More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΗ τρέλα της αγάπης: ιστορίες από τον Σαίξπηρ (κειμ.: Αργυρώ Πιπίνη, εικ.:...

    Η τρέλα της αγάπης: ιστορίες από τον Σαίξπηρ (κειμ.: Αργυρώ Πιπίνη, εικ.: Ανδρομάχη Γιαννοπούλου)

    i-trela-ths-agaphs_cover

    «Από τότε που γράφτηκαν και παίχτηκαν για πρώτη φορά
    μέχρι σήμερα, οι ιστορίες του Σαίξπηρ μας συγκινούν,
    μας διασκεδάζουν, μας γοητεύουν, μας ταξιδεύουν».

    Η Αργυρώ Πιπίνη μας μεταφέρει νοερά σε μια άλλη εποχή που δεν διαφέρει πολύ από τη δική μας με έρωτες, πάθη, όνειρα επιθυμίες σε έναν κόσμο ονειρικό με στοιχεία από την πραγματική ζωή, με τρεις ιστορίες από τον Σαίξπηρ που περιγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο ” την τρέλα της αγάπης”.
    Η συγγραφέας, για χρόνια ολόκληρα έχει εργασθεί επάνω στον Σαίξπηρ κι άλλα τόσα έχει ασχοληθεί με το παιδικό βιβλίο. Η διασκευή της απευθύνεται σε παιδιά και νέους που θέλουν να γνωρίσουν τον Σαίξπηρ έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς που έζησε στην Αγγλία σε μια εποχή που το θέατρο βρισκόταν σε μεγάλη άνθιση.
    Τα θέματα που κυριαρχούν στα έργα του είναι η αγάπη, η φιλία, η προδοσία, η μεταμφίεση, ο πόλεμος και τα έργα του παίζονται όχι μόνο στην πατρίδα του την Αγγλία αλλά σε όλο τον κόσμο και λέγεται ότι ο Σαίξπηρ είναι πιο αληθινός και από την ίδια τη ζωή. Ένα κλασσικό αριστούργημα σε διασκευή για να γνωρίσουν οι νέοι τον ονειρικό κόσμο του και να μαγευτούν από το λυρισμό και την μαγεία του.

    Τρεις από τις πιο όμορφες ιστορίες αγάπης που μιλούν για τον παραμυθένιο έρωτα που δοκιμάζεται αλλά στο τέλος δικαιώνεται.

    Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας
    Όλα συμβαίνουν μια νύχτα καλοκαιριού με πανσέληνο, τη μικρότερη νύχτα του χρόνου που τα όνειρα είναι τόσο ζωντανά, που μόλις ξυπνήσεις νομίζεις ότι τα έζησες στ’ αλήθεια. Σ’ ένα δάσος μαγικό ο βασιλιάς των ξωτικών ο Όμπερον ξεγελά με μαγικό φίλτρο την αγαπημένη του Τιτάνια, ώστε μόλις ξυπνήσει να ερωτευτεί το πρώτο άτομο που θα δει μπροστά της. Πολύτιμος βοηθός του είναι ο Πουκ ένα σκανταλιάρικο ξωτικό που αναλαμβάνει να βρει το μαγικό λουλούδι που λέγεται “Αγάπη με την πρώτη ματιά”.

    “Η κυρά θα κοιμηθεί κι όμορφα όνειρα θα δει.
    Ε, σεις σκαθάρια, φίδια, σαλιγκάρια, φύγετε μακριά,
    κι αφήστε ήσυχη την καλή μας την κυρά”.

    Ετσι όταν η Τιτάνια ξυπνήσει θα ερωτευτεί ένα άσχημο και άξεστο χωρικό που σκόπιμα διάλεξε ο Όμπερον και κάνοντας του μάγια του φόρεσε μια γαϊδουροκεφαλή στο κεφάλι την ώρα που κοιμόταν. Η Τιτάνια πρόσταξε δαιμόνια και νεράιδες να τον υπηρετούν και να εκτελού κάθε του επιθυμία. Ο Όμπερον στο δρόμο για το βασίλειο του θα συναντήσει δυο ερωτευμένα ζευγάρια από τη γειτονική πόλη, που τριγύριζαν αλλοπαρμένα και τη μια νόμιζαν ότι αγαπούσαν το δικό τους ταίρι και την άλλη στιγμή, το ταίρι του φίλου τους. Ο Όμπερον αμέσως κάλεσε κοντά του τον βοηθό του Πουκ και τον διέταξε να πλησιάσει τα παιδιά την ώρα που έπεσαν για ύπνο και να στάξει στα βλέφαρα τους, λίγες σταγόνες από το μαγικό λουλούδι. Έπειτα φρόντισε να κομηθεί ο καθένας  δίπλα σε αυτόν που πραγματικά αγαπούσε, ώστε όταν ξυπνήσει να εκδηλώσει τα αισθήματα του. Όσο για τη βασίλισσα Τιτάνια, μαγεμένη όπως ήταν βρήκε την ευκαιρία ο Όμπερον να της ζητήσει το μικρό αγόρι που ήθελε για την ακολουθία του και έγινε αιτία να καυγαδίσει άσχημα με την αγαπημένη του. Όμως ο Όμπερον αρχίζει να νοσταλγεί την αγαπημένη του και ρίχνει στα βλέφαρά της το αντίδοτο για να τη λυτρώσει από τα μάγια και να ξαναγυρίσει στην αγκαλιά του. Ο χωριάτης μόλις ξύπνησε από ύπνο βαθύ νόμιζε πως όλα ήταν ένα όνειρο τρελό, όνειρο καλοκαιρινό.

    Ρωμαίος και Ιουλιέτα
    Μια από τις πιο όμορφες ιστορίες αγάπης, είναι η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας που μένει χαραγμένη στη μνήμη μας, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Οι Μοντέγοι, η οικογένεια του Ρωμαίου και οι Καπουλέτοι, η οικογένεια της Ιουλιέτας τρέφουν μεγάλο μίσος και οι δυο νέοι γνωρίζονται τυχαία και ερωτεύονται. Ο Ρωμαίος και η παρέα του πηγαίνουνμεταμφιεσμένοι με μάσκες σε μια γιορτή στο σπίτι του Καπουλέτου και κανείς δεν τους αναγνώρισε γιατί συνηθίζοταν τοτε να φοράνε μάσκες οι καλεσμένοι. Το βλέμμα του Ρωμαίου έπεσε σε μια όμορφη κοπέλα που χόρευε δίχως μάσκα και έμεινε άφωνος από την αληθινή ομορφιά της. Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και πίστευαν πως η αγάπη τους θα νικούσε το μίσος που είχαν οι οικογένειες τους. Χαρακτηριστικός είναι ο μονόλογος της Ιουλιέτας που δεν γνωρίζει ότι ο Ρωμαίος βρίσκεται κάτω από το μπαλκόνι της.

    ” Ρωμαίο, Ρωμαίο! Γιατί να σε λένε Ρωμαίο; Μακάρι ν’ αρνιόσουν τον πατέρα σου και ν’ άλλαζες το όνομά σου.Αν όμως δεν μπορείς να το αλλάξεις εσύ, ορκίσου πως μ’ αγαπάς και τότε θ’ αλλάξω εγώ το δικό μου. Το όνομα δεν έχει καμία σημασία. Το τριαντάφυλλο δεν θα πάψει να μυρίζει ωραία αν του αλλάξουμε όνομα. Αγαπημένε Ρωμαίο, παράτα το όνομα σου και στη θέση του βάλε εμένα”!

    Η μοίρα όμως ζήλεψε την τόση ευτυχία και ο Ρωμαίος μπλέκει σ’ ένα καυγά ανάμεσα στον φίλο του Μερκούτιο και τον ξάδερφο της Ιουλιέτας Τυβάλδο. Ο Μερκούτιος πληγώνεται θανάσιμα και ο Ρωμαίος στρέφεται εναντίον του Τυβάλδου και παίρνει εκδίκηση για το χαμό του φίλου του. Η τιμωρία του θα είναι να παραμείνει εξόριστος μακριά από τη Βερόνα στην Μαντούα. Ο Καπουλέτος κανονίζει να παντρέψει την κόρη του με ένα πλούσιο νέο αριστοκρατικής καταγωγής για να διώξει τη στενοχώρια απ’ το σπιτικό του. Κανένας δε γνωρίζει εκτός από τον πατέρα Λαυρέντιο το μυστικό γάμο της Ιουλιέτας με το Ρωμαίο και αυτός σκέφτηκε το σχέδιο της φυγής των δύο νέων. Η Ιουλιέτα παίρνει δηλητήριο και στέλνει γράμμα στον Ρωμαίο που του εξηγεί ότι δεν θα πεθάνει από το δηλητήριο αλλά θα πέσει σε βαθύ ύπνο. Τα κακά μαντάτα φτάνουν όμως πιο γρήγορα και ο Ρωμαίος σπεύδει στη Βερόνα μεσάνυχτα για να ξεψυχήσει δίπλα στην αγαπημένη του. Όταν εκείνη ξυπνά και βλέπει δίπλα της το Ρωμαίο βάζει κι εκείνη τέλος στη ζωή της.

