Η μικρή ιστορία του Αντζελίνο Μπράουν, του Ντέιβιντ Άλμοντ

0
819

Ο Μπερτ Μπράουν, οδηγός λεωφορείου, καθώς οδηγεί το μεγάλο αυτό όχημα αισθάνεται ότι το φτερούγισμα στο στήθος του είναι.. έμφραγμα. Στην πραγματικότητα το “έμφραγμα” έχει όνομα: λέγεται Αντζελίνο και είναι ένας μικροσκοπικός άγγελος -μεγέθους τσέπης- που ξεπροβάλλει από την τσέπη του σακακιού του, τρυπώνει στην παλάμη του και… τον παίρνει σπίτι του.

Ο Μπερτ και η σύζυγός του, η Μπέττυ, τον υιοθετούν με συνοπτικές διαδικασίες. Αρχίζουν να του φέρονται σαν τον μικρό γιο τους. Η Μπέττυ Μπράουν τον παίρνει μαζί της στο σχολείο όπου είναι μαγείρισσα και κατόπιν παραίνεσης της κυρίας Τρολ, ο Αντζελίνο, ο μικρός άγγελος, μπαίνει και σε τάξη με τα παιδιά για μάθημα. Κι έτσι ξεκινούν όλα. Ο Αντζελίνο αμέσως αγκαλιάζεται από τους περισσότερους μικρούς και μεγάλους. Αλλά είναι ο κόσμος των ανθρώπων κατάλληλος για έναν άγγελο;

Μέσα σε σαράντα οκτώ μικρά κεφάλαια και διακόσιες σαράντα σελίδες, ο κατά πολλούς νέος Ρόαλντ Νταλ, Ντέιβιντ Άλμοντ, στήνει ένα ιδιοφυές σκηνικό για να μιλήσει με εύρος και ευρηματικότητα για τον εκφοβισμό, τη φιλία, την αγάπη, τη σχολική ζωή, τα συναισθήματα μικρών και μεγάλων, το σωκρατικό “εν οίδα ότι ουδέν οίδα” (“δεν ξέρω τίποτες και δεν ξέρω ποιος είμαι”, λέει ο μικρός Άγγελος συνέχεια αρχικά), τους χαρισματικούς και ταλαντούχους μαθητές αλλά και τους άλλους που απέχουν από το να είναι τέτοιοι.

«Για να είμαι ειλικρινής, Μπέττυ, δεν πιστεύουμε πραγματικά σε αγγέλους και τέρατα στις μέρες μας”.
“Σοβαρά, ε;”
“Σοβαρά. Έχουμε πιο μοντέρνες αντιλήψεις”
“Μοντέρνες αντιλήψεις;”
“Ναι, Μπέττυ. Και τις κιθάρες μας παίζουμε, και σάιτ στο ίντερνετ έχουμε, τέτοια πράγματα”.

Δίχως να μου αρέσουν τόσο βαριές ετικέτες σαν το “νέος Ρόαλντ Νταλ”, ομολογώ πως ο νεο-παραμυθάς Ντέιβιντ Άλμοντ, διαβαίνει τον πολυσύχναστο δρόμο του μαγικού ρεαλισμού με τρόπο ακραιφνώς όμορφο, δημιουργώντας μέσα από έναν μικροσκοπικό ήρωα ένα πραγματικά μεγάλο βιβλίο. Καθώς ο μικρός άγγελος προκαλεί χάος και αταξία στην περιοριστική τάξη ιδεών των ανθρώπων, ο κόσμος θα έρθει ακόμα μία φορά ανάποδα όταν αυτός θα χαθεί και οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι η τάξη και η αταξία είναι δρόμοι που ένας άγγελος τους περπατά καλύτερα από τους ανθρώπους που συχνά έχουν πιο περιορισμένες προοπτικές.

Το βιβλίο το προτείνω και σε παιδιά 8+ και σε μεγάλους. Θα τους αρέσει και θα τους συγκινήσει. Όλους.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Η μικρή ιστορία του Αντζελίνο Μπράουν
Τίτλος πρωτοτύπου: The tale of Angelino Brown
Συγγραφέας: Ντέιβιντ Άλμοντ
Εικονογράφηση: Άλεξ Τ. Σμιθ
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Μάνος Τζιρίτας
Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2018
Διόρθωση: Χρύσα Φραγκιαδάκη
Σελίδες: 256
Μέγεθος: 14 Χ 21
ISBN: 978-960-16-7630-2