More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΗ Κοκκινοσκουφίτσα κι άλλα 199 βιβλία αποσύρθηκαν από βιβλιοθήκη σχολείου ως σεξιστικά

    Η Κοκκινοσκουφίτσα κι άλλα 199 βιβλία αποσύρθηκαν από βιβλιοθήκη σχολείου ως σεξιστικά

    Η Κοκκινοσκουφίτσα, η Ωραία Κοιμωμένη και άλλα 198 βιβλία αποσύρθηκαν από την βιβλιοθήκη σχολείου της Καταλονίας καθώς κρίθηκαν ότι περιείχαν φανερά και κυρίως κρυφά σεξιστικά στερεότυπα.

    Gustave Dore, 1862

    Το σχολείο Tàber το οποίο μαζί με άλλα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας εξέτασε τον κατάλογο βιβλίων της βιβλιοθήκης του για παιδιά μέχρι την ηλικία των έξι ετών και διαπίστωσε ότι μόνο το 10% εξ’ αυτών δεν γράφτηκαν από την οπτική γωνία κάποιου φύλου και άρα δεν περιέχουν έμφυλες διακρίσεις, στο 60% εντοπίστηκαν μικρά προβλήματα, ενώ το 30% των βιβλίων κρίθηκαν τοξικά και απομακρύνθηκαν από την βιβλιοθήκη

    Η ίδια διαδικασία έχει ξεκινήσει και σε άλλα σχολεία της Καταλονίας με τις βιβλιοθήκες να επιχειρούν να εμπλουτίσουν με λιγότερο ή καθόλου στερεοτυπικά βιβλία.

    Η επιτροπή που εξέτασε τα βιβλία τόνισε ότι δεν επιχειρεί να στοχοποιήσει τα βιβλία αυτά, αλλά να καταδείξει το πρόβλημα των διακρίσεων και των στερεοτύπων στα βιβλία το οποίο επηρεάζει πλήθος άλλων μαθησιακών διαδικασιών, αλλά ακόμα και βιβλία για την εκμάθηση της αλφαβήτας, των χρωμάτων κ.α.

    Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο θρύλος του Αγίου Γεωργίου, ιδιαίτερα αγαπητού παραδοσιακά στους Καταλανούς, ο οποίος απομακρύνεται επίσης από αρκετές σχολικές βιβλιοθήκες. Ο θρύλος του Αγίου Γεωργίου διαβάζεται πολύ σε διάφορες εκδηλώσεις στην Καταλονία όπως το φεστιβάλ Catalonia’s Sant Jordi book-giving και στις 23 Απριλίου (Diada de Sant Jordi/Μέρα Αγίου Γεωργίου), όμως η ιστορία του κρίθηκε ότι διαιωνίζει τα σεξιστικά πρότυπα καθώς ένας άντρας είναι ο δυνατός, ατρόμητος ήρωας που σκοτώνει δράκους ενώ η γυναίκα είναι μια φοβισμένη πριγκίπισσα. Κάπως έτσι ξεφυτρώνουν σιγά σιγά νέα βιβλία με τον Santa Jordina (Αγία Γεωργία) να παίρνει τη θέση του κεντρικού ήρωα αντικαθιστώντας τον αντίστοιχο αρσενικό ρόλο.

    Οι ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις, βαθιά ριζωμένες επί αιώνες, αποτελούν ζήτημα στα περισσότερα από αυτά που ονομάζουμε κλασικά παραμύθια και μυθιστορήματα. Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει και η συζήτηση για τα όρια, τις αποσύρσεις παλαιότερων βιβλίων και τα στερεότυπα θα μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular