Η σπείρα μου, ο κόσμος μου- Τα φυλλαράκια της τέχνης

0
1045

Ο Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτσι έχει ετοιμάσει μια πραγματική δοκιμασία για τα Φιλαράκια. Ρίχνει την τρελοσβούρα του στο λευκό πάτωμα και τους προκαλεί να φτιάξουν τις δικές τους σπείρες. Εσείς γνωρίζετε τη σπείρα; Πραγματικά η δραστηριότητα με τη σβούρα ξετρέλανε τους μικρούς μας φίλους και θέλησαν να αποτυπώσουν στο χαρτί τη δική τους σπείρα και να ζωγραφίσουν τι φαντάζονται ότι κρύβει μέσα της, η σπείρα. Φυσικά τα σχέδια των παιδιών έπρεπε να είναι μικρά και σε κυκλική τροχιά. Η φαντασία των παιδιών αστείρευτη και δημιούργησαν τον δικό τους μικρόκοσμο και όταν τελείωσαν θαύμασαν τα έργα τους. Όσο για το Δόκτωρ έτριβε τα μάτια του, δεν το πίστευε τι κατάφεραν τα παιδιά να χωρέσουν μέσα σε μια σπείρα.

Προεκτάσεις – σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα

Τα παιδιά γίνονται τα ίδια σβούρες και στροβιλίζονται στο χώρο, χωρίς να πέσει το ένα πάνω στο άλλο. Απλώνουμε ένα μεγάλο σκοινί στο πάτωμα και τα παιδιά περπατούν τη διαδρομή της σπείρας από έξω προς τα μέσα.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κορδέλες και να σχηματίσουμε σπείρες στον αέρα με την κίνηση του χεριού. Να πάρουμε κιμωλίες και να φτιάξουμε σπείρες στο προαύλιο του σχολείου.

Να πάρουμε πινέλα και να χρησιμοποιήσουμε δυο ή περισσότερα χρώματα και να κάνουμε σπείρες  σε λευκό χαρτόνι.

Παρουσιάζουμε στα παιδιά τον πίνακα του Γκούσταφ Κλιμτ «Το δέντρο της ζωής» και τις σπείρες που σχηματίζονται.

Παρατηρούμε το δίσκο της Φαιστού που έχει σχήμα σπείρας και βρίσκουμε πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Τέλος τα παιδιά φτιάχνουν τη δική τους σπείρα και τη διακοσμούν με μαρκαδόρους φτιάχνοντας τον δικό τους μικρόκοσμο.
Τα παιδιά άρχισαν να περιγράφουν τι έχουν απεικονίσει μέσα στη σπείρα, να διηγούνται μια ιστορία με αφορμή τα μικροσκοπικά σχέδια, να μετρούν πόσα λουλούδια και πόσα αντικείμενα έχουν ζωγραφίσει.