Χριστουγεννιάτικες γιορτές στο νηπιαγωγείο: χριστουγεννιάτικο εργαστήρι

0
2107

Γράφει η Μαίρη Μπιρμπίλη

motivoΜια πολύ ουσιαστική πρόταση για χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με παράλληλα γεγονότα κάθε μορφής είναι η λειτουργία (κυλιόμενων εφόσον το σχολείο είναι πολυθέσιο) χριστουγεννιάτικων εργαστηρίων με κατασκευές, δημιουργίες, τραγούδια, αυτοσχεδιασμούς και κάθε εφικτή τέχνη. Μπορούν να εμπλουτιστούν με ενδεχόμενα ταλέντα γονέων και παιδιών (αφήγηση, χορός κτλ).

Ενδεικτικό Πρόγραμμα Εργαστηρίων

08:30-09.10: Αίθουσα “Οι καλικάντζαροι”
Κατασκευή στολιδιών από τσόχα

09:10-09:50: Αίθουσα “Παραμυθούπολη”
Παραμυθοσαλάτα: οι καλικάντζαροι της Αγέλαστης Πολιτείας σπάνε τα μπαλόνια της Φρικαντέλας και κάνουν δημοψήφισμα αν θα ελευθερώσουν τη γαλοπούλα ή αν θα την φάνε!

09:50-10:30: Αίθουσα “Άγιος Βασίλης”
To δέντρο των ευχών: δημιουργούμε ένα πελώριο δέντρο από κάνσον ή χαρτόκουτες ή τσαλακωτό χαρτί του μέτρου ή όπως αλλιώς μπορούμε. Τα παιδιά γράφουν σε χάρτινες μπάλες ή αστέρια ή άλλο στολίδι την ευχή τους. Αν δε μπορούν κάποια να γράψουν, τη ζωγραφίζουν. Κρεμάμε όλες τις ευχές (μπορούμε να βάλουμε και τις δικές μας αλλά και αυτές των γονιών που θα παρευρίσκονται) στο δέντρο και δημιουργούμε το πολύχρωμοδέντρο των ευχών. 

10:30-11:00: Αίθουσα “Το νησί του θησαυρού “
Το κυνήγι του Χριστουγεννιάτικου θησαυρού: αναζητούμε τον καθορισμένο θησαυρό που κάπου κρύβεται εντός της τάξης μας…Μάλλον!
 Μπορούμε να ορίσουμε ένα έπαθλο για τους νικητές αλλά και για όλους τους συμμετέχοντες όπως κάποιο γλύκισμα κτλ

11:00-11:40 γεύμα-διάλειμμα

11:40-12:10: Αίθουσα “Καλλιτεχνικό εργαστήρι”
Κατασκευή χριστουγεννιάτικης κάρτας με χαρτόνι και ανακυκλώσιμα ή άλλα υλικά (φύλλα κανέλας κ.α.)

12:10-12:40: Αίθουσα “Χριστούγεννα-Πρωτούγεννα”
Χριστουγεννιάτικο τραγούδι: διαλέγουμε ένα από τα δεκάδες τραγούδια ή κάλαντα που υπάρχουν και δημιουργούμε μια επιτόπια χορωδία με παιδιά και γονείς. Ηχογραφούμε το αποτέλεσμα (και τα πολλά γέλια που θα υπάρξουν) και αναπαράγουμε το mp3 μας σε κόπιες για αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα!