Ένα αλλιώτικο Πιρούνι, του Βασίλη Τερζόπουλου

0
754

Αναταραχή στην Κουζίνα #2
Τίτλος:  Ένα αλλιώτικο Πιρούνι
Συγγραφέας: Βασίλης Τερζόπουλος
Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Ζαφείρη
Επιμέλεια κειμένων: Δημήτρης Καραδήμας
Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2016
Σελίδες: 72
Μέγεθος: 14,5 Χ 21
Μπλε Σειρά 3
Μια ιστορία με το τέλος που διαλέγεις εσύ
Για παιδιά 8+ ετών
ISBN: 978-618-5151-21-8

Αγόρασέ το

Πρωταγωνιστής της ιστορίας, ένα αλλιώτικο Πιρούνι ο Άρης νεοφερμένος κάτοικος της μεγάλης κουζίνας  μαζί με ένα καινούργιο σετ πιρουνιών και μαχαιριών. Ο Άρης ήταν λίγο διαφορετικός από τ’ άλλα πιρούνια, γιατί του έλειπε ένα δόντι κι έμοιαζε  κουτσό.

«- Θα καταφέρει να προσαρμοστεί στις δουλειές της Κουζίνας μας πιστεύεις; ρώτησε η Κατσαρόλα την κυρά – Κουτάλα, όταν όλοι είχαν φύγει πια από τον πάγκο.
– Γιατί όχι; της είπε εκείνη χαμογελώντας ελαφρά. Κανείς δεν είναι άχρηστος ή ανίκανος, ακόμη κι αν μειονεκτεί σε κάτι

Την επόμενη μέρα ήταν η γιορτή για τα γενέθλια της κυρίας του σπιτιού και γίνεται το πρώτο ατύχημα, καθώς μια από τις φίλες της κυρίας θέλησε να δοκιμάσει λίγη από τη μηλόπιτα και πήρε το πιρούνι που του έλειπε το δόντι με αποτέλεσμα να πέσει η μηλόπιτα πάνω στο φόρεμα της καλεσμένης. Ήταν η πρώτη εμφάνιση του Άρη και επέστρεψε στην Κουζίνα απογοητευμένος. Μετά το ατυχές περιστατικό βγήκε μόνο λίγες φορές από το συρτάρι. Οι υπόλοιποι κάτοικοι της κουζίνας τον κοιτούσαν αμήχανα.

Ένα δεύτερο συμβάν όμως προκάλεσε γέλια και ειρωνείες εις βάρος του διαφορετικού πιρουνιού. Η κυρά – Κουτάλα βιαζόταν να χτυπήσει το αυγολέμονο για το φρικασέ και άρπαξε το αλλιώτικο πιρούνι χωρίς να προσέξει  ότι του έλειπε ένα δόντι. Ο Άρης προσπάθησε, σχεδόν ξεπέρασε τα όρια της αντοχής του όμως δεν τα κατάφερε. Η κυρά – Κουτάλα δεν είπε τίποτα και συνέχισε να χτυπά το αυγολέμονο με άλλο πιρούνι. Όμως οι υπόλοιποι κάτοικοι της κουζίνας έβαλαν στο μάτι τον Άρη και τον παγίδευσαν μέσα σ’ ένα τάπερ παγωτού για να γελάσουν. Μόλις που γλίτωσε την πνευμονία ο Άρης. Η απογοήτευσή του ήταν τόσο μεγάλη που άρχισε να σκέφτεται πως ίσως είναι καλύτερα να εγκαταλείψει την Κουζίνα. Η πολύχρωμη πετσέτα και πιστή του φίλη, η Ρίτα θα προσπαθήσει να τον μεταπείσει, με τη βοήθεια του Αλατιού και του Πιπεριού. Εκείνη πάντα δίπλα του να τον συμβουλεύει και να του διηγείται ιστορίες από τα παλιά. Όπως τότε που είχε ξεσπάσει καυγάς ανάμεσα στο Αλάτι και το Πιπέρι και απ’ το πείσμα τους χαλάσανε όλες οι γεύσεις  από εγωισμό και μόνο. Τώρα όμως είναι τόσο αγαπημένοι και ούτε που θυμούνται την παλιά τους κόντρα.

Απογοητευμένος ο Άρης σκέφτεται πως ίσως είναι καλύτερα να εγκαταλείψει την Κουζίνα. Η πιστή του φίλη Ρίτα, η πολύχρωμη Πετσέτα, θα προσπαθήσει να τον μεταπείσει, επιστρατεύοντας τη βοήθεια του Αλατιού και του Πιπεριού. Οι κάτοικοι της Κουζίνας θα συνεχίσουν τα πειράγματα και τις ειρωνείες εις βάρος του και ο Άρης πρέπει να αντιδράσει. Η απόφαση είναι καθαρά δική του και βρίσκεται σε μεγάλο δίλλημα να μιλήσει και να αντιδράσει στους χλευασμούς και τα πειράγματα και να τους κάνει να σταματήσουν αν τον ενοχλούν; Ή μήπως να μην αντιδράσει καθόλου, να μάθει να είναι αδιάφορος και να ζει ανέμελος;Θα καταφέρει ποτέ να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, να σερβίρει εκλεκτά εδέσματα, φίνα τυριά και πικάντικους μεζέδες στα πιο επίσημα γεύματα στο σπίτι;

Σ΄ αυτό ακριβώς το σημείο καλείται ο αναγνώστης να αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη λύση για τον Άρη γιατί στο βιβλίο υπάρχουν και οι δύο επιλογές. Έτσι στην ιστορία μας, όπως και στην πραγματική ζωή η κάθε επιλογή επηρεάζει και την πορεία των πραγμάτων.
Δεν θα σας αποκαλύψουμε τη συνέχεια καθώς εσείς επιλέγετε το τέλος της ιστορίας. Μια ιστορία με χιούμορ, ευαισθησία και πολλαπλά νοήματα για τον εκφοβισμό και τη διαφορετικότητα με δύο διαφορετικές εκδοχές για το τέλος που εσείς θα επιλέξετε.

Ο συγγραφέας Βασίλης Τερζόπουλος μετά την επιτυχία του πρώτου βιβλίου «Αναταραχή στην Κουζίνα» επιλέγει μια ιστορία που θα σας κάνει να δείτε καθετί διαφορετικό με άλλη ματιά.  Η εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Ζαφείρη απεικονίζει με ρεαλισμό, μικρές σκηνές από την ζωή των κατοίκων στην μεγάλη Κουζίνα σε ασπρόμαυρο φόντο.

Ο αναγνώστης διαβάζοντας την ιστορία θα αναγνωρίσει στους ήρωες της ιστορίας, στάσεις και συμπεριφορές από την καθημερινή ζωή. Γιατί η μικρή κοινωνία της μεγάλης Κουζίνας αποτελεί τον μικρόκοσμο της δικής μας κοινωνίας και το δικαίωμα όλων για ειρηνική συνύπαρξη.  Καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψη του χωρίς να θίγει ή να προσβάλει τον άλλο. Η ψυχολογική χειραγώγηση και η λεκτική βία αποτελεί συμπεριφορά που περιέχει την κακοποίηση. Πολλά άτομα υφίστανται “bulling” και κλείνονται στον εαυτό τους, απομονώνονται και φοβούνται να μιλήσουν. Στο βιβλίο αυτό είναι διάχυτο το μήνυμα για το σεβασμό στη διαφορετικότητα, αλλά και προτείνονται τρόποι για το πώς θα διαχειριστεί κάποιος που υφίσταται κακοποίηση μια ανάλογη κατάσταση.
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα επίμετρο από την καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Παρούλα Νάσκου – Περράκη.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Βασίλης Τερζόπουλος γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη αλλά μεγάλωσε στη Δράμα, γεγονός που καθόρισε και την πορεία του ως συγγραφέα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών πάνω στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το London School of Economics. Εργάστηκε ως ειδικός συνεργάτης στο π. Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στους τομείς της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού. Από το 2004 συνεργάζεται με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Ασχολείται επίσης με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενώ για μία δεκαετία υπήρξε ενεργό μέλος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Έχει γράψει πεζά κείμενα, σενάρια για ταινίες μικρού μήκους και κείμενα για το θέατρο.
Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου ασχολείται με τη δημοσιογραφία, συνεργαζόμενος με περιφερειακά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης. Σημαντική στιγμή στην ζωή του όταν συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού της Ονειρούπολης του δήμου Δράμας ( 2010) και βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο για το παραμύθι του ‘’Ο παράξενος επισκέπτης της Ονειρούπολης’’. Στα επόμενα δύο χρόνια κατάφερε το παραμύθι του να γίνει εικονογραφημένο βιβλίο και να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα.
Το επόμενο βιβλίο του Αναταραχή στην κουζίνα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή “Mess in the kitchen” στα αγγλικά για τους λάτρεις του ηλεκτρονικού βιβλίου. Εκφράζεται μέσα από τη συγγραφή και συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τη συνέχεια της σειράς Αναταραχή στην κουζίνα και το βιβλίο Ένα αλλιώτικο πιρούνι , μια ιστορία που το τέλος διαλέγει ο αναγνώστης.

Τα βιβλία του:
Ο παράξενος επισκέπτης της Ονειρούπολης, Άγκυρα, 2010
Αναταραχή στην κουζίνα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2014
Αναταραχή στην κουζίνα: Ένα αλλιώτικο πιρούνι, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2016

*** 

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Κωνσταντίνα Ζαφείρη γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στον Βόλο Μαγνησίας, όπου για χρόνια παρακολούθησε μαθήματα ελευθέρου σχεδίου και χρώματος. Αποφοίτησε από το τμήμα Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι Αθήνας. Εκεί ανακάλυψε τη μαγεία της οπτικής επικοινωνίας και της εικονογράφησης. Έχει παρακολουθήσει το Σεμινάριο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).