Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Ruth Rocha

0
616

Τίτλος: Η Παγκόσμια Δικήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Προσαρμοσμένη για τα παιδιά
από τη  Ruth Rocha και τον Otavio Roth
Μετάφραση-Επίμετρο: Μαρία Μουμουλίδου
Πρώτη Έκδοση: Νοέμβριος 2005
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
ISBN: 978-618-03-0504-3

Αγόρασέ το

"Μια μέρα,
συγκεντρώθηκαν πολλοί άνθρωποι. Προέρχονταν από διαφορετικές χώρες και ήταν διαφορετικοί μεταξύ τους. Κάποιοι ήταν άντρες και κάποιοι ήταν γυναίκες. Το δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια τους είχαν διαφορετικά χρώματα. Δεν ήταν ίδιοι…  Ο λόγος που συγκεντρώθηκαν ήταν γιατί πίστευαν πως δεν θα έπρεπε να γίνονται πόλεμοι, πως δεν θα έπρεπε κανείς να υποφερεί ξανά…"

Πριν από λίγες μέρες επανακυκλοφόρησε -ευτυχώς- από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προσαρμοσμένη για τα παιδιά. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και προσφέρει με απλό και σύντομο τρόπο στα παιδιά και στους νέους το επίσημο κείμενο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μπορεί η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπογράφτηκε το 1948, ως αντίδραση στις θηριωδίες που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά η επικαιρότητα την κάνει να φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ! Βασικές και θεμελιώδεις αξίες-δικαιώματα όπως η ζωή, η ελευθερία, η ισότητα καθορίζονται και προσδιορίζονται με τρόπο σαφή και κατανοητό.. H κοινωνιολόγος,  εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ruth Rocha με τη συνεργασία του εικονογράφου Otavio Roth, δημιούργησε ένα εξαιρετικά χρήσιμο, εύληπτο αλλά και καλαίσθητο βιβλίο!

Ο λόγος είναι λιτός και κατανοητός. Η γραμματοσειρά είναι αρκετά μεγάλη. Απουσιάζει η πλήρης στοίχιση. Τα αφαιρετικά σκίτσα πλαισιώνουν κι αποσαφηνιζουν το κείμενο δίνοντας έμφαση στα σημαντικά μηνύματα. Το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό σε μέγεθος βιβλίο με μεγάλη αξία, φιλικό προς τους νεαρούς αναγνώστες. 

Το επίμετρο της ελληνικής έκδοσης το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, και φέρει τον τίτλο Μια διδακτική αξιοποίηση της Διακήρυξης, εξηγεί διεξοδικά την σπουδαιότητα και τις δυνατότητες αξιοποίησης του βιβλίου στο σχολείο. Ο κοινωνικός αλλά και πολιτικός προσανατολισμός του βιβλίου θα βοηθήσει την εκπαιδευτική διαδικασία τόσο στα επιμέρους γνωστικά ανατικείμενα, όσο και μάλλον πολύ περισσότερο, στις θεματικές προσεγγίσεις και τα σχέδια δράσης. Όπως επισημαίνει η πανεπιστημιακός Μαρία Μουμουλίδου στο επίμετρο της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου: " Η διαθεματικότητα της γνώσης των δικαιωμάτων του ανθρώπου άπτεται πολλών πτυχών της κοινωνικής ζωής και της ανθρώπινης δραστηριότητας που μελετώνται από επιστήμες και γνωστικά πεδία, όπως η ιστορία λαών και πολιτισμών, η πολιτική οικονομία, η αγωγή του πολίτη, η φιλοσοφία κ.λ.π. Θέματα όπως η καταπάτηση των δικαιωμάτων του αναθρώπου, οι εμπόλεμες συρράξεις, η προσφυγιά, η ανεργία, το μίσος μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση κ.λ.π., αποτελούν θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των οποίων η μελέτη εντάσσεται σε μια λογική αλληλεπίδρασης δύο ή περισσότερων επιστημονικών κλάδων ή και σχολικών μαθημάτων." 

Αν αναλογιστούμε ότι είναι πλέον αναγκαίο όχι μόνο να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά αλλά και να δημιουργήσουμε ενεργούς,δραστήριους και υπεύθυνους πολίτες, τέτοιου είδους βιβλία αποτελούν πολύτιμα εργαλεία!
Στα προτεινόμενα!

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου
Η Παγκόσμια Δικήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Προσαρμοσμένη για τα παιδιά
από τη  Ruth Rocha και τον Otavio Roth

1. Πατήστε Like και Κοινοποιήστε Δημόσια την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
2. Στείλτε μήνυμα στη σελίδα του elniplex στο facebook με τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί με σχόλιο και θα ειδοποιηθεί με μήνυμα τη Δευτέρα 28 Μαρτίου το βράδυ! Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αν είναι εντός Αθηνών θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Ruth Rocha γεννήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Είναι κοινωνιολόγος και δίδαξε στην εκπαίδευση για πολλά χρόνια πριν γνωρίσει την επιτυχία ως συγγραφέας. Έχει γράψει πάνω από 80 έργα, που δημοσιεύτηκαν στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στην Ισπανία και στη Μεγάλη Βρετανία. Από το 1976, τα βιβλία της πουλιούνται σε περισσότερα από τρία εκατομμύρια αντίτυπα: είναι μία από τους πιο δημοφιλείς και έγκριτους βραζιλιάνους συγγραφείς.

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Otavio Roth γεννήθηκε κι αυτός στο Σάο Πάολο. Είναι διπλωματούχος γραφικών τεχνών και βιομηχανικής αισθητικής, έχει ζήσει και έχει εργαστεί στο Λονδίνο, στο Όσλο, στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φρανσίσκο. Από το 1972, έχει κάνει πολλές εκθέσεις με γκραβούρες, σχέδια και έργα σε χαρτί σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιαπωνία, στη Βραζιλία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι πρωτότυπες γκραβούρες του σε λινέλαιο με θέμα τα δικαιώματα του ανθρώπου βρίσκονται σε μεγάλες συλλογές σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε αυτές του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στη Γενεύη και στη Βιέννη.