More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΗ νέα ζωή του κυρίου Ρουτίν, του Νταβίντ Νέλο (μετ.: Ευρυβιάδης Σοφός)

    Η νέα ζωή του κυρίου Ρουτίν, του Νταβίντ Νέλο (μετ.: Ευρυβιάδης Σοφός)

    Φιλήσυχος, λεπτολόγος, λάτρης της τάξης και της αρμονίας, του προγράμματος και της λογικής. Αυτός είναι ο κύριος Ρουτίν που ζει με την όμορφη γυναίκα του και τους δίδυμους γιους τους στη μικρή πόλη Βίσμπι, στο σουηδικό νησί Γκότλαντ. Εργάζεται ως ρεσεψιονίστ στο ξενοδοχείο Χαρούμενος τάρανδος και όλα δείχνουν όμορφα. Μια μέρα, όμως, συνειδητοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι έχει ανάγκη από μια αλλαγή, μια αλλαγή που θα τον οδηγήσει σε μια νέα ζωή. Παίρνει ένα λευκό φύλλο και γράφει πάνω πάνω: Σχέδιο για την αλλαγή της ζωής μου.

    Αρχίζει από την κατάργηση του “ναι” από το λεξιλόγιό του. Ύστερα καταργεί και το “όχι” κι αργότερα το “εγώ” και το “εμένα” αλλά και όλα τα ρήματα στο πρώτο πρόσωπο. Αυτό το παιδικό παιχνίδι θα του φέρει κάποια προβλήματα στη δουλειά του, θα του χαρίσει μια αναρρωτική από τον γιατρό που θα τον βρει να πάσχει από την ασθένεια του “ούτε ναι ούτε όχι, ούτε άσπρο ούτε μαύρο, θα τον κάνει πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα, αλλά θα τον οδηγήσει και σε αποτελέσματα που κανείς δεν υπολόγιζε, ούτε καν θα σκεφτόταν.

    Δεν είναι μόνο εύρυθμο, προσεκτικά λιτό και άκρως περιεκτικό από την πρώτη κιόλας σελίδα του. Δεν είναι μόνο απλογραμμένο, δίχως εντυπωσιασμούς και τίποτε περιττό να κουράζει τις σελίδες του. Είναι κυρίως μια ευρηματική, νεωτερική, υπέροχα δοσμένη ιστορία, με χιούμορ και θεμελιώδεις προβληματισμούς τους οποίους θέτει ταρακουνώντας τις πανομοιότυπες, ευθύγραμμες μέρες μας. Ταυτόχρονα, λειτουργεί σαν ένας έξοχος λογοτεχνικός φάρος συμβίωσης, αγάπης, αποτοξίνωσης από το εγώ, ενδοοικογενειακής κατανόησης και ρωγμής στην μονομέρεια των τελετουργικών ρουτινών, αλλά και ένας φωτοδότης της καθοριστικής σημασίας των λέξεων ως διαμορφωτές στάσεων, συνηθειών, αντιλήψεων.

    Το βιβλίο απέσπασε το Βραβείο Edebé (κατηγορία Infantil/παιδική λογοτεχνία) Παιδικής Λογοτεχνίας το 2014. Και είναι πραγματικά ένα απολαυστικό βιβλίο για κάθε αναγνώστη από 8-9 ετών μέχρι όσο…

    Εκδόσεις Καλέντης.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η νέα ζωή του κυρίου Ρουτίν
    Συγγραφέας: Νταβίντ Νέλο
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Βασιλική Τζόκα
    Μετάφραση: Ευρυβιάδης Σοφός
    Εκδόσεις: Καλέντης, Μάρτιος 2019
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-594-051-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular