More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Η ιστορία της Ακρόπολης: Εκεί όπου οι άνθρωποι συναντούσαν τους θεούς, του...

    Η ιστορία της Ακρόπολης: Εκεί όπου οι άνθρωποι συναντούσαν τους θεούς, του Πάνου Βαλαβάνη (εικ.: Κώστας Θεοχάρης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-10) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Όταν είδα την Ακρόπολη, είχα μια θεϊκή αποκάλυψη.
    Ernest Renan

    Ο γνωστότερος βράχος στον κόσμο, ο ιερός βράχος της Ακρόπολης των Αθηνών, αποκαλύπτεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια από τον καθηγητή και συγγραφέα Πάνο Βαλαβάνη και τον εικονογράφο Κώστα Θεοχάρη (Best of the best Χρυσή Λίστα 2023).

    Περί τίνος πρόκειται

    Σε ένα νοερό ταξίδι στο χρόνο μάς προσκαλεί η Ακρόπολη και το Μουσείο της: Αξίζει να πάμε όχι μόνο για μνημεία και τα έργα τέχνης που θα δούμε αλλά και γιατί μέσα από αυτά θα προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε και τους ανθρώπους που τα εμπνεύστηκαν, που τα δημιούργησαν και που τα βίωσαν” (εκ του προλόγου).

    Πράγματι, μια επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο, σε ένα εμβληματικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, στο μουσείο που αντιστοιχεί στα ευρήματα και τα έργα τέχνης του, δεν είναι μόνο μια μουσειακού και αρχαιολογικού περιεχομένου βόλτα, αλλά μια πραγματική κατάδυση στο παρελθόν, τους ανθρώπους του, που τυγχάνουν μακρινοί μας πρόγονοι και της ιστορίας που δημιούργησαν, συχνά με χρυσά γράμματα.

    Οδηγοί μας στο ταξίδι αυτό είναι ένας απόμαχος αρχαιολόγος, ο 12χρονος φιλομαθής ανιψιός του και η σοφή κουκουβάγια με τις καίριες πληροφορίες της ως ιπτάμενη ξεναγός. Οι τρεις τους μας παίρνουν από το χέρι και μας συστήνουν κάθε πτυχή που περιστρέφεται γύρω από το μυθικό μνημείο, ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο της αρχαίας, της κλασικής Αθήνας, με δυο πρωταγωνιστές που φωτίζουν και αποκωδικοποιούν τα μυστικά που κρύβονται πίσω από περίφημα μνημεία.

    Αρχαία αγορά, τα Διονύσια και τα Παναθήναια, οι μεγάλες γιορτές της Αθήνας, το Ωδείο του Περικλέους, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού που το αντικατέστησε, ο ναός του Ολυμπίου Διός, το Θησείο (ο περίφημος ναός του Ηφαίστου), το έξι και πλέον χιλιομέτρων τείχος της πόλης και ο Θεμιστοκλής (Θεμιστόκλειο τείχος), το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της εποχής το οποίο οριοθέτησε πλήθος πτυχών της ζωής της πόλης, ο Κεραμεικός, το λιμάνι του Πειραιά, η Αθηνά. Και ασφαλώς το κέντρο της πόλης, το μεγάλο τοπόσημό της, ένα ορόσημο του παγκόσμιου πολιτισμού, η Ακρόπολη, φρούριο ήδη από το 3200 π.Χ., στην οποία εστιάζουν τα 2/3 του βιβλίου.

    Τα εκθέματα του Μουσείο της Ακρόπολης γίνονται έμπνευση και αφορμή για να συζητήσουν οι δύο ξεναγοί μας και να αναδείξουν για χάρη μας τις φάσεις από τις οποίες πέρασε η Ακρόπολη, τη γέννηση της δημοκρατίας προς το τέλος της Αρχαϊκής περιόδου, την καταστροφή της κατά τη δεύτερη εκστρατεία των Περσών το 480 π.Χ., τα κλασικά χρόνια, αλλά και όλα τα μέρη της: τα Προπύλαια που αποτέλεσαν μια εντυπωσιακή είσοδο και αγκαλιά προς τον επισκέπτη, τον ναό της Αθηνάς ή Απτέρου Νίκης, το Ερεχθείο, ασφαλώς τον μεγαλοπρεπή Παρθενώνα που δεσπόζει με τα χαρακτηριστικά του και τον τρόπο και μέσα με τα οποία χτίστηκε ένα τέτοιο τιτάνιο έργο, τον διάκοσμο, τα γλυπτά, τις μετώπες, τα αετώματα, τη Χρυσελεφάντινη Αθηνά και πολλά άλλα.

    Πώς επηρέασε η Δημοκρατία, ο Περικλής, οι Περσικοί Πόλεμοι την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα; Πώς ερμηνεύεται το οικοδομικό πρόγραμμα του Περικλή; Ποιοι σχεδίασαν και υλοποίησαν τα σπουδαία μνημεία της Ακρόπολης; Βοηθοί μας σε όλη αυτή τη γνώση οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της εποχής (Θεμιστοκλής, Περικλής), οι οποίοι παρεμβαίνουν και μας φωτίζουν πτυχές και απορίες. 

    Εστιάζοντας

    Ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ, Πάνος Βαλαβάνης, δημιουργεί ένα κλασικό βιβλίο γνώσεων αναπτύσσοντας τη γνώση μέσα από το εύρημα του διαλόγου μεταξύ του δάσκαλου εαυτού του και του φιλομαθούς μαθητή-ανιψιού του, καθώς οι δύο συνομιλητές διαβαίνουν μέσα στον χωροχρόνο από το σήμερα στην κλασική Αθήνα και αντιστρόφως. 

    Μέσα από ερωταπαντήσεις, περιεκτικές απαντήσεις και σαράντα σύντομα κεφάλαια, συμμετέχουμε σε μια εντυπωσιακή ξενάγηση και άπειρο πληροφοριακό υλικό το οποίο ορθώνει όχι μόνο την Ακρόπολη, που είναι το επίκεντρό του, αλλά ολόκληρη την κλασική Αθήνα και τον περιβάλλοντα κόσμο της. Η πρόθεση του συγγραφέα να δημιουργήσει ένα βιβλίο που υπερβαίνει το καταγραφικό μνημείων, αξιοθέατων και σημαντικών γεγονότων και αναδεικνύει τον ευρύτερο αξιακό και ηθικό κώδικο της εποχής αλλά και τις κοινωνικοπολιτιικές και πολιτισμικές παραμέτρους της είναι ένα στοίχημα που κερδίζεται, ενώ ο ταλαντούχος Κώστας Θεοχάρης καταθέτει με την εικονογράφησή του την απαραίτητη οπτική έκταση όλου αυτού του σύμπαντος. Με χρώμα, με καλαισθησία, με καλή μελέτη της εποχής, με διαφορετικά στυλ, φωτογραφικές αποτυπώσεις μνημείων, πειστικές αναπαραστάσεις, ενδιαφέρουσες μορφές και πληρότητα στο υλικό που οπτικοποιεί.

    Με τη σφραγίδα ποιότητας των Εκδόσεων Καπόν. Σκληρόδετο εξώφυλλο, κάλυμμα με αυτιά όπου εμφανίζονται βιογραφικά των συντελεστών και περιγραφή του βιβλίου, πορτοκαλί φόδρες από σκληρό χαρτί ποιότητας.

    Περιλαμβάνεται πλούσια βιβλιογραφία και πλήρης κατάλογος των εικόνων.

    Για αναγνώστες από 6 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καπόν.

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ και εδώ

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η ιστορία της Ακρόπολης: Εκεί όπου οι άνθρωποι συναντούσαν τους θεούς
    Συγγραφέας: Πάνος Βαλαβάνης
    Εικονογράφος: Κώστας Θεοχάρης
    Εκδόσεις: Καπόν, Μάρτιος 2023
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 21,6 X 27,9
    ISBN: 978-618-218-015-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular