More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Η Σκοτεινούπολη, της Κέλη Κάνμπι

    Η Σκοτεινούπολη, της Κέλη Κάνμπι

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Για να είναι κανείς αναντικατάστατος, πρέπει να είναι πάντα διαφορετικός.
    Coco Chanel

    Δεν το πρόσεξαν στην αρχή. Αλλά ένα ένα τα τούβλα από τα τείχη της Σκοτεινούπολης εξαφανίζονταν. Ο δήμαρχος εξεγέρθη. Και σήκωσε στο πόδι και τους κατοίκους. Πρέπει να βρουν αυτόν που κλέβει τα τούβλα. Μέχρι να τον βρουν όμως, από τα περάσματα του τείχους άρχισαν να μπαίνουν λουλούδια και ευωδιές, τραγούδια και μουσικές, βιβλία και ιστορίες, φαγητά και γεύσεις.

    Όταν βρήκαν τον ένοχο (που ήταν ένα κορίτσι), ο δήμαρχος την έδειξε ως υπεύθυνη. Αλλά οι πολίτες της Σκοτεινούπολης είχαν σαστίσει κάπως. Τώρα για τι να την κατηγορήσουν; Αφού οι μυρωδιές και οι μουσικές και τα χρώματα και οι ιστορίες τους άρεσαν. Αλλά ο δήμαρχος επέμεινε. Και έπεισε τους κατοίκους να αφήσουν έξω καθετί διαφορετικό, παράξενο και ασυνήθιστο.

    Μια απολαυστική, ανατρεπτική ιστορία για την εξουσία και την αυθεντία της, την υπακοή και την τυφλή υποταγή, την ατομική και τη συλλογική ευθύνη, τη διαφορετικότητα, την αξία και το χρώμα της ζωής που έρχεται από τη μουσική, τα βιβλία, τις γεύσεις, τα χρώματα, τις μυρωδιές, από όλα όσα κινητοποιούν όλες τις αισθήσεις δηλαδή. Οι πολίτες της Σκοτεινούπολης, μιας μουντής, γκρίζας, απρόσωπης, περίκλειστης πόλης, εμφανίζονται άχρωμοι και άβουλοι, ακολουθώντας τον δήμαρχο στην οργή του. Καθώς, τα τούβλα που λείπουν δημιουργούν παράθυρα και γέφυρες προς τον έξω κόσμο, οι κάτοικοι βλέπουν ότι η δική τους ζωή είναι μάλλον προβληματική∙ όσα έλειπαν τώρα μπαίνουν μέσα και μαγεύουν, θυμίζουν ό,τι αξίζει και ομορφαίνει τη ζωή. Έτσι, όχι μόνο αφυπνίζονται αλλά αναλαμβάνουν δράση προχωρώντας σε μια άκρως ανατρεπτική, ριζοσπαστική και εν τέλει χιουμοριστική λύση. Γιατί όταν κάποιος εμμένει σε λύσεις κενές περιεχομένου, πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον δεν δρα υπέρ του συνόλου, αλλά με βάση τις εμμονικές του ιδεοληψίες.

    Η Κέλη Κάνμπι δημιουργεί ένα μεστό βιβλίο-έκπληξη. Από τη μια το λιτό κείμενο που δημιουργεί αυτήν την έξυπνη, γεμάτη ιδέες και συμβολισμούς ιστορία, με την φοβερή αυτή ανατροπή στο τέλος να δίνει τεράστια ώθηση σε όλη την ιστορία. Από την άλλη η ασπρόμαυρη εικονογράφηση της Σκοτεινούπολης, η εξαιρετικά καλαίσθητη και αφαιρετική αποτύπωση της πόλης αλλά και η αντίστοιχη του δημάρχου και των κατοίκων, οι μικρές χρωματιστές λεπτομέρειες που σταδιακά αναδύονται σαν μικρά φωτιστικά μέσα στο γκρίζο σύνολο, η εισβολή των χρωμάτων από τις τρύπες των τειχών και η μεταστροφή των κατοίκων προς τη χαρά και το χρώμα που υποδηλώνεται και με μια πύκνωση του αριθμού των μορφών, δημιουργούν ένα πολύ όμορφο, ισορροπημένο, αρμονικό βιβλίο, με μεγάλη δύναμη και στην οπτική του προσέγγιση.

    Τα χρώματα μάλιστα που επιλέγει η Κάνμπι είναι κάποιες παλ παραλλαγές των βασικών χρωμάτων, χρώματα φωσφοριζέ λογικής που δίνουν ένταση στη μεταστροφή της γκρίζας πόλης προς το φως. Ένα φως που εισβάλλει με ένταση από παντού.

    Ένα βιβλίο που πρέπει να προσέξετε, να παίξετε, να δουλέψετε με τα παιδιά.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    Απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Η Κέλη Κάνμπι δημιουργεί ένα μεστό βιβλίο-έκπληξη. Από τη μια το λιτό κείμενο που δημιουργεί αυτήν την έξυπνη, γεμάτη ιδέες και συμβολισμούς ιστορία, με την φοβερή αυτή ανατροπή στο τέλος να δίνει τεράστια ώθηση σε όλη την ιστορία. Από την άλλη η ασπρόμαυρη εικονογράφηση της Σκοτεινούπολης, η εξαιρετικά καλαίσθητη και αφαιρετική αποτύπωση της πόλης αλλά και η αντίστοιχη του δημάρχου και των κατοίκων, οι μικρές χρωματιστές λεπτομέρειες που σταδιακά αναδύονται σαν μικρά φωτιστικά μέσα στο γκρίζο σύνολο, η εισβολή των χρωμάτων από τις τρύπες των τειχών και η μεταστροφή των κατοίκων προς τη χαρά και το χρώμα που υποδηλώνεται και με μια πύκνωση του αριθμού των μορφών, δημιουργούν ένα πολύ όμορφο, ισορροπημένο, αρμονικό βιβλίο, με μεγάλη δύναμη και στην οπτική του προσέγγιση.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Γιάννης Κότσιρας – Να Το Φώς

    Apparat – Goodbye

    Peer Raben – Dark Chariot (Extended)

    Mikis Theodorakis – Main Title (O Andonis) – Z

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Σκοτεινούπολη
    Τίτλος πρωτοτύπου: Littlelight
    Συγγραφέας: Kelly Canby
    Εικονογράφος: Kelly Canby
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, Ιανουάριος 2022
    Μετάφραση: Ηλιάνα Αγγελή
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 22,5 Χ 29,5
    ISBN: 978-960-645-247-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular