“Η πιο φρέσκια και ανατρεπτική κωμωδία έρχεται στην παιδική σκηνή του Θέατρου Καππα”: συνέντευξη του Ηλία Καρελλά

0
623

Ο Ηλίας Καρελλάς ξεκίνησε την πορεία του στο χώρο του θεάματος το 1996, παρουσιάζοντας παραστάσεις από το ρεπερτόριο του ελληνικού θεάτρου σκιών που στο μυαλό όλως μας είναι στενά συνδεδεμένο με τον Καραγκιόζη. Σύντομα, αποφασίζει να ξεφύγει από τα στενά όρια της παράδοσης και να πάει την τέχνη του ένα, ή και πολλά αν θέλετε, βήμα παραπέρα. Μεγαλώνει τον μπερντέ, προσθέτει ηθοποιούς, μάσκα, ζωντανή μουσική επί σκηνής, μεγαλώνει το μέγεθος της φιγούρας. Χαράσσει πορεία σε πρωτόγνωρα μονοπάτια στον χώρο του θεάτρου σκιών, πειραματίζεται, τολμά, δημιουργεί νέες τάσεις. ‘Ανθρωπος ανήσυχος, ιδιαίτερα δημιουργικός και ανατρεπτικός, στα 20 χρόνια της πορείας του έχει παρουσιάσει εξαιρετικές παραστάσεις που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στο χώρου του Θεάτρου για παιδιά αλλά και για παιδιά κάθε ηλικίας. Φέτος, στην σκηνή του Θεάτρου ΚΑΠΠΑ, θα έχουμε την χαρά να παρακολουθήσουμε την παράσταση “Στην Κιβωτό στις οκτώ”, το κείμενο της οποίας υπογράφει ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Ulrich Hub, δοσμένη μέσα από την καλλιτεχνική ματιά του Ηλία Καρελλά. Τρεις πιγκουίνοι, μία περιστέρα, φιγούρες σε ανθρώπινο μέγεθος, οι Burger Project και άλλοι πολλοί θα είναι οι ξεναγοί μας σε μία περιπετειώδη και ανατρεπτική κωμωδία! Κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 8 Οκτώβρη και εμείς δηλώνουμε ότι ανυπομονούμε. Ως τότε, δίνουμε το λόγο στον ίδιο τον Ηλία Καρελλά που μας ανοίγει μία χαραμάδα στην πόρτα του Θεάτρου ΚΑΠΠΑ για να ρίξουμε κλεφτές ματιές και να πάρουμε μία ιδέα για όσα μας επιφυλλάσει η Κιβωτός του. Για τα υπόλοιπα δίνουμε  ραντεβού “Στην Κιβωτό στις οκτώ”.
Συνέντευξη στο ELNIPLEX και τη Φωτεινή Βαρδάκα.

Ηλία Καρελλά, σε καλωσορίζουμε στο ELNIPLEX! «Στην Κιβωτό στις οκτώ», το πολυβραβευμένο έργο του Ulrich Hub επιλέγει φέτος ο Ηλίας Καρελλάς προκειμένου να γιορτάσει τα 20 χρόνια παρουσίας του θιάσου του στα θεατρικά δρώμενα. Με ποια κριτήρια επιλέχτηκε ένα έργο που θα λέγαμε ότι απέχει πολύ από αυτά που μας έχετε συνηθίσει;
Διάλεξα να γιορτάσω τα 20 χρόνια δράσης και αναζήτησης με ένα πολύ διαφορετικό έργο από αυτά που με έχετε συνηθίσει. Φέτος, με το βλέμμα στραμμένο στη σύγχρονη δραματουργία για παιδιά και έχοντας μελετήσει πολλά θεατρικά κείμενα με τους συνεργάτες μου, επέλεξα να παρουσιάσω ένα από τα ωραιότερα θεατρικά κείμενα για παιδιά. Πρόκειται για το αριστοτεχνικά γραμμένο κείμενο του πολυβραβευμένου Γερμανού συγγραφέα Ulrich Hub που έχει παρουσιαστεί ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με μεγάλη επιτυχία. Και έτσι η πιο φρέσκια, σύγχρονη, φιλοσοφική, ανατρεπτική κωμωδία έρχεται στην παιδική σκηνή του θεάτρου Κάππα.

