«Ελευθερία στις διαβάσεις» στο Δήμο Καλλιθέας και η συμμετοχή του Κ.Ε.Α.Τ.

0
226

Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, εστιάζει την προσοχή στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, με σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν τις προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να βιώνουν την περιθωριοποίηση, τη στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που θα έπρεπε να είναι κοινά σε όλους.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Α.μεΑ. συμμετέχει σε εκδηλώσεις με θέμα «Ελευθερία στις διαβάσεις» του Δήμου Καλλιθέας, προκειμένου να διαδώσει το μήνυμα για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

α) Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας (Μαντζαγριωτάκη 76).

β) Δράσεις ευαισθητοποίησης στην Πλατεία Κύπρου, στις 12.00.

Συμμετέχουν: ΕΣΑΜΕΑ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για Άτομα με Αναπηρίες – «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» και Φάρος Τυφλών Ελλάδας

Στη Θεσσαλονίκη, το ΚΕΑΤ σε συνεργασία με το Matter Over Matter, ένα πολιτιστικό εγχείρημα που συνδέει νέους καλλιτέχνες και designers από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία με σκοπό την από κοινού δημιουργία και απόδοση εικαστικών έργων μέσω της τεχνολογίας του 3D Printing, θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική δράση στις 3 Δεκεμβρίου, από τις 11.00 έως τις 14.00.

Θα πραγματοποιηθεί έκθεση στα πλαίσια του προγράμματος “Ακαδημία Πολιτιστικής Διαχείρισης 2017-Σόφια, Βουκουρέστι, Θεσσαλονίκη” του Goethe Institut, η οποία επιχειρεί να προσφέρει πρόσβαση σε ομάδες ατόμων με αναπηρία στην όραση μέσω ενός απτικού χάρτη, ειδικά σχεδιασμένου από το εργαστήριο Mind the Map. Ο απτικός χάρτης διευκολύνει τον επισκέπτη να περιεργαστεί απτικά την έκθεση, να περιηγηθεί με ασφάλεια στο χώρο και να επεξεργαστεί τα εκθέματα αγγίζοντάς τα.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, στις 18.00 και θα παραμείνει στον εκθεσιακό χώρο του Goethe Institut Θεσσαλονίκης, έως τις 16 Δεκεμβρίου 2018.

Πληροφορίες: matterovermatter.blogspot.com