Ευγένιος Τριβιζάς και Βαγγέλης Ηλιόπουλος για την Άλκη Ζεη

0
1150

Ο Ευγένιος Τριβιζάς και ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος μιλούν για την Άλκη Ζέη. Το ELNIPLEX τους ευχαριστεί θερμά.

eugenios_trivizas1_interview

“Το καλό και το κακό”

Η Άλκη έχει κάνει ένα μεγάλο καλό και ένα μεγάλο κακό σε αυτό τον κόσμο.
Το καλό είναι ότι έχει κάνει όλα τα μολύβια φάμπερ να αισθάνονται περήφανα, επειδή με μολύβι φαμπέρ έγραψε τα πρώτα της λογοτεχνικά κείμενα.
Το κακό είναι ότι έχει κάνει τα φτερά χήνας, τα μπικ, τους στιλογράφους, τους κοντυλοφόρους, τους μαρκαδόρους ακόμα και το πολυτελές στυλό mont blanc του πρωθυπουργού, να σκάνε από την ζήλια τους.
Πληροφορούμαι μάλιστα απο έγκυρες πηγές ότι το τελευταίο σχεδιάζει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μύτης για να γίνει και αυτό μολύβι φάμπερ.
Ευγένιος Τριβιζάς

iliopoulos3

“Ένα βήμα διαφορετικό από όλα”

Όταν διδάσκεσαι πως ένα μυθιστόρημα άλλαξε το ρου της Παιδικής Λογοτεχνίας, μια χρονιά πριν γεννηθείς, στο μυαλό σου η συγγραφέας του αγγίζει τα όρια του μύθου. Δεν τολμάς να ονειρευτείς ότι θα τη γνωρίσεις και θα σου χαρίσει τη φιλία της. Η Άλκη Ζέη για εμένα δεν ήταν του κόσμου τούτου. Ήταν μια ηρωίδα από αυτές που συναντάμε μονο στα βιβλία.
Πρώτα γνώρισα την αχώριστη παιδική της φίλη Ζωρζ Σαρή. Αρχές της δεκαετίας του ’90, χάρη στην Έλενα Πατάκη, εντρύφησα σε όλο το έργο της, συζήτησα ατέλειωτα μαζί της, μαγεύτηκα. Σε ολες τις συζητήσεις μας πάντα μου μιλούσε για την Άλκη. Αυτό δε στάθηκε όμως ικανό να με πείσει οτι η Άλκη ήταν του κόσμου τούτου. Αποκλείεται. Ήταν το “Κούλι”, όπως το περιγράφει στα μυθιστορήματα. Αρχές του 2000 τη συνάντησα πολλές φορές σε εκδηλώσεις και πάντα μόλις έβρισκα το θάρρος να της μιλήσω μπέρδευα τα λόγια μου, κόμπιαζα, τα έχανα. Σε μια εκδήλωση του ΕΚΠΑ καθίσαμε στο ίδιο πάνελ και μετά στο δείπνο στο ίδιο τραπέζι. Τότε μου είπε το καθοριστικό:
“Βαγγέλη θα πιούμε ένα ουισκάκι; ”
Τι; Η Άλκη κανονικός άνθρωπος;
Μου το επιβεβαίωσε η Μαίρη Κρητικού στην οποία χρωστάω τη σχέση μου μαζί της. Στο πλαίσιο των δράσεων της ΕΨΥΠΕ συνεργαστήκαμε ουσιαστικά και τότε, πέρα από τη λογοτέχνη Άλκη που θαύμαζα, αγάπησα τον άνθρωπο Άλκη.
Μάλλον ήταν τότε που την “εξημέρωσα”.
Ακούραστη, συνεπής σε ο,τι πιστεύει, τολμηρά ειλικρινής, θαρραλέα δίνει σε όλους μας μαθήματα ζωής.
Σε μια λογοτεχνική διαδρομή από το Καπλάνι έως τον Ψεύτη Παππού και το Faber, ο αναγνώστης συναντά στις ζωές των ηρώων της όλη την ιστορία της Ελλάδας, γραμμένη με λογοτεχνική δεινότητα και με μια εκπληκτική αφηγηματική απλότητα. Αυτή την απλότητα που χαρακτηρίζει και την ίδια. Γιατί η αξία της Άλκης κρύβεται στο ανεπιτήδευτα και αψεγάδιαστα απλό. Το απλό σαν το λευκό του αρχαίου κίωνα, σαν το λευκό του αγριολούλουδου. Είναι λογοτέχνης. Δεν έγινε.
Τι να της πω; Ένα απλό ευχαριστώ δε φτάνει. Να’ναι πάντα καλά και να γράφει, να γράφει, να γράφει ασταμάτητα.
Βαγγέλης Ηλιόπουλος

alki_zei_gnoriste_feat

ELNIPLEX
Κυρία Ζέη, η τιμή για εμάς ήταν ασύγκριτη, από εκείνες που που σπάνια συμβαίνουν στις ζωές των ανθρώπων.
Θερμές ευχαριστίες στην κυρία Ντόρα Τσακνάκη για όλα όσα έκανε.