Η ιστορία της Κιβωτού του Νώε είναι παλιά και πασίγνωστη. Τι το νέο προτείνει ο Ulrich Hub μέσα από το δικό του αφήγημα, που κάνει την ιστορία του τόσο ενδιαφέρουσα και πολυβραβευμένη;
Με σύγχρονη ματιά ο συγγραφέας μας αφηγείται το βιβλικό κατακλυσμό του Νώε, γνωστό μας κυρίως από την Παλαιά Διαθήκη. Την ιστορία του κατακλυσμού τη συναντάμε, επίσης, στην ελληνική μυθολογία, σε θρύλους, μύθους και παραμύθια της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Στην εκδοχή του Ulrich Hub, ο κατακλυσμός παρουσιάζεται ουσιαστικά από την πλευρά των ζώων με πρωταγωνιστές τρεις πιγκουίνους και μια περιστέρα. Οι τρεις πιγκουίνοι, αγαπημένοι φίλοι, θέτουν απορίες αναπαράγοντας το λόγο και τις ερωτήσεις των ίδιων των παιδιών. Παλιές και νέες πατρίδες, το ταξίδι για την επιβίωση, απογοήτευση κι ελπίδα. Το έργο πατάει γερά στην πασίγνωστη ιστορία για να πει πράγματα στο σήμερα. Μια παλιά ζωή, ένας βιβλικός κατακλυσμός, το ουράνιο τόξο και μια νέα αρχή. Και όλα αυτά μέσα από τα πελώρια μάτια τριών πιγκουίνων που κοιτούν όπως ακριβώς τα παιδιά.

Μια ιστορία με ρίζες στη θρησκευτική μας κουλτούρα θα περίμενε κανείς πως κουνάει το δάχτυλο με ύφος διδακτικό στα παιδιά. Τι αναμένεται να κερδίσει το παιδί θεατής παρακολουθώντας την παράσταση;
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σας δηλώσω ότι δεν θα επέλεγα ποτέ να ανεβάσω ένα κείμενο με έντονο διδακτισμό ή δογματισμό. Η παράσταση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη γνωστή σε όλους μας ιστορία της Κιβωτού του Νώε έχοντάς την όμως ως εφαλτήριο για τη δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου θεατρικού κειμένου. Το έργο είναι κωμωδία με έντονη δράση στα όρια της περιπέτειας. Πέρα από τις φιλοσοφικές αναζητήσεις των τριών πιγκουίνων, τον προβληματισμό και τα ερωτήματά τους για τη ζωή και το Θεό, το έργο διέπει από την αρχή ως το τέλος του η αξία της φιλίας και όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει ο συγγραφέας στο μήνυμά του προς το πλήρωμα της ελληνικής Κιβωτού: «Ποτέ δεν πρέπει κάποιος να αφήνει τους φίλους του στα κρύα του λουτρού»!

Παιδικές παραστάσεις πλέον γίνονται ιδιαίτερα αγαπητές και δημοφιλείς και στο ενήλικο κοινό. Τι είναι αυτό που θα κάνει τον ενήλικα θεατή να παρακολουθήσει την Κιβωτό χωρίς να δυσανασχετεί;
Προσπαθώ να φτιάχνω τις παραστάσεις μου για παιδιά, όπως θα σκηνοθετούσα μια παράσταση ενηλίκων. Μάλιστα πολλές φορές επιλέγω και εμπνέομαι από το «ενήλικο» ρεπερτόριο, όπως για παράδειγμα το περσινό τόλμημα με το έργο «το μόνο ταξίδι της ζωής του» του Γ. Βιζυηνού. Φέτος, παρόλο που το έργο είναι γραμμένο για παιδικό κοινό πέραν από το ίδιο το ανέβασμά του στη σκηνή, θεωρώ ότι ο τρόπος γραφής και το «από κάτω κείμενο» της παράστασης είναι ιδανικό ακόμα και για μεγάλους. Και αν με ρωτάτε, η συγκεκριμένη παράσταση θα μπορούσε να παίζεται εξίσου σε μια κεντρική βραδινή σκηνή με ελάχιστη προσαρμογή.

