More
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_405
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Αόρατη, του Τομ Πέρσιβαλ

    Η Αόρατη, του Τομ Πέρσιβαλ

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Picture Book

    Μερικές φορές, η καρδιά βλέπει αυτό που είναι αόρατο στο μυαλό.
    H. Jackson Brown, Jr

    Η Ίζαμπελ φόρεσε το πουλόβερ της. Ένιωθε το κρύο παντού. Αλλά δεν υπήρχε τρόπος να το αποφύγει. Η οικογένειά της δεν είχε δυνατότητα για θέρμανση, έτσι η Ίζαμπελ δεν μπορούσε να απολαμβάνει τα αυτονόητα για άλλους. Παρόλα αυτά προσπαθούσε να μην στεναχωριέται για όσα δεν μπορούσε να έχει.

    Μη έχοντας χρήματα να πληρώσουν το νοίκι, αναγκάζονται να φύγουν από το γεμάτο αναμνήσεις σπίτι τους και να μετακομίσουν στην άκρη της πόλης. Η Ιζαμπέλ νιώθει θλίψη. Αμέσως, παρατηρεί ότι κανείς δεν την βλέπει, με δυσκολία έβλεπε η ίδια τον εαυτό της. Λίγο μετά, είχε γίνει εντελώς αόρατη. Και τότε, μέσα στη θλίψη της, παρατήρησε ότι υπήρχαν κι άλλοι αόρατοι άνθρωποι. Η Ιζαμπέλ αποφάσισε να βοηθά άλλους ανθρώπους. Και κατάφερε να αλλάξει μια ολόκληρη γειτονιά.

    Μόνο στην Ελλάδα, μια χώρα 11 περίπου εκατομμυρίων, εκτιμάται ότι ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας περίπου 500 χιλιάδες παιδιά (στοιχεία UNICEF Ελλάδας) και περίπου 4 εκατομμύρια παιδιά στο 66 εκατομμυρίων Ηνωμένο Βασίλειο (στοιχεία The Children’s society website, UK), πατρίδα του συγγραφέα του βιβλίου, Τομ Πέρσιβαλ, ο οποίος υπήρξε παιδί φτωχής οικογένειας και θέλησε να γράψει ένα βιβλίο για αυτά τα παιδιά. “Αυτό σημαίνει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια παιδιά που δεν σιτίζονται σωστά, που κρυώνουν και κουράζονται παραπάνω απ’ όσο πρέπει, που δεν έχουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται στο σχολείο, που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με άλλα. Αυτά τα παιδιά συχνά τα αγνοούμε. Είναι αόρατα για εμάς. Κάπως έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε η ιδέα γι’ αυτό το βιβλίο”, γράφει ο Πέρσιβαλ στο επιλογικό σημείωμά του.

    Γι’ αυτό είναι “αόρατη” η Ίζαμπελ. Όχι γιατί φτωχή, η φτώχεια της οικογένειάς της άλλωστε δεν την εμπόδιζε να είναι ευτυχισμένη και να παίρνει αγάπη. Η φτώχεια σου δημιουργεί συνεχώς εμπόδια. Όσο κι αν εκπαιδεύεσαι από ικανούς γονείς ή άλλους μέντορες να την αγνοείς και να εστιάζεις σε όσα έχεις, η φτώχεια είναι ένα συνεχές σύννεφο που βρέχει πάνω από το κεφάλι σου, προσπαθώντας να σε κάνει να γλιστρήσεις. Όταν πάνω σε αυτήν την κατάσταση, αθροίσεις και άλλους παράγοντες, π.χ. την εγκατάλειψη ενός σπιτιού που γέμισες με αγάπη, τότε ο πόνος δεν σε αφήνει να δεις τόσο αποστασιοποιημένα τα πράγματα. Περιθωριοποιείσαι. Πονάς. Δεν συνδιαλέγεσαι. Οι άλλοι δεν κοιτάζουν καθόλου σε σένα, στις ανάγκες σου. Δεν υπάρχεις γι’ αυτούς, άλλωστε οι περισσότεροι στον πόνο δεν γίνονται συμμέτοχοι, μόνο στη χαρά.

    Αυτό το περιθώριο, ο Πέρσιβαλ το δίνει θαυμάσια. Με λίγα λόγια και την οπτική αφήγηση των εικόνων του που δεν συμπληρώνουν απλώς το κείμενο αλλά το προχωρούν, ο Πέρσιβαλ αποτυπώνει την φτωχή οικογένεια με τους ισχυρούς δεσμούς, το μοναχικό παιδί που όμως δεν το βάζει κάτω, την μετακόμισή τους που γεννά την αόρατη Ίζαμπελ, τη νέα ζωή της Ίζάμπελ και την πρόκληση που βλέπει μπροστά της και τέλος το φως που επιστρέφει στη ζωή της.

    Η αισθαντική εικονογράφηση, το παιχνίδι με το χρώμα και τις γκρίζες αποχρώσεις για να καταδειχθούν οι αόρατοι άνθρωποι, η εκφραστικότητα του προσώπου της ηρωίδας, η εναλλαγή λιτών και λεπτομερώς δουλεμένων σελίδων, λειτουργούν αθροιστικά στο πανέμορφο τελικό αποτέλεσμα.

    Σπουδαία εξίσωση ο αόρατος με τον περιθωριοποιημένο, φτωχό, αδιάφορο παιδί/άνθρωπο. Και από τις λίγες φορές που ένας συγγραφέας πιάνει ένα τέτοιο θέμα και το αναπτύσσει μέσα σε μια τρυφερή, όχι δακρύβρεχτη, ευρηματική ιστορία. Παράλληλα, δεν μπορεί κανείς να μη δει τα επιμέρους σχόλια του Πέρσιβαλ για την αλληλεγγύη, την κοινοτική αλληλοβοήθεια, τα κίνητρα που πρέπει να ανακαλύπτεις για να δίνεις στη ζωή σου χρώμα και νέα νοηματοδότηση, τη δύναμη του ενός που λειτουργεί επιδραστικά, πολλαπλασιαστικά και την εξάρτηση της κοινωνίας από την ατομική ευθύνη και δράση.

    Για αναγνώστες από 4-5 ετών.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Το περιθώριο στο οποίο μπαίνουν από τους υπολοίπους οι φτωχοί άνθρωποι/παιδιά, το δίνει θαυμάσια ο συγγραφέας. Με λίγα λόγια και την οπτική αφήγηση των εικόνων του που δεν συμπληρώνουν απλώς το κείμενο αλλά το προχωρούν, ο Πέρσιβαλ αποτυπώνει την φτωχή οικογένεια με τους ισχυρούς δεσμούς, το μοναχικό παιδί που όμως δεν το βάζει κάτω, την μετακόμισή τους που γεννά την αόρατη Ίζαμπελ, τη νέα ζωή της Ίζάμπελ και την πρόκληση που βλέπει μπροστά της και τέλος το φως που επιστρέφει στη ζωή της.
    • Αισθαντική εικονογράφηση, παιχνίδι με το χρώμα και τις γκρίζες αποχρώσεις για να καταδειχθούν οι αόρατοι άνθρωποι, εκφραστικότητα στο πρόσωπο της ηρωίδας, εναλλαγή λιτών και λεπτομερώς δουλεμένων σελίδων.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Zingaro – René Aubry

    Chaloupee-R. Aubry

    The decant session-Yann Tiersen

    P Mauriat – Alouette

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Αόρατη
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Invisible
    Συγγραφέας: Tom Percival
    Εικονογράφηση: Tom Percival
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Μάρτιος 2021
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Μαρία Ζουράρη
    Στοιχειοθεσία: Μαλβίνα Κότο
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 27,8 Χ 24,5
    ISBN: 978-960-572-371-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular