Η τέταρτη γοργόνα, του Βασίλη Κουτσιαρή

0
852

Τίτλος: Η τέταρτη γοργόνα
Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
ΕΙκονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Νοέμβριος 2015
ISBN: 978-618-5151-09-6

Αγόρασέ το €14,90

Κάπου μακριά απ’ όλους και όλα υπάρχει ένα χωριό που πιο πολύ μοιάζει με νησί. Ένας στενός χωμάτινος δρόμος το ενώνει με τη στεριά. Τ’ όνομα του Γοργονοχώρι, απομονωμένο, με λιγοστούς κατοίκους το χειμώνα και πολλούς επισκέπτες το καλοκαίρι. Τότε το χωριό μεταμορφώνεται και αποκτά ζωή, έρχονται συγγενείς, παιδιά και εγγόνια. Τα βράδια μαζεύονται στις αυλές και λένε ιστορίες από τα παλιά. Κάποιοι τις πιστεύουν, κάποιοι όχι. Και συνέβη κάποτε στο Γοργονοχώρι. Δυο παιδιά, ο Νικολής και ο Γιώργης ζήτησαν από τον παππού να τους διηγηθεί μια ιστορία. 

«Λένε ότι πριν πολλά πολλά χρόνια τούτο το χωριό το επισκέπτονταν τρεις γοργόνες η Λήδα, η Λεώνη και η Λητώ. Όχι πάνω στη στεριά αλλά εκεί πίσω από τους μεγάλους βράχους, στην παραλία των Γοργόνων, όπως την ονόμασαν αργότερα». 

Μια ιστορία με γοργόνες που βγαίνουν στα ρηχά νερά για παιχνίδια όμως ποτέ κανείς δεν κατάφερε να δει από κοντά. Άκουγαν μόνο τις φωνές τους από μακριά γι’ αυτό και ήξεραν τα ονόματα τους. Κανείς εκτός από ένα χωριανό που από περιέργεια κρύφτηκε πίσω από ένα βράχο και περίμενε για ώρες ώσπου εμφανίστηκαν. Κρυφάκουσε τα λόγια τους και για μια γοργόνα, τη Λητώ, που ήθελε να βγει στη στεριά για λίγο. Όμως οι αδελφές της την προειδοποίησαν ότι αν βγει στη στεριά όχι μόνο θα ξεχάσει την καταγωγή της αλλά και θα χάσει και την αθανασία της. Όμως ένας θόρυβος τρόμαξε τις γοργόνες και βούτηξαν στο νερό εκτός από τη Λητώ με μακριά κατακόκκινα μαλλιά που του χαμογέλασε και βούτηξε κι αυτή. Ο Θοδωρής έτρεξε να πει σε όλους όσα άκουσε εκείνη τη μέρα πίσω από τα βράχια. Όμως κανείς δεν τον πίστεψε και όλοι τον έλεγαν τρελό και του έμεινε παρατσούκλι ο Τρελοθόδωρας.

Χρόνια μετά μια γυναίκα με κατακόκκινα μαλλιά εμφανίστηκε στο χωριό και κάποιοι θυμήθηκαν τον παλιό μύθο της γοργόνας. Όμως δεν ξανακούστηκαν γέλια και φωνές στην παραλία των γοργόνων. Η Ελένη όπως την ονόμασαν έμεινε κοντά τους, παντρεύτηκε και έπαψαν να μιλούν για εκείνη. Και κάπου εκεί, ο μύθος της γοργόνας αρχίζει να ζωντανεύει ξανά…

Μια ιστορία που ξεκινά από ένα παλιό μύθο που διηγείται ο παππούς για τις γοργόνες και φτάνει στο σήμερα. Με έξυπνο τρόπο δένει το παρελθόν με το παρόν, με αφηγητή τον παππού, που διηγείται την ιστορία στα εγγόνια του και μεγαλώνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Τι γίνεται όμως όταν το παραμύθι συμβαίνει στην πραγματική ζωή; Πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη διαφορετικότητα και έλκονται από την περιέργεια να μάθουν πληροφορίες που αφορούν την προσωπική ζωή των άλλων; Για άλλη μια φορά ο Βασίλης Κουτσιαρής με δεξιοτεχνία καταφέρνει να μας μεταφέρει από το μακρινό παρελθόν στο σήμερα και να αποδείξει ότι το παραμύθι δεν διαφέρει και πολύ από την πραγματική ζωή. 

Η εικονογράφηση είναι της Κατερίνας Βερούτσου και δένει αρμονικά με το κείμενο, θαρρείς σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή και σε ένα ονειρικό τόπο. Χαρακτηριστική η οικογενειακή φωτογραφία σε κάδρο της Ελένης -που όλοι πίστευαν ότι ήταν γοργόνα- με τον άντρα της και τη μικρή της κόρη, με κατακόκκινα μακριά μαλλιά. Αλλά και η εικόνα της γοργόνας που είναι ξαπλωμένη στην αμμουδιά και εικονίζεται στο εξώφυλλο του βιβλίου, θυμίζει πίνακα ζωγραφικής με μοτίβα και έντονα χρώματα.

Μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες για τις γοργόνες καθώς και άλλους μύθους. Η γοργόνα, αγαπημένο σύμβολο των ναυτικών, δεσπόζει στην πλώρη του καραβιού για να διώχνει τα μεγάλα κύματα και να δίνει δύναμη και προστασία στο πλήρωμα. Στη Μυθολογία οι γοργόνες ήταν η Σθενώ, η Ευρυάλη και η Μέδουσα, το κεφάλι της οποίας έκοψε ο Περσεύς, μιας και ήταν η μόνη θνητή από τις τρεις. Το όνομα Σθενώ παράγεται από το ρήμα «σθένω», που σημαίνει είμαι δυνατός, έχω ισχύ. Το όνομα Ευρυάλη παράγεται από το «ευρύς» και το αλς (γεν. αλός) και σήμαινε την πλατιά θάλασσα. Μαζί με τη Σθενώ συμβόλιζαν την δύναμη και την απεραντοσύνη της θάλασσας. Η τρίτη γοργόνα, η Μέδουσα, είναι η κυρίως γοργόνα γύρω από την οποία πλέκονται οι διάφοροι μύθοι. Το όνομά της παράγεται από το ρήμα «μέδω» που σημαίνει άρχω, κυβερνώ, προστατεύω.  Η Μέδουσα σήμαινε τη βασίλισσα, την προστάτιδα, αυτή που είχε οριστεί να φυλάει κάτι. Ο Ησίοδος μας λέει ότι οι γοργόνες κατοικούσαν μακριά, στις εσχατιές της νύχτας, πέρα από τον Ατλαντικό ωκεανό, εκεί όπου κατοικούσαν οι Εσπερίδες. Στα νεότερα χρόνια, και σε μια παράδοση που φτάνει μέχρι τις μέρες μας, ο λαός ήθελε την γοργόνα να είναι αδερφή του Μ. Αλεξάνδρου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη σε μια ιδιαίτερη έκδοση και προτείνεται για παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας που αρχίζουν να διαβάζουν αλλά και σε μεγαλύτερα. Εμείς σας το προτείνουμε για πολλές αναγνώσεις από μικρούς και μεγάλους, παππούδες και γιαγιάδες.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ

***

Ο Βασίλης Κουτσιαρής γεννήθηκε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και είναι  απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών. Απο τη στιγμή που μπήκε για πρώτη φορά σε τάξη, περίπου στο τέταρτο έτος για την πρακτική του, συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο. Σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημόσια Εκπαίδευση αλλά ταυτόχρονα δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς με επίκεντρο πάντα το παιδί.

Είναι συντονιστής της “Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω” (Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2012). Η  Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Κω φιλοξενείται στο Πολυκεντρο Ν.Θαλασσινού και σήμερα απαριθμεί περίπου στα 100 παιδιά. Κυρίως τον ενδιαφέρει να προσαρμόζει τις παρουσιάσεις του ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Χρησιμοποιεί πολύ το θεατρικό παιχνίδι για τις παρουσιάσεις των βιβλίων τόσο στην τάξη όσο και στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης.

Έχει την επιμέλεια της σελίδας “Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου” μια  σελίδα αφιερωμένη στο παιδικό/εφηβικό βιβλίο (Βραβείο Κυριάκος Παπαδόπουλος για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως του διαδικτύου για τη Φιλαναγνωσία από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2013) στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kos Voice και κάνει παρουσίαση παιδικών βιβλίων στη στήλη «Βιβλίο, στο μικροσκόπιο».
Έχει περιληφθεί δυο φορές (2008/2009) στην πρώτη εικοσάδα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft με τα project “Η τέχνη στο σχολείο” και “Το άγγιγμα”.

Η συγγραφή ξεκίνησε το 2008 με το παραμύθι « Η κραυγή των λύκων»(εκδόσεις Δοκιμάκης, 2010) σε συνεργασία με τον Γιάννη Διακομανώλη, συνάδελφο και συνεργάτη στον Μαγικό Κόσμο του παιδικού βιβλίου. Μια συνεργασία που ευδοκίμησε και ακολούθησαν ακόμα τρία βιβλία: «Ένα αστέρι για μένα» (εκδόσεις Παρρησία, 2012), «Ένας απρόσμενος φίλος» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή, 2012) και «Ο Άι Βασίλης της χρονιάς» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή, 2013).

Το 2011 το “Ένα αστέρι για μένα” (Βραχεία λίστα βραβείων 2013 / Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και το 2012 το παραμύθι του “Είναι κάτι που μένει” τιμήθηκαν με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Το 2012 το “Ένα κομμάτι ουρανού” έλαβε Τιμητική Διάκριση στον 1ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το χαμόγελο του παιδιού (ΟΦΕΠΣ).

Το βιβλίο κατέχει ξεχωριστή στη ζωή του Βασίλη Κουτσιαρή και εξακολουθεί να τον γοητεύει να γράφει παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά.

Τα βιβλία του
Χρυσάνθεμα στο χιόνι, Άγκυρα (2011)     
Είναι κάτι που μένει, Παρρησία (2013)    
Βράδυ στη γη, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)     
Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)     
Η αποθήκη, Ελληνοεκδοτική (2015)     
Μάγισσες γόμες, Μίνωας (2015)     
Η τέταρτη γοργόνα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)
Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;, Ελληνοεκδοτική (2016)
Το θέλω τώρα, Μίνωας (2016)
Μ' αγαπάς, μπαμπά;, Ελληνοεκδοτική (2017)

Συλλογικά έργα
Η κραυγή των λύκων, Δοκιμάκης (2010)     
Ένας απρόσμενος φίλος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2012)     

Ένα αστέρι για μένα, Παρρησία (2012)     
Άι Βασίλης της χρονιάς, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2013)     
Παιχνίδια σε πόλεμο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2014)
Χιονισμένη πλατεία, Ελληνοεκδοτική (2016)

 

***
Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Κατερίνα Βερούτσου γεννήθηκε το 1957 στην Πάτρα αλλά μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και το Μόντρεαλ. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (Concordia University of Montreal). Από το 1982 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Εργάζεται κυρίως ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων έχοντας εικονογραφησει πάνω από 160 παιδικά, λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά βιβλία

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα με την εικονογράφηση βιβλίων και άλλων εντύπων, έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και τη ζωγραφική σκηνικών για την τηλεόραση. Το 2009 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο "Νεράιδα στο έλατο" του Μάνου Κοντολέων και προτάθηκε για την τιμητική πλακέτα της ΙΒΒΥ. Το 2011 έλαβε το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την καλύτερη συνεργασία συγγραφέα και εικονογράφου στο βιβλίο "Το ταλέντο του ήλιου" της Χρυσάνθης Καραΐσκου και του βιβλίου "Είναι κάτι που μένει" του Βασίλη Κουτσιαρή, το 2014..

Τα βιβλία της
Να' χαμε, Κίρκη (1990)
Ο παππούς μας, Κίρκη (1990)
Το κουδουνάκι, Κίρκη (1990)
Πετρή, Αγγελική, Η νεράιδα και ο καταρράχτης, Λιβάνης – Μύθος (1993)
Παναγιωτοπούλου – Ρίζου, Λίτσα, Αλέξανδρος και Άννυ, Άγκυρα (1996)
Τριβιζάς, Ευγένιος, Η πριγκίπισσα Δυσκολούλα, Μίνωας (1996)
Τσίρος, Σπύρος Γ., Ο ήλιος με τα κρόσσια, Κέδρος (1996)
Βογιατζόγλου, Στέλλα, Οι περιπέτειες του Μπιρμπιρή στη μυθική χώρα, Κέδρος (1996)
Τραγάκης, Στρατής, Σαρακήνικο, Κέδρος (1996)
Βελετά – Βασιλειάδου, Μαρία, Το μυστικό του πέμπτου ορόφου, Άγκυρα (1996)
Τριβιζάς, Ευγένιος, Φουφήχτρα: Η μάγισσα με την ηλεκτρική σκούπα, Μίνωας (1996)
Γρηγοριάδου – Σουρέλη, Γαλάτεια, Έλα στη βάπτισή μου, Ακρίτας (1997)
Μάρρα, Ειρήνη, Ο άσπρος δράκος και η παρέα του, Κέδρος (1997)
Κάσδαγλης, Νίκος, 1928-, Στον Πανορμίτη, Κέδρος (1997)
Λοΐζου, Μάρω, Η πορεία της ζωής, Εκδόσεις Πατάκη (1998)     
Λοΐζου, Μάρω, Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοσμικό αυγό, Εκδόσεις Πατάκη (1998)
Βασιλάκη, Πόλυ, Για το χαμόγελο της Νεφέλης, Εκδόσεις Πατάκη (1999)     
Λοΐζου, Μάρω, Η πιο όμορφη πορτοκαλιά του κάμπου, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
Blyton, Enid, Παγίδα στο μυστικό δωμάτιο, Μίνωας (1999)     
Λοΐζου, Μάρω, Το πέτρινο βιβλίο, Εκδόσεις Πατάκη (1999)     
Χωρεάνθη, Ελένη, Τραγούδια της γης και του ουρανού, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
Blyton, Enid, Τρόμος στον πύργο, Μίνωας (1999)     
Blyton, Enid, Ένα σπίτι στις φλόγες, Μίνωας (2000)
Blyton, Enid, Η εξαφάνιση του πρίγκιπα, Μίνωας (2000)
Καραγιώργη, Χριστίνα, Ο μαγικός καθρέφτης, Μίνωας (2000)
Καρθαίου, Ρένα, Στα μονοπάτια του ήλιου, Εκδόσεις Πατάκη (2000)
Blyton, Enid, Τα ανώνυμα μηνύματα, Μίνωας (2000)
Λοΐζου, Μάρω, Τα δυο ερωτευμένα ζαρκάδια, Εκδόσεις Πατάκη (2000)
Τριβιζάς, Ευγένιος, Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας, Καλέντης (2001)
Λοΐζου, Μάρω, Ο άνθρωπος προχωρεί, Εκδόσεις Πατάκη (2001)
Blyton, Enid, Ο αόρατος κλέφτης, Μίνωας (2001)
Ρίτσου, Έρη, Οι τρεις βασιλοπούλες, Κέδρος (2001)
Λοΐζου, Μάρω, Ταξίδι στην καρδιά του πυρήνα, Εκδόσεις Πατάκη (2001)
Μαρμαρά – Δαγιόγλου, Νανά, Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο τελευταίος λύκος, Κέδρος (2002)
Λοΐζου, Μάρω, Ο αθάνατος γαϊδαράκος, Εκδόσεις Πατάκη (2002)
Hauff, Wilhelm, Παραμύθια, Καλέντης (2002)
Menard, Jean – Francois, Το μεγάλο βιβλίο των 1867 πεπρωμένων, Ελληνικά Γράμματα (2002)
Βαλάση, Ζωή, Το ναυτάκι, Ελληνικά Γράμματα (2002)
Λοΐζου, Μάρω, Η πεταλούδα που δεν μπόρεσε να κρατήσει την υπόσχεσή της, Εκδόσεις Πατάκη (2003)
Χουρμουζιάδου, Ελιάνα, Μια ιστορία από τα σύννεφα, Κέδρος (2003)
Ιωάννου, Γιώργος, 1927-1985, Ο Πίκος και η Πίκα, Κέδρος (2003)
Γραμματικάκη, Μαριβίτα, Το νησί της αρμονίας, Η Δυναμική της Επιτυχίας (2003)
