Η πρώτη ελληνική εφαρμογή -δωρεάν- για προειδοποίηση fake news, είναι γεγονός!

0
565

Τα «Ελληνικά Hoaxes» δημιούργησαν τον πρώτο ελληνικό «browser extension» καταπολέμησης των fake news, ελεγμένο από την google, ο οποίος θα σας ενημερώνει άμεσα για την αξιοπιστία των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε.

Τι κάνει η (δωρεάν) εφαρμογή;

Εμφανίζει προειδοποίηση σχετικά με την αξιοπιστία των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε, η οποία αλλάζει ανάλογα με την κατηγορία της εκάστοτε ιστοσελίδας.

Οι κατηγορίες των πηγών που έχουν υπάρξει αναξιόπιστες είναι οι εξής:

– Σάτιρα
– Θεωρίες Συνωμοσίας
– Ψευδοεπιστήμη
– Παραπληροφόρηση
– Clickbait
– Ρητορική μίσους

Αν μια πηγή συχνά καλύπτει περισσότερες από μια κατηγορίες, έχει επιλεχθεί την κατηγορία που θεωρούμε ότι ταιριάζει περισσότερο.

Αν έχετε επισκεφτεί μια ιστοσελίδα η ένδειξη εμφανίζεται στην κορυφή της οθόνης σας.

Ένα παράδειγμα:

Η εφαρμογή αναγνωρίζει τόσο τις δημοσιεύσεις όσο και τα σχόλια, και είναι σε θέση να «βλέπει» πίσω από τις περισσότερες συμπτύξεις συνδέσμων (π.χ. bit.ly, goo.gl).

Επιλέγοντας τον σύνδεσμο «ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΡΘΡΩΝ», η εφαρμογή σάς μεταφέρει στην ιστοσελίδα των ellhnikaxoaxes και σας εμφανίζει άρθρα της συγκεκριμένης πηγής που έχουμε ήδη ερευνήσει.

Όπως είδατε, στην προειδοποίηση αναφέρεται, μέσα σε παρένθεση, η κατηγορία που έχουμε εντάξει την κάθε ιστοσελίδα. Αυτή, (η κατηγορία) προέρχεται από την συλλογή των πληροφοριών (data) που έχουν καταγράψει τα χρόνια λειτουργίας τους τα Ellinika Ηoaxes.

Είναι η εφαρμογή ασφαλής; Επιβαρύνει τον υπολογιστή μου;

Η εφαρμογή έχει περάσει από αξιολόγηση και έγκριση από την Google. Επιπλέον έχει δοκιμαστεί από την ομάδα του σαίτ και δεν έχει εντοπιστεί καμιά επιβάρυνση στην ταχύτητα πλοήγησης.

Στιγμιότυπο από την διαδικασία έγκρισης της εφαρμογής μας από την Google

Πώς μπορώ να εγκαταστήσω την εφαρμογή;

Προς το παρόν υποστηρίζονται μόνο οι περιηγητές (web browsers) Chrome και Opera, ενώ η αντίστοιχη εφαρμογή για τον Mozilla Firefox είναι στην διαδικασία ανάπτυξης.

Δείτε περισσότερα εδώ.