Ζωογραφιές, η πρώτη μου πινακοθήκη ζώων, των Τ. Ντόναλντσον και Σ. Κινγκ-Τσάϊ

0
2352

Πρώτα είναι ο απίστευτα ευρηματικός τίτλος που φέρνει στα ελληνικά η Αντωνία Γουναροπούλου μετατρέποντας το Animalphabet, δηλαδή την Ζωοαλφάβητο σε Ζωογραφιές. Κι ενώ αλλάζει την αλφαβητική λογική διαδοχή της Ντόναλντσον που ούτως ή άλλως δε θα μπορούσε να ακολουθήσει λόγω της αλφαβητικής διαφοράς των γλωσσών (ant/μυρμήγκι, butterfly/πεταλούδα, caterpillar/κάμπια, deer/ελάφι, elephant/ελέφαντας κ.ο.κ., δημιουργεί μια άλλη ευφάνταστη τιτλομαγεία, απόλυτα κοντά στο εικαστικό πνεύμα του βιβλίου και την ασύγκριτη δουλειά της Σάρον Κινγκ Τσάϊ.

Ζωογραφιές. Η Ντόναλντσον δημιουργεί ένα αλφάβητο ζώων όπου το ένα διαδέχεται το προηγούμενο καθώς υπερέχει αυτού σε κάποια ιδιότητα. Το έξυπνο αλφάβητο της διακεκριμένης συγγραφέα, που δεν εγκαταλείπει την χαλαρή κλιμακωτή δομή ενός picture book, απογειώνει η απίστευτη δουλειά της αυστραλοθρεμμένης εικονογράφου η οποία δημιουργεί ένα ευφάνταστο πολυτροπικό παιχνίδι, όπου κάθε ζώο γίνεται ένα κινούμενο κομμάτι τέχνης, με folding pages (αναδιπλούμενες και επ-εκτεινόμενες σελίδες), με χρώματα και κομμένα τμήματα στις σελίδες που δημιουργούν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι πρόβλεψης για το επόμενο ζώο.

Ένα έντυπο παζλ τέχνης με λογικές αλλά και απρόσμενες ερωτήσεις που μας ταξιδεύει στο ζωικό βασίλειο, ενώ οι εικαστικοί πειραματισμοί είναι το λιγότερο απογειωτικοί της φαντασίας. Κινούμενους πίνακες θα χαρακτήριζα αυτές τις 24 διπλές σελίδες της Τσάϊ. Αποκτήστε το και θα εκπλαγείτε από το πόσο μπροστά μπορεί να προχωρήσει το βιβλίο όταν έχεις ανοιχτό βλέμμα και ορίζοντες και δεν θέλεις μια από τα ίδια.

Από την συγγραφέα του Γκρούφαλο, του Μια σκούπα μα τι σκούπα, του Ξυλαράκη και άλλων παγκόσμιων επιτυχιών. Εκδόσεις Πατάκη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Ζωογραφιές, η πρώτη μου πινακοθήκη ζώων
Τίτλος πρωτοτύπου: Animalphabet
Συγγραφέας: Τζούλια Ντόναλντσον
Εικονογράφηση: Σάρον Κινγκ Τσάϊ
Μετάφραση: Αντωνία Γουναροπούλου
Εκδόσεις: Πατάκη, Ιανουάριος 2019
DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
Σελίδες: 48
Μέγεθος: 20 Χ 28
ISBN:
978-960-16-7985-3