Η γη χορεύει: μύθοι και αλήθειες απ’ όλο τον κόσμο για τους σεισμούς

0
1746

Τίτλος: Η γη χορεύει: μύθοι και αλήθειες απ’ όλο τον κόσμο για τους σεισμούς
Συγγραφείς: Ασημίνα Κούρου, Μαρία Πανουτσοπούλου, Αγνή Παύλου
Διασκευή μύθων: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εικονογράφηση: Κωσνταντίνα Καπανίδου, Νίκος Παγώνης, Άγγελος Σιδέρης, Αλέξανδρος Τζήμερος
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 17,5 Χ 25
ISBN: 960-16-1596-2

Αγόρασέ το

igikiniteΟ φυλακισμένος γίγαντας (Ελλάδα), Ο γενναίος Κασίμα και το γατόψαρο (Ιαπωνία), Οι χελώνες που σηκώνουν τη γη (Β. Αμερική), Το ψάρι, η πέτρα και η αγελάδα (Αφρική) και Το παιδί της μητέρας Γης (Ν. Ζηλανδία) είναι οι 5 βασικοί μύθοι του βιβλίου “Η γη χορεύει”. Μύθοι από τις πέντε ηπείρους της γης, μύθοι που έπλαθαν όπου γης οι άνθρωποι για να εξηγήσουν αυτό το παράξενο και γεμάτο φόβο φαινόμενο της γης που τρέμει. Τότε που η επιστήμη απουσίαζε και οι εξηγήσεις κινούνταν από τη μεταφυσική μέχρι το…παραμύθι.

Οι πέντε αυτοί μύθοι γίνονται η αφορμή για ακόμα περισσότερες ιστορίες με πρωταγωνιστές το Θαλή, τη Δάφνη, τη Σέι, το Ματσούο, τον Τομ, τον Ρόμπερτ, τη Φάτμα, το Μάικ και άλλα παιδιά που έζησαν κάποιο σεισμό. Θα μας πουν πως τον ένιωσαν, πως αισθάνθηκαν, πως αντέδρασαν ενώ στις σελίδες του βιβλίου θα βρούμε επιστημονικές εξηγήσεις και πειράματα για να αντιληφθούμε το φαινόμενο του σεισμού καθώς και την ορολογία που τον συνοδεύει: ρίχτερ, ρήγμα, ρωγμές, πλάκα, εγκάρσια κύματα, τεκτονικός κ.α.

Συνδυάζοντας το μύθο και την επιστήμη το βιβλίο θα βοηθήσει τους μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού να ανιχνεύσουν το φαινόμενου του χορού της γης, να εξοικειωθούν, να το εξηγήσουν και να μάθουν τρόπους προστασίας και αντίδρασης.

Το βιβλίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπ. Ανάπτυξης “Σεισμόπολις”. Οι ιστορίες στην αρχή κάθε κεφαλαίου βασίζονται σε μύθους για το σεισμό από διάφορα μέρη του κόσμου που διασκεύασε για τις ανάγκες του βιβλίου ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς.