Η πρώτη μου ζωγραφιά

0
711

Γράφει η Δώρα Πουρή

Πάρε χρώματα, πινέλα,
και χαρτί ή ακουαρέλα
είσαι στο νηπιαγωγείο
το καλύτερο σχολείο.

Χρώματα να ζωγραφίσεις
κι αποτύπωμα ν’ αφήσεις.
μη σε νοιάζει αν λερωθείς
αφού στο τέλος  θα πλυθείς.

Για τη ζωγραφιά την πρώτη
όμορφε μου ταξιδιώτη
την πιο μεγάλη σημασία
θα την έχει η φαντασία!

protimouzografia

Είναι σημαντικό τα παιδιά να αισθανθούν άνετα στο νηπιαγωγείο και να εξοικειωθούν με το χώρο αλλά και τα υλικά. Εξίσου σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να δοκιμάσουν να ζωγραφίσουν, να αφήσουν ένα μικρό αποτύπωμα από την πρώτη τους μέρα στο νηπιαγωγείο.
Γιατί τα παιδιά όταν ζωγραφίζουν αποτυπώνουν σκέψεις, συναισθήματα, εικόνες από το πραγματικό ή το φανταστικό. Το σχέδιο στα παιδιά εξελίσσεται παράλληλα με τη γλώσσα και τη γραφή και διανύει χαρακτηριστικά στάδια.
Ερευνητές που ασχολήθηκαν με το παιδικό σχέδιο συμφωνούν ότι όλα τα παιδιά ξεκινούν από το μουτζούρωμα. Το μουτζούρωμα είναι μια προβολή του σώματος όπως αναφέρει η Florence de Meredieu. Το παιδί ουσιαστικά μουτζουρώνει γιατί το ευχαριστεί η κίνηση.
Το παιδικό σχέδιο διαθέτει στοιχεία που μπορούμε να μελετήσουμε, αρκεί να παρατηρήσουμε το παιδί την ώρα που ζωγραφίζει, τι είναι αυτό που ζωγραφίζει στην αρχή και σε ποια θέση το τοποθετεί, είναι πραγματικό ή φανταστικό, πως τελικά ολοκληρώνει τη ζωγραφιά του; Αν μάλιστα ρωτήσουμε ένα παιδί τη στιγμή εκείνη που ολοκληρώνει τη ζωγραφιά του, μας εξηγεί τι ακριβώς έχει ζωγραφίσει και συχνά φτιάχνει μια ολόκληρη ιστορία.
Όταν το παιδί συνειδητοποιεί ότι η κίνηση αυτή αφήνει κάποιο ίχνος αρχίζει πια συνειδητά να ζωγραφίζει και αυτή είναι η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή του. Τα παιδιά πολλές φορές προεκτείνουν τη δραστηριότητα τους και έξω από το χαρτί, στους τοίχους, πάνω τους, σε βιβλία. Είναι μια προσπάθεια να γνωρίσουν τις ικανότητες τους και να κατακτήσουν τον κόσμο των μεγάλων. Γι αυτό, αγαπητοί γονείς, ψυχραιμία…!