Η Ελληνική Παιδική Χορωδία Rosarte θριάμβευσε με δύο Χρυσά στη 10η Χορωδιακή Ολυμπιάδα

0
7898

Η Παιδική Χορωδία Rosarte και η μαέστρος Ρόζη Μαστροσάββα σήκωσαν ψηλά για ακόμα μία φορά την ελληνική δημιουργικότητα. Δύο χρυσά μετάλλια στην 10η Χορωδιακή Ολυμπιάδα για τα μοναδικά παιδιά της Rosarte.

Κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες δυσκολίες συγκέντρωσης χρημάτων για να ταξιδέψει η αποστολή στο μακρινό Τισβάνε της Νοτίου Αφρικής, τα παιδιά της χορωδίας υπό την καθοδήγηση της έξοχης Ελληνίδας μαέστρου Ρόζης Μαστροσάββα κατέκτησαν δύο χρυσά μετάλλια στην 10η Xορωδιακή Ολυμπιάδα του 2018 που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική στις 5 και 6 Ιουλίου (10th World Choir Games, Tshwane, South Africa. Η Rosarte πρώτευσε στις κατηγορίες C2 Children’s Choir/Mixed Boys Choirs (Μικτή Χορωδία Αγοριών) με 87,13 βαθμούς και C16 στο Μικτό Χορωδιακό Σύνολο Musica Sacra με συνοδεία με 89,88 πόντους.

Με απόλυτη αφοσίωση και προσήλωση στο στόχο, με πάθος για μια σωστή παρουσία, η πολυβραβευμένη χορωδία θα επιστρέψει με δύο χρυσά μετάλλια στις αποσκευές της, προσθέτοντάς τα στα χρυσά του Γκρατς της Αυστρίας το 2008 και της Ρίγας της Λετονίας το 2014.

Η παιδική χορωδία ROSARTE, έχει 16 χρόνια πορείας, αρχικά ως παιδική χορωδία της ΕΡΑ, αργότερα ως παιδική χορωδία του Δήμου Αθηναίων, πάντα υπό τη διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα. Ως ανεξάρτητη παιδική χορωδία η ROSARTE, λειτουργεί από το 2008 και αποτελείται από 250 επίλεκτα παιδιά ηλικίας 7 έως 21 ετών.

Η Χορωδία περιλαμβάνει τρία τμήματα, το τμήμα φωνητικής προετοιμασίας, το παιδικό και το παιδικό-νεανικό.

Στο παιδικό και παιδικό-νεανικό τμήμα, διδάσκει και διευθύνει η Ρόζη Μαστροσάββα. Στο τμήμα φωνητικής προετοιμασίας διδάσκει η Όλγα Αλεξοπούλου. Στο πιάνο συνοδεύουν οι Τζένη Σουλκούκη και Μυρτώ Ακρίβου.

Επίτιμος πρόεδρος της χορωδίας είναι ο Ακαδημαϊκός συνθέτης και Αρχιμουσικός, Θεόδωρος Αντωνίου. Η ROSARTE στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η χορωδία ROSARTE λειτουργεί ως φυτώριο ικανότατων και πεπειραμένων χορωδών, με δεκάδες συναυλίες ετησίως στο ενεργητικό τους. Σε κάθε της εμφάνιση η ROSARTE αποσπά διθυραμβικές κριτικές από ανθρώπους του Πνεύματος και της Τέχνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η ROSARTE έχει χαράξει μία σπουδαία πορεία στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Είναι η μόνη ελληνική χορωδία που έχει κερδίσει δύο φορές χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιάδες Χορωδιών (GRAZ/Austria 2008 & RIGA/Latvia 2014) και συνεργάζεται τακτικά, μεταξύ άλλων, σε συναυλίες με όλες τις συμφωνικές ορχήστρες και τις επαγγελματικές χορωδίες της χώρας μας.

Ανάμεσα στις πιο αξιόλογες εμφανίσεις της αναφέρουμε την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στη Χορωδιακή Ολυμπιάδα του 2008 (World Choir Games, Graz, Αυστρία), στην κατάκτηση του δεύτερου χρυσού της μεταλλίου στην Χορωδιακή Ολυμπιάδα στη RIGA της Λετονίας (World Choir Games 2014) και την κατάταξή της στις καλύτερες παιδικές χορωδίες του κόσμου.

Επίσης την συμμετοχή: στην τελετή έναρξης των Special Olympics με τον Εθνικό μας Ύμνο (Παναθηναϊκό Στάδιο, 2011), στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας προς την Αγγλία με τον Ολυμπιακό Ύμνο (Παναθηναϊκό Στάδιο, 2012), στις μεγάλες Xριστουγεννιάτικες συναυλίες της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις όπερες Tosca (Μέγαρο Μουσικής 2011 και Ηρώδειο 2012), Carmen (Εθνική Λυρική Σκηνή, 2010 & 2011), Pagliacci (Ηρώδειο, ΕΛΣ, 2009 & 2011), Τannhäuser (Μέγαρο Μουσικής, 2009), στην όπερα μπαρόκ Venus & Adonis (Μέγαρο Μουσικής 2015), στην Ακαδημία Αθηνών τιμώντας τον σπουδαίο Θεόδωρο Αντωνίου (2015), κ.α.

Σημαντική επίσης είναι η δραστηριοποίηση της χορωδίας σε αφιλοκερδείς συναυλίες για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ενδεικτικά, σε εκδήλωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Μέγαρο Μουσικής, 2011), στο παιδικό τμήμα του καρδιολογικού νοσοκομείου “Ωνάσειο”, στο ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, στο “Υγεία” και στο “Μητέρα”, σε εκδηλώσεις για τη “Φλόγα”, τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ και ΑΜΕΑ, την “ActionAid” (2013, ηχογράφηση σε CD των “Onirama”) και την “Πίστη” (Φλοίσβος), σε γηροκομεία, κ.α.

Η παιδική χορωδία ROSARTE, υπό τη διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα, το Δεκέμβριο του 2016 έλαβε την ανώτατη διάκριση – βραβείο της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ για την σπουδαία καλλιτεχνική πορεία της στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.