Η 10χρονη Μάρλεϊ που πήγε κόντρα στα στερεότυπα των βιβλίων

0
581

Η Μάρλεϊ Ντίας γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2005. Σε ηλικία μόλις 10 ετών, τον Νοέμβριο του 2015, ξεκίνησε μια καμπάνια με τίτλο το hashtag #1000BlackGirlBook, καθώς είχε κουραστεί να διαβάζει διαρκώς βιβλία για λευκά αγόρια και τους σκύλους τους. Η καμπάνια της είχε σκοπό να εντοπίσει βιβλία με πρωταγωνιστές έγχρωμους ανθρώπους και να συγκεντρώσει 1.000 βιβλία για να σταλούν σε κοινότητες που είχαν ανάγκη. Μέσα σε λίγους μήνες συγκέντρωσε 9.000 ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει τα 11.000 βιβλία. Η 13χρονη πια ακτιβίστρια θέλει να δωρίσει τα βιβλία αυτά και μέχρι στιγμής έχει δώσει περισσότερα από τα μισά σε ανεπαρκείς κοινότητες στις ΗΠΑ, την Αϊτή, τη Γκάνα, τη Τζαμάικα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δημιούργησε μάλιστα μια εφαρμογή, ώστε τα παιδιά να μπορούν να βρουν πιο εύκολα βιβλία έγχρωμων κοριτσιών, καθώς μόνο το 9% των παιδικών βιβλίων που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ το 2017 είχαν ως πρωταγωνιστές Αφρικανούς ή Αφροαμερικανούς χαρακτήρες – σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνεργατικού Κέντρου Παιδικών Βιβλίων (CCBC), το οποίο παρακολουθεί τη πορεία  των παιδικών βιβλίων