Η Ζακλίν Γούντσον είναι η νικήτρια του βραβείου Άστριντ Λίντγκρεν 2018

0
1113

Η αμερικανίδα συγγραφέας Jacqueline Woodson είναι η νέα κάτοχος του διεθνούς βραβείου παιδικής λογοτεχνίας Astrid Lindgren για το 2018.

Η Jacqueline Woodson γεννήθηκε το 1963 και κατοικεί στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Είναι συγγραφέας περισσότερων από τριάντα βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων μυθιστορημάτων, ποίησης και εικονογραφημένων βιβλίων. Γράφει κυρίως για έφηβους, αλλά και για παιδιά και ενήλικες.

Η Jacqueline Woodson γράφει συχνά ιστορίες ενηλικίωσης εφήβων ή παιδιών που μεταβαίνουν στην εφηβεία. Την ξέρει καλά την εφηβεία, την καταλαβαίνει, της μιλάει, ξέρει την ψυχή, τις ιδιαιτερότητές της.

Στα βιβλία της συνήθως αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο κάποιο κορίτσι. Ο ρατσισμός, ο διαχωρισμός, η οικονομική αδικία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η προκατάληψη και η σεξουαλική ταυτότητα είναι τα αγαπημένα της θέματα. Τον Ιανουάριο toy 18′ ονομάστηκε Εθνική Πρέσβειρα Νεανικής Λογοτεχνίας των Η.Π.Α. από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (LOC)

“Έγραφα παντού. Θυμάμαι ότι ο θείος μου με έπιασε να γράφω το όνομά μου σε γκράφιτι στον τοίχο ενός κτιρίου. Έγραφα σε χαρτοσακούλες, στα παπούτσια μου…”, λέει η ίδια.

Δείτε την ομιλία της κατά την τελετή απονομής του βραβείου: