Η μεγάλη Σαρακοστή και τα Κούλουμα

0
802
Τα κούλουμα
Η πρώτη μέρα της μεγάλης Σαρακοστής είναι η Καθαρή Δευτέρα.
Καθαρη γιατί οι νοικοκυρές θα καθαρίσουν με επιμέλεια τα κατσαρόλικά τους από τα λίπη της Αποκριάς με ζεστό σταχτόνερο μέχρι να αστράφτουν.
Αρχίζει η νηστεία. Ελιές, ταραμάς, κρεμμυδάκια φρέσκα, σκόρδα, μαρούλια και χαλβάς, γεμίζουν τα καλάθια, οι νταμιτζανες με κρασί και όλοι ξεχύνονται στην εξοχή για να γιορτάσουν τα κούλουμα. Οι μικρότεροι έχουν και τους χαρταετούς τους, πάντα χειροποίητοι.
Ολοι τρώνε και πίνουν με αστεία κ πειράγματα.
Η κυρά Σαρακοστή
Η Μεγάλη Σαρακοστή κρατάει κανονικά 50 ημέρες από την Καθαρά Δευτέρα ως το Μεγάλο Σάββατο. Το ονομα ωστόσο Μεγάλη Σαρακοστή έμεινε καθώς παλιά η νηστεία κρατούσε σαράντα ημέρες.
Τον καιρό που δεν υπήρχαν ημερολόγια οι άνθρωποι για να έχουν αίσθηση των εβδομάδων έφτιαχναν με ζυμάρι τη  Κυρά Σαρακοστή, μια γυναίκα σαν καλόγρια, χωρίς στόμα γιατι νηστευει τόσο τα φαγητά όσο κ τα λόγια. Τα χέρια της ειναι σταυρωμένα γιατί προσεύχεται. Τέλος έχει 7 πόδια, όσες κ οι εβδομάδες της Σαρακοστής. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, το Σάββατο, έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μέγαρο Σάββατο.
Η πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής περνούσε με αυστηρή νηστεία.
Σε πολλές περιοχές, μοίραζαν ένα ειδικό φαγητό το ξίνοφάι,κατι σαν την πανσπερμία των Αρχαίων Ελλήνων, καθώς φτιάχνονταν από όσπρια, κάστανα, σταφίδες τα οποία έβαζαν καλά με πλιγούρι ή κουρκούτι.