Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, του Β. Παπαθεοδώρου

0
1167

Τίτλος: Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σειρά: Νεανική βιβλιοθήκη (Ζωή και κοινωνία)
Σελίδες: 192
ISBN:978-960-03-5778-3

Αγόρασέ το
Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου

flamingocoverΣτη νότια Γαλλιά, στη βόρεια αναπνοή της Μεσογείου και την αγκαλιά του Ροδανού ποταμού, μια γη ευλογημένη από τη φύση. Καμάργκ το όνομα, διάσημη για τα άλογα της ως σήμερα.
Δέλτα ποταμού, λιμνοθάλασσες, εκθαμβωτικές μορφές ζωής και πάνω απ’ όλα μεγάλος τόπος των φλαμίνγκο. Εκεί διάλεξε η τύχη, η μοίρα και ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου να ξεδιπλώσουν το κουβάρι της ανθρώπινης απληστίας φανερώνοντας τα θλιβερά αποτελέσματά της.

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Ο Πωλ και η Λίντσεϋ, (οι ερευνητές που γνωρίσαμε στο Μεγάλο ταξίδι της Κινέζικης Πάπιας) επισκέπτονται την Καμάργκ όπου οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίεργα περιβαλλοντικά φαινόμενα. Από τις πρώτες κιόλας στιγμές της παρουσίας τους στην Καμάργκ, ζουν από πρώτο χέρι μια αλυσίδα ασυνάρτητων γεγονότων που διαταράσσει την μέχρι τότε γνώση και συνήθειες της περιοχής.
Δυο κυρίαρχες οικογένειες που επί χρόνια ανταγωνίζονταν επιχειρηματικά η μία την άλλη στην περιοχή, αποφασίζουν να συμπλεύσουν για να εδραιώσουν ολοκληρωτικά τη θέση τους στην Καμάργκ. Οι Σαλτ που ασχολούνται με τις τεράστιες αλυκές (αλάτι) και οι Ρισέ με τους φημισμένους ορυζώνες της περιοχής (ρύζι). Οι μέχρι πρότινος εχθροί, συμφώνησαν να δώσουν οι Σαλτ τις αλυκές στους Ρισέ κι αυτοί με τη σειρά τους να βοηθήσουν τους Σαλτ να πάρουν τη δημαρχία της πόλης αλλά και να χτίσουν το υπέροχο ξενοδοχείο, «Το καμάρι της Καμάργκ» προσελκύοντας τουρίστες.
Το αλάτι και το ρύζι. Η δουλειά κι η ανεργία. Οι εργάτες στις αλυκές απολύθηκαν, διαδηλώσεις και αναταραχές αναστάτωσαν την πόλη. Μα αυτά, τα αμιγώς ανθρώπινα, ήταν πραγματικά τα πιο ήπια γεγονότα στην καταιγίδα που ακολούθησε. Τα φλαμίνγκο άρχισαν να εγκαταλείπουν τις αλυκές του κυρίου Σαλτ. Τα κουνούπια και οι βάτραχοι πύκνωσαν τους πληθυσμούς τους κατακλύζοντας όλη την περιοχή, εξόχως ενοχλητικά πια. Τα εγκαίνια του νέου ξενοδοχείου σκιάζονται από γεγονότα, τόσο φυσιολογικά στη φύση, τόσο παράξενα για τους ανθρώπους που την υποτιμούν. Η συγκεκριμένη σκηνή είναι και κεντρική στην ιστορία και με αριστοτεχνική κορύφωση.
Οι επιχειρηματίες εκτελούν το συμφωνημένο σχέδιό τους μέχρι κεραίας. Κανείς δε δείχνει ικανός να τους σταματήσει. Ο ηλικιωμένος δήμαρχος που πονάει τον τόπο του βρίσκεται ένοχος, στο περιθώριο, για την αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Μία αμφιλεγόμενη οικολογική οργάνωση στην περιοχή παίζει το δικό της «ανθρωπιστικό» ρόλο. Οι ντόπιοι κάτοικοι διχάζονται μεταξύ τους, διχάζονται με τον εαυτό τους τον ίδιο. Τα φλαμίνγκο απεργούν. Απεργούν για το ένα αβγό που δε μπορούν να γεννήσουν. Ναι! Αυτό καθορίζει τα περισσότερα ζώα. Αυτό το…απλό!
Ο Πωλ και η Λίντσεϋ γεμίζουν κομμάτι κομμάτι το αδειανό παζλ της αλήθειας. Και μέσα σ’ όλα αυτά, το εξαγριωμένο πλήθος ψάχνει τον ένοχο στο αφανέρωτο, διφορούμενο πρόσωπο μιας μάγισσας του δάσους που στοχοποιείται ως η υπεύθυνη για το κακό που τους βρήκε. Μια μάγισσα που ανοίγει και κλείνει το βιβλίο του συγγραφέα σα μούσα, έμβλημα και πρόσωπο της ίδιας της φύσης.

Η εξέλιξη της ιστορίας από το συγγραφέα μοιάζει σαν υδράργυρος που ανεβαίνει συνεχώς μέσα στο γυάλινο θερμόμετρο της Καμάργκ. Χωρίς χρονοτριβές και κειμενικές ολιγωρίες μετάθεσης της εξέλιξης, με κινηματογραφική ταχύτητα και συνοχή και κείμενο που τρέχει και δεν καμαρώνει στο λόφο για τα ηθικοπλαστικά αποφθέγματά του, το δράμα της Καμάργκ ζωντανεύει ακέριο. Το δράμα της Καμάργκ, το δράμα όλων των πόλεων της γης.
Αν η οικολογική καταστροφή και η τροφική αλυσίδα έχουν διαβαστεί εκατοντάδες φορές από όλους μας σε άρθρα και εγκυκλοπαίδειες και η ζωή μας έχει εξοικειωθεί μαζί τους από το πλήθος των φορών που τις ακούσαμε και τις είδαμε τηλεοπτικά, στις σελίδες του βιβλίου, δίχως καμία επιστημονική ορολογία να σε πολιορκεί, χωρίς καμιά διάθεση να σε μάθει, θα βιώσεις μέχρι τέλους και τι ακριβώς σημαίνουν για τη ζωή μας, πώς δημιουργούνται και τι αποτελέσματα, ολέθρια τουλάχιστον, έχουν για τους ανθρώπους, αφού τα ζώα τα θεωρούμε ούτως ή άλλως, ως κυρίαρχος πολιτισμός, δευτερεύουσες μορφές ζωής. Κι όλα αυτά, όχι γιατί κάποιο πετρελαιοφόρο έχασε 5 τόνους πετρελαίου στα ανοιχτά του Ειρηνικού, αλλά γιατί απλά, σε μια μικρή πόλη, το μεγαλύτερο καταφύγιο των Φλαμίνγκο στην Ευρώπη, απλώς έκλεισαν οι αλυκές και το αλάτι σώθηκε για να ανοίξει ένα εκτυφλωτικό new wave ξενοδοχείο. Τόσο απλά διαταράσσεται η ισορροπία μιας περιοχής. Και τόσο απλά κάτι μοιάζει τόσο επίκαιρο (βλέπε Ελλάδα).
«Σβήστε τα φώτα, θα ξυπνήσουν τα φλαμίνγκο», φώναζε στα εγκαίνια του ξενοδοχείου η επικεφαλής της οικολογικής οργάνωσης που είχε σπεύσει στην περιοχή. «Και λοιπόν; Θα ξανακοιμηθούν, κυρία Βέμπερ», της είπε ο επιχειρηματίας κύριος Σαλτ. «Δε θα πάθουν τίποτα αν χάσουν για λίγο τον ύπνο τους». Η αλαζονεία, η αγνόηση των πάγιων νόμων της φύσης από τον άνθρωπο, θα του χαρίσουν τα δώρα που αξίζει.

Στο βιβλίο είναι παρόντες όλοι σχεδόν οι τύποι ανθρώπων που αναδύονται σε κάθε κρίσιμη στροφή της τοπικής ή ευρύτερης ιστορίας. Οι επιχειρηματίες με τις λυκοφιλίες τους και τη δική τους λογική για τους συμπολίτες τους. Ο όχλος του λαού που κοπαδίστικα στις περισσότερες περιπτώσεις αποδοκιμάζει και σε λίγα λεπτά αγκαλιάζει ο,τι αποδοκίμαζε, που ψάχνει εύκολες λύσεις, που κοιτάζει πάντα κοντά. Οι ασυμβίβαστοι άνθρωποι. Ο φιλόδοξος, εγκλωβισμένος στο όνειρο και την επιβίωση, νέος. Ο τοπικός άρχοντας που στέκεται στο ύψος του παλεύοντας για τα αυτονόητα κι όχι για το θώκο. Οι επιστήμονες που χάνονται στα συμφέροντα καθώς αυτά χορεύουν, αφανώς συνήθως, δίπλα τους. Τα παιδιά που, με την αθωότητα και την άγνοια κινδύνου πυροδοτούν άλλες εξελίξεις, στρέφουν τη ζωή στον πραγματικό κόσμο τους, μακριά από εκείνο των ενήλικων αναγκών. Κι ασφαλώς η μάγισσα, η παρεξηγημένη και κακή, το εύκολο θύμα κι η ευθύνη για όλα τα δεινά, αφού ο νους μας μέχρι εκεί μπορεί να πάει αλλά ποτέ στην ουσία της απεργίας των φλαμίνγκο. Η μάγισσα που συμβαδίζει με τη φύση, τα δεινά και την αναγέννησή της. Που παίρνει το πρόσωπό της, τα χαμόγελα και τις κατήφειες της.
Σε αποχρώσεις του μαύρου και του γκρι η εικονογράφηση του Πέτρου Μπουλούμπαση, με αφαιρετικές μορφές και γεωμετρίες αλλά και τη συνήθεια του εικονογράφου να στέκονται οι δημιουργίες του σαν αυτοτελείς οντότητες πλάι στο κείμενο που συνοδεύουν.
Το οικολογικό-κοινωνικό θρίλερ που αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ισχύει στο ακέραιο. Με όλα τα στοιχεία της αγωνίας, της κορύφωσης και της εύθραυστης διαμόρφωσης των συσχετισμών παρόντα, η λογική του thriller-book (αδόκιμος όρος, το ξέρω) για νέους -επιτρέψτε μου, όχι μόνο για νέους- είναι κι αυτή ξεκάθαρη.
Προτείνεται ανεπιφύλακτα ως ένα από τα φετινά «πρέπει να διαβάσεις» (must read που λένε κι οι φίλοι βιβλιόφιλοι μετά τα σύνορα). Από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

4666_1150927647901_1892143_nΟ Βασίλης Παπαθεοδώρου έχει κατακτήσει με την συνεπή δουλειά του εδώ και 14 χρόνια μια σημαντική θέση, όχι μόνο στα ράφια των βιβλιοπωλείων και τις πωλήσεις τους, αλλά και στις καρδιές των Ελλήνων βιβλιόφιλων. Τα βιβλία του, παιδικά αλλά κυρίως νεανικά-εφηβικά, σχολιάζουν με το δικό του προσωπικό ύφος όλα σχεδόν τα θέματα που μπορεί να τρυπώνουν στις σκέψεις και τις ψυχές των νέων αναγνωστών: ρατσισμός, αγάπη, ανθρωπιά, bullying, οικολογία και περιβάλλον, πολιτική, αναζήτηση ταυτότητας, πίστη και πολλά άλλα.

Η εκδοτική του παρουσία -και όχι η συγγραφική- ξεκίνησε με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός. Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου άφησε στην τράπεζα που εργάζεται μια προκήρυξη διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στον οποίο τελικά διακρίθηκε για το βιβλίο του “Σχολική παράσταση“. το οποίο εκδόθηκε 4 χρόνια μετά!

Από το 1996 έως σήμερα έχει γράψει 14 βιβλία για παιδιά, εφήβους και νέους και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία ενώ το Νοέμβριο του 2014 αναμένεται το 15ο βιβλίο του με τίτλο “Το ημερολόγιο ενός δειλού”.

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Από το 1979 ζει στη Γλυφάδα. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε Μεταλλειολόγος Μηχανικός και Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει εργαστεί σε αεροπορική εταιρεία και ως καθηγητής Γερμανικών. Σήμερα εργάζεται ως Αναλυτής Κινδύνων σε τράπεζα. Ο ίδιος ομολογεί: “… ίσως αυτά να μην συνδυάζονται μεταξύ τους αλλά πιστεύω από όλα τα παραπάνω έχω πάρει “κάτι”, είτε αυτό είναι εμπειρία, είτε τρόπος σκέψης, είτε συναναστροφή με πολλούς και διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, που με βοήθησαν και μου έδωσαν ιδέες για το γράψιμο των βιβλίων μου”.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω” (2008, 2010) για τα βιβλία του “Χνότα στο τζαμί” και “Στη διαπασών”. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα έξι λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Πέντε από τα βιβλία του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους.

Εργογραφία:
Το μήνυμα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2001.
Οι εννέα καίσαρες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2004.
Χνότα στο τζάμι. Αθήνα, Κέδρος, 2007.
Ποιoς απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη; Αθήνα, Καστανιώτη, 2007.
Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας. Αθήνα, Καστανιώτη, 2008
Στη Διαπασών. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Άλφα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Μια Αστεία Επιδημία. Αθήνα, Καστανιώτη, 2010.
Ο Αϊ – Βασίλης στο ραντάρ – Και άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Αθήνα, Καστανιώτη2011.
Ιπτάμενες Σελίδες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2011.
Οι άρχοντες των σκουπιδιών. Αθήνα, Καστανιώτη,2012.
Ναι Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης. Αθήνα, Καστανιώτη, 2013.
Σχολική παράσταση. Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2000-Καστανιώτη 2013
Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, Εκδόσεις Καστανιώτη (2014)     
Το ημερολόγιο ενός δειλού, Αθήνα, Καστανιώτη, Νοέμβριος 2014
Ήταν το ίνδαλμά μου, Νομική Βιβλιοθήκη (2015)     
Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη;, Εκδόσεις Καστανιώτη (2015)
Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας, Εκδόσεις Καστανιώτη (2016)

Επισκεφθείτε την εξαιρετική ιστοσελίδα του Βασίλη Παπαθεοδώρου πατώντας εδώ.

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

petrosmpouloumpasisΟ Πέτρος Μπουλούμπασης απεχθάνεται τις “ετικέτες” και μετά βίας μπορείς να τον αναγκάσεις να σου πει ότι αισθάνεται ας πούμε.. δημιουργός εικόνων. Διακρίνεται για το πολύ ιδιαίτερο προσωπικό ύφος, τα δισδιάστατα σχέδια, το “παγωμένο κλικ στο χρόνο” όπως μας εξομολογείται στη συνέντευξή μας (θα τη διαβάσετε αύριο). Από πολύ μικρός “μουτζούρωνε” κάθε είδους επιφάνεια με τα μολύβια του. Η σχέση του με τις εικόνες έμοιαζε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προδιαγεγραμμένη.

Γεννήθηκε πριν περίπου 38 χρόνια κάπου γύρω από τον Πειραιά. Σπούδασε στο Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών. Στα πρώτα και “εύπλαστα” χρόνια του, ο δρόμος του συναντήθηκε με αυτόν του ζωγράφου Γιάννη Αδαμάκη, δίπλα στον οποίο μαθήτευσε για χρόνια. Με γεμάτες αποσκευές από εκείνη την περίοδο και με μια τάση άρνησης ως προς τη δήλωση ιδιότητας, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στο να παιδεύει και να παιδεύεται με εικόνες.

