Η αποθήκη, των Β. Κουτσιαρή και Θ. Μιμηλάκη

0
1003

Τίτλος: Η αποθήκη
Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Μάιος 2015
Επιμέλεια κειμένου: Γιώτα Γκότση
Σελίδες: 48
Μέγεθος: 22 Χ30
ISBN: 978-960-5630-94-2

Αγόρασέ το

Γράφει η Δώρα Πουρή και ο Απόστολος Πάππος (γιατί το διάβασαν κι οι δυο και το είδαν με ίδιο βλέμμα)

i_apothiki_cover

Αφηγητής της ιστορίας είναι ένα περιστέρι, ένα ολόλευκο περιστέρι που σκόπιμα επέλεξε ο συγγραφέας για να ξετυλίξει το κουβάρι μιας ιστορίας για την διεκδίκηση της ελευθερίας. Το περιστέρι , σύμβολο ειρήνης βρίσκεται φυλακισμένο μαζί με άλλα περιστέρια μέσα σε μια αποθήκη. Ο λόγος γιατί ο αρχηγός τους, ένα περιστέρι με λαβωμένη τη φτερούγα, τους είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που τους παραμόνευαν στον έξω κόσμο, αν τολμούσαν να ξεμυτίσουν από την αποθήκη.

“Κάτι παράξενο συνέβαινε σε αυτή την αποθήκη…
Mόλις άνοιγε η πόρτα,
συναγερμός χτυπούσε για όλα εμάς τα περιστέρια.
Μπαίναμε σχεδόν ολόκληρα μέσα στα άχυρα,
για να προστατευτούμε.
Δεν έπρεπε να μας δει το φως!
Θα μας έκαιγε τα φτερά!
Ο πρώτος κανόνας που μάθαμε από την αρχηγό,
το περιστέρι με τα γαλάζια φτερά”.

Όμως το λευκό περιστέρι ήθελε τόσο πολύ να βγει έξω από την αποθήκη, να δει τι υπάρχει πέρα απ’ αυτήν, να γνωρίσει τον κόσμο. Δεν μπορούσε να καταλάβει το λόγο που έπρεπε να μένουν εκεί μέσα κλεισμένα. Θα καούν τα φτερά σας μόλις τα δει ο  ήλιος”, τους έλεγε μέσες άκρες ο αρχηγός με τη γαλάζια φτερούγα. Είχε εξερευνήσει κάθε γωνιά της αποθήκης σπιθαμή προς σπιθαμή και είχε ανακαλύψει σχεδόν όλες τις κρυψώνες , στην περίπτωση που άνοιγε ξαφνικά η πόρτα της αποθήκης.

Ώσπου μια μέρα ανακάλυψε πως ένα από τα τούβλα στον τοίχο είχε μια τρύπα που ίσα ίσα χωρούσε να περάσει. Αυτή η μικρή τρύπα στον τοίχο ήταν η πρώτη χαραμάδα ελευθερίας, μια λαμπρή ευκαιρία να αποδράσει από την αποθήκη και να βρεθεί στον έξω κόσμο που τόσο επιθυμούσε. Μόλις τα κατάφερε, άρχισε να παραπατά και να προσπαθεί να καλύψει το κεφάλι του με τις φτερούγες, μη τυχόν και καούν από τον ήλιο. Όχι μόνο δεν κάηκαν αλλά είχαν και μια υπέροχη λάμψη. Γιατί άραγε το περιστέρι με τη λαβωμένη φτερούγα τους είχε πει ψέματα; Γιατί σκορπούσε τον φόβο σε όλα τα περιστέρια;

Τέτοια ερωτήματα βασάνιζαν το περιστέρι που δεν μπορούσε να κοιμηθεί, βιαζόταν να ξημερώσει και να βρεθεί στον έξω κόσμο προτού ξυπνήσουν οι άλλοι. Ήταν τόσο όμορφα εκεί έξω, με το απέραντο γαλάζιο τ’ ουρανού και το πρώτο φως της ημέρας να ξεπροβάλει δειλά δειλά. Ο ήλιος, που τόσο πολύ φοβόταν, ξεπρόβαλε τώρα και χάριζε το φως του ολόγυρα.  Το περιστέρι τώρα γνώριζε την αλήθεια.

