Η νύχτα τρέχει να συναντήσει την ημέρα

0
1166

 

Τίτλος: Η νύχτα τρέχει να συναντήσει την ημέρα
Συγγραφέας: Μάρω Λοίζου
Εικονογράφηση: Κέλλυ Ματαθία Κόβο

Εκδόσεις: Καλέντης (1986)

 

inixtatrexeiΉταν η Νύχτα που περηφανευόταν πως γνώριζε τα μυστικά όλων των ανθρώπων…Τα διάβαζε πάνω στα βλέφαρά τους την ώρα που κοιμόντουσαν. Διάβαζε τα όνειρά τους και… καυχιόταν γι’ αυτό!
Ήταν και μια μάγισσα, η μάγισσα Καλχάρ, η πιο δύσκολη απ’ όλες, που ακόμα κι αυτή μαζί με όλα τα πλάσματα της νύχτας παραδεχόταν τις ικανότητές της. Μόνο που εκείνη δεν άντεχε τις καυχησιές της…
Ωσπου ένα βράδυ, θύμωσε τόσο που αποφάσισε να της δώσει ένα καλό μάθημα… Έψαξε και βρήκε τον άνθρωπο, του οποίου  τα μυστικά η Νύχτα δε θα μπορούσε να τα διαβάσει. Έναν άνθρωπο που δεν έκλεινε ποτέ τα βλέφαρά του…
Αναστατωμένη η Νύχτα και με θιγμένη την αξιοπρέπειά της…Τι να κάνει; Η αγωνία της ήταν μεγάλη. Μόνο από την αδελφή της την Ημέρα μπορούσε να ζητήσει πληροφορίες. Μόνο εκείνη γνώριζε…
Πώς όμως να τη συναντήσει;
Η περιπέτειά της ξεκινά… κι αρχίζει να τρέχει!!!
Κατόρθωσε να την πλησιάσει; Έμαθε ποιος και τι ήταν ο άνθρωπος αυτός; Πώς δεν κοιμάται και γιατί έχει τα μάτια του ορθάνοιχτα; Κάνει όνειρα τελικά;
 
Ένα παραμύθι γεμάτο φαντασία και ποιητικότητα. Ερμηνεύει τη σχέση και τη σύνδεση των φυσικών φαινομένων (ημέρα, νύχτα, εποχές) μέσα από συγκινησιακές καταστάσεις.

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Μάρω Λοΐζου γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 17 Δεκεμβρίου του 1940. Η καταγωγή της είναι αιγαιοπελαγίτικη, από τα νησιά Κω και Λέσβο. Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να δημοσιεύει κείμενά της σε φιλολογικά περιοδικά της εποχής εκείνης. Η αίσθηση της κοινωνικής αδικίας την ώθησε στα είκοσι της χρόνια να γίνει μέλος ενός πανελλήνιου πολιτιστικού αγωνιστικού κινήματος που είχε μεγάλη επίδραση σε ολόκληρη την Ελλάδα, δηλαδή τους Λαμπράκηδες, με πρόεδρο τον Μίκη Θεοδωράκη. Τύπωσε την πρώτη ποιητική συλλογή το 1972. Το 1965 παντρεύτηκε τον μουσικοσυνθέτη Μάνο Λοΐζο και το 1966 απόκτησε την μοναχοκόρη της Μυρσίνη. Η γέννησή της την βοήθησε να μυηθεί στον κόσμο της λογοτεχνίας και να προσπαθήσει να γράψει κι αυτή παραμύθια.
Δημοσίευσε πρώτο της βιβλίο για παιδιά το 1974, κι αμέσως έγινε αντιληπτό ότι η Μάρω Λοΐζου θα έσπρωχνε την παιδική λογοτεχνία πιο πέρα. Και πράγματι. Η γνωστή πλέον συγγραφέας χρησιμοποιώντας με σεβασμό σύμβολα του ονείρου και του μύθου, καλλιέργησε μια δική της προσωπική γραφή, την αφηγηματική ποίηση. Σε όλα της τα βιβλία στόχο της έχει να διατηρήσει ζωντανή την αίσθηση του θαύματος για τα μικρά και τα μεγάλα του κόσμου.
Μέχρι τώρα έχει εκδώσει 35 βιβλία για παιδιά. Έξι από αυτά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και ολλανδικά. Η σειρά των 10 βιβλίων ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ έχει μεταφραστεί στα κορεάτικα και αραβικά. Όλα της τα βιβλία έχουν βραβευτεί με ειδικά βραβεία κι έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ. Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και το 1998 ήταν υποψήφια της Ελλάδας για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν. Κείμενά της περιλαμβάνονται σε εκπαιδευτικά βιβλία του απόδημου ελληνισμού. Στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια όπου υπάρχει έδρα νεοελληνικής φιλολογίας, τα βιβλία της προτείνονται προς μετάφραση.
Η Μάρω Λοΐζου έχει προσκληθεί και έχει παρουσιάσει το έργο σε διάφορα συνέδρια και πανεπιστήμια. Το 1998 στο πανεπιστήμιο της Νάπολης, Ιταλία, και το 1999 στην Τεχεράνη του Ιράν. Βιβλία της έχουν θεατρικοποιηθεί και παίζονται σε σχολεία, σε θέατρα και στην τηλεόραση. Ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου της, το 1998 η πατρίδα της της πρόσφερε τιμητική καλλιτεχνική σύνταξη.
Η Μάρω Λοΐζου πιστεύοντας πως η σύγχρονη επανάσταση είναι πλέον πλανητική, συνεχίζει να μάχεται μέσα από τα βιβλία της για μια Νέα Διεθνή Ποιητική του Κόσμου, που στόχο της έχει, στο βαθμό που το ταλέντο της και η τέχνη της της επιτρέπουν, να καλλιεργήσει τις ύψιστες ιδιότητες του ανθρώπου, δηλαδή την φαντασία και την δημιουργικότητα.

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

"My name is Kelly Matathia Covo and I was born and raised in Athens, Greece. I studied Graphic Design and Illustration at the Neri Bloomfield Academy of Art and Design, Haifa, Israel.
 I am a freelancing Graphic Designer in the fields of logo & corporate identity, print and  Illustration of Children's Books.  
My personal interests also involve painting and photography"

Βιβλία που εικονογράφησε:

Μαντουβάλου, Σοφία, Αλφαβήτα χάχανα, Εκδόσεις Καστανιώτη 1996 
Μαντουβάλου, Σοφία, Ο μαγικός καθρέφτης, Εκδόσεις Καστανιώτη 1996
Τριβιζάς, Ευγένιος, Ποιος έκανε πιπί στο Μισισιπή;, Ελληνικά Γράμματα 1997 

Μαντουβάλου, Σοφία, Σου γράφω για να σου πω πως…, Κανάκη 1997
Τριβιζάς, Ευγένιος, Αλφαβητάρι με γλωσσοδέτες, Ελληνικά Γράμματα 1998 

Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Ο Αϊ Βασίλης παίρνει σύνταξη, Ελληνικά Γράμματα 1998 
Καπλάνη, Σύσση, Ημερολόγιο γένους θηλυκού 2002, Εκδόσεις Παπαδόπουλος 2001
Μαντουβάλου, Σοφία, Η κότα που έγινε αβγό, Ελληνικά Γράμματα, 2003 
Τριβιζάς, Ευγένιος, Αριθμητάρι με γλωσσοδέτες, Ελληνικά Γράμματα 2004
 
Τριβιζάς, Ευγένιος, Αλφαβητάρι με γλωσσοδέτες, Μεταίχμιο 2013 
Τριβιζάς, Ευγένιος, Αριθμητάρι με γλωσσοδέτες, Μεταίχμιο 2013
Τριβιζάς, Ευγένιος, Ποιος έκανε πιπί στο Μισισιπή;, Μεταίχμιο, 2013 
Μαντουβάλου, Σοφία, Η άπληστη χελώνα, Καλέντης 2015