλεί ο θυμός στο σώμα μας για  να τις αποδεχτούν και να τις ξεχωρίσουν από τις πράξεις
 • να πειραματιστούν με διαφορετικούς ρόλους και διαφορετικές αντιδράσεις στο θυμό μέσα από τους ήρωες της έκθεσης
 • να αναγνωρίσουν πως ο θυμός μπορεί να γίνει πηγή καταστροφής ή πηγή ζωτικότητας
 • να βρίσκουν τρόπους να αντιμετωπίσουν διαφορετικές καταστάσεις συγκρούσεων σαν φυσιολογικό κομμάτι της ζωής
 • να ανακαλύψουν διαφορετικές συμπεριφορές που βοηθούν και άλλες που μας μπλοκάρουν
 • να εξερευνήσουν τις βαθύτερες πηγές του θυμού για να μπορούν να αναζητήσουν τα «αντίδοτα» του
 • να ανακαλύψουν πως η έκφραση και η δημιουργικότητα βοηθάνε
 • να ανακαλύψουν τα μηνύματα που μας χαρίζει ο θυμός για να μπορούν να τον ακούν καλύτερα και να βοηθούν τον εαυτό τους
 • να μπαίνουν σε διαφορετικούς ρόλους για να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων – χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση μέσα στο παιχνίδι
 • να γνωρίσουν το συναίσθημα του θυμού καλύτερα μέσα από τις αισθήσεις
 • να παίξουν ελεύθερα για τη χαρά του παιχνιδιού, τη χαρά που μας δωρίζει το παιχνίδι καθώς γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας καλύτερα
Πληροφορίες για τη Διεξαγωγή των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα το μουσείο μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα μέχρι 48 μαθητές οι οποίοι χωρίζονται σε τρεις ομάδες.  Η κάθε ομάδα μαθητών ακολουθεί τη δική της μοναδική διαδρομή μέσα στην έκθεση και αξιοποιεί συγκεκριμένα εκθέματα της έκθεσης με οδηγό την/τον εμψυχώτρια/τή του μουσείου που ζωντανεύει την έκθεση, αφουγκράζεται την ανάγκη της ομάδας και ενθαρρύνει τα παιδιά στη διάδρασή τους με τα εκθέματα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το Μουσείο Συναισθημάτων ταξιδεύει με μουσειοσκευές που περιλαμβάνουν κινητά διαδραστικά εκθέματα και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία της Αττικής και όλης της Ελλάδας:

Εκπαιδευτικά προγράμματα με Συναισθήματα
μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών

Το Μουσείο Συναισθημάτων έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί στα σχολεία μια σειρά προγραμμάτων που αφορούν τα συναισθήματα και έχουν στόχο τη συναισθηματική καλλιέργεια των μαθητών μέσα από τον συμβολικό κόσμο των παραμυθιών.

Γιατί τα συναισθήματα μέσα από τα παραμύθια;
Γιατί τα παραμύθια μπορούν και μιλούν σε ένα βαθύτερο συμβολικό επίπεδο για τον εσωτερικό μας κόσμο, το μεγάλωμα του ανθρώπου και την πορεία της ζωής μέσα από τα μονοπάτια της αυτογνωσίας.
Σκοπός των προγραμμάτων είναι μέσα στην ασφαλή, συμβολική και μαγική ατμόσφαιρα του παραμυθιού να ταυτιστούν τα παιδιά με τους ήρωες και να ακολουθήσουν τη μοναδική διαδρομή τους για να ανακαλύψουν τα βοηθητικά  μηνύματα που μας χαρίζει το κάθε συναίσθημα.

Το κάθε πρόγραμμα αξιοποιεί τα σύμβολα των παραμυθιών, αξιοποιεί την απόσταση ασφάλειας που δημιουργεί ο κόσμος των παραμυθιών και δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά, καθώς ακολουθούν τον ήρωα της ιστορίας, να ακολουθήσουν τη δική τους προσωπική εσωτερική διαδρομή και να αναπτύξουν σχέση επικοινωνίας, φροντίδας και εμπιστοσύνης με τον εαυτό τους.

