Η Βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

0
1263

Τίτλος: Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφηση: Marjorie van Heerden
Εκδόσεις: Πατάκης (νέα έκδοση 2013)
Σελίδες: 83
Μέγεθος: 13 Χ 20
ISBN: 978-960-16-5293-1

Αγόρασέ το

Αυτό είναι ένα παραμύθι με τα όλα του! Έχει δράκους, δέντρα με ανθρώπινη λαλιά, μεταμορφώσεις… και τέλος καλό, όλα καλά!
Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το βιβλίο
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα χωριό σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά, δίπλα σε ένα δάσος. Στη λίμνη, που με έναν παράξενο τρόπο είχε δημιουργηθεί στο δάσος μια χειμωνιάτικη βραδιά, ήρθε κι εγκαταστάθηκε, όπως το είχε προβλέψει η σοφή γριά του χωριού, ένας δράκος. Ένας Δράκος μάλλον ηττημένος και διωγμένος από το σινάφι του που επέλεξε αυτή τη λίμνη για να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του, καταστρέφοντας τη γαλήνη και την ηρεμία των κατοίκων του χωριού.
Αυτό λοιπόν το χωριό επέλεξε ένα ερωτευμένο ζευγάρι για να στήσει το σπιτικό του, αλλά και να φέρει στον κόσμο τον καρπό της αγάπης του, ένα πανέμορφο κοριτσάκι. Οι γονείς του αποφάσισαν να το μεγαλώσουν με πίστη, αγάπη κι ελπίδα. Κι όσο για το δράκο, το κορίτσι μεγάλωνε πιστεύοντας  στην καλοσύνη του και αποδίδοντας τους βρυχηθμούς του σε απλά καλέσματα προς το ταίρι του. Μια μέρα το κορίτσι αποφάσισε να φύγει από την μητρική και πατρική αγκαλιά για να ανακαλύψει τον κόσμο. Οι γονείς της παρόλο το φόβο και τη λύπη τους, την άφησαν να φύγει δίνοντάς της ως μοναδικό εφόδιο, μια πολυκαιρισμένη βαλίτσα με τρεις τσαγιέρες. Στο δρόμο της θα συναντήσει δυσκολίες, όντα μαγεμένα και φυσικά το Δράκο της λίμνης. Αυτός θα προσπαθήσει χωρίς επιτυχία, να φυλακίσει το σώμα της κι εκείνη θα φυλακίσει για πάντα την ψυχή του, χάρη στις τρεις τσαγιέρες των γονιών της.

Οι εντυπώσεις
Δεν ξέρω αν ο συγγραφέας εμπνεύστηκε από τη θεϊκή τσαγιέρα του φιλόσοφου Μπέρτραντ Ράσελ (Russell’sTeapot) και λίγο άλλωστε μας ενδιαφέρει. Ξέρω όμως ότι ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έγραψε αυτό το βιβλίο όταν γεννήθηκε η κόρη του Ελεάννα και της το αφιέρωσε.  Ως αναγνώστης λοιπόν και μάλιστα γονιός, δεν μπόρεσα παρά να ταυτιστώ με το ζευγάρι, το οποίο πολύ εύστοχα ο συγγραφέας αποφεύγει να ονοματίσει. Το μεγάλωμα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, με την αγάπη και τις αξίες, κόντρα πολλές φορές στην εποχή και τα δεδομένα της, αλλά και η δύσκολη ώρα που παρά τους φόβους και την αγωνία, αφήνουν το παιδί τους να φύγει και να ανακαλύψει τον κόσμο, ελπίζοντας ότι τα εφόδια της αγάπης, της υπομονής, του θάρρους και της σοφίας τους, θα το βοηθήσουν στην ενηλικίωση του και θα το προστατεύουν από τους κινδύνους., είναι μερικά δυνατά στοιχεία που κρατά ο ενήλικας αναγνώστης πέρα από το παραμύθι. Τα παιδιά σίγουρα θα μπουν με ευκολία στο δάσος βοηθώντας νοερά το κορίτσι στο περιπετειώδες ταξίδι του, θα παλέψουν με τον Δράκο όταν θα χρειαστεί, αλλά και θα συμμαχήσουν μαζί του για να τον βοηθήσουν όταν νιώσουν την αλήθεια της μοναχικής ψυχής του.

Τα παραμύθια άλλωστε δεν λένε ψέματα ποτέ. Ποτέ!

H ελνιπλεξική αξιοποίηση: 
Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες δεν είναι απλώς ένα ταξίδι στην άλλη πλευρά του δάσους, είναι ένα ταξίδι ψυχής, αναγνώρισης κι έκφρασης συναισθημάτων κι ως τέτοιο μπορεί πάρα πολύ ωραία να αξιοποιηθεί σε μία τάξη στα πλαίσια του θεατρικού παιχνιδιού ή μιας θεατρικής ή κουκλοθεατρικής παράστασης. Η θεατρική άλλωστε διασκευή του βιβλίου έχει τιμηθεί με την Εύφημη Μνεία της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς!