Έτσι, την επόμενη φορά που η αρχηγός φώναξε “ο ήλιος” κι όλοι έτρεξαν να κρυφτούν, κρύφτηκε κι εκείνο μα άνοιξε μια μικρή τρύπα για να βλέπει. Κι όμως ήταν η αρχηγός που τώρα έβγαινε από τη φωλιά κρυφά για να μην ανακαλύψουν το μυστικό της. Τώρα επιβεβαιώθηκε ότι σκόπιμα τους κρατούσε φυλακισμένους στην αποθήκη. Έπρεπε να μάθουν όλοι την αλήθεια, όμως ποιος θα πιστέψει το λευκό περιστέρι; Τόσο καιρό ζούσαν με τον φόβο και είχαν συνηθίσει αυτή τη ζωή. Μέρα με τη μέρα τα περιστέρια δυσκολευόταν να περπατήσουν, έτρωγαν ελάχιστα κι έπιναν βρώμικο νερό. Οι συνθήκες που ζούσαν μέσα στην αποθήκη χωρίς καθαρό αέρα και το φως του ήλιου έκαναν τη ζωή τους ανυπόφορη. Το λευκό περιστέρι έπρεπε να βρει τη δύναμη να μιλήσει. Και βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία την επόμενη φορά που χτύπησε ο συναγερμός στην αποθήκη κι όλοι έτρεξαν να κρυφτούν όπως πάντα…

Τη συνέχεια και το γοητευτικό τέλος θα τα διαβάσετε στην “Αποθήκη” του Βασίλη Κουτσιαρή. Εκεί όπου θα ξεδιπλωθεί μπροστά σας μια σπάνια ιστορία φόβου, καταπίεσης, φυλακής και αρχηγικού εγωισμού. Μια ιστορία που θα σας διαβεβαιώσει ότι καλή η ασφάλεια της φωλιάς και η σιγουρία της ρουτίνας αλλά ακόμα καλύτερο το όνειρο του ήλιου, της ζωής που έξω τρέχει και φτιάχνει σενάρια και ομορφιές και συμβαίνει και προχωρά. Αν εμείς σταθούμε κάτω από την παράλογη ομπρέλα ενός αυτάρχικου αρχηγού κι η ομπρέλα δε μας χαρίζει αλλά μας χαμηλώνει, τότε στ’ αλήθεια πρέπει να βρούμε το σθένος να κυνηγήσουμε το ένα σπασμένο τούβλο που θα μας βγάλει έστω για λίγο στο φως της αλήθειας.

Ο Βασίλης Κουτσιαρής γράφει για τον αγώνα της κατάκτησης της ελευθερίας που διόλου δεδομένη δε μοιάζει, για κάποιους, για αρκετούς, για όλους. Με αφήγηση που κλιμακωτά ανεβάζει στροφές σελίδα τη σελίδα φανερώνει την αλήθεια πίσω από την ιστορία κομμάτι -κομμάτι, σαν ένα πάζλ που φτάνει σταδιακά από τον ανίκητο φόβο στη μικρή χαραμάδα της αποθήκης. Παράλληλα παίζει υποδειγματικά το παιχνίδι του διττού φόβου: φοβάται το κοπάδι, φοβάται κι η αρχηγός. Γιατί έχει κι αυτή να χάσει πολλά κι αυτό το “κοπάδι” δεν το καταλαβαίνει εύκολα πάντα.

Η εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη γεμίζει 18 σαλόνια με υπέροχους χρωματικούς τόνους ζωντανεύοντας την ιστορία, λέγοντάς την παράλληλα με τον τρόπο των εικόνων. Υπέροχη η εικόνα του λευκού περιστεριού που πρωτοαντικρίζει το φως του ήλιου και σκεπάζει με τις φτερούγες του το πρόσωπό του όπως και πολλές χρωματικές αντιθέσεις μέσα στην αποθήκη όπου εκτυλίσσεται σχεδόν ολόκληρη η ιστορία.

Ένα βιβλίο που θα σας αγγίξει και θα πάρει γρήγορα τη θέση του στις σχολικές και οικιακές βιβλιοθήκες όταν θες να μιλήσεις για εξουσία, για αυθαιρεσία, για φόβο, για υποταγή, για θάρρος, εν τέλει για ελευθερία. Επίσης, προσφέρεται για θεατρική παράσταση από μικρά παιδιά ή ακόμη καλύτερα για κουκλοθέατρο σε κάποια γιορτή (ή και όχι) με αυτοσχέδια χάρτινα περιστέρια και το σκηνικό μιας αποθήκης. Μπορείτε να ξεφυλίσετε κάποιες σελίδες του βιβλίου από τη Ελληνοεκδοτική εδώ.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ

***

Ο Βασίλης Κουτσιαρής γεννήθηκε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και είναι  απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών. Απο τη στιγμή που μπήκε για πρώτη φορά σε τάξη, περίπου στο τέταρτο έτος για την πρακτική του, συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο. Σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημόσια Εκπαίδευση αλλά ταυτόχρονα δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς με επίκεντρο πάντα το παιδί.

Είναι συντονιστής της “Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω” (Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2012). Η  Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Κω φιλοξενείται στο Πολυκεντρο Ν.Θαλασσινού και σήμερα απαριθμεί περίπου στα 100 παιδιά. Κυρίως τον ενδιαφέρει να προσαρμόζει τις παρουσιάσεις του ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Χρησιμοποιεί πολύ το θεατρικό παιχνίδι για τις παρουσιάσεις των βιβλίων τόσο στην τάξη όσο και στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης.

Έχει την επιμέλεια της σελίδας “Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου” μια  σελίδα αφιερωμένη στο παιδικό/εφηβικό βιβλίο (Βραβείο Κυριάκος Παπαδόπουλος για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως του διαδικτύου για τη Φιλαναγνωσία από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2013) στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kos Voice και κάνει παρουσίαση παιδικών βιβλίων στη στήλη «Βιβλίο, στο μικροσκόπιο».
Έχει περιληφθεί δυο φορές (2008/2009) στην πρώτη εικοσάδα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft με τα project “Η τέχνη στο σχολείο” και “Το άγγιγμα”.

Η συγγραφή ξεκίνησε το 2008 με το παραμύθι « Η κραυγή των λύκων»(εκδόσεις Δοκιμάκης, 2010) σε συνεργασία με τον Γιάννη Διακομανώλη, συνάδελφο και συνεργάτη στον Μαγικό Κόσμο του παιδικού βιβλίου. Μια συνεργασία που ευδοκίμησε και ακολούθησαν ακόμα τρία βιβλία: «Ένα αστέρι για μένα» (εκδόσεις Παρρησία, 2012), «Ένας απρόσμενος φίλος» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή, 2012) και «Ο Άι Βασίλης της χρονιάς» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή, 2013).

Το 2011 το “Ένα αστέρι για μένα” (Βραχεία λίστα βραβείων 2013 / Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και το 2012 το παραμύθι του “Είναι κάτι που μένει” τιμήθηκαν με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Το 2012 το “Ένα κομμάτι ουρανού” έλαβε Τιμητική Διάκριση στον 1ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το χαμόγελο του παιδιού (ΟΦΕΠΣ).

Το βιβλίο κατέχει ξεχωριστή στη ζωή του Βασίλη Κουτσιαρή και εξακολουθεί να τον γοητεύει να γράφει παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά.

Τα βιβλία του
Χρυσάνθεμα στο χιόνι, Άγκυρα (2011)     
Είναι κάτι που μένει, Παρρησία (2013)    
Βράδυ στη γη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)     
Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)     
Η αποθήκη, Ελληνοεκδοτική (2015)     
Μάγισσες γόμες, Μίνωας (2015)     
Η τέταρτη γοργόνα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)
Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;, Ελληνοεκδοτική (2016)
Το θέλω τώρα, Μίνωας (2016)
Μ' αγαπάς, μπαμπά;, Ελληνοεκδοτική (2017)

Συλλογικά έργα
Η κραυγή των λύκων, Δοκιμάκης (2010)     
Ένας απρόσμενος φίλος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2012)     

Ένα αστέρι για μένα, Παρρησία (2012)     
Άι Βασίλης της χρονιάς, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)     
Παιχνίδια σε πόλεμο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)
Χιονισμένη πλατεία, Ελληνοεκδοτική (2016)

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Θέντα Μιμηλάκη αποφοίτησε από το τμήμα ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας όπου και ασχολήθηκε παράλληλα με τις γραφικές τέχνες, τη χαρακτική και τα πολυμέσα.

Συμμετείχε σε φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης, και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκτός από την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου με την οποία ασχολείται, εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Βιβλία που εικογράφησε:

Αλεξοπούλου – Πετράκη, Φραντζέσκα, Όνειρα και ελπίδες, Πανελλήνιος Σύλλογος Φροντίδα (2011)    
 Ευσταθίου, Αναστασία, @γαπουλίνια Χριστούγεννα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Κουτσιαρής, Βασίλης, Άι Βασίλης της χρονιάς, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)    
Λάττα, Γεωργία, Το αστεράκι του μπαμπά μου είμαι εγώ, Διάπλους (2013)    
Βασιλείου, Φωτεινή, Η φούσκα με τα ψέματα, Παρρησία (2014)    
Δενδρινού, Άννα, Η χιονονιφάδα και το δέντρο το μονάχο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)    
Κουτσιαρής, Βασίλης, Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)    
Αναστασοπούλου, Ελένη, Το μυστικό της Ερασμίας και του Έραλντ, Διάπλους (2014)    
Τσορώνη – Γεωργιάδη, Γιολάντα, Ζήτω η αγάπη!, Σαββάλας(2015)    
Κουτσιαρής, Βασίλης, Η αποθήκη, Ελληνοεκδοτική (2015)    
Μαντουβάλου, Σοφία, Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη, Μεταίχμιο(2015)    
Διακοπαναγιώτη, Ελένη, Ο Παραμυθούλης, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)    
Λάττα, Γεωργία, Ψωμί με ζάχαρη και αλάτι, Διάπλους (2015)      
 Αναστασοπούλου, Ελένη, Ο Μπαμπαγιούμ και οι καραμέλες, Διάπλους(2016)      
Τασάκου, Τζέμη, Η πρώτη μου Λάγκερλεφ: Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον, Μεταίχμιο(2017)      
Τσιάμη, Σοφία, Παιχνίδια με τον παππού, Ελληνοεκδοτική(2017)      
Δαρλάση, Αγγελική, Το πετροκάραβο, Μεταίχμιο (2017)