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν διαδραστική αφήγηση από τον εμψυχωτή/τρια του μουσείου με βάση το έκθεμα του μουσείου και τις ανάγκες της ομάδας και έναν εικαστικό σταθμό στη διαδρομή του κάθε παραμυθιού. Τα παιδιά ζωγραφίζουν για να εκφράσουν τη δική τους εσωτερική σύνδεση  με το κάθε συναίσθημα και να βοηθήσουν τον ήρωα να τα καταφέρει. Στον  μαγικό Κόσμο των Παραμυθιών είναι λυτρωτικό  πως ότι θελήσουν μπορεί συμβεί!

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται: με το κινητό διαδραστικό έκθεμα
«Ο Κόσμος των Παραμυθιών»
Σχεδιασμός εκθέματος: Μουσείο Συναισθημάτων σε συνεργασία με το Musee des Enfants στις Βρυξέλλες.
Σχεδιασμός παραμυθιών: Μουσείο Συναισθημάτων. Το Μουσείο έχει σχεδιάσει τα παραμύθια με σκοπό τη δημιουργική επεξεργασία του κάθε συναισθήματος.

Ακολουθούν αναλυτικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα:

1. «Η ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΟΥ μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»

2. «Η ΖΗΛΙΑ μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»

3. «Η ΦΙΛΙΑ μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»

4. «ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»

5. «Ο ΦΟΒΟΣ μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»

6. «Ο ΘΥΜΟΣ μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»

7. «ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ»

8. «ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ για τη γιορτή του ΠΑΣΧΑ»

«Η Αυτοεκτίμησή μου είναι η Δύναμή μου!»

Ανάλογα προσαρμοσμένο για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Μια φορά και έναν καιρό σε ένα τόπο μακρινό η ηρωίδα μας αναζητάει την αξία της αυτοεκτίμησης.
«… ξεκινάμε τη διαδρομή μας μέσα από ποτάμια, δάση, λίμνες και θάλασσες για το στέμμα το βασιλικό, ώστε να γίνει ο κάθε ένας μας ο Βασιλιάς ή η Βασίλισσα του Εαυτού του!
Ακολουθούμε την ηρωίδα μας και ανακαλύπτουμε την αξία της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας συνολικά, με ότι καταφέρνουμε, με ότι μας ευχαριστεί, με ότι μας δυσκολεύει, με το χρόνο που χρειαζόμαστε κάθε φορά για να είμαστε σε επαφή με τις επιθυμίες μας και τα συναισθήματά μας».

«Η Ζήλια μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών!»

Ανάλογα προσαρμοσμένο για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Μια φορά και έναν καιρό σε ένα τόπο μακρινό ο ήρωας μας αναζητάει τι είναι αυτό που θέλει να του πει η ζήλια.
«… ο ήρωας, όλο θυμώνει, πετάει πράγματα, τα σπάει και είναι έτοιμος να ζητήσει την επιστροφή της αδερφής του από εκεί που ήρθε.
Αντί αυτού, ξεκινάει τη διαδρομή του για να ανακαλύψει τι είναι αυτό που θέλει η ζήλια να του πει και έρχεται συνέχεια πάνω του!
Στο δρόμο του θα συναντήσει ένα φίλο, ένα μαγικό αντικείμενο και έναν εχθρό, το κάθε τι και ο κάθε ένας από τη μεριά του θα τον βοηθήσουν να γνωρίσει λίγο καλύτερα τη ζήλια.
Θα νιώσει τι συμβαίνει στο σώμα του την ώρα που ζηλεύει, θα κάνει χώρο στη ζήλια να μείνει παρέα της για να ακούσει τι έχει να του πει, και έτσι θα γνωρίσει περισσότερο τον εαυτό του».

«Η Φιλία μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών!»

Aνάλογα προσαρμοσμένο για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Μια φορά και έναν καιρό σε ένα τόπο μακρινό ο ήρωας μας αναζητάει τη φιλία.
«…τη μια μέρα παίζουνε μαζί και την άλλη δεν του μιλάει και δεν τον έχει φίλο.
Ξεκινάνε το αγαπημένο του παιχνίδι και δεν του λένε τίποτα.
Κι αυτός, την ώρα που έρχεται το κυνηγητό βάζει τρικλοποδιά για να δουν αυτοί τι ωραία που είναι.
Έτσι περνούν οι μέρες χωρίς να μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει «είμαστε φίλοι».
Τρία μαγικά αντικείμενα και ένας χάρτης θα τον βοηθήσουν να νιώσει που θέλει να βρίσκεται και πως.
Ακολουθούμε τον ήρωα στη διαδρομή του, αναγνωρίζουμε δυσάρεστες και ευχάριστες στιγμές στο παιχνίδι με τους φίλους μας, νιώθουμε σιγά σιγά πως ευχαριστιόμαστε το παιχνίδι και πως θέλουμε να είμαστε μέσα σε αυτό

«Τα Συναισθήματα μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»

Aνάλογα προσαρμοσμένο για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Μια φορά κι έναν καιρό  κάτι πολύ παράξενο συμβαίνει στον Κόσμο των Παραμυθιών που αναγκάζει τον ήρωα  σε μια περιπέτεια αναζήτησης…. των συναισθημάτων!
«Μη σταματήσεις εάν δε σταματήσει ο δρόμος σου. Εκεί που πηγαίνεις δεν είναι κάθε φορά εύκολα. Θα σου δώσω κάτι να σε βοηθήσει όταν θα το χρειαστείς».

Για να γυρίσουν όλα τα συναισθήματα σε όλους τους ανθρώπους  στον κόσμο των παραμυθιών θα πρέπει να βοηθήσουμε τον ήρωα  ακολουθώντας τη διαδρομή του για να ζωντανέψουμε το κάθε συναίσθημα. Μέσα από αυτή τη διαδρομή θα ανακαλύψουμε  την πολύτιμη αξία που έχει ο εσωτερικός κόσμος των συναισθημάτων στη ζωή μας.

«Ο Φόβος μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»

Ανάλογα προσαρμοσμένο για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Μια φορά κι έναν καιρό σε έναν τόπο μακρινό ο ήρωας του παραμυθιού αναζητάει τρόπους για να αντιμετωπίζει ότι είναι αυτό που τον φοβίζει.

«Φοβάμαι! Τι φοβάμαι; Μόνο ότι είναι επικίνδυνο; Ο Φόβος μου με δυσκολεύει ή μήπως και με προστατεύει; Θα πάω και θα βρω ένα τρόπο μοναδικό στον φόβο να απαντώ!».

Θα ακολουθήσουμε τον ήρωα του παραμυθιού και θα τολμήσουμε μαζί του να μπούμε στο μαγεμένο δάσος όπου ζουν όλα τα τρομαχτικά πλάσματα. Πώς είναι αυτά; Μόνο εμείς ξέρουμε και θα ανακαλύψουμε μαζί με τον ήρωα ο καθένας τον δικό του τρόπο για να τα αντιμετωπίσουμε!

«Ο Θυμός μέσα από τον Κόσμο των Παραμυθιών»

Ανάλογα προσαρμοσμένο για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Γυρίζουμε την μαγική κλεψύδρα του χρόνου προς τα πίσω και δρόμο παίρνουμε δρόμο αφήνουμε. Ακολουθούμε τη διαδρομή του ήρωα για να ανακαλύψουμε τους διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να εκφραστεί το συναίσθημα του θυμού και τη δημιουργική δύναμη που μπορεί να απελευθερώσει.

«-Εάν πάρεις το μονοπάτι που ξεκινάει από εδώ και περπατήσεις, περπατήσεις, περπατήσεις, θα δεις το πολύχρωμο με την πόρτα που δεν έχει κλειδαριά. Εκεί θα βρεις το θυμό.
-Τι είναι το πολύχρωμο που δεν έχει κλειδαριά;
-Είναι το κάστρο, το σπίτι του θυμού!
-Ευχαριστώ κύριε μάγειρα, πάω!
-Περίμενε αγόρι μου, έχω κάτι να σου δώσω που θα σε βοηθήσει να μπεις μέσα.»

«Τα Συναισθήματα στον Κόσμο των Χριστουγέννων»

Ανάλογα προσαρμοσμένο για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Μια φορά κι έναν καιρό Χριστουγέννων ακολουθούμε τον ήρωα του παραμυθιού για  να κατανοήσουμε, με έναν διαφορετικό τρόπο, σε ένα συμβολικό τόπο, την αξία όλων των συναισθημάτων μας και πως αυτά μας βοηθάνε να είμαστε ο εαυτός μας.

Πόσα συναισθήματα χωράνε στον Κόσμο των Χριστουγέννων;!
Είναι μόνο η χαρά; Η επιθυμία; Η ανυπομονησία; Η ματαίωση; Ο θυμός; Η λύπη; Ο ενθουσιασμός; Η έκπληξη; Μπορεί να εμφανιστεί και η ντροπή; Μπορεί να εμφανιστούν πολλά μαζί και καμιά φορά μπερδεμένα; Τι μπορεί να δώσει αφορμή για να αναδυθεί το κάθε συναίσθημα εν καιρώ Χριστουγέννων;

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο χώρο του μουσείου κατόπιν συνεννόησης.

«Το Λουλούδισμα των Συναισθημάτων», για τη γιορτή του Πάσχα

Ανάλογα προσαρμοσμένο για μαθητές Β΄ έως και Στ΄ δημοτικού.

Μια φορά κι έναν καιρό στη γιορτή του Πάσχα, την εποχή της Άνοιξης στον Κόσμο των Παραμυθιών η ηρωίδα ξεκινάει το ταξίδι της και μέσα από τις περιπέτειες της, θα καταφέρει να ζωντανέψει και πάλι τη χαρά, την επιθυμία, την έκπληξη, την αγάπη, τη ντροπή και το θυμό και το φόβο και τη λύπη και όλα τα συναισθήματα …γιατί κάθε συναίσθημα έχει ένα μυστικό!
Κάθε συναίσθημα μπορεί να γίνει πολύτιμος οδηγός στο ταξίδι της ζωής μας!

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο χώρο του μουσείου κατόπιν συνεννόησης.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
«Ο Θησαυρός των Συναισθημάτων»

Ανάλογα προσαρμοσμένο για μαθητές Β΄ έως και Στ΄ δημοτικού.

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων.

Τα αντικείμενα του εκθέματος αποτελούν τα ερεθίσματα για να αναγνωρίσουν, να ονοματίσουν και να ξεχωρίσουν διαφορετικά συναισθήματα, να αντιληφθούν την αξία όλων των συναισθημάτων (ευχάριστων και δυσάρεστων), να αναγνωρίσουν τη σωματική τους έκφραση και να σκεφτούν πιθανές αιτίες που τα προκαλούν και αντιδράσεις που βοηθούν.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τα κινητά εκθέματα της μουσειοσκευής «Ο Θησαυρός των Συναισθημάτων»

Στο τέλος του προγράμματος ο εκπαιδευτικός της τάξης λαμβάνει υλικό:

1. ενημερωτικό υλικό του μουσείου
2. αφίσα του Μουσείου Συναισθημάτων για την τάξη
3. καρτολίνα– παιχνίδι για κάθε μαθητή που συμμετείχε στο πρόγραμμα, σαν συνέχεια του παιχνιδιού από το Μουσείο στο Σχολείο και σαν αναμνηστικό του προγράμματος που συμμετείχαν όλοι μαζί

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται και είναι ανάλογα προσαρμοσμένα για:
• νηπιαγωγείο και  Α’ δημοτικού
• Β’ Γ’, Δ’, Ε’ , ΣΤ’ δημοτικού
• Α’, Β’ και Γ’ γυμνασίου
• φοιτητές και επαγγελματικά λύκεια

 • τα προγράμματα στην έκθεση πραγματοποιούνται από τους εμψυχωτές/τριες του μουσείου
 • είναι διάρκειας 60’ έως 90’ ανάλογα την ηλικία των μαθητών
 • πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή
 • με ώρες έναρξης που μπορείτε να επιλέξετε 9π.μ., 11π.μ. ή 1μ.μ.
 • μέγιστος αριθμός σε κάθε επίσκεψη 48 παιδιά (τα οποία χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες) και ελάχιστος αριθμός 10 παιδιά
  σε περίπτωση που οι συμμετοχές είναι λιγότερες από 10, θα χρειαστεί να καλυφθεί το αντίτιμο των 10 συμμετοχών.
 • εισιτήριο: 7 ευρώ
 • οποιοδήποτε πρόγραμμα πραγματοποιείται στο Μουσείο εκτός του επίσημου ωραρίου λειτουργίας του κοστίζει 1 ευρώ επιπλέον σε κάθε εισιτήριο
 • κάθε εισιτήριο ενισχύει το έργο του μουσείου και το βοηθάει να λειτουργεί σωστά. Το Μουσείο Συναισθημάτων δεν λαμβάνει επιχορήγηση από κανένα ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα. Το στηρίζουν αποκλειστικά τα εισιτήρια των ανθρώπων που επιλέγουν τη φιλοσοφία του και εκτιμούν το έργο που προσφέρει.