 

Ο  Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Οι γονείς του, Έλληνες της διασποράς, με καταγωγή από την Πάτρα και την Κρήτη, από την Ικαρία και την Κύπρο, μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο της Αιγύπτου. Οι φήμες λοιπόν ότι στις φλέβες του ρέει Μεσόγειος μάλλον αληθεύουν. Μεγάλωσε σ’ έναν μαγικό κήπο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Στα ευτυχισμένα παιδικά του χρόνια αγαπημένο του παιχνίδι ήταν να πλάθει ιστορίες, που τις δραματοποιούσε με τους φίλους του. Σήμερα, με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους, ζουν μεταξύ Παιανίας Αττικής και Άκολης Αιγιάλειας.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Η επαφή και η επικοινωνία με τα παιδιά συναντά την πηγαία δυνατότητα του να γράφει ιστορίες και παραμύθια καθώς τα παιδιά αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. Δημιουργεί μια λογοτεχνία χωρίς διαχωρισμούς και ταμπέλες και ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο για όλους.
Το 1995 εκδόθηκε «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» (Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά.
Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος σύγχρονος ήρωας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα και στην Κίνα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία.
Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά –περισσότερα από 70– βιβλία για παιδιά και νέους. Από αυτά, τα 27 κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα και Κίνα, στην οποία κυκλοφόρησαν και τα εφτά βιβλία του Τριγωνοψαρούλη. Το βιβλίο «Από Μικέλε προς Φώτη», το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον Ιταλό συγγραφέα Λουτσάνο Κομίντα (1954-2011) και τη μεταφράστρια Βασιλική Νίκα, κυκλοφόρησε συγχρόνως σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ αργότερα στην Ισπανία (στα καταλανικά) και στη Γερμανία.

Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους:
«Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»: Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά, 1996, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
«Ο Τριγωνοψαρούλης»: Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά, 1998, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
«Έτοιμος από καιρό»: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, 1999
«Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες»: Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για τη θεατρική διασκευή του βιβλίου, σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαδάκη
«Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι»: Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού «Διαβάζω», 2004
«Παίξε το ανάποδα»: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, 2006
«Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν»: Έπαινος Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου.
Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα (2005) – Έπαινος εικονογράφησης ΕΒΓΕ στην Κιάρα.
Το βιβλίο «Μίλα μη φοβάσαι – 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο» αναγράφηκε στον διεθνή κατάλογο 2009 της Internationale Jugendbibliothek του Μονάχου.
Πρόκειται για τη Διεθνή Παιδική Βιβλιοθήκη που ίδρυσε η Jella Lepman (η οποία ίδρυσε και την ΙΒΒΥ) αμέσως μετά τον πόλεμο με στόχο τη μόρφωση και την αλληλοκατανόηση των λαών. Τα επιλεγμένα βιβλία από όλο τον κόσμο που αναγράφονται στον ετήσιο κατάλογο αποτελούν και τα βιβλία μιας έκθεσης που ξεκινά από την Μπολόνια και ταξιδεύει σ΄όλο τον πλανήτη.

Κείμενά του έχουν εικονογραφήσει οι Έλληνες εικονογράφοι: Νικόλας Ανδρικόπουλος, Λήδα Βαρβαρούση, Νικήτας Γεράκης, Βασίλης Γρίβας, Χρήστος Δήμος, Λίλα Καλογερή, Ναταλία Καπατσούλια, Γιώργος Καραχρήστος, Έλλη Κελεμένδρη, Έφη Λαδά, Γαρυφαλιά Λευθέρη, Βίκτωρ Μοσχόπουλος, Πωλίνα Παπανικολάου, Διατσέντα Παρίση, Στέφανος Ρόκος (Έπαινος ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου «Παίξε το ανάποδα»), Γιώργος Σγουρός, Ντανιέλα Σταματιάδη, Εύη Τσακνιά, Μαρία Τσαμπούρα, Κατερίνα Χαδουλού, Πέτρος Χριστούλιας κ.ά.

Επίσης οι: Chiara Fedele (Έπαινος ΕΒΓΕ για το βιβλίο «Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα»), Marina Marcolin, Carla Menea, Francesca Cosanti, Germano Oviani, η Nοτιοαφρικανή Marjorie Van Heerden, η Aγγλίδα Helen Pooley και ο Βούλγαρος Stefan Georgiev.

Εμπνεύστηκαν από τα βιβλία του
Η εικαστικός Έφη Βάγκνερ εμπνεύστηκε από το παραμύθι του για μεγάλους «Θάλασσες του έρωτα, ουτοπικές» (Εκδόσεις Έλιξ, 2010) και δημιούργησε εικαστικά έργα τα οποία το κοινό είδε στην ομώνυμη έκθεσή της που ταξίδεψε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αίγινα και στο Παρίσι. Εκθέσεις με έργα τους από εικονογραφήσεις παραμυθιών του έχουν επίσης πραγματοποιήσει ο Νικόλας Ανδρικόπουλος, η Έφη Λαδά και η Chiara Fedele.

Γράφει στίχους για τη συλλογή με τα τραγούδια του Τριγωνοψαρούλη
Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Δέσποινα Σουγιούλ, Κώστα Θωμαΐδη, Σπύρο Λάμπρου και Γιώργο Χριστιανάκη.

Έχουν παιχτεί τα θεατρικά του:
«Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος», «Ο Βιβλιοπόντικας», «Παραμύθια να τα φας στο πιάτο», «ΟΙΚΟλογήματα» και «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει», το οποίο είναι και το πρώτο του έργο που γράφτηκε αρχικά ως θεατρικό, μετά από παραγγελία του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Επισκέψεις σε σχολεία και προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας
Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες, όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και με άρθρα του σε περιοδικά.

Συνεργάζεται και γράφει άρθρα για περιοδικά για παιδιά
Για μια δεκαετία ήταν συνεργάτης των περιοδικών «Το παιδί μου κι εγώ» και «Παράθυρο στην εκπαίδευση», καθώς και της παιδικής εφημερίδας «Φινιστρίνι».
Σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο».

Συμμετέχει ενεργά σε δράσεις για το βιβλίο
Το 2013 ανακηρύχθηκε από την ΕΨΥΠΕ Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία.
Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου είναι πρόεδρος.