Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα- Μάγκας

0
834

Τίτλος: Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα- Μάγκας
Σειρά: Η πρώτη μου λογοτεχνία
Διασκευή: Τζέμη Τασάκου
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2016
Υπεύθυνη σειράς: Ελένη Κατσαμά
Διόρθωση τυπογραφικών δοκιμίων: Θοδωρής Τσώλης
Μακέτα εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 24,4 Χ 22,4
ISBN: 978-618-03-0425-1

Διάβασε απόσπασμα
Αγόρασέ το

Ο διάσημος Μάγκας της νεανικής ελληνικής λογοτεχνίας είναι εδώ, διασκευασμένος από την Τζέμη Τασάκου για παιδιά από 4 ετών. Βιβλίο που ταξίδεψε σε χιλιάδες σπίτια όλο τον περασμένο αιώνα και θεωρήθηκε κλασικό πια.

Ποιος ήταν ο Μάγκας; Όσοι δεν έτυχε να τον γνωρίσετε ποτέ, ήταν ένας σκύλος (κουτάβι Φοξ Τερριέ) που ζει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με την οικογένειά του. τον Λουκά, τη Λίζα, την Άννα, τον Μήτσο, τον κύριο και την κυρά του, την αριστοκράτισσα φοράδα Νταίζη και τον Μπόμπη το άλογο. Όταν έρχεται η γιαγιά, είναι η καλύτερή του Μάγκα. Γιατί η γιαγιά διηγείται στα εγγόνια της πολλές ιστορίες κι ο Μάγκας κουλουριάζεται και ακούει κι αυτός.

Και τι δεν τους λέει η γιαγιά! Για το Θανάση Διάκο, τον Κολοκοτρώνη, τον Μπότσαρη, το Μεσολόγγι και τους πολιορκημένους. Μα μια μέρα που ο Μάγκας κάνει μια ζημιά και ρίχνει στο πάτωμα βαζάκια και αγαλματάκια, η κυρά του τον απείλησε και εκείνος πετάχτηκε μεμιάς έξω από το παράθυρο. Έτσι βρέθηκε στο δρόμο ο Μάγκας κι άρχισε να τριγυρνά μονάχος στην πόλη.

Μαζί του θα σεργιανίσει ο αναγνώστης στις περιπέτειές του. Με το κοκκαλιάρικο σκυλί, τον Αφράτο, που αποδείχηκε πιο γενναίος από όλου του κόσμου τους ιππότες, πέρασαν πολλά. Φυλακίστηκαν σε ένα βαρέλι από Άγγλους στρατιώτες αλλά δραπέτευσαν. Μια άλλη μέρα ο Αφράτος έσωσε ένα κοριτσάκι που παραλίγο να πνιγεί στη θάλασσα. Το κοριτσάκι ήταν η Λίζα. Και κάπως έτσι ο Μάγκας βρέθηκε ξανά στο σπίτι. Το τι έγινε μετά; Ε… Μάγκας της Πηνελόπης Δέλτα είναι αυτός. Έγιναν πολλά!

Η ιστορία του Μάγκα από την Πηνελόπη Δέλτα περιγράφει απείρως περισσότερες περιπέτειες που δε χωράνε σε μια ολιγοσέλιδη διασκευή. Ωστόσο, αυτή η διασκευή λειτουργεί, όπως οι περισσότερες διασκευές κλασικών μυθιστορημάτων, εισαγωγικά. Ένας κόσμος λογοτεχνίας ανοίγεται μπροστά στο παιδί που αποκτά μια πρώτη επαφή με ένα κλασικό έργο, όπως ο Μάγκας. Η πάσα δίνεται ήδη από την τελευταία σελίδα της διασκευής τούτης: "Καλύτερα να διαβάσετε τις περιπέτειές μου, όπως τις αφηγήθηκε η μάνα μου η ίδια: η Πηνελόπη Δέλτα".

Η υπέροχη -και σε αυτό το βιβλίο- εικονογράφηση είναι της Αιμιλίας Κονταίου που συνθέτει με αρμονία, λεπτομέρεια, ρεαλισμό και ενίοτε αφαιρετικότητα, τον κόσμο των περιπετειών του Μάγκα.

Η Πρώτη μου Λογοτεχνία στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

«Διαβάζοντας κλασική λογοτεχνία στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό»: Ημερίδα για εκπαιδευτικούς προσχολικής αγωγής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αφορμή τα βιβλία της σειράς «Η πρώτη μου λογοτεχνία»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό portal ELNIPLEX

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Μάγκας, το πιο διάσημο κουτάβι της νεοελληνικής λογοτεχνίας με τον βασιλιά Αστόχαστο, τον Οδυσσέα και την ωραία Ελένη; Τους συναντάμε όλους στη νέα σειρά των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ «Η πρώτη μου λογοτεχνία». Όταν κλασικές ιστορίες από την Ελλάδα αλλά και απ’ όλο τον κόσμο, γράφονται από την αρχή, η ομάδα του elniplex δεν χάνει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις διασκευές με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

Στην ημερίδα που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς προσχολικής αγωγής και σε δασκάλους που δουλεύουν με τις μικρές τάξεις του δημοτικού θα συζητήσουμε αλλά και θα δούμε μέσα από παραδείγματα και εφαρμογές πώς η κλασική λογοτεχνία μπορεί να ενισχύσει την εμπλοκή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Είναι σε θέση τα παιδιά 3, 4, 5, 6 και 7 ετών να γνωρίσουν τα έργα του Ομήρου, της Πηνελόπης Δέλτα, αλλά και του Σαίξπηρ, του Ντίκενς και του Θερβάντες; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολλούς γονείς, αλλά και εκπαιδευτικούς. Στην ημερίδα μας θα δούμε πώς τα κλασικά έργα με την κατάλληλη επεξεργασία, την απλή –και όχι απλοϊκή– και την κατανοητή αφήγηση, αλλά και τη γεμάτη χρώμα και ολοζώντανη εικονογράφηση, μπορούν να απευθύνονται ακόμα και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνουν στο μέλλον ενεργητικοί αναγνώστες, αλλά και για να αναζητήσουν αργότερα το πλήρες κείμενο του έργου. Επιπλέον, η γνωριμία των παιδιών με τα κλασικά κείμενα συμβάλλει στην καλλιέργεια αξιών, όπως η ειλικρίνεια, η συμπόνια, η υπομονή, η τιμιότητα, η δικαιοσύνη, η υπευθυνότητα, η ελευθερία, η αγάπη, η φιλία, ο σεβασμός, η γενναιοδωρία, αξίες που δεν πρέπει να προσπερνάμε.

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα θα φύγουν με ιδέες και προτάσεις για ευφάνταστα παιχνίδια τα οποία, αξιοποιώντας τα μεγάλα έργα της κλασικής λογοτεχνίας, θα οξύνουν τη φαντασία, θα αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και θα καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη των μαθητών τους.

Πού: Στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα)
Πότε: Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016, 19:00-21:00
Εισηγητές: Απόστολος Πάππος, εκπαιδευτικός-διαχειριστής του εκπαιδευτικού ιστότοπου ELNIPLEX
Μαίρη Μπιρμπίλη, εκπαιδευτικός-συντάκτρια του εκπαιδευτικού ιστότοπου ELNIPLEX
Δώρα Πουρή, εκπαιδευτικός-συντάκτρια του εκπαιδευτικού ιστότοπου ELNIPLEX

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ημερίδα είναι η αγορά ενός από τα βιβλία της σειράς «Η πρώτη μου λογοτεχνία» (λιανική τιμή: 9,90 €) από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, ειδικότητα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ». Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου
ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ.

Τι πρέπει να κάνετε:

1. Πατήστε Like και Κοινοποιήστε Δημόσια την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
2. Στείλτε μήνυμα στη σελίδα του elniplex στο facebook
με τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου. Αν τα έχετε ξαναστείλει σε παλαιότερους διαγωνισμούς, γράψτε απλά στο μήνυμα "Παραμύθι χωρίς όνομα".