Βασιλάκη, Πόλυ, Το χρυσόψαρο τ' ουρανού, Κέδρος (2003)
Μανούδη, Σμαρώ, Η νύμφη της θάλασσας, Ιδιωτική Έκδοση (2004)
Μάτσας, Νέστορας, 1930-2012, Ο αστρονόμος Πικτόκ και όλα τα παραμύθια του κόσμου, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
Βαλάση, Ζωή, Ο γενναίος Γιάννης Τηγάνης, Κέδρος (2004)
Wilde, Oscar, 1854-1900,
Ο εγωιστής γίγαντας, Κέδρος (2004)
Πέντε ποντικοί, Κίρκη (2004)
Μάρρα, Ειρήνη, Ταοτιτέ και άλλες ιστορίες, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
Λοΐζου, Μάρω, Το μυστικό του ασημένιου πλανήτη, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
Μάρρα, Ειρήνη, Το μυστικό τραγούδι της Μάτας, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
Τσίτας, Μάκης, Δε μου αρέσει το γάλα, Ψυχογιός (2005)
Ζάχου, Σόφη, Η ιστορία της ομπρέλας, Κέδρος (2005)
Παναγιωτοπούλου, Λήδα, Η καμήλα, ο Ισμάρ και το μπλε πουλί, Κέδρος (2005)
Λυρατζή, Μαρία, Νεράιδα δίχως παραμύθι, Εκδόσεις Πατάκη (2005)
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Παραμύθια της αγάπης, Εκδόσεις Πατάκη (2005)
Βασιλάκη, Πόλυ, Το νησί που διηγείται, Αιγέας (2005)
Ρουσάκη – Βίλλα, Μαρία, Κολυμπώντας στα βαθιά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)
Wilde, Oscar, 1854-1900, Ο εγωιστής γίγαντας, Κέδρος (2006)
Βασιλειάδου, Μαρία, Τα μέσα μεταφοράς στη θάλασσα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2006)
Βασιλειάδου, Μαρία, Τα μέσα μεταφοράς στην ξηρά, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη Αντωνάτου, Μαρία, Το βουνό ψάχνει, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)
Νικολάου, Θωμάς, Το φεγγαρόψαρο, Κέδρος (2006)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Η γλώσσα μου Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Η γραμματική μου Α΄ και Β΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Η χαρά, η αγάπη και τα δάκρυα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
Σκιαδαρέση, Μαρία, 1956-, Λίγο πριν το τέλος, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Wilde, Oscar, 1854-1900, Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας, Κέδρος (2007)
Γραμματικάκη, Μαριβίτα,
Ο ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα, Διάπλαση (2007)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Οι εκθέσεις μου Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Τα μαθηματικά μου Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
Σκιαδαρέση, Μαρία, 1956-, Τα χρόνια της φωτιάς, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Δεσύπρη, Ευαγγελία, Τετράδιο ορθογραφίας για την Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)
Δάρδα – Ιορδανίδου, Άννα, Χοντρή σαν μπαλόνι, Διάπλαση (2007)
Καλιοντζοπούλου, Σωτηρούλα, Άστρο λαμπρό τούς οδηγεί, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Βασιλειάδου, Μαρία, Γνωριμία με τα μέσα μεταφοράς, Τα μέσα μεταφοράς στη μεγαλούπολη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2008)
Βασιλειάδου, Μαρία, Γνωριμία με τα μέσα μεταφοράς, Τα μέσα μεταφοράς στον αέρα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2008)
Λοΐζου, Μάρω, Η πολιτεία του βυθού, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
Αργυρίου, Μαρία, Μαθαίνω τα ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα και παιχνίδια, Διάπλαση (2008)
Αργυρίου, Μαρία, Μουσικό ντόμινο, Διάπλαση (2008)
Κοντολέων, Μάνος, Νεράιδα πάνω στο έλατο, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
Κυνηγού – Φλάμπουρα, Μαρία, Παραμύθια με μουσικά όργανα, Διάπλαση (2008)
Λυρατζή, Μαρία, Περιπέτεια στην Παραμυθοχώρα, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
Μακρόπουλος, Μιχάλης, Το καρναβάλι των θαυμάτων και των τεράτων, Φίλιππος Νάκας Μουσικός Οίκος (2008)
Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Το λεύκωμα της Πουπουλένιας, Διάπλαση (2008)
Βαρελλά, Αγγελική, Το ποδηλατάκι-ήλιος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Το σημειωματάριο της Πουπουλένιας, Διάπλαση (2008)
Cervantes Saavedra, Miguel de, 1547-1616, Δον Κιχώτης, Διάπλαση (2009)
Σκιαδαρέση, Μαρία, 1956-, Ο πρίγκιπας, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια με αριθμούς, Ελληνικά Γράμματα (2009)
Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια με γράμματα, Ελληνικά Γράμματα (2009)
Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια με γραμμές, Ελληνικά Γράμματα (2009)
Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια με λέξεις, Ελληνικά Γράμματα (2009)
Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια στο χώρο, Ελληνικά Γράμματα (2009)
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Τα καλύτερα γενέθλια, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
Γιαλουράκη, Σοφία, Ταξιδεύοντας με τον Ιάσονα, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
Συλλογικό έργο, 12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Τσιλιμένη, Τασούλα Δ., Γάτα, σκύλος κι ένα αρνί πορτρέτα σε μια γκαλερί, Μεταίχμιο (2010)
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Ένα λιοντάρι στο σπίτι μας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Συλλογικό έργο, Μουσική Β΄ δημοτικού, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2010)
Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια και στις διακοπές, Ελληνικά Γράμματα (2010)
Πολέντα – Αποστολάκη, Άννα, Παιχνίδια και στις διακοπές, Ελληνικά Γράμματα (2010)
Αίσωπος, Πες μου, μπαμπά, μια ιστορία, σε παρακαλώ, Ωκεανός (2010)
Γραμματικάκη, Μαριβίτα,
Το μπλε κοχύλι, Καλέντης (2010)
Σπυροπούλου, Χρύσα, Το μυστήριο της Αίγινας, Κέδρος (2010)
Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Το ταλέντο του Ήλιου, Διάπλαση (2010)
Θεοδωράκη, Μάρω, Τραγουδώ τα αινίγματα, Διάπλαση (2010)
Μουσιώνη, Λίνα,
Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος, Μεταίχμιο (2011)     
Κυνηγού – Φλάμπουρα, Μαρία, Η μουσική του αέρα, Διάπλαση (2011)     
Κυνηγού – Φλάμπουρα, Μαρία, Λαϊκή τέχνη, Διάπλαση (2011)     
Βαλάση, Ζωή, Νάνι, το κρίνο της αυγής, Κέδρος (2011)     
Συλλογικό έργο, Νεοελληνική γλώσσα Α΄ γυμνασίου, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2011)     
Αλεξάνδρου, Γιώτα K.,
Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών, Susaeta (2011)
Κατσαρή, Χαρά, Η μάγισσα Τσαπατσούλα στα προνήπια, Διάπλαση (2012)
Κατσαρή, Χαρά, Η μάγισσα Τσαπατσούλα στο νηπιαγωγείο, Διάπλαση (2012)
Κατσαρή, Χαρά, Η μάγισσα Τσαπατσούλα στον παιδικό σταθμό, Διάπλαση (2012)
Αγγελίδου, Μαρία,
Η τρίτη μάγισσα, Μεταίχμιο (2012)
Γιαλουράκη, Σοφία, Με δυο πατρίδες, Βιβλιόφωνο (2012)
Σερέφας, Σάκης,
Μια τρύπα στο νερό, Μεταίχμιο (2012)
Συλλογικό έργο, Νεοελληνική γλώσσα Α΄ γυμνασίου, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
Συλλογικό έργο, Νεοελληνική γλώσσα Β΄ γυμνασίου, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
Συλλογικό έργο, Νεοελληνική γλώσσα Β΄ γυμνασίου, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
Μουσιώνη, Λίνα, Ο μάγος Πότε Πότε και το χαμένο ποτέ, Μεταίχμιο (2012)
Γραμματικάκη, Μαριβίτα,
Το αστέρι του γίγαντα, Καλέντης (2012)
Κουτσιαρής, Βασίλης,
Είναι κάτι που μένει, Παρρησία (2013)
Κατσαρή, Χαρά, Η μάγισσα Τσαπατσούλα σώζει τον πλανήτη, Διάπλαση (2013)
Ζαφειρίου, Κώστας (Ménestrel De Miraval), Θρύλοι και ξωτικά του Αιγαίου, Αιολίδα (2013)
Πριοβόλου, Ελένη, Ο Τρυφεράκανθος, Καλέντης (2013)
Μανούδη, Σμαρώ, Η πριγκίπισσα της ερήμου, Μανούδη Σμαρώ Θ. (2014)
Πριοβόλου, Ελένη, Ο Παλιάτσος και η Ανεμώνη, Καλέντης (2014)
Σταθούδη, Καίτη, Τραγουδώ ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, Διάπλαση (2014)
Γιαννακοπούλου, Χαρά,
Φεγγαράκι μου χοντρό…, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Κουτσιαρής, Βασίλης,
Η τέταρτη γοργόνα, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)     
Τσόλκα, Αλεξάνδρα, Καληνύχτα, νεράιδα νονά, Μεταίχμιο (2015)     
Γραμματικάκη, Μαριβίτα,
Το νησί της χαράς, Καλέντης (2015)     
Παπαδοπούλου, Εύη, Το ταξίδι της Κυμοθόης, Καλέντης (2015)

Κασιάρου, Εύα, Ήσουν μόνο ένα παιδί, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2016)
Ο πρώτος μου Όμηρος: Ιλιάδα, Μεταίχμιο (2016)
Αυτζής, Μερκούριος, Οι νότες του παππού ταξιδεύουν, Παρρησία (2016)
Αγγελίδου, Μαρία, Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Κόκκινο, Μεταίχμιο (2016)
Αγγελίδου, Μαρία, Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Χρυσό, Μεταίχμιο (2016)
Γραμματικάκη, Μαριβίτα,
Το μπλε κοχύλι, Καλέντης (2016)
Μουσιώνη, Λίνα,
Δάφνη η μονακριβούλα, Ελληνοεκδοτική (2017)
Κουτσιαρής, Βασίλης, Μ' αγαπάς, μπαμπά;, Ελληνοεκδοτική (2017)