More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧΛ-20184-7 ετώνΗ κυρία Άιφελ της Άλις Μπριέρ-Χάκετ (εικ.: Csil)

    Η κυρία Άιφελ της Άλις Μπριέρ-Χάκετ (εικ.: Csil)

    Το σήμα κατατεθέν του Παρισιού κι ένα από τα γνωστότερα μνημεία του κόσμου, ο Πύργος του Άιφελ, γίνεται αφορμή για να γραφτεί μια τρυφερή ιστορία αγάπης!

    Η Alice Briere Haquet ξεφεύγοντας από την πραγματική ιστορία κατασκευής του Πύργου, γράφει μια δική της φανταστική εκδοχή. Η Κάτια κι ο μηχανικός Άιφελ αγαπιούντια πολύ! Μαζί κάνουν όνειρα και ταξίδια. Μα εντελώς ξαφνικά, η Κάτια αρρωσταίνει. Κανένας γιατρός δεν βρίσκει θεραπεία για την αρρώστια της…

    Μα η αγάπη είναι η απάντηση. Ο καλός της κλείνεται στο εργαστήρι του και δουλεύει ασταμάτητα. Έπειτα παίρνει την Κάτια αγκαλιά και τρέχοντας στους δρόμους του Παρισιού φτάνει στο Πεδίο του Άρεως. Ένας πύργος τεράστιος που στα σύννεφα ακουμπά είναι εκεί! Κι όταν η Κάτια φτάσει ψηλά, ο αέρας κι η αγάπη του θα την γιατρέψουν.

    Η συγγραφέας πλέκει μια ιστορία αληθινής αγάπης χρησιμοποιώντας λίγα λόγια. Το συναίσθημα και η εικόνες κυριαρχούν. Η αληθινή αγάπη, η αφοσίωση και η τρυφερότητα του ζευγαριού αποτυπώνονται τόσο στις ευχάριστες όσο και στις δύσκολες στιγμές.

    Την εικονογράφηση του βιβλίου υπογράφει η  Csil. Κι είναι μάλλον δύσκολο να μείνει ο αναγνώστης ασυγκίνητος μπροστά στα γοητευτικά απλά σκίτσα με τις ροζ πινελιές. Η αποτύπωση της παριζιάνικης πόλης στα ασπρόμαυρα σκίτσα είναι μαγική. Το βιβλίο κέρδισε το βραβείο καλύτερου εικονογραφημένου βιβλίου από τους New York Times.

    Την απόδοση του έμμετρου κειμένου στα ελληνικά έκανε η συγγραφέας Αργυρώ Πιπίνη η οποία μιλώντας στο elniplex, είπε:

    “Μια φανταστική ιστορία για ένα πραγματικό μνημείο.
    Μια ιστορία αγάπης στο Παρίσι, την πόλη της αγάπης, γραμμένη και εικονογραφημένη με allure και γαλλική φινέτσα. Το Παρίσι όπως το φανταζόμαστε, όπως το έχουμε δει στον κινηματογράφο: με τις γέφυρες, τον Σηκουάνα, τον πύργο του Άιφελ, τις σοφίτες, τους ερωτευμένους, τα μνημεία, τα τραγούδια του.

    Όταν αγαπώ κάτι, δυσκολεύομαι να το αναλύσω και να πω γιατί το αγαπώ. Αναλύοντάς το μου φαίνεται ότι παύω να το απολαμβάνω. Και η απόλαυση είναι αυτό που μένει. Ας προσπαθήσω, λοιπόν…

    Το μακρόστενο σχήμα του βιβλίου, οι αποχρώσεις του ροζ και τα μοντέρνα ρετρό ασπρόμαυρα σχέδια με πενάκι στην εικονογράφηση, η επινοητική γραφιστική προσέγγιση και η σύνθεση κειμένου και εικόνας δημιουργούν ένα βιβλίο μοναδικό. Η συγκινητική ιστορία είναι ένας ακόμα λόγος. Έπειτα το φινάλε…

    Και στα μάτια τους πάντα θα καθρεφτίζονται
    στις σοφίτες τα νέα παιδιά, οι ηλιόλουστες σκεπές
    και του Σηκουάνα οι καμπυλωτές στροφές.

    Ο στόχος για την απόδοση ενός τέτοιου κειμένου με χαλαρή και ελεύθερη ομοιοκαταληξία ήταν να κρατηθεί το παιχνιδιάρικο και ανάλαφρο ύφος γραφής, ο ρυθμός και η ροή της ιστορίας.
    Ένα παραμύθι για παιδιά, μεγάλα παιδιά, ακόμα πιο μεγάλα παιδιά.”

    Ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι κατασκευάστηκε το 1889 από το μηχανικό Γουστάβο Άιφελ με σκοπό να αποτελεί την κεντρική είσοδο της έκθεσης Universell. Με την πάροδο των χρόνων έγινε σήμα κατατεθέν μιας πόλης που είναι συνώνυμο του ρομαντισμού και της αγάπης. Θα μπορούσε κι ο Πύργος του Άιφελ τελικά να κατασκευάστηκε εξαιτίας μιας αγάπης; Στα βιβλία όλα μπορούν να συμβούν!

    Διακρίσεις

    ​Απολαύστε ένα όμορφο βίντεο

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η κυρία Άιφελ
    Τίτλος πρωτοτύπου: Mne Eiffel
    Συγγραφέας: Άλις Μπριέρ-Χάκετ
    Εικονογράφηση: Csil
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Ιανουάριος 2017
    Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
    Διορθώσεις: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 20 Χ 30
    ISBN: 978-

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular