Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη, της Σοφίας Μαντουβάλου

0
1964

«Ένα ”χριστουγεννιάτικο” βιβλίο με διαθρησκευτική θέση είναι “Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη” Όταν συνάντησα τον Μίζα Ντελ Γκάλο στη σπηλιά των πα-ραμυθιών μου είπε πως η αγάπη είναι φως και πως το φως δεν έχει σύνορα. Μου είπε ακόμα πως η αγάπη δεν τελειώνει ποτέ γιατί έρχεται μαζί με τη ζωή.» είπε η αγαπημένη συγγραφέας Σοφία Μαντουβάλου καθώς μοιράστηκε τις σκέψεις της για “Τη νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη” με το ELNIPLEX.

Ανοίγοντας το βιβλίο ο αναγνώστης ξαφνιάζεται ευχάριστα βλέποντας την επιβλητική μορφή ενός… κόκορα να δεσπόζει στο πρώτο «σαλόνι» του βιβλίου. Πρόκειται για τον γνωστό Μίζα Ντελ Γκάλο, ισπανικής καταγωγής. Σύμφωνα με έναν παλιό ισπανι-κό θρύλο, ένας κόκορας λάλησε τη νύχτα των Χριστουγέννων επιβεβαιώνοντας τη γέννηση του Χριστού. H Σοφία Μαντουβάλου για την επιλογή του ξεχωριστού ήρωα της μας είπε:

«Μια φορά που έκανα μία έρευνα για τα χριστουγεννιάτικα έθιμα διάβασα ότι στην Ισπανία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν λαλήσει δώδεκα φορές ο κούκος οι άνθρωποι τρώνε δώδεκα ρόγες σταφύλι για να πάει καλά η χρονιά. Και κάπου βρήκα την πληροφορία ότι την παραμονή των Χριστουγέννων με το πρώτο λάλημα του κόκορα αρχίζει η λειτουργία. Νομίζω πως μίζα θα πει λειτουργία. Όταν άρχισα να γράφω το βιβλίο χρειαζόμουνα έναν ήρωα να διηγείται το παραμύθι και χωρίς να το σκεφτώ τον έβγαλα Μίζα Ντελ Γκάλο γιατί μου ά-ρεσε ο ήχος. Ντελ Γκάλο θα πει κόκορας στα ισπανικά.»

Την ιστορία λοιπόν, αφηγείται ο παντογνώστης αφηγητής. Πρωταγωνιστής όμως, είναι ο ισπανικής καταγωγής κόκορας Μίζα Ντελ Γκάλο, ο οποίος, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση πάππου προς πάππο, κάθε χρόνο στις 24 Δεκεμβρίου το βράδυ, όταν το ρολόι χτυπάει μεσάνυχτα, ανεβαίνει στο πιο ψηλό καμπαναριό και αφηγείται με μπόλικο αλάτι και πιπέρι το αγαπημένο του παραμύθι: τη Νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη. Κι αν αναρωτιέστε με τι μοιάζει η αγάπη, αυτός ο σοφός πετεινός έχει την απάντηση: Είναι όμορφη όταν την κοιτάς, ζεστή και τρυφερή όταν την πλησιάζεις και σαν φως όταν της αγγίζεις. Είναι το συναίσθημα της μάνας καθώς αγκαλιάζει το μωρό της. Τη βλέπει το μωρό στο χαμόγελο της μάνας του. Ο πεινασμένος τη μυρίζει σε ένα καρβέλι ψωμί.

Από εκείνη τη νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη, οι άνθρωποι σε όλα τα μέρη του κόσμου άρχισαν να την αναζητούν σε κάτι διαφορετικό ο καθένας. Οι τσακωμοί δεν έλειψαν, ούτε και τα λόγια τα πολλά. Δεν άργησε να ξεσπάσει η πρώτη παγκόσμια κοκορομαχία..-Ευφυής η μεταφορά για να γίνει η αναφορά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο!- Έκτοτε η αγάπη χάθηκε από τον κόσμο. Ώσπου η ίδια η αγάπη εμφανίστηκε και μιλώντας για πρώτη φορά, είπε, πως αγάπη είναι ο σεβασμός στη ζωή.

«Η ιδέα ήταν να γράψω για την αγάπη που δεν έχει σύνορα ούτε θρησκεία. Δεν ξεκίνησα να γράψω ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Για μένα κάθε μέρα είναι Χριστούγεννα γιατί κάθε μέρα γεννιέται ένα παιδί και μαζί του η αγάπη που εί-ναι το φως που φωτίζει την ψυχή και το μυαλό του και ως εκ τούτου τις σκέψεις, τα συναισθήματά του και τις πράξεις του.», μας είπε η Σοφία Μαντουβάλου.

Τρυφερή, γεμάτη νοήματα “Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη”, συμπυκνώνει σε κάτι λιγό-τερο από τριάντα σελίδες, το βαθύτερο νόημα όχι μόνο των Χριστουγέννων, αλλά και της ίδια της ζωής. Μηνύματα για την αγάπη, τη διαφορετικότητα, τη διαπολιτισμικότη-τα συναντιούνται στο παραμύθι του κόκορα Μίζα Ντελ Γκάλο. Η πορεία της ανθρω-πότητας στο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων και των λαών ξεδιπλώνεται με μια παραμυθένια ιστορικότητα. Δεν απλοποιείται. Απλώς απογυμνώνεται από πε-ριττές λεπτομέρειες και επικεντρώνεται στο βαθύτερο νόημα. Η ξεχωριστή νύχτα των Χριστουγέννων είναι μια αφορμή για αναγέννηση αλλά και ενδοσκόπηση. Είναι μια αφορμή για ατομικές αλλά και συλλογικές επιλογές για ειρηνική συνύπαρξη και αλλη-λοαποδοχή.

Η εικονογράφηση της ιστορίας ανήκει στη Θέντα Μιμηλάκη. Υποστηρίζει το κείμενο αποδίδοντας με όμορφες εικόνες τα νοήματα. Ενδιαφέρουσες οι απεικονίσεις των προσώπων, με τις οποίες κάλλιστα θα μπορούσε να παιχτεί ένα παιχνίδι με τους μι-κρούς αναγνώστες. Τι σκέπτονται; Τι ψιθυρίζουν ο ένας στον άλλον; Tι αισθάνονται; To Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο τελευταίο σαλόνι του βιβλίου, με μοναδικό του στολίδι την καρδιά, αντί του άστρου, θα μπορούσε να στολιστεί με τις ευχές από όλο τον κόσμο.
Και μετά και μετά;

Μετά ας ανοίξουμε την καρδιά μας κι ας μοιραστούμε με λέξεις, ζωγραφιές και κυρίως πράξεις το νόημα της αγάπης. Κι ενώ το 2016 είναι προ των πυλών, η Σοφία Μαντουβάλου εύχεται μέσα από την ψυχή της:

«Για το 2016 εύχομαι μια ασύνορη αγάπη για όλους και σε κάθε παιδί που γεννιέται να την κάνει πράξη ζωής.»

Μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση του βιβλίου πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη
Συγγραφέας: Σοφία Μαντουβάλου
Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2015
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 21 Χ 28
ISBN: 978-618-03-0218-9