Φυσικά -και ευτυχώς για εμάς- εικονογραφεί παιδικά, νεανικά και άλλα βιβλία. Έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο εικονογράφησης το 2007 για το βιβλίο “Ο Άγιος Βασίλης και το διαβολάκι” (εκδ. Καστανιώτη) καθώς και με έπαινο εικονογράφησης στα βραβεία ΕΒΓΕ το 2007 για το βιβλίο “Πριγκιποδουλειές” (εκδ. Οξύ), και το 2010 για το βιβλίο “Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαι” (εκδ. Πατάκη), ενώ την ίδια χρονιά το βιβλίο “Το βατραχάκι που ήθελε να είναι νούφαρο” (εκδ. Δια Βίου) μεταφράστηκε και εκδόθηκε στο Βέλγιο (E.M.E editions).

Διατέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων την περίοδο 2011- 2012. Επί σειρά ετών έχει διδάξει γραφιστική και εικονογράφηση σε ιδιωτικές σχολές.Δουλειές του έχουν εκδοθεί και εκτεθεί σε Ελλάδα αλλά και  Βέλγιο, Ισπανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ιράν. Μαζί με τη Σοφία Τουλιάτου αποτελούν την δημιουργική ομάδα magicpencil. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να κάνει ό,τι περίπου και στον “μη ελεύθερο”. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ήταν πάντα δημιουργός. 

Τίτλοι βιβλίων με εικόνες του Πέτρου Μπουλούμπαση:

Ο κύριος Αλφάλφα, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου, Εκδ. Καστανιώτη, 2002
Η ραγισμένη καρδούλα, Κατερίνα Τζωρίδου, Εκδ. Καστανιώτη, 2002
Η επιστροφή στην πόλη, Κατερίνα Τζωρίδου, Εκδ. Καστανιώτη, 2002
www.ΔΑSOS.gr, Καραλάζου Θωμαή, Εκδ. Καστανιώτη, 2003
Το ωραιότερο τραγούδι και άλλες ιστορίες, Μπενέκος Αντώνης, Εκδ. Πατάκη, 2004
Πώς να διδάξω μουσική;, Δέσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ, Εκδ. Πατάκη, 2004
Ποιος είναι ο αρχηγός;, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδ. Πατάκη 2004
Η επανάσταση των κουνελιών, Πέτρος Χατζόπουλος, Εκδ. Καστανιώτη, 2004
Πρώτος!, Μαρία Παπαγιάννη,  Εκδ. Πατάκη, 2005
Η κατάρα των μαθηματικών, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia), Ερευνητές (2005)
Ο Μάρκος και η περίεργη εφεύρεση του καθηγητή Στρφτ, Μιχάλης Μακρόπουλος, Εκδόσεις Καστανιώτη (2005)
Πάντα;, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2005)
A Tour Around the Neighbourhood, Θεώνη Σωφρονά, Εκδόσεις Πατάκη (2006)
Βιβλιοφάγος κατά… λάθος!, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2006)
Ο Άγιος Βασίλης και το διαβολάκι, Πέτρος Χατζόπουλος, Εκδόσεις Καστανιώτη (2006)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Βασιλική Σοφού, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Στον πίνακα!, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Το βατραχάκι που ήθελε να είναι νούφαρο, Ελίνα Χ. Μαρμαρίδου, Δια Βίου (2007)
12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Συλλογικό έργο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Δωροβροχή, Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Επιστροφή στο σχολείο, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Καστανιώτη (2008)
Η μικρή Ρουάλα, Πέτρος Χατζόπουλος, Εκδόσεις Καστανιώτη (2009)
Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαι!, Φίλιππος Μανδηλαράς, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (2009)
Μια φορά κι ένα καιρό ήταν το…βιβλίο, έσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ, Λέξη Κλειδί (2009)
Όταν η Έλλη έγινε αόρατη, Ντορίνα Παπαλιού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (2010)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (2010)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (2010)
Μια αστεία επιδημία, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Καστανιώτη (2010)
Γραμματική Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2011)
Ιπτάμενες σελίδες, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Καστανιώτη (2011)
Του σκοινιού τα μανταλάκια, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Εκδόσεις Πατάκη (2011)
Γραμματική Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το …βιβλίο, Δέσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ, Καλειδοσκόπιο (2013)
Μικρές ιστορίες του Πέτρου, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, Παπαθεοδώρου, Βασίλης,  Εκδόσεις Καστανιώτη (2014)
Οχ χταπόδι, λάθος πόδι, Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)