Η τρέλα της αγάπης: ιστορίες από τον Σαίξπηρ

0
1189

Τίτλος: Η τρέλα της αγάπης: ιστορίες από τον Σαίξπηρ
Κείμενο και επίμετρο: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογράφηση: Ανδρομάχη Γιαννοπούλου
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Παύλος Βατικιώτης
Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2011
Σελίδες: 64
Μέγεθος: 24 Χ 17
ISBN: 978-960-16-3876-8

Αγόρασέ το

i-trela-ths-agaphs_cover«Από τότε που γράφτηκαν και παίχτηκαν για πρώτη φορά
μέχρι σήμερα, οι ιστορίες του Σαίξπηρ μας συγκινούν,
μας διασκεδάζουν, μας γοητεύουν, μας ταξιδεύουν».

Η Αργυρώ Πιπίνη μας μεταφέρει νοερά σε μια άλλη εποχή που δεν διαφέρει πολύ από τη δική μας με έρωτες, πάθη, όνειρα επιθυμίες σε έναν κόσμο ονειρικό με στοιχεία από την πραγματική ζωή, με τρεις ιστορίες από τον Σαίξπηρ που περιγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο ” την τρέλα της αγάπης”.
Η συγγραφέας, για χρόνια ολόκληρα έχει εργασθεί επάνω στον Σαίξπηρ κι άλλα τόσα έχει ασχοληθεί με το παιδικό βιβλίο. Η διασκευή της απευθύνεται σε παιδιά και νέους που θέλουν να γνωρίσουν τον Σαίξπηρ έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς που έζησε στην Αγγλία σε μια εποχή που το θέατρο βρισκόταν σε μεγάλη άνθιση.
Τα θέματα που κυριαρχούν στα έργα του είναι η αγάπη, η φιλία, η προδοσία, η μεταμφίεση, ο πόλεμος και τα έργα του παίζονται όχι μόνο στην πατρίδα του την Αγγλία αλλά σε όλο τον κόσμο και λέγεται ότι ο Σαίξπηρ είναι πιο αληθινός και από την ίδια τη ζωή. Ένα κλασσικό αριστούργημα σε διασκευή για να γνωρίσουν οι νέοι τον ονειρικό κόσμο του και να μαγευτούν από το λυρισμό και την μαγεία του.

Τρεις από τις πιο όμορφες ιστορίες αγάπης που μιλούν για τον παραμυθένιο έρωτα που δοκιμάζεται αλλά στο τέλος δικαιώνεται.

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας
Όλα συμβαίνουν μια νύχτα καλοκαιριού με πανσέληνο, τη μικρότερη νύχτα του χρόνου που τα όνειρα είναι τόσο ζωντανά, που μόλις ξυπνήσεις νομίζεις ότι τα έζησες στ’ αλήθεια. Σ’ ένα δάσος μαγικό ο βασιλιάς των ξωτικών ο Όμπερον ξεγελά με μαγικό φίλτρο την αγαπημένη του Τιτάνια, ώστε μόλις ξυπνήσει να ερωτευτεί το πρώτο άτομο που θα δει μπροστά της. Πολύτιμος βοηθός του είναι ο Πουκ ένα σκανταλιάρικο ξωτικό που αναλαμβάνει να βρει το μαγικό λουλούδι που λέγεται “Αγάπη με την πρώτη ματιά”.

“Η κυρά θα κοιμηθεί κι όμορφα όνειρα θα δει.
Ε, σεις σκαθάρια, φίδια, σαλιγκάρια, φύγετε μακριά,
κι αφήστε ήσυχη την καλή μας την κυρά”.

Ετσι όταν η Τιτάνια ξυπνήσει θα ερωτευτεί ένα άσχημο και άξεστο χωρικό που σκόπιμα διάλεξε ο Όμπερον και κάνοντας του μάγια του φόρεσε μια γαϊδουροκεφαλή στο κεφάλι την ώρα που κοιμόταν. Η Τιτάνια πρόσταξε δαιμόνια και νεράιδες να τον υπηρετούν και να εκτελού κάθε του επιθυμία. Ο Όμπερον στο δρόμο για το βασίλειο του θα συναντήσει δυο ερωτευμένα ζευγάρια από τη γειτονική πόλη, που τριγύριζαν αλλοπαρμένα και τη μια νόμιζαν ότι αγαπούσαν το δικό τους ταίρι και την άλλη στιγμή, το ταίρι του φίλου τους. Ο Όμπερον αμέσως κάλεσε κοντά του τον βοηθό του Πουκ και τον διέταξε να πλησιάσει τα παιδιά την ώρα που έπεσαν για ύπνο και να στάξει στα βλέφαρα τους, λίγες σταγόνες από το μαγικό λουλούδι. Έπειτα φρόντισε να κομηθεί ο καθένας  δίπλα σε αυτόν που πραγματικά αγαπούσε, ώστε όταν ξυπνήσει να εκδηλώσει τα αισθήματα του. Όσο για τη βασίλισσα Τιτάνια, μαγεμένη όπως ήταν βρήκε την ευκαιρία ο Όμπερον να της ζητήσει το μικρό αγόρι που ήθελε για την ακολουθία του και έγινε αιτία να καυγαδίσει άσχημα με την αγαπημένη του. Όμως ο Όμπερον αρχίζει να νοσταλγεί την αγαπημένη του και ρίχνει στα βλέφαρά της το αντίδοτο για να τη λυτρώσει από τα μάγια και να ξαναγυρίσει στην αγκαλιά του. Ο χωριάτης μόλις ξύπνησε από ύπνο βαθύ νόμιζε πως όλα ήταν ένα όνειρο τρελό, όνειρο καλοκαιρινό.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Μια από τις πιο όμορφες ιστορίες αγάπης, είναι η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας που μένει χαραγμένη στη μνήμη μας, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Οι Μοντέγοι, η οικογένεια του Ρωμαίου και οι Καπουλέτοι, η οικογένεια της Ιουλιέτας τρέφουν μεγάλο μίσος και οι δυο νέοι γνωρίζονται τυχαία και ερωτεύονται. Ο Ρωμαίος και η παρέα του πηγαίνουνμεταμφιεσμένοι με μάσκες σε μια γιορτή στο σπίτι του Καπουλέτου και κανείς δεν τους αναγνώρισε γιατί συνηθίζοταν τοτε να φοράνε μάσκες οι καλεσμένοι. Το βλέμμα του Ρωμαίου έπεσε σε μια όμορφη κοπέλα που χόρευε δίχως μάσκα και έμεινε άφωνος από την αληθινή ομορφιά της. Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και πίστευαν πως η αγάπη τους θα νικούσε το μίσος που είχαν οι οικογένειες τους. Χαρακτηριστικός είναι ο μονόλογος της Ιουλιέτας που δεν γνωρίζει ότι ο Ρωμαίος βρίσκεται κάτω από το μπαλκόνι της.

” Ρωμαίο, Ρωμαίο! Γιατί να σε λένε Ρωμαίο; Μακάρι ν’ αρνιόσουν τον πατέρα σου και ν’ άλλαζες το όνομά σου.Αν όμως δεν μπορείς να το αλλάξεις εσύ, ορκίσου πως μ’ αγαπάς και τότε θ’ αλλάξω εγώ το δικό μου. Το όνομα δεν έχει καμία σημασία. Το τριαντάφυλλο δεν θα πάψει να μυρίζει ωραία αν του αλλάξουμε όνομα. Αγαπημένε Ρωμαίο, παράτα το όνομα σου και στη θέση του βάλε εμένα”!

Η μοίρα όμως ζήλεψε την τόση ευτυχία και ο Ρωμαίος μπλέκει σ’ ένα καυγά ανάμεσα στον φίλο του Μερκούτιο και τον ξάδερφο της Ιουλιέτας Τυβάλδο. Ο Μερκούτιος πληγώνεται θανάσιμα και ο Ρωμαίος στρέφεται εναντίον του Τυβάλδου και παίρνει εκδίκηση για το χαμό του φίλου του. Η τιμωρία του θα είναι να παραμείνει εξόριστος μακριά από τη Βερόνα στην Μαντούα. Ο Καπουλέτος κανονίζει να παντρέψει την κόρη του με ένα πλούσιο νέο αριστοκρατικής καταγωγής για να διώξει τη στενοχώρια απ’ το σπιτικό του. Κανένας δε γνωρίζει εκτός από τον πατέρα Λαυρέντιο το μυστικό γάμο της Ιουλιέτας με το Ρωμαίο και αυτός σκέφτηκε το σχέδιο της φυγής των δύο νέων. Η Ιουλιέτα παίρνει δηλητήριο και στέλνει γράμμα στον Ρωμαίο που του εξηγεί ότι δεν θα πεθάνει από το δηλητήριο αλλά θα πέσει σε βαθύ ύπνο. Τα κακά μαντάτα φτάνουν όμως πιο γρήγορα και ο Ρωμαίος σπεύδει στη Βερόνα μεσάνυχτα για να ξεψυχήσει δίπλα στην αγαπημένη του. Όταν εκείνη ξυπνά και βλέπει δίπλα της το Ρωμαίο βάζει κι εκείνη τέλος στη ζωή της.

Αγάπης αγώνας άγονος
Στο βασίλειο της Ναβάρρας, στα σύνορα Γαλλίας και Ισπανίας, ο βασιλιάς με τους τρεις πιστούς ακόλουθούς του αποφάσισαν να δώσουν όρκο βαρύ και να παραμείνουν τρία χρόνια απομονωμένοι στο παλάτι γαι να μελητήσουν και να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους. Παρόλη την ορμή της νεότητας τους ορκίστηκαν αποχή από τις γυναίκες με στόχο τη σπουδή και την κατάκτηση της γνώσης. Όμως στα σχέδια τους δεν έλαβαν υπόψη πως πλησιάζει ο καιρός να επισκεφτεί τα μέρη τους η πριγκίπισσα της Γαλλίας με τα κορίτσια της συνοδείας της ως αντιπρόσωπος του πατέρα της γαι την επιστροφή τωνεδαφών της Ακουιτανίας. Η πειθαρχία στον όρκο είναι δύσκολο πράγμα και οι τέσσερις φίλοι θα δοκιμαστούν όταν καταφτάνουν τα τέσσερα μορίτσια που περίμεναν τιμές και φιλοξενία. Όμως οι νέοι δεν τους επέτρεψαν να μπουν στο παλάτ,ι για να μην αθετήσουν τον όρκο τους και τους πρότειναν να κατασκηνώσουν στους κήπους του παλατιού. Πίστευαν οτί αυτή η κίνηση θα ήταν αρκετή για τους αποτρέψει να παραβούν τον όρκο. Έκαναν λάθος γιατί ερωτεύτηκαν τα κορίτσια και προσπάθησαν να το κρύψουν ο ένας από τον άλλο. Τέλος αποφασίζουν να οργανώσουν ένα χορό στο παλάτι και να εξομολογηθούν καθένας τον έρωτα του στην αγαπημένη του. Τα κορίτσια έχοντας πληγωθεί από την υποδοχή και φιλοξενία στην ύπαιθρο αποφασίζουν να τους βασανίσουν και μάλιστα να μεταμφιεστούν με μάσκες γαι να τους μπερδέψουν. Τα αγόρια ξαφνιάστηκαν αλλά θεώρησαν ότι έπαιζαν κάποιο παιχνίδι και πράγματι μπέρδεψαν τα ταίρια τους. Όταν έπεσαν οι μάσκες ένοιωσαν τόση ντροπή και ο βασιλιάς τις κάλεσε να πάνε να μείνουν στο παλάτι. “Δε θέλουμε να είμαστε η αιτία να αθετήσετε τους όρκους σας” είπε η πριγκίπισσα πονηρά.
Το θλιβερό νέο του θανάτου του πατέρα της πριγκίπισσας θα αναγκάσει τα κορίτσια να επιστρέψουν αμέσως στη Γαλλία. Τα αγόρια εξομολογούνται τον έρωτα τους για τα κορίτσια. Η πριγκίπισσα προτείνει να συναντηθούν σ’ ένα χρόνο και αν ο έρωτας του αντέξει τότε εκείνη θα γίνει γυναίκα του.
“Δεν παίζουν με τον έρωτα οι έξυπνοι και οι συνετοί,
γιατί αμέσως καίγονται – η αγάπη είναι καυτή.
Κι ο κούκος στου δέντρου τα κλαδιά,
κράζει, λαλεί και κελαϊδεί:
Κούκου, κούκου οι ερωτευμένοι,
κούκου οι λογοδοσμένοι,
κούκου και οι παντρεμένοι”.

Η εικονογράφηση έγινε από την Ανδρομάχη Γιαννοπούλου. Ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα από γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να μυήσουν τα παιδιά στον παραμυθένιο κόσμο του Σαίξπηρ. Αποτελεί υπόδειγμα διασκευής κλασικής λογοτεχνίας για παιδιά και νέους με γλώσσα απλή κατανοητή και ποιητικότητα στο λόγο. Στο τέλος των βιβλίων περιλαμβάνει ένα επίμετρο με πληροφορίες για το έργο και την εποχή του Σαίξπηρ. Αναμένουμε τη διασκευή και άλλων έργων του Σαίξπηρ…

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

argiro-pipini5H Αργυρώ Πιπίνη είναι ηθοποιός και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά. Έχει σπουδάσει στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής και στις σχολές θέατρου Π. Κατσέλη και Βεάκη. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια (Exploring Character, Exploring Shakespeare, Σύγχρονο Γερμανικό Θέατρο, studio Τσέχωφ). Διδάσκει υποκριτική (ελισαβετιανό θέατρο, ψυχολογικό ρεαλισμό, κλασική κωμωδία) επί 14 χρόνια σε διάφορες σχολές. Έχει ανεβάσει παραστάσεις με τους μαθητές της στα πλαίσια των σπουδών τους και έχει οδηγήσει τους τριτοετείς σπουδαστές της σχολής Βεάκη (το 2000) στις εξετάσεις τους με το θέαμα: “Παίζοντας Σαίξπηρ και Παίζοντας με τον Σαίξπηρ”.
Ως ηθοποιός έχει δουλέψει στο θέατρο με πολλούς σκηνοθέτες, όπως η Μάγια Λυμπεροπούλου, η Ρούλα Πατεράκη, ο Βίκτωρ Αρδίττης, ο Νίκος Χαραλάμπους, ο Χριστόφορος Χριστοφής και άλλοι, παίζοντας κυρίως ρόλους κλασικού ρεπερτορίου.
Κυκλοφορούν βιβλία της για παιδιά. Eπίσης ασχολείται με τη μετάφραση παιδικών και εφηβικών βιβλίων, κειμένων για το θέατρο, καθώς και με τη διασκευή κλασικών κειμένων. Το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο Μετάφρασης Βιβλίου για Παιδιά της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, για τη μετάφραση του βιβλίου “Ψάρι στον ουρανό” του Fridrik Erlings (εκδ. Πατάκη) και το 2013 αναγράφηκε στους τιμητικούς πίνακες της IBBY (The International Board on Books for Young People) για τις μεταφράσεις της.
Το βιβλίο της «Το δικό τους ταξίδι» ξεχώρισε για το ιδιαίτερο θέμα του και συμπεριλαμβάνεται στη βραχεία λίστα των Κρατικών βραβείων 2015. Ενώ συμμετείχε με το κείμενο «Γράμμα στον Θεό» και εικόνα Μαρίας Μπαχά στον τόμο που επιμελήθηκε το Ελληνικό Τμήμα της iBbY: «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο».
Τέλος οργανώνει projects για παιδιά, με θέματα από έργα κλασικής λογοτεχνίας, από δικά της βιβλία, από την ποίηση και τη ζωγραφική, σε συνεργασία με διάφορους φορείς.
Για περισσότερες πληροφορίες για την Αργυρώ Πιπίνη επισκεφτείτε την εξαιρετική ιστοσελίδα της

Εργογραφία:
Μαξ, ο Τυχερόγατος, Μεταίχμιο, 2003
Η συνωμοσία των κουζινικών, Ελληνικά Γράμματα, 2006
Καληνύχτα και όνειρα γλυκά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2007
Λέξεις και χρώματα, τελείες και κόμματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2008
Ημερολόγιο 2010: Μόνο για γυναίκες, Μίνωας, 2009
Άμπρα Κατάμπρα, Χριστούγεννα: Ένα γιορτινό ημερολόγιο, Μίνωας, 2009
Ημερολόγιο 2011: Γυναίκες για πάντα, Μίνωας, 2010
Ημερολόγιο 2011: Σαίξπηρ, Το βήμα του χρόνου, Εκδόσεις Πατάκη, 2010
Ο Ευγένιος και ο ιερός πάπυρος, Μεταίχμιο, 2010
Ιστορίες από τον Σαίξπηρ: Η τρέλα της αγάπης, Εκδόσεις Πατάκη, 2011
Ιστορίες από τον Σαίξπηρ: Το παιχνίδι της μεταμφίεσης, Εκδόσεις Πατάκη, 2011
Μαξ, ο Τυχερόγατος, Μεταίχμιο, 2011
Ο Ευγένιος και ο ιερός πάπυρος, Μεταίχμιο, 2011
Ο Σίμπα και το σύμπαν, Εκδόσεις Πατάκη, 2012
Σημειωματάριο μεταξύ γυναικών, Εκδόσεις Πατάκη, 2012
Όλες οι μέρες Κυριακή, Εκδόσεις Πατάκη, 2013
Η Αλίκη στην πόλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Το δικό τους ταξίδι, Καλειδοσκόπιο, 2014

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:
Μία αγάπη, επτά χρώματα και ένας λύκος, Μεταίχμιο, 2007
12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2008
Μία αγάπη, επτά χρώματα και ένας λύκος, Μεταίχμιο, 2011

Μεταφράσεις:
Munro, Hector Hugh, Τομπερμόρι, Το Ροδακιό, 1999
Marshall, Lorna, Το σώμα μιλά, Κοάν, 2003
Κλασικές χριστουγεννιάτικες ιστορίες, Εκδόσεις Πατάκη, 2004
Burroughs, William S., 1914-1997, Η γάτα μέσα μας, Απόπειρα, 2005
Συλλογικό έργο, Ιστορίες με φαντάσματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2005
Plath, Sylvia, 1932-1963, Κρεβατοποιηματάκια, Μελάνι, 2005
McNaughton, Colin, Ο Μπρούνο παίζει μπάλα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2005
Weigelt, Udo, Ο μυθικός μονόκερος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2005
Doyle, Arthur Conan, 1859-1930, Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2006
Παραμύθια με πριγκίπισσες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2006
Dickens, Charles, 1812-1870, Το μυθιστόρημα των διακοπών, Μεταίχμιο, 2006
Verne, Jules, 1828-1905, Η ανταρσία του Μπάουντι, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2007
Ο 1ος χρόνος του μωρού μας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2007
Novik, Naomi, Ο δράκος της Αυτού Μεγαλειότητας, Εκδόσεις Πατάκη, 2008
Novik, Naomi, Ουράνιος θρόνος, Εκδόσεις Πατάκη, 2008
Harper, Piers, Σχεδιάζω με φαντασία 100 χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2008
Η Βίβλος με εικόνες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2009
Κλείσε τη βρύση!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2009
Κλείσε το φως!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2009
Weatherill, Cat, Με του φαναριού το φως, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2009
Μην το πετάς!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2009
Novik, Naomi, Ο πόλεμος του μπαρουτιού, Εκδόσεις Πατάκη, 2009
Shakespeare, William, 1564-1616, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Μεταίχμιο, 2009
Φυτεύω έναν κήπο!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2009
Blacker, Terence, Αγνοείται: Θεωρείται τρελή και επικίνδυνη, Εκδόσεις Πατάκη, 2010
Heiney, Paul, Έχουν οι γάτες αφαλό;, Μίνωας, 2010
McMann, Lisa, Ξύπνα, Εκδόσεις Πατάκη, 2010
Berk, Ari, Γοργόνες, Μεταίχμιο, 2011
McMann, Lisa, Ζήσε, Εκδόσεις Πατάκη, 2011
Novik, Naomi, Η αυτοκρατορία του ελεφαντόδοντου, Εκδόσεις Πατάκη, 2011
Revis, Beth, Μέχρι την άκρη του σύμπαντος, Εκδόσεις Πατάκη, 2011
Dickens, Charles, 1812-1870, Το μυθιστόρημα των διακοπών, Μεταίχμιο, 2011
Φτιάξ’ το με τέχνη, Εκδόσεις Πατάκη, 2011
McMann, Lisa, Φύγε, Εκδόσεις Πατάκη, 2011
Revis, Beth, Ένα εκατομμύριο ήλιοι, Εκδόσεις Πατάκη, 2012
Selznick, Brian, Η εφεύρεση του Ούγκο Καμπρέ, Εκδόσεις Πατάκη, 2012
Mills, Andrea, Ναι, έχεις ταλέντο, Εκδόσεις Πατάκη, 2012
Erlings, Fridrik, Ψάρι στον ουρανό, Εκδόσεις Πατάκη, 2012
Revis, Beth, Αποχρώσεις της γης, Εκδόσεις Πατάκη, 2013
Asher, Jay, Δεκατρία γιατί, Εκδόσεις Πατάκη, 2013
Riordan, Rick, Η κόκκινη πυραμίδα, Εκδόσεις Πατάκη, 2013
Taplin, Sam, Μικρές ιστορίες για καληνύχτα, Εκδόσεις Πατάκη, 2013
Riordan, Rick, Ο πύρινος θρόνος, Εκδόσεις Πατάκη, 2013
Mulligan, Andy, Σκουπίδια, Εκδόσεις Πατάκη, 2013
Meloy, Colin, Τα χρονικά του Αγριόδασους: Αγριόδασος, Εκδόσεις Πατάκη, 2013
Οι πειρατίνες: Οι γοργόνες στον ύφαλο του Αστερία, Μεταίχμιο, 2013
Οι πειρατίνες: Οι Νηρηίδες στο κανάλι της Ρουφήχτρας, Μεταίχμιο, 2013
Αγαπημένες ιστορίες, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Αγαπημένες ιστορίες για αγόρια, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Αγαπημένες ιστορίες για κορίτσια, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Αγόρια, ελάτε να παίξουμε, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Αριθμοί, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Σχήματα, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Riordan, Rick, Η σκιά του ερπετού, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Riordan, Rick, Η σκιά του ερπετού, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Daynes, Katie, Η Ωραία Κοιμωμένη, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Preller, James, Θεατής… ή το επόμενο θύμα;, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Αίσωπος, Ιστορίες από τον Αίσωπο, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Κορίτσια, ελάτε να παίξουμε, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Ο ζωολογικός μου κήπος, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Στη γη, στη θάλασσα και… στο φεγγάρι, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Στον βυθό της θάλασσας, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Τα δικά μου Χριστούγεννα, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Τα ζώα της φάρμας, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Meloy, Colin, Τα χρονικά του Αγριόδασους: Κάτω από το Αγριόδασος, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Τεράστια μηχανήματα, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Το πειρατικό μου βιβλίο, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Verne, Jules, 1828-1905, 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Εκδόσεις Πατάκη, 2015
Συλλογικό έργο, Ιστορίες από 2 ετών, Εκδόσεις Πατάκη, 2015
Sewell, Anna, 1820-1878, Μαύρη καλλονή, Εκδόσεις Πατάκη, 2015
Alcott, Louisa – May, Μικρές κυρίες, Εκδόσεις Πατάκη, 2015
Dumas, Alexandre, 1802-1870, Οι τρεις σωματοφύλακες, Εκδόσεις Πατάκη, 2015
Defoe, Daniel, 1660-1731, Ροβινσώνας Κρούσος, Εκδόσεις Πατάκη, 2015
Ρομπέν των δασών, Εκδόσεις Πατάκη, 2015
Swift, Jonathan, 1667-1745, Τα ταξίδια του Γκιούλλιβερ, Εκδόσεις Πατάκη, 2015
Stevenson, Robert Louis, 1850-1894, Το νησί των θησαυρών, Εκδόσεις Πατάκη, 2015

argiro-pipini6

Λοιποί τίτλοι:
Brontë, Emily, Ανεμοδαρμένα ύψη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2005 [διασκευή]
Molière, Jean Baptiste de, 1622-1673, Ιστορίες από το Μολιέρο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2005 [διασκευή]
Doyle, Arthur Conan, 1859-1930, Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2005 [διασκευή]
Χίλιες και μια νύχτες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος , 2005 [διασκευή]
Αίσωπος, 100 μύθοι από τον Αίσωπο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος,2006 [διασκευή]
Chekhov, Anton Pavlovich, 1860-1904, Διηγήματα από τον Τσέχωφ, Εκδόσεις Παπαδόπουλος , 2006 [διασκευή]
Verne, Jules, 1828-1905, Δύο χρόνια διακοπές, Εκδόσεις Παπαδόπουλος , 2006 [διασκευή]
Chandler, Raymond, 1888-1959, Η απλή τέχνη του φόνου, Λυχνάρι, 2006 [επιμέλεια]
Verne, Jules, 1828-1905, Η σφίγγα των πάγων, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2006 [διασκευή]
Συλλογικό έργο, Ιστορίες με φαντάσματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2006 [διασκευή]
Συλλογικό έργο, Ιστορίες μυστηρίου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2006 [διασκευή]
Malot, Hector, 1830-1907, Με οικογένεια, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2006 [διασκευή]
Leroux, Gaston, Το φάντασμα της όπερας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2006 [διασκευή]
Verne, Jules, 1828-1905, Από τη Γη στη Σελήνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2007 [διασκευή]
Andersen, Hans Christian, 1805-1875, Το χριστουγεννιάτικο έλατο, Μεταίχμιο, 2007 [διασκευή]
Chandler, Raymond, 1888-1959, Πυροβολισμοί στου Συρανό, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2008 [επιμέλεια]
Carroll, Lewis, 1832-1898, Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2009 [διασκευή]
Verne, Jules, 1828-1905, Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2009 [διασκευή]
Kipling, Rudyard – Joseph, 1865-1936, Ο Μόγλης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2009 [διασκευή]
Defoe, Daniel, 1660-1731, Ροβινσών Κρούσος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2009 [διασκευή]
Andersen, Hans Christian, 1805-1875, Το χριστουγεννιάτικο έλατο, Μεταίχμιο, 2011 [διασκευή]
Abedi, Isabel, Έρχεται η Λόλα, Εκδόσεις Πατάκη, 2012 [επιμέλεια],

Κριτικογραφία:
Καληνύχτα και όνειρα γλυκά [Αργυρώ Πιπίνη, Καληνύχτα και όνειρα γλυκά], Περιοδικό “Index”, τχ. 28, Φεβρουάριος 2008
Κοφτερά νύχια, κοφτερό πνεύμα, “Book Press”, τχ. 3, Νοέμβριος 2009
Η μανία με την Αλίκη, “Book Press”, τχ. 5, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010
Το λαίμαργο παιδί μέσα μας, “Book Press”, τχ. 5, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Ανδρομάχη Γιαννοπούλου γεννήθηκε στο Σίδνεϋ. Σπούδασε ζωγραφική και γραφικές τέχνες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις. Επίσης σπούδασε Graphic Design στο Chelsea College of Art and Design στο Λονδίνο. Έχει ασχοληθεί με την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία και το artist's book και έχει φτιάξει 7 ανάλογα βιβλία. Διδάσκει εικαστικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα ασχολείται με την εικονογράφηση.