Ζωγραφίζοντας εξερευνώ τη Μινωική Κρήτη, της Ηλιάνας Μπάρδη

0
1545

Τίτλος: Ζωγραφίζοντας εξερευνώ τη Μινωική Κρήτη
Συγγραφέας: Ηλιάνα Μπάρδη
Εικονογράφηση: Ηλιάνα Μπάρδη
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2015
Σελίδες: 52
Μέγεθος: 24 Χ 24
ISBN: 978-960-471-097-3

Αγόρασέ το

zografizontas_minoiki_crete_coverΟ Μινωϊκός πολιτισμός σε πλήρη παράταξη! Η Ηλιάνα Μπάρδη ερεύνησε και συγκέντρωσε σε 50 σελίδες μεγάλου μεγέθους ένα υπερπλήρες αφιέρωμα-προσέγγιση στο περίφημο πολιτισμού των Μινωϊτών.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου (μεγέθους 29Χ28 παρακαλώ) ο νεαρός αναγνώστης-ερευνητής θα γνωρίσει τους Μινωϊτες, τους τόπους που μεγαλούργησαν, τον πολιτισμό και τα δημιουργήματά τους, τα προϊόντα, τους ανθρώπους τους και τα επιτεύγματά τους, την περίφημη τέχνη τους.

Θα γνωρίσουν την τοιχογραφία από το Ακρωτήρι της Θήρας, τις Μινωικές σφραγίδες, τη σχέση των Μινωιτών με τον αστερισμό του Ταύρου αλλά και το ίδιο το ζώο, το ρυτό (αγγείο για σπονδές), τα ταυροκαθάψια, το δίσκο της Φαιστού, το ανάκτορο της Κνωσσού, τον περίφημο μύθο του λαβυρίνθου, την διάσημη τοιχογραφία με τα δελφίνια που μάλλον βρισκόταν στα διαμερίσματα της βασίλισσας, τις Παριζιάνες με τα γαλάζια, τα κοσμήματά, τις πομπές, τα όπλα τους, τα αγγεία τους, το επιτραπέζιο παιχνίδι “Ζατρίκιο” και πολλές ακόμα πτυχές του Μινωϊκού πολιτισμού.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα βιβλίο-εργαστήριο Εικαστικών για παιδιά Γ’ Δημοτικού και άνω, εμπνευσμένο απο την ζωή, τον πολιτισμό και την τέχνη των Μινωιτών, δηλαδή των κατοίκων της προϊστορικής Κρήτης την εποχή του Χαλκού.

Το σημαντικότερο στο βιβλίο της Η. Μπάρδη είναι πως δεν πρόκειται για ένα ακόμα εγκυκλοπαιδικό βιβλίο που άλλαξε σχήμα, πλούτισε την ύλη και ήρθε να μας τα πει λίγο αλλιώτικα για τη Μινωική Κρήτη. Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο ο μικρός αναγνώστης συμμετέχει και αλληλεπιδρά σα να βρίσκεται σε κάποιο βιωματικό εργαστήρι. Στις 50 σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης καλείται πάνω από 20 φορές να δημιουργήσει, να συνθέσει, να ζωγραφίσει μοτίβα, να ολοκληρώσει σχέδια, να φανταστεί, να εντοπίσει, να κατασκευάσει μια μινωική κατοικία, να χαράξει, να συμπληρώσει τοιχογραφίες και πομπές, να φτιάξει τα δικά του μινωικά καλλιτεχνήματα και πολλά άλλα ευφάνταστα.

Εκτίμησα βαθιά το γεγονός πως το βιβλίο δεν περιέχει βαρετές ασκήσεις και ανιαρά φύλλα εργασίας με σκοπό να μας κάνουν να μην ξανασχοληθούμε με την Μινωική Κρήτη αλλά πραγματικά ενδιαφέρουσες εργασίες και εικαστικές ενασχολήσεις με την τέχνη, τη ζωή και τον πολιτισμό της περιοχής.

Το μεγάλο μέγεθος του βιβλίου κάνει ακόμα πιο ελκυστικό το εγχείρημα.

Από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Ηλιάνα Μπάρδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και στην Ακαδημία Willem de Kooning του Rotterdam. Παρακολούθησε εργαστήρια τεχνικής Αγιογραφίας και Φορητών Εικόνων, Χαρακτική–ξυλογραφίας και Πολυμέσων. Από το 2006 έως το 2010, στη Σητεία, παρέδιδε μαθήματα Εικαστικών και ελεύθερου σχεδίου στο Εργαστήριο Ζωγραφικής σε παιδιά και νέους από 5 έως 18 ετών, όπως επίσης και σχέδιο-χρώμα σε ενήλικες.

Aπό το 2006 έως σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός των Εικαστικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στην Κρήτη. Στο Αρχαιολογικό μουσείο στην Σητεία ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με έργα της εποχής του χαλκού στην Κρήτη. Από το 2010 και έπειτα πραγματοποιεί πολιτιστικά προγράμματα για την τέχνη της εποχής σε παιδιά της τρίτης τάξης του Δημοτικού.

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκθέσεων και έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για θέματα εικαστικής παιδείας. Με την εικονογράφηση ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 2010 με αρχαιολογικό σχέδιο για τις εκδόσεις της ανασκαφής στο Παλαίκαστρο Σητείας από την Βρετανική Σχολή (τεχνικό σχέδιο κεραμικών αγγείων, λίθινων εργαλείων και αναπαραστάσεις τοιχογραφιών).