Η πολιτεία που δεν έβρεχε ποτέ, της Μαρίας Λυκάρτση

0
1613

Σε μια πόλη που δεν γνωρίζει τι είναι χορτάρι και νερό, τι είναι βροχή και χιόνι, τι είναι χρώμα και μέλισσα, πουλί και τιτίβισμα, φύτρωσε αναπάντεχα κάποτε ένα μπλε λουλούδι. Γύρω του σκαμμένο χώμα, γκρίζο, μονότονο τοπίο, σπίτια  που δεν τους ρίχνεις δεύτερη ματιά.

Μια μπάλα σκοντάφτει πάνω του και ένα δεκάχρονο αγόρι το συναντά. Η γνωριμία τους είναι συναρπαστική:

-Καλημέρα. Τι είσαι;
-Είμαι ένα λουλούδι, απάντησε το λουλούδι.
-Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, ψιθύρισε το αγόρι.
Ήξερα όμως ότι υπάρχουν. Από πού ήρθες;
-Από πολύ μακριά. Εσύ μένεις εδώ;
-Ναι, δεν έχω φύγει ποτέ απ’ την πόλη. Όπως όλοι μας άλλωστε.
-Είσαι ο πρώτος άνθρωπος που συναντώ εδώ και δύο μέρες. Ξέρεις, είχα αρχίσει να απελπίζομαι…
-Χαίρομαι τόσο πολύ που σε βρήκα εγώ πρώτος. Είχα διαβάσει για τα λουλούδια, αλλά δεν πίστευα πως θα συναντούσα στ’ αλήθεια ένα. Είσαι πολύ όμορφο.

Η γνωριμία του συντρίβει το αγόρι που κινητοποιείται να σώσει το λουλούδι. Μα πώς σώζεις ένα λουλούδι σε μια πολιτεία χωρίς νερό, χωρίς βροχή, χωρίς χιόνι; Οι συμμαθητές; Ο καθηγητής; Η μητέρα του; Δυσπιστία, αδιαφορία, τεχνοκρατική προσέγγιση. Ο καθένας έχει ένα οχυρό πίσω από οποίο αγναντεύει τον κόσμο. Αλλά το λουλούδι δεν έχει σωτηρία έτσι. Εκτός κι αν…

Με λυρισμό και έναν ατμοσφαιρικό κόσμο βγαλμένο από το The Road του Τζον Χιλκόουτ, η πρωτοεμφανιζόμενη Μαρία Λυκάρτση, φτιάχνει έναν Δούρειο Ίππο και έναν μικρό Οδυσσέα που μαζί θα αλώσουν το γκρίζο τίποτα μιας πολιτείας που έχει σχεδόν μαραθεί. Μια μορφή ζωής, μια ιδέα που χρειάζεται έστω και έναν για να επιβιώσει, το λουλούδι. Ένας αγωγός νερού το αγόρι, από τον θρήνο του.

Μια ιδιαίτερη ιστορία με προφανείς συμβολισμούς και δεύτερες αναγνώσεις. Η δύναμη του προσωπικού χρέους, η αγάπη και ο κόσμος που δεν σώζεται από μεγάλες επαναστάσεις και δημαρχικές αποφάσεις αλλά από αυτό το μικρό «κάνω εκείνο που μου αναλογεί». Το αγόρι ήξερε τι του αναλογούσε.

Με πολλά αφαιρετικά και υπερρεαλιστικά στοιχεία, υπαινιγμούς προς το κείμενο και όμορφες αποχρώσεις στις ακουαρέλες, η εικονογράφηση της Στεφανίας Βελδεμίρη.

Από τις αξιόλογες Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Η πολιτεία που δεν έβρεχε ποτέ
Συγγραφέας: Μαρία Λυκάρτση
Εικονογράφηση: Στεφανία Βελδεμίρη
Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός, Νοέμβριος 2017
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 19 Χ 24
ISBN: 978-960-8259-32-4