    Αγάπης αγώνας άγονος
    Στο βασίλειο της Ναβάρρας, στα σύνορα Γαλλίας και Ισπανίας, ο βασιλιάς με τους τρεις πιστούς ακόλουθούς του αποφάσισαν να δώσουν όρκο βαρύ και να παραμείνουν τρία χρόνια απομονωμένοι στο παλάτι γαι να μελητήσουν και να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους. Παρόλη την ορμή της νεότητας τους ορκίστηκαν αποχή από τις γυναίκες με στόχο τη σπουδή και την κατάκτηση της γνώσης. Όμως στα σχέδια τους δεν έλαβαν υπόψη πως πλησιάζει ο καιρός να επισκεφτεί τα μέρη τους η πριγκίπισσα της Γαλλίας με τα κορίτσια της συνοδείας της ως αντιπρόσωπος του πατέρα της γαι την επιστροφή τωνεδαφών της Ακουιτανίας. Η πειθαρχία στον όρκο είναι δύσκολο πράγμα και οι τέσσερις φίλοι θα δοκιμαστούν όταν καταφτάνουν τα τέσσερα μορίτσια που περίμεναν τιμές και φιλοξενία. Όμως οι νέοι δεν τους επέτρεψαν να μπουν στο παλάτ,ι για να μην αθετήσουν τον όρκο τους και τους πρότειναν να κατασκηνώσουν στους κήπους του παλατιού. Πίστευαν οτί αυτή η κίνηση θα ήταν αρκετή για τους αποτρέψει να παραβούν τον όρκο. Έκαναν λάθος γιατί ερωτεύτηκαν τα κορίτσια και προσπάθησαν να το κρύψουν ο ένας από τον άλλο. Τέλος αποφασίζουν να οργανώσουν ένα χορό στο παλάτι και να εξομολογηθούν καθένας τον έρωτα του στην αγαπημένη του. Τα κορίτσια έχοντας πληγωθεί από την υποδοχή και φιλοξενία στην ύπαιθρο αποφασίζουν να τους βασανίσουν και μάλιστα να μεταμφιεστούν με μάσκες γαι να τους μπερδέψουν. Τα αγόρια ξαφνιάστηκαν αλλά θεώρησαν ότι έπαιζαν κάποιο παιχνίδι και πράγματι μπέρδεψαν τα ταίρια τους. Όταν έπεσαν οι μάσκες ένοιωσαν τόση ντροπή και ο βασιλιάς τις κάλεσε να πάνε να μείνουν στο παλάτι. “Δε θέλουμε να είμαστε η αιτία να αθετήσετε τους όρκους σας” είπε η πριγκίπισσα πονηρά.
    Το θλιβερό νέο του θανάτου του πατέρα της πριγκίπισσας θα αναγκάσει τα κορίτσια να επιστρέψουν αμέσως στη Γαλλία. Τα αγόρια εξομολογούνται τον έρωτα τους για τα κορίτσια. Η πριγκίπισσα προτείνει να συναντηθούν σ’ ένα χρόνο και αν ο έρωτας του αντέξει τότε εκείνη θα γίνει γυναίκα του.
    “Δεν παίζουν με τον έρωτα οι έξυπνοι και οι συνετοί,
    γιατί αμέσως καίγονται – η αγάπη είναι καυτή.
    Κι ο κούκος στου δέντρου τα κλαδιά,
    κράζει, λαλεί και κελαϊδεί:
    Κούκου, κούκου οι ερωτευμένοι,
    κούκου οι λογοδοσμένοι,
    κούκου και οι παντρεμένοι”.

    Η εικονογράφηση έγινε από την Ανδρομάχη Γιαννοπούλου. Ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα από γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να μυήσουν τα παιδιά στον παραμυθένιο κόσμο του Σαίξπηρ. Αποτελεί υπόδειγμα διασκευής κλασικής λογοτεχνίας για παιδιά και νέους με γλώσσα απλή κατανοητή και ποιητικότητα στο λόγο. Στο τέλος των βιβλίων περιλαμβάνει ένα επίμετρο με πληροφορίες για το έργο και την εποχή του Σαίξπηρ. Αναμένουμε τη διασκευή και άλλων έργων του Σαίξπηρ…

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Η τρέλα της αγάπης: ιστορίες από τον Σαίξπηρ
    Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
    Εικονογράφηση: Ανδρομάχη Γιαννοπούλου
    Σειρά: Χωρίς σωσίβιο-Επίπεδο 3, Δελφινάκια
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2011
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Παύλος Βατικιώτης
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-960-16-3876-8

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular