Έτσι αισθάνομαι, του Κρίστοφερ Σάιλας Νηλ

0
945

Τίτλος: Έτσι αισθάνομαι
Συγγραφείς – εικονογράφος: Κρίστοφερ Σάιλας Νηλ
Μετάφραση: Χριστίνα Παπαδοπούλου
Επιμέλεια: Αντωνία Κιλεσοπούλου
Σελίδες: 32

Μέγεθος: 25 Χ 23
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2016

Αγόρασέ το

Είναι πολύ δύσκολο να παρουσιάσει κανείς ένα τόσο ωραίο βιβλίο, τη στιγμή μάλιστα που με λίγα λόγια καταφέρνει να πει τόσα πολλά! Ας κάνουμε μια προσπάθεια λοιπόν… Το “Έτσι αισθάνομαι” είναι ένα εικονοβιβλίο με θέμα τα συναισθήματα. Ήρωας του βιβλίου είναι ένα μελαχροινό αγόρι το οποίο γελάει, κλαίει, θυμώνει, χαίρεται. Ανακαλύπτει τα συναισθήματά του, ενώ παράλληλα, διαπιστώνει πως παρόμοια συναισθήματα έχουν κι άλλοι άνθρωποι ακόμα και τα ζώα. Έτσι αφήνεται να βιώσει και να μοιραστεί κάθε του συναίσθημα.

Ο συγγραφέας προσεγγίζει τον συναισθηματικό κόσμο του αγοριού με έναν τρόπο σχεδόν ποιητικό. Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη. Μοιάζει σαν μια διακριτική υπενθύμιση του ρόλου που έχουν οι ενήλικες για την συναισθηματική επίγνωση των παιδιών, τα οποία δεν είναι πάντα σε θέση να αναγνωρίσουν και να κατονομάσουν τα συναισθήματά τους.

Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι εξ ολοκλήρου σε χρώμα μπλε και τις διάφορες αποχρώσεις του. Λίτες, γοητευτικά απλές εικόνες που η σύλληψή τους οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι ενδοσκόπησης, αφού εύκολα ταυτίζεται με το αγόρι της ιστορίας. Μαγικές στιγμές είναι κατά τη γνώμη μας, οι σελίδες με τον μικρό ήρωα να κλαίει και να τραγουδάει. Όταν κλαίει τα δάκρυά του γίνονται μικρά πουλιά, ενώ στην επόμενη σελίδα βρέχει. Μεγάλη ανακούφιση για τα αγόρια που για αιώνες κουβαλούν το στερεότυπο “οι άντρες δεν κλαίνε”. Όταν το αγόρι τραγουδάει, η φωνή του γίνεται χιλιάδες μικρά αστέρια που γεμίζουν το σύμπαν. Κι αυτή είναι μια στιγμή που όλοι την απολαμβάνουν

Σας προτείνουμε να αναζήτησετε το βιβλίο και σίγουρα θα το απολαύσετε!

Η elniplex-ική αξιοποίηση:

– Το βιβλίο μοιάζει σαν ένα ημερόγιο αποτύπωσης συναισθημάτων. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα είχε ενδιαφέρον να δημιουργήσουμε ένα ημερολόγιο συναισθημάτων στην τάξη με φωτογραφίες ή ζωγραφιές των παιδιών και σύντομες λεζάντες.

– Μπορούμε να αναζητήσουμε μαζί με τα παιδιά μελωδίες με αφορμή τα διάφορα συναισθήματα που βιώνει ο ήρωας, να τις αποθηκεύσουμε σε ένα cd και να δημιουργήσουμε ένα πολυτροπικό βιβλίο με εικόνες και μελωδίες.