Η γιαγιά μας η καλή έχει ζώαααργκ, του Θοδωρή Τσεκούρα

0
1914

Η γιαγιά μας η καλή
έχει κότες στην αυλή.
Κότες και κοτόπουλα,
χήνες και χηνόπουλα.

Ίσως να το έχουμε τραγουδήσει όλοι. Από τη γιαγιά μας, τη Μαρίζα Κωχ και τα Παιχνιδοτράγουδα του 1978, ή κάποιον άλλο. Από αυτό το κλασικό παιχνιδοτράγουδο εκκινεί ο Θοδωρής Τσεκούρας για να δημιουργήσει μια σύγχρονη κιβωτό του Νώε όπου στη θέση του σοφού γέροντα είναι… η γιαγιά μας η καλή.

Η οποία γιαγιά μετά τις χήνες και τις κότες, έχει ο,τι μπορεί να βάλει ο νους σας. Από τα προσιτά και τα συνηθισμένα, μέχρι τα σπάνια και τα ανήμερα. Από κουνέλια και φασιανούς, κατσίκες και καμηλοπαραδάλεις, μέχρι πύθωνα, ελαφίνα, κουνάβι και μια πολική αρκούδα στο ψυγείο. Και από δρυοκολάπτες και μπαμπουίνους μέχρι μυθικά ζώα όπως ο Μινώταυρος, μονόκερους, δράκους και άρπυιες.

Η ευρηματική συμπλοκή των ζώων δεν περιορίζεται σε απλή παράθεση. Εντοπίσαμε δύο πτυχές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Αφενός ότι αλληλοσυμπλέκονται ζώα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους σε δραστηριότητες απρόσμενες και χιουμοριστικές (“Πλάι στον απορροφητήρα, έχει πύθωνα σφιγκτήρα, και το φως της το ανάβει ένα ασπρόμαυρο κουνάβι”). Αφετέρου, μέσω δουλεμένων στίχων και ομοιοκαταληξιών, ο συγγραφέας μας ξεναγεί στο έξοχο πανδοχείο-κιβωτό όλων αυτών των ζώων που δεν είναι άλλο από το σπίτι της εμπράκτως ζωόφιλης γιαγιάς. Αυτά τα στοιχεία, μαζί με την πολύχρωμη, καμπυλόγραμμη, λιτή σε φόρμες, κοντά στον παιδικό τρόπο, εικονογράφηση από την ομάδα Bob Studio, συνθέτουν ένα picture book πολύ διαφορετικό για τα ελληνικά δεδομένα που αξίζει της προσοχής όλων.

Ο τίτλος, εκτός από χιουμοριστικός και παιγνιώδης, είναι και ένα κλείσιμο του ματιού στην κιβωτό (ark) του παλιού διασώστη.

Για παιδιά 2-6 ετών. Εκδόσεις Key Books.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Η γιαγιά μας η καλή έχει ζώαααργκ
Συγγραφέας: Θοδωρής Τσεκούρας
Εικονογράφηση: Bob Studio
Εκδόσεις: Key Books, Φεβρουάριος 2018
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 24,5 Χ 24,5
ISBN: 978-618-5265-12-0