Η μαρμελαδού, της Αλεξάνδρας Μητσιάλη

0
721

Τίτλος: Η μαρμελαδού
Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μητσιάλη
Εικονογράφηση: Βάσω Ψαράκη
Εκδόσεις: Πατάκης, Νοέμβριος 2016
Διορθώσεις: Αντωνία ΓουναροπούλουΣελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 21,1 Χ 28,5
ISBN: 978-960-16-5884-1

Αγόρασέ το

Η Νίνα ζούσε σε ένα δάσος φουντωμένο και σκιερό. Ήξερε τα μονοπάτια του, τα μυστικά του, άκουγε τους ήχους του, είχε την αγάπη του. Από την καλή της τη γιαγιά τα είχε μάθει όλα, από την ίδια έμαθε και τις συνταγές για μαρμελάδες μαγικές. Κι όχι μόνο συνταγές αλλά ακόμα ακόμα και τις σωστές ώρες για να μαζεύει τα φρούτα του δάσους.

Η φήμη για τις μαρμελάδες της εξαπλώθηκε γρήγορα σε κάθε τόπο γύρω από το δάσος, χωριά και πόλεις. "Οι μαρμελάδες της Νίνας είναι μαγικές", άκουγες παντού απ' όλους. Σαν περνούσες από το κατώφλι της τρίτης μπουκιάς μιας μαρμελάδας της, γινόσουν παιδί, αθώος και ξέγνοιαστος σαν αυτό. Φήμη είναι, ταξιδεύει και τον κόσμο κυριεύει. Και κάποτε έφτασε μέχρι τον πύργο του νεαρού και κατσούφη βασιλιά, που φώναζε και έβριζε, αδικούσε και όλους τους χαμωπατούσε. Ένας μονάχος, διαρκώς θυμωμένος, ανικανοποίητος νεαρός βασιλιάς, προφανέστατα θα γινόταν και πολεμοχαρής, με το πάθος για πλούτο να κυβερνά τον ίδιο.

Μάταια προσπαθούσαν με κάθε τρόπο οι άνθρωποι του παλατιού να τον καλοπιάσουν και να του αλλάξουν τη διάθεση. Όλα αποτύγχαναν… υποδειγματικά. Μέχρι που ο αρχιμάγειρας του παλατιού έμαθε για τις μαρμελάδες της Νίνας. Και μη χάνοντας καιρό, πήγε στο παζάρι, αγόρασε μερικές και σέρβιρε μια κατακόκκινη στον βασιλιά. Εκείνος…τι; Θα γλίτωνε; Μαγεύτηκε από τη μαρμελάδα της Νίνας. Η συμπεριφορά του άλλαξε άρδην. Γλύκανε, ηρέμησε, καταλάγιασε. Κι ύστερα βημάτισε προς τα μαγειρεία του κάστρου του. "Ποιος φτιάχνει αυτές τις μαρμελάδες;". Αυτή ήταν η μεγάλη ερώτηση της ημέρας. Κι η ζωή του θα αλλάξει κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά μόλις πάρει την απάντηση του αρχιμάγειρα. Η Νίνα. Η Νίνα.

Η ωραία τεχνήτρα του λόγου Αλεξάνδρα Μητσιαλή μαζεύει μερικές εκατοντάδες από τις καλύτερες λέξεις της -ίσως στο πυκνόφυτο δάσος της Νίνας να βρήκε τις πιο πολλές- τις στρώνει αφηγηματικά σαν σε ένα παλιό τζάκι που καίει αντίκρυ και φτιάχνει ένα στρωτό, "κλασικής αφηγηματικής λογικής", όμορφο παραμύθι, από εκείνα που θαρρείς σου τα λέει μια καλή γιαγιά. Από εκείνα που η κυριαρχεί το μαγικό στοιχείο ως παράγοντας μεταμόρφωσης των ανθρώπων και ένα διαλεχτό κομμάτι της παντοδύναμης φύσης (φρούτα, μαρμελάδα) μεταβάλλει τη συμπεριφορά και εν τέλει τη ζωή τους. Ο διδακτισμός λείπει, το "θέλω να σου μάθω" λείπει κι αυτό. Μαζί με τις μαγικές μαρμελάδες, σαγηνεύει η ροή του λόγου μιας όμορφης ιστορίας που απολαμβάνεις σ' όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι.

Φτιάχοντας με τα παιδιά μιας τάξης (ή έστω τα παιδιά ενός σπιτιού) μια μαρμελάδα με δικά σας υλικά, ίσως και με φρούτα από κάποιο δικό σας αγαπημένο δέντρο, δημιουργώντας μια προσωπική τελετουργία κατά την παρασκευή της, μπορείτε να ζωντανέψετε το παραμύθι με τρόπο μοναδικό. Ο βασιλιάς, η Νίνα, η γιαγιά, ο αρχιμάγειρας και οι άνθρωποι του παλατιού θα γίνουν οι ήρωες που θα τρέξουν τη δραματοποίησή σας, η οποία όμως μπορεί να "διακόπτεται" συχνά πυκνά από τις εργασίες της μαρμελάδας. Θα είναι μια μαγική διαδικασία. Προσωπικά, με το άνοιγμα των σχολείων τον καινούριο χρόνο, θα πραγματοποιήσω μια "Μαγική μέρα της μαρμελαδούς" και υποψιάζομαι ότι θα περάσουμε υπέροχα.

Τα συννεφένια φύλλα δέντρων της Βάσως Ψαράκη αλλά και η συνολική εικαστική προσέγγιση στην εικονογράφησή της που την βρήκα απόλυτα ταιριάστή με την αφήγηση της συγγραφέα, χαρίζουν πολλές ιδέες για εικαστικούς πειραματισμούς από τα παιδιά. Σε πολλές σελίδες του βιβλίου, έμεινα με την αίσθηση ότι τα χρώματα ακόμα στεγνώνουν κι ότι αν τρίψεις λίγο πιο δυνατά τα δάχτυλά σου πάνω στο χαρτί θα σου μείνει το χρώμα. Ζωντάνια χρωμάτων και αισθήσεων. Μου άρεσε.

Εκδόσεις Πατάκη.

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου
Τι πρέπει να κάνετε:

ΠΑΤΗΣΤΕ LIKE στη σελίδα των εκδόσεων Πατάκη στο facebook.

και ακολούθως

1. Πατήστε Like στην ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
2. Γράψτε ένα οποιοδήποτε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση στο facebook
3. Στείλτε μήνυμα στη
σελίδα του elniplex στο facebook με τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου. Αν τα έχετε ξαναστείλει σε παλαιότερους διαγωνισμούς, γράψτε απλά στο μήνυμα "ΜΑΡΜΕΛΑΔΟΥ".

Ισχύς διαγωνισμού 8 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Ο νικητής ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών, το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αθηνών, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα random generate. Τα βιβλία κληρώνονται για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες/επισκέπτες τα προϊόντα πολιτισμού που παρουσιάζουμε.

Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Μάγδα Τρελλοπούλου

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1967. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κι από τότε ζει και εργάζεται στην ίδια πόλη. Γράφει βιβλία για μεγάλους και παιδιά. Ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας το 2009 και το 2012 και για το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού "Διαβάζω" το 2008 και το 2010. Το 2015 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Μυθιστορήματος για το βιβλίο της "Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει".

Τα βιβλία της
Θα σε μάθω να πετάς, Όμβρος (1998)  
Οδός αθώων, θάλαμος 17, Εκδόσεις Πατάκη (2002)    
Το καλοκαίρι κοιμάται στο πατάρι μας, Κάστωρ (2004)     
Δούρειος άνεμος, Νεφέλη (2008)     
Το αστερόσπιτο, Εκδόσεις Πατάκη (2008)   
Η νύχτα των πυγολαμπίδων, Εκδόσεις Πατάκη (2009)     
Θέλω να σας πω την αλήθεια!, Εκδόσεις Πατάκη (2009)     
Με λένε Νιλουφέρ, Εκδόσεις Πατάκη (2010)      
Το υπόσχομαι…, Εκδόσεις Πατάκη (2012)     
Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2013)     
Το απίστευτο σχέδιο της Μυρτώς και του Περικλή!, Εκδόσεις Πατάκη (2013)     
Κύριε Χρόνε, σου έχω πολλά παράπονα!, Εκδόσεις Πατάκη (2014)   
Να με αντέχεις, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)     
Ο δάσκαλος μας είναι… πειρατής!, Εκδόσεις Πατάκη (2015)     
Ξυπόλυτοι ήρωες, Εκδόσεις Πατάκη (2016)
Το αστερόσπιτο, με θεατρική διασκευή, Εκδόσεις Πατάκη (2016Πα)   
Οδύσσεια, ένα ταξίδι από το παρελθόν στο παρόν και αντίστροφα, Εκδόσεις Πατάκη (2016)
Η μαρμελαδού, Εκδόσεις Πατάκη (2016)

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Βάσω Ψαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών Βακαλό και ασχολήθηκε με τις γραφικές τέχνες. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στην Πάτρα, στα Χανιά και στη Λευκωσία και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1978 εικονογραφεί παιδικά βιβλία. Έχει πάρει πολλές διακρίσεις και βραβεία για τα έργα της. Συγκεκριμένα: Βραβείο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (1988), Τιμητική διάκριση Pier Paolo Vergerio από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα (1989), δεύτερο βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Εικονογράφησης της Τεχεράνης για το εξώφυλλό της στο βιβλίο της Μάρως Λοΐζου "Ήταν και δεν ήταν" (1993), Βραβείο από το Yπουργείο Πολιτισμού για την αφίσα της με θέμα "Μ' ένα βιβλίο πετάω" (1994 ), Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο "Ο Επισκέπτης της Νύχτας" της Μελίνας Καρακώστα (1998). Επιπλέον, ήταν υποψήφια για το Βραβείο Άντερσεν στην εικονογράφηση (1986). Φιλοτέχνησε την αφίσα της ΙΒΒΥ για τη Διεθνή Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 1991, που κυκλοφόρησε σ' όλο τον κόσμο. Το 1993 και 1995 η Unicef κυκλοφόρησε κάρτες για την Ευρώπη με τα σχέδιά της. Το 1997 δούλεψε κοστούμια, σκηνικά και κατασκευές για 14 τηλεοπτικά επεισόδια με τον τίτλο: "Παραμύθια-Ελάτε στη μαγεία του βιβλίου", παραγωγής Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και Yπουργείου Πολιτισμού, για την προώθηση της ανάγνωσης.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Βιβλία που έγραψε και εικονογράφησε
Βρες αν μπορείς για τη ΣΤ΄ δημοτικού, Εκδόσεις Πατάκη (1989)
Βρες αν μπορείς για τη Δ΄ και Ε΄ δημοτικού, Εκδόσεις Πατάκη (1989)
Χειροτεχνικές συνθέσεις, Εκδόσεις Πατάκη (1991)
Βρες αν μπορείς προσχολική ηλικία και Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Πατάκη (1993)
Βρες αν μπορείς για τη Β΄ και Γ΄ δημοτικού, Εκδόσεις Πατάκη (1994)  
Το βατραχάκι με την κίτρινη γραμμή, Εκδόσεις Πατάκη (1999)     
Η μάγισσα η Σουμουτού και οι δράκοντες, Εκδόσεις Πατάκη (1998)   
Ο μάγος Αλμπραντρά και το σοφό βιβλίο της Σουμουτού, Εκδόσεις Πατάκη (2000)
Πώς η Σουμουτού πήρε πίσω το σοφό βιβλίο της, Εκδόσεις Πατάκη (2001)    

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
Ένα δάσος για δεκατρείς, Ελληνικά Γράμματα (2003)  
Στον κήπο με τα παραμύθια, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου [κείμενα, εικονογράφηση] (2008)
Το σχολικό ημερολόγιο των βιβλιοφάγων 2008-2009, Εκδόσεις Πατάκη (2008)

Βιβλία που εικονογράφησε  
Μικρό λεύκωμα της φύσης, Εκδόσεις Πατάκη (2003)   
Το σοφό βιβλίο της Σουμουτού, Εκδόσεις Πατάκη (2005)
Στο κάστρο της Σουμουτού η Τουρουπίτα μαγειρεύει μαζί με τα παιδιά, Εκδόσεις Πατάκη (2009)  
Μαντέλου, Ελένη, Ο Γιάννης το δρακάκι, Εκδόσεις Λωτός  (1987)
Μάρρα, Ειρήνη, Το μυστικό τραγούδι της Μάτας, Κέδρος (1987)
Μάρρα, Ειρήνη, Τα δαντελένια χέρια, Κέδρος (1988)
Τα παραμύθια μας, Gutenberg – Χρήστος Δαρδανός(1988)
Gautier, Théophile, 1811-1872, Ζιζέλ, Κέδρος (1990)
Βαλάση, Ζωή, Η Ηλιοστάλαχτη, Λιβάνης – Μύθος (1990)   
Λοΐζου, Μάρω, 1940-2007, Ήταν και δεν ήταν, Εκδόσεις Πατάκη (1991)   
Βαλάση, Ζωή, Τα τρία δώρα, Εκδόσεις Πατάκη (1992)   
Η Χρυσομαλλούσα, Εκδόσεις Λωτός (1993)   
Ο Ζαχαράκης, Εκδόσεις Λωτός (1993)   
Ψαραύτη, Λίτσα Σ., Το τσίρκο και ο νάνος Γολιάθ, Εκδόσεις Πατάκη (1995)   
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Το χρυσάφι, η χελώνα και η πεντάμορφη, Εκδόσεις Πατάκη (1995)
Η ροδιά των Χριστουγέννων, Εκδόσεις Πατάκη (1996)   
Μικρή νεοελληνική ιχθυονωπογραφία ή Το ψάρι στη ζωή μας, Εκδόσεις Καστανιώτη (1996)   
Σαρή, Ζωρζ, 1925-2012, Ο Φρίκος, Εκδόσεις Πατάκη (1996)   
Βλαχοπούλου, Στέλλα, Η πασχαλίτσα που αγαπούσε τα λουλούδια, Κέδρος (1997)  
Καρακώστα, Μελίνα, 1959-2007, Ο επισκέπτης της νύχτας, Εκδόσεις Πατάκη (1997)     
Καρακώστα, Μελίνα, 1959-2007, Ο επισκέπτης της νύχτας, Εκδόσεις Πατάκη (1997)  
Βλαχοπούλου, Στέλλα, Ο τρομαγμένος σκαντζόχοιρος, Κέδρος (1997)
Βλαχοπούλου, Στέλλα, Το ψαράκι που ήθελε να ζήσει, Κέδρος (1997)  
Βαλάση, Ζωή, Τα μαγικά μολύβια, Κέδρος (1998)  
Το βατραχάκι με την κίτρινη γραμμή, Εκδόσεις Λωτός (1999)     
Βούρβουλη, Νίκη, Γύρω γύρω όλοι, στη μέση η χαρά, Εκδόσεις Πατάκη  (1998)  
Παπαδάκη, Αθηνά, Ο ήλιος κρυώνει. Ο πετούμενος κήπος, Εκδόσεις Πατάκη (1999)  
Ζέη, Άλκη, 1925-, Ο θείος Πλάτων, Κέδρος (1999)     
Καρακώστα, Μελίνα, 1959-2007, Τ' αστέρια που ζήλευαν, Εκδόσεις Πατάκη (1999)     
Χειροτεχνικές συνθέσεις, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
Τσουκαλά, Δανάη, Η φύλλινη πολυκατοικία, Εκδόσεις Πατάκη (2000)     
Μαραγκού, Αλεξάνδρα, Παίζω με τις λέξεις, Εκδόσεις Λωτός (2000)     
Μαραγκού, Αλεξάνδρα, Παίζω με τις λέξεις, Εκδόσεις Λωτός (2000)     
Τσουκαλά, Δανάη, Το λαγουδάκι που έτρωγε μόνο καρότα, Εκδόσεις Πατάκη (2000)
Ξέρω τραγούδια να σας πω, Εκδόσεις Πατάκη (2001)     
Baric, Maija, Το τραγούδι του ποταμού, Εκδόσεις Πατάκη (2001)     
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Το χρυσάφι, η χελώνα και η πεντάμορφη, Εκδόσεις Πατάκη (2001)   
Ξέρω τραγούδια να σας πω, Εκδόσεις Πατάκη (2002)     
Ξέρω τραγούδια να σας πω…, Εκδόσεις Πατάκη (2002)     
Βαλάση, Ζωή, Επανάσταση ονείρων, Εκδόσεις Πατάκη (2004)     
Gautier, Théophile, 1811-1872, Ζιζέλ, Κέδρος (2004)     
Βαλάση, Ζωή, Η Ηλιοστάλαχτη, Ταξιδευτής (2004)     
Βαλάση, Ζωή, Η Χρυσομαλλούσα, Ταξιδευτής (2007)     
Ζέη, Άλκη, 1925-, Άλλοι καιροί, άλλα παιδιά, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2007)   
Παπανικολάου, Ρούλα Α., Φεύγει ο γάτος…, Μικρός Πρίγκηπας (2007)
Μια ωραία πεταλούδα, Εκδόσεις Πατάκη (2008)     
Λοΐζου, Μάρω, Τα πουλιά τραγουδούν τα κάλαντα όλο το χρόνο, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2008)     
Συλλογικό έργο, Μίλα μη φοβάσαι, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2010)     
Λαμπρέλλη, Ευαγγελία, Αχ, σοκολάτα…, Εκδόσεις Πατάκη (2011)     
Ξέρω τραγούδια να σας πω…, Εκδόσεις Πατάκη (2011)     
Βαλάση, Ζωή, Τα μαγικά μολύβια, Κέδρος (2012)     
Μαντουβάλου, Σοφία, Το αρχοντόπουλο που έγινε πύργος, Εκδόσεις Πατάκη (2012)     
Συλλογικό έργο, Ο Μίλτος, η Μίνα, η Ροζαλία, ο Τσε και… η βαλίτσα, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2013)     
Λαμπρέλλη, Ευαγγελία, Το κοντολαίμικο κοτσύφι, Εκδόσεις Πατάκη (2015)   
Μητσιάλη, Αλεξάνδρα, Η μαρμελαδού, Εκδόσεις Πατάκη (2016)