Εύη Τσιτιρίδου: “Η αγάπη ως φύση κραταιά και παντοδύναμη και ως κινητήριος δύναμη της ζωής…”

0
250

Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου BOOK SECRET στο ELNIPLEX για το βιβλίο της “Ψίθυροι στην αμμουδιά” (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο):Ζητάτε να σας αποκαλύψω το μυστικό αυτού του βιβλίου, την πηγή της έμπνευσής μου. Θα σας το πω με μια λέξη και μετά δεν θα έχουμε πλέον μυστικά μεταξύ μας. Είναι ο έρωτας, η αγάπη. Ως φύση κραταιά και παντοδύναμη και ως κινητήριος δύναμη της ζωής. Ο έρωτας και η αγάπη όχι μόνο για το ζην αλλά κυρίως για το ευ ζην. Ο έρωτας και η αγάπη, σε πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους μορφές, άλλες απροκάλυπτα και αυθόρμητα φανερές και άλλες όχι, διαποτίζουν κάθε σελίδα του, τόσο στο κείμενο όσο και στις εικόνες του. Προσπαθήστε να τις προσδιορίσετε ξεφυλλίζοντάς το αργά αργά, όπως ένα δροσερό μαρούλι από τον κήπο της καρδιάς σας, μηρυκάζοντας με σοφή υπομονή την ιστορία του. Κι όταν φτάσετε στο μεδούλι του, ίσως ακούσετε μια φωνή μέσα σας να ψιθυρίζει στωικά: «τελικά, σ’ αυτήν τη ζωή τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν!». Και την εγρήγορσή μας, στ’ αλήθεια και στα παραμύθια, απαιτούν…

Επιτρέψτε μου και μία αφιέρωση, αυτήν που κάνει αιώνες τώρα το κρινάκι της θάλασσας, ή αλλιώς «Παγκράτιο το παράλιο», στη νυχτοπεταλούδα του:

«…θές με ὡς σφραγῖδα ἐπὶ τὴν καρδίαν σου,
ὡς σφραγῖδα ἐπὶ τὸν βραχίονά σου·
ὅτι κραταιὰ ὡς θάνατος ἀγάπη,
σκληρὸς ὡς ᾅδης ζῆλος·
περίπτερα αὐτῆς περίπτερα πυρός, φλόγες αὐτῆς·
ὕδωρ πολὺ οὐ δυνήσεται σβέσαι τὴν ἀγάπην,
καὶ ποταμοὶ οὐ συγκλύσουσιν αὐτήν…».

«…Βάλε με σφραγίδα στην καρδιά σου,

ωσάν σφραγίδα στο μπράτσο σου·

είναι δυνατή η αγάπη σαν το θάνατο

και σκληρός ο πόθος σαν τον άδη·

οι σπίθες της είναι σπίθες της φωτιάς,

φλόγα του Θεού.

Νερά ποτάμια δεν μπορούν

να σβήσουν την αγάπη…».

Από το «Άσμα ασμάτων», σε μετάφραση Γιώργου Σεφέρη

Απολαύστε το και ως άκουσμα από τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζιδάκη, με το Γρηγόρη Ψαριανό και τη Φλέρυ Νταντωνάκη.

Εύη Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου
για το ELNIPLEX