Ο νικητής θα ανακοινωθεί με σχόλιο και θα ειδοποιηθεί με μήνυμα την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου το βράδυ! Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αν είναι εντός Αθηνών θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ

***

Η Τζέμη Τασάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου κι έχει κάνει σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1996 το διήγημά της Ο Διονύσης, ο Διόνυσος και η μαμά Ηλέκτρα βραβεύτηκε στο διαγωνισμό που διοργάνωσε το περιοδικό Elle, σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Καστανιώτη". Το 2000 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο "Η ερωμένη" από τις εκδόσεις "Κέδρος".

Βιβλία που έγραψε
Η ερωμένη, Κέδρος (2000)     
Εγώ, ο Κανέλος, Κέδρος (2001)     
Η μοναχική φώκια και το παλτό της κυρίας προέδρου, Κέδρος (2001)     
Το χρυσόδεντρο που τραγουδούσε, Κέδρος (2001)     
Φοίβη, η ελαφίνα του φεγγαριού, Κέδρος (2001)     
Ο κόκκινος γίγαντας, Κέδρος (2002)     
Οι τρεις δροσοσταλίδες, Κέδρος (2002)    
Οι πρώτοι αθλητές του κόσμου, Κέδρος (2003)     
Το κρυφό μονοπάτι, Ψυχογιός (2003)    
Που πήγε ο Γέρο-Χρόνος;, Ψυχογιός (2004)     
Το σεντούκι με τα αμύθητα σεντέφια, Κέδρος (2004)    
Τα ξύλινα παπούτσια της Ξανθής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)     
Κοραλλία η Νεραϊδογοργόνα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)    
Που πήγε ο Γέρο-Χρόνος;, Ψυχογιός (2011) 

Βιβλία που διασκεύασε
Shakespeare, William, 1564-1616, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Κέδρος (2003)
Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Η γυφτοπούλα, Κέδρος (2004)     
Shakespeare, William, 1564-1616, Ιούλιος Καίσαρας, Κέδρος (2004)     
Twain, Mark, 1835-1910, Πρίγκιπας και φτωχός, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2004)    
Dickens, Charles, 1812-1870, Μεγάλες προσδοκίες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2005)    
Dickens, Charles, 1812-1870, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)     
Shakespeare, William, 1564-1616, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Κέδρος (2006)     
Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα: Παραμύθι χωρίς όνομα, Μεταίχμιο (2016)     

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Αιμιλία Κονταίου γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1984 στο Ηράκλειο Αττικής. Είναι πτυχιούχος της σχολής Επισκεπτών-Επισκεπτριών Υγείας του ΤΕΙ. Αθηνών. Αποφοίτησε, επίσης, με έπαινο από τις σχολές ΑΚΤΟ από το τμήμα κόμικς-καρτούν και σήμερα συνεργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων με εκδοτικούς οίκους.

Βιβλία που εικονογράφησε
Μέξη, Ευγενία, Λαχανοπαρεούλες, παιχνιδοκουβεντούλες, Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε. (2010)         
Τσιλιμένη, Τασούλα Δ., Το κυνήγι της Πρασινοπασχαλίτσας, Διάπλαση (2010)
Τσιαμπαλή – Κελεπούρη, Χρυσάνθη, Η Ιφιγένεια και ο καλικάντζαρος, Ψυχογιός (2011)             
Τσιαμπαλή – Κελεπούρη, Χρυσάνθη, Η Ιφιγένεια και ο καλικάντζαρος, Ψυχογιός (2011)             
Κόντη, Ελένη, Θεραπευτικές ιστορίες για παιδιά, Publibook (2011)       
Σαΐας – Μαγρίζου, Βεατρίκη, Ο πρίγκιπας στον πλανήτη Βίκτωρ, Διάπλαση (2011)        
Πετρή, Αγγελική, Το γούρι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2011)             
Σταθούδη, Καίτη, Τραγουδώ τις παροιμίες, Διάπλαση (2011)   
Νευροκοπλή, Βασιλική, Χάρτινα όνειρα, Διάπλαση (2011)        
Πετρή, Δέσποινα, Ο μικρός τυμπανιστής, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2012)
Μπουλντούμη, Ιωάννα, Ο ονειροσυλλέκτης, Ψυχογιός (2012) 
Μπουλντούμη, Ιωάννα, Ο ονειροσυλλέκτης, Ψυχογιός (2012) 
Τζαβάρα, Κατερίνα, Πού να απλώσω τόση αγάπη;, Διάπλους (2012)    
Κουτσιαρής, Βασίλης, Βράδυ στη γη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Κόντη, Ελένη, Ένα σπλατς στα παραμύθια, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης (2013) 
Μπουλντούμη, Ιωάννα, Έξω απ' τα δόντια, Ψυχογιός (2013)     
Μπουλντούμη, Ιωάννα, Έξω απ' τα δόντια, Ψυχογιός (2013)     
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Το Λουλουδόπαιδο και άλλες ιστορίες, Ψυχογιός (2013)              
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Το Λουλουδόπαιδο και άλλες ιστορίες, Ψυχογιός (2013)              
Τζαβάρα, Κατερίνα, Το μυστήριο της παιδικής βιβλιοθήκης, Διάπλους (2013)  
Σούμπερτ, Μαρία, Του φεγγαριού η κόρη, Διάπλαση (2013)    
Κυρίτση, Ιωάννα, Φεγγαροστολισμένα Χριστούγεννα, Παρρησία (2013)        
Μπουλντούμη, Ιωάννα, Βαρεμαρεστάν, Ψυχογιός (2014)          
Μπουλντούμη, Ιωάννα, Βαρεμαρεστάν, Ψυχογιός (2014)          
Σαΐας – Μαγρίζου, Βεατρίκη, Βίκτωρ ο ταξιδευτής του ουρανού, Διάπλαση(2014)           
Μπουμπουρή, Ράνια, Ένα τρελό τρελό αριθμητάρι, Ψυχογιός (2014)   
Μπουμπουρή, Ράνια, Ένα τρελό τρελό αριθμητάρι, Ψυχογιός (2014)   
Ρουσάκη – Βίλλα, Μαρία, Η γυναίκα του γίγαντα, Μεταίχμιο (2014)     
Μάνη, Μαριάνθη, Ιππόκαμπος και Ανεμώνη, Μεταίχμιο (2014)             
Πυργελή, Δήμητρα Π., Καπετάνιος στην μπανιέρα, Καλειδοσκόπιο (2014)        
Θεοχάρη, Άννη, Μέλση, η βασίλισσα του κεριού και του μελιού, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2014)
Γεροκώστα, Εύη, Μια καρδιά στα δεξιά, Παρρησία (2014)        
Τσίτας, Μάκης, Ο αδέσποτος Κώστας, Ψυχογιός (2014)               
Τσίτας, Μάκης, Ο αδέσποτος Κώστας, Ψυχογιός (2014)               
Τζαβάρα, Κατερίνα, Το μαγικό καπέλο της γιαγιάς μου, Διάπλους (2014)          
Ψαραύτη, Λίτσα Σ., Το τριαντάφυλλο της αγάπης, Ψυχογιός (2014)      
Ψαραύτη, Λίτσα Σ., Το τριαντάφυλλο της αγάπης, Ψυχογιός (2014)      
Κουτσιαρής, Βασίλης, Μάγισσες γόμες, Μίνωας (2015)              
Κουτσιαρής, Βασίλης, Μάγισσες γόμες, Μίνωας (2015)              
Νευροκοπλή, Βασιλική, Ο Αχτιδοϋφαντής, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2015)             
Κόντου, Μαριέττα, Ο φίλος μου ο Γκρεγκουάρ, Μεταίχμιο (2015)         
Γκρέκου, Γλυκερία, Το κόκκινο κουτί, Ψυχογιός (2015)
Γκρέκου, Γλυκερία, Το κόκκινο κουτί, Ψυχογιός (2015)
Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα: Παραμύθι χωρίς όνομα, Μεταίχμιο (2016)         
Καββαδά, Μαριλένα, Ο φάρος με τα χίλια μυστικά, Διάπλους (2016)  
Στανιού, Έλενα Χ., Το μυστικό της ριγέ βαλίτσας, Ψυχογιός (2016)         
Στανιού, Έλενα Χ., Το μυστικό της ριγέ βαλίτσας, Ψυχογιός (2016)