Η μαμά μου η μάγισσα, των Λ. Σωτηροπούλου και Ν. Λεωνίδου

0
843

Τίτλος: Η μαμά μου η μάγισσα
Συγγραφέας: Λίνα Σωτηροπούλου

Εικονογράφηση: Nίκη Λεωνίδου
Εκπ/κές Δραστηριότητες: Μαρία Γονιδάκη
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015
ISBN: 978-618-03-0057-4
Αγόρασέ το
Διαβάστε απόσπασμα

i_mama_mou_i_magissa_coverΤα σχολεία άνοιξαν και αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για το σπίτι. Μα είναι ποτέ δυνατόν να βάζει η δασκάλα εργασίες για το σπίτι; Τότε γιατί πηγαίνουμε στο σχολείο, φαίνεται να διερωτάται ο ήρωας της ιστορίας της Λίνας Σωτηροπούλου. Έτσι λοιπόν όταν η δασκάλα έδωσε την πρώτη εργασία για το σπίτι, ο ήρωας της ιστορίας μας φρόντισε να την “τακτοποιήσει” κάτω από το στρώμα του. Η μαμά έψαξε την τσάντα κι αφού δεν βρήκε τίποτα για γράψιμο επέτρεψε στο γιο της να παίξει όλο το απόγευμα. Αλλά και η δασκάλα δεν δυσκολεύτηκε να πειστεί ότι ο μικρός της μαθητής είχε ξεχάσει την άσκηση του στο σπίτι. Τόσο απλά κερδήθηκε αρκετή ώρα ξενοιασιάς και παιχνιδιού! Το δυσάρεστο ήταν ότι η δασκάλα έδωσε κι άλλη εργασία για το σπίτι την επόμενη μέρα.
-Αυτή τη δουλειά θα κάνω κάθε μέρα; Πόσα χαρτιά μπορώ να κρύψω άραγε κάτω από το στρώμα; Αναρωτήθηκε ο πιτσιρίκος και “τακτοποίησε” την εργασία του με τον ίδιο τρόπο που είχε “τακτοποιήσει” και την προηγούμενη.

Τότε ακριβώς η μαμά-μάγισσα αναλαμβάνει δράση. Δεν φωνάζει. Δεν μαλώνει. Απλώς φοράει το μαγικό της καπέλο και πρότεινε στο γιο της να παίξουν. Όταν εκείνος της ζητάει να βγάλει από το μαγικό της καπέλο ένα λαχταριστό παγωτό, εκείνη εμφανίζει τις χαμένες εργασίες. Μα πως ήταν δυνατόν. Η ΜΑΜΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΜΑΓΙΚΑ!!! Κι οι κρυμμένες εργασίες εξακολουθούσαν να είναι “τακτοποιημένες” στη θέση τους βαθιά κάτω από το στρώμα. Ο άτακτος πιτσιρίκος έτρεξε γρήγορα να κάνει τις εργασίες του πριν η μαμά πραγματοποιήσει την απειλή της και τον μεταμορφώσει σε… βάτραχο. Κι η ιστορία μπλέκεται περισσότερο όταν ένα τηλεφώνημα αποδεικνύει ότι υπάρχει και συνεργός στην υπόθεση!

“Η μαμά μου η μάγισσα” είναι μια ιστορία διασκεδαστική και καλογραμμένη. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση και το πηγαίο χιούμορ της προσδίδουν αμεσότητα. Η γλώσσα του κειμένου είναι απλή αλλά όχι απλοϊκή. Οι προτάσεις σύντομες και περιεκτικές ξεδιπλώνουν τις σκέψεις του ήρωα χωρίς να χάνουν την παιδική αφέλεια και την τρυφερότητα της ηλικίας. Η “εναλλακτική” προσέγγιση της μαμάς που “κάνοντας τα μαγικά της” εμφανίζει τις σχολικές εργασίες, αντί να προβεί στην αναμενόμενη κατσάδα και τιμωρία, δίνει μια άλλη διάσταση σε ένα πρόβλημα που πιθανόν να αντιμετωπίζουν αρκετές οικογένειες, ειδικά στην αρχή της σχολικής χρονιάς. “Η μαμά μου η μάγισσα” είναι το δεύτερο βιβλίο της Λίνας Σωτηροπούλου. Η συγγραφέας συνηθίζει να καταπιάνεται με θέματα που αφορούν στην οικογενειακή ζωή. Απολαυστική και πρωτότυπη ήταν και η προσέγγιση στο πρώτο της βιβλίο “Εγώ και η αδερφή μου“.

Αν η μαμά σας μοιάζει με αυτή της ιστορίας, σκεφτείτε το πολύ πριν προσπαθήσετε να την ξεγελάσετε.
Αν πάλι το πιτσιρίκι σας αρνείται να κάνει τις εργασίες του, διαβάστε αυτή την απολαυστική ιστορία.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Λίνα Σωτηροπούλου γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας. Σπούδασε λογιστική στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του πανεπιστημίου Πατρών, ενώ ασχολήθηκε επίσης με τη φωτογραφία και την ψηφιακή επεξεργασία εικόνων. Το Εγώ και η αδερφή μου είναι το πρώτο της βιβλίο.

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Νίκη Λεωνίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε οπτική επικοινωνία στο Kent Institute of Art & Design στο Λονδίνο όπου έκανε και Bachelor στην Οπτική Επικοινωνία και Εικονογράφηση.

Ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου από το 2002. Έχει συνεργαστεί με αρκετούς εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 100 βιβλία. Γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Κινέζικα.