Η Μεγάλη των Τεράτων Σχολή, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου

0
756

Η Μεγάλη των Τεράτων Σχολή ήταν φημισμένη, οι εκπαιδευτές της ξακουστοί, οι μαθητές της μοναδικοί. Τα τέρατα εκπαιδεύονται ν’ αφήσουν τις γλύκες και τις τρυφεράδες, να σπέρνουν το φόβο και τον πανικό σε όλα τα παιδιά, στο σπίτι, το σχολείο και την αγορά. Αδίσταχτα και μοχθηρά! Έτσι είναι τα τέρατα τα σωστά!

Στη Σχολή αυτή φοιτούσε και ο Σίμος, ένας καλοσυνάτος, άκακος και ευγενής, δηλαδή ο πιο χάλια μαθητής. Γρύλισμα μηδέν, νύχια υπό το μηδέν, ούτε κότα δεν κατάφερε να γραπώσει, συγγνώμη της ζήτησε που την σκούντηξε λιγάκι ο αθεόφοβος. Κι έτσι του ανατέθηκε η μεγάλη αποστολή, ο νυν υπέρ πάντων αγώνας, να τρομάξει την μικρή Κλειώ στο πάρκο που θα πάει να παίξει! Θα καταφέρει ο Σίμος να τρομάξει την Κλειώ και να φανεί αντάξιος του πνεύματος της σχολής και των τεράτων;

Μια από τις πιο έξυπνες και αλληγορικές Μικρές Καληνύχτες που διάβασα είναι ο Σίμος της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου. Με πολύ χιούμορ και έξυπνο όχημα τη Σχολή των Τεράτων, η συγγραφέας δημιουργεί μια χαριτωμένη και την ίδια στιγμή διεισδυτική στην παράλληλη λεωφόρο του μπούλινγκ ιστορία, την μόδα της παρέας, τον εξαναγκασμό του ίδιου, την μοναξιά του διαφορετικού.

Ο Σίμος, τέρας κατά τα άλλα, κάνει ό,τι μπορεί για να ακολουθήσει τη ροή των πραγμάτων, το “έτσι τα βρήκαμε τα πράγματα και δεν τα αλλάζουμε”. Μα δεν μπορεί. Κι αυτή η κίνησή του εκτός ρεύματος θα σας θυμίσει είτε τον εαυτό σας είτε κάποιον δικό σας συμμαθητή που αρνήθηκε να κινηθεί μέσα στο κοπάδι. Κι αυτή η εναλλακτική συμπεριφορά, όταν υπαγορεύεται από εσωτερική υγεία, από επιλογή και όχι κι αυτή από κάποια μόδα, είναι τουλάχιστον γοητευτική.

Την κόντρα του Σίμου με τα στερεότυπα έντυσε με πολύχρωμες, ζωντανές εικόνες η Χρύσα Σπυρίδωνος που έδωσε το ταιριαστό εικονογραφικό περίγραμμα της ιστορίας.

Περιέχει δωρεάν τον κωδικό QR Code για όσους θέλουν να ακούσουν το παραμύθι με τη φωνή της ίδιας της συγγραφέως.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Book Secret

Η συγγραφέας μαρτύρησε στο Book Secret του Elniplex την αφετηρία του Σίμου: “Όταν το έγραφα, είχα στο μυαλό μου ένα συγκεκριμένο άτομο. Τα παιδιά, όπως όλοι γνωρίζουμε, μπορούν να είναι σκληρά. Έτσι, ο Χ γενικά ήταν στόχος χλευασμού και πειράγματος στο δημοτικό. Ο λόγος; Επειδή του άρεσε ο χορός, επειδή ήταν τακτικός και ήρεμος και η κολλητή του ήταν ένα κορίτσι. Χάρη στην επιμονή του και στο οικογενειακό του περιβάλλον έμεινε πιστός στα δικά του θέλω. Το αποτέλεσμα; Ο Χ σήμερα είναι ένας σπουδαίος φοιτητής, εξαίρετος χορευτής, ένα φοβερό παιδί, γεμάτο χιούμορ και αισιοδοξία. Στην πορεία διαπίστωσα ότι ο Σίμος μοιάζει πολύ σε εμένα. Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω θα ήθελα να ήμουν ο Σίμος σε πολλές περιπτώσεις. Γιατί το να ξεχωρίζεις από την αγέλη, το να είσαι πάντα ο εαυτός σου, θέλει τόλμη και θάρρος – κάτι που πολλές φορές δεν είχα.”

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Η Μεγάλη των Τεράτων Σχολή
Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος
Διάβασε απόσπασμα Απόσπασμα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2017
Διόρθωση: Θοδωρής Τσώλης
Μακέτα εξωφύλλου Γιώργος Παναρετάκης
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 14 X 21
ISBN: 978-618-03-1068-9