Ποια η θέση της σκιάς στην παράσταση και πώς συνδυάζεται με τους ηθοποιούς; Και αναρωτιόμαστε κάτι τέτοιο γιατί κατά βάση ο Ηλίας Καρελλάς είναι σκιοπαίχτης. Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι θα περιοριστείτε στο ρόλο του σκηνοθέτη.
Με σημείο αναφοράς το θέατρο σκιών και τη μαθητεία μου δίπλα σε κορυφαίους εκπροσώπους του είδους, άρχισα να πειραματίζομαι και να αναζητώ νέες φόρμες, δημιουργώντας σε μεγάλες θεατρικές σκηνές πρωτοποριακές παραστάσεις συνδυάζοντας στη σκηνή το θέατρο σκιών, τη μάσκα, τα πολυμέσα, τη ζωντανή μουσική και φυσικά την παρουσία του ηθοποιού. Στη φετινή ξέφρενη κωμωδία που ετοιμάζω, εκτός από ταλαντούχους ηθοποιούς και μουσικούς συνοδοιπόρους τους καταπληκτικούς Burger Project, οι φιγούρες θεάτρου σκιών, οι επίπεδες κούκλες ανθρώπινων διαστάσεων αλλά και γενικότερα η σκηνογραφία του έργου είναι σαφώς επηρεασμένη από τις φόρμες και το στυλιζάρισμα του ελληνικού θεάτρου σκιών

Συνεργαστήκατε στο παρελθόν και ξαναδίνετε τα χέρια με τους Burger Project, ένα μουσικό συγκρότημα ιδιαίτερα δημοφιλές και αγαπητό, για το ταμπεραμέντο τους, την ενέργεια που δίνουν επί σκηνής, την ευρηματικότητα, το χιούμορ τους. Ήταν αναπόφευκτο να ξανασυνεργαστείτε;
Η γνωριμία μου με τους Burger Project είναι παλιά ιστορία. Συναντηθήκαμε στις παραστάσεις μου με θέατρο σκιών από το πρώτο Karagiozis Music Project έως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πάντα λέγαμε τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε παρέα. Η φετινή μου στροφή προς ένα φρέσκο θεατρικό κείμενο ενός σύγχρονου θεατρικού συγγραφέα σε συνάρτηση με μια άλλη ματιά στο κομμάτι της ζωντανής μουσικής που πάντα ακολουθεί της παραστάσεις μου, πιστεύω πως ήταν η καλύτερη συγκυρία, να συνεργαστούμε ξανά. Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν ζωντανά  στη σκηνή τους αγαπημένους και ξακουστούς  μουσικούς Al Malapolas Kalabokis, Professor Cosmic και Mr Finger από τους Burger Project.

Ποιος o ρόλος των Burger Project στην παράσταση;
Οι Burger Project είναι ο συνδετικός μουσικός κρίκος της παράστασης. Θα ακούσουμε τις νέες τους κατεψυγμένες επιτυχίες στην Ανταρκτική, θα μας καλωσορίσουν στην Κιβωτό του Νώε και θα συντροφεύσουν μελωδικά το ταξίδι όλων των ζώων. Θα τους απολαύσουμε στο μοναδικό ρεσιτάλ για ένα πιάνο, μια κιθάρα και μια περιστέρα ενώ θα κατακτήσουν τη θεατρική σκηνή σε ρόλους έκπληξη!

Στην Κιβωτό του Νώε χωρέσαν λίγοι και μάλλον εκλεκτοί. Στη δική σας θα χωρέσουμε όλοι; Καθώς η παράσταση ήδη συζητιέται πολύ και θεωρείται πολυαναμενόμενη!
Η ανταπόκριση μικρών και μεγάλων θεατών είναι μεγάλη. Οι δυο πιγκουίνοι ψάχνουν τον τρόπο για να μπορέσουν να πάρουν μαζί τους έστω έναν ακόμη, τον αγαπημένο τους φίλο. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και η Κιβωτός στο θέατρο Κάππα είναι ασφυκτικά γεμάτη από ζώα. Όλοι αγωνιούν για ένα πολυπόθητο εισιτήριο. Η κυρία Περιστέρα, γραμματέας του γέρο-Νώε τρέχει για να οργανώσει τα πάντα και μου είπε να σας πω ότι υπάρχουν λίγες θέσεις ακόμα. Φροντίστε για τα εισιτήριά σας και μάλιστα με προσφορά προπώλησης μόνο 8 ευρώ! Και ραντεβού «στην Κιβωτό στις 8»

Θα είμαστε εκεί! Ηλία Καρελλά το ELNIPLEX και οι αναγνώστες του σε ευχαριστούν! Καλή επιτυχία!