Η μεγάλη ληστεία της χρηματαποστολής του Δημήτρη Μαμαλούκα

0
836

Τίτλος: Οι 4 ξεχωριστοί Ντετέκτιβ- Η μεγάλη ληστεία της χρηματαποστολής
Συγγραφέας: Δημήτρης Μαμαλούκας
Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
Εκδόσεις: Κέδρος
Υπεύθυνη διορθώσεων: Μαρία Σπανάκη
Επιμέλεια-διόρθωση: Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη
Ηλεκτρονική σελιδοποίηση-διόρθωση: Γεωργία Καραγεωργίου
Γραφιστική επιμέλεια: Ξένια Τρύφων
Σελίδες: 146
Μέγεθος: 14 Χ 20,6
ISBN: 978-960-04-4741-5

Αγόρασέ το

Οι αστυνομικές και οι ιστορίες μυστηρίου είναι ένα είδος που αρέσει πολύ στα παιδιά. Και σε εμένα, το παραδέχομαι. Ως εκ τούτου, με λες και κάπως δοκιμασμένο αναγνώστη. Κι αυτήν την πρώτη ιστορία της νέας σειράς του Δημήτρη Μαμαλούκα την απόλαυσα όσο λίγες του είδους. Και νομίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα περισσότερα παιδιά από 9-10 ετών. Γιατί διαθέτει όλα εκείνα τα δυναμικά συστατικά που χαρακτηρίζουν μια καλοστημένη περιπέτεια: μυστήριο, αγωνία, εναλλαγή χιούμορ και δραματικών στιγμών, κινδύνους, ανατροπές, ένα δυνατό μυστικό και κυρίως αφηγηματική ροή που έλκει τον αναγνώστη και δεν "κάθεται" πουθενά.

Η μεγάλη ληστεία της χρηματαποστολής λοιπόν θα σας συστήσει γρήγορα- γρήγορα τους ήρωες της ιστορίας: τον αφηγητή-πρωταγωνιστή Ντιν Κόνραντ, μαθητή της έκτης δημοτικού, την κατά ένα χρόνο μεγαλύτερη αδερφή τού Μαίρη, τη μικρή τους ξαδέρφη Σάλι Κόνραντ-Φογκ που μένει μαζί τους, τον συμμαθητή του Ντιν, Τζέι Παπαδογιαννακόπουλο (τι όνομα!) και τον Λούντβιχ, το άσπρο γκριφόν τους.

Το δαιμόνιο του ντετέκτιβ το έχουν τα τέσσερα παιδιά. Τα μυστήρια της πόλης τους -Χαμένος Παράδεισος το όνομά της- τα εξιτάρουν. Κάπως έτσι δε θα δυσκολευθούν καθόλου να μπουν στην υπόθεση (από την τρίτη σελίδα έχουμε υπόθεση παρακαλώ) της ληστείας της χρηματαποστολής που κουβαλούσε τους μισθούς του εργοστασίου χαλυβουργίας από τη διπλανή πόλη. Ένα εκατομμύριο δολάρια εξαφανίστηκαν και ο σερίφης με την ροζ κάντιλακ τρέχει ανάστατος να λύσει το μυστήριο. "Αν δείτε κάτι ύποπτο ειδοποιήστε με", τους είπε καθώς κοντοστάθηκε λίγο κοντά τους και εξαφανίστηκε. Αλλά τα παιδιά δε θα προσπεράσουν, όπως είπα, έτσι απλά την υπόθεση. Τους τρώει το μυστήριο.

Ανεπαίσθητα και σελίδα τη σελίδα, ο συγγραφέας με έξυπνο τρόπο χτίζει την εμπλοκή των παιδιών στην υπόθεση της ληστείας. Και μέσα από αυτήν την εμπλοκή, γνωρίζουμε ολοένα καλύτερα τους μικρούς πρωταγωνιστές, μαθαίνουμε τη ζωή τους αλλά και όσα τους ζορίζουν να πουν. Όπως ας πούμε ότι τη μητέρα του Ντιν και της Μαίρη τη λένε Αλίσια και πως ο μπαμπάς τους… τούς εγκατέλειψε όταν τα παιδιά ήταν ενός και δύο ετών αντίστοιχα.

Παράλληλα, εμπλέκει όλο και περισσότερα πρόσωπα στην ιστορία, όπως το σερίφη Μπέικον με τη ροζ κάντιλακ, τον βοηθό του, τον επιστάτη του σχολείου των παιδιών αλλά και τον μυστήριο καθηγητή Άντζελο Μακ Λουκ με τα παράξενα πειράματα. Αλλά και μια μαγική σφαίρα που δίνει τη μεταφυσική νότα της ιστορίας.

Με τα ποδήλατά τους, τα τέσσερα παιδιά κάνουν επιτόπιες έρευνες σε όλα τα μέρη της πόλης τους, όπως στο Μαύρο Δάσος (ο χάρτης που υπάρχει στην αρχή του βιβλίου θα βοηθήσει πολύ τους αναγνώστες να οπτικοποιούν τις κινήσεις των πρωταγωνιστών), συναντήσεις επί συναντήσεων, αξιολόγηση των στοιχείων που προκύπτουν και παίρνουν συνεχώς αποφάσεις που τρέχουν γρήγορα την ιστορία μπροστά.

Καλοδουλεμένη πλοκή, ρεαλιστικοί, προσιτοί ήρωες, γλώσσα απλή, αφήγηση ρέουσα και ξεκούραστη, αγωνία, χιούμορ και συνεχείς ανατροπές. Αλλά και μια ανάγνωση σε δεύτερο επίπεδο: η ενεργός συμμετοχή σε όσα συμβαίνουν στην πόλη που ζεις δεν είναι μονόδρομος, αλλά οπωσδήποτε είναι κάτι που δίνει στη ζωή ενδιαφέρον και κάποτε μπορεί να σε επιβραβεύσει κιόλας.

Βρείτε το μυστήριο της χρηματαποστολής. Ποιος έχει κάνει τη… δουλειά; Ή μήπως… ποιοι;

Από τις εκδόσεις Κέδρος. Δυνατό του είδους βιβλίο.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα όπου και κατοικεί. Έχει γράψει τα αστυνομικά μυθιστορήματα Ο Μεγάλος Θάνατος του Βοτανικού, Η απαγωγή του εκδότη, Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα (υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ – ΕΡΤ 2007), Η μοναξιά της ασφάλτου, καθώς και τα μυθιστορήματα Κοπέλα που σε λένε Φίνι (μεταφράστηκε στα τουρκικά) και Κράτα μου το χέρι.

Το πρώτο του βιβλίο, Όσο υπάρχει αλκοόλ υπάρχει ελπίδα, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη ενώ διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες. Έχει γράψει επίσης το τετράτομο έργο παιδικής λογοτεχνίας Κρις Πινόκιο – Νοεμί Αστράκη, Τα Παιδιά του Χρόνου.  Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών είναι το πέμπτο του αστυνομικό μυθιστόρημα. Επισκεφθείτε το blog του.

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Γιώργος Σγουρός γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1973. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και εργάστηκε ως σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων για την Artoon, την Big Bang Toons και την Time Lapse Pictures στην παραγωγή ταινιών και σποτ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από το 1999 μέχρι σήμερα έχει εικονογραφήσει περίπου 100 βιβλία για παιδιά και νέους έχοντας συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους και διαφημιστικές εταιρίες στην Ελλάδα.

Το 2007 εικονογράφησε το βιβλίο με τίτλο «The Toddler Bible» (βίβλος για παιδιά). Εκδόθηκε από την Anno Domini Publishing  στη Μεγάλη Βρετανία και αγαπήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου. Ήδη έχει μεταφραστεί σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία,Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και  Φινλανδία.

Παράλληλα δημιουργεί εικονογραφημένα παραμύθια σε αυτοκόλλητα διακόσμησης παιδικού δωματίου για την stickadream  (www.stickadream.com)

Επισκφθείτε την προσωπική του ιστοσελίδα: www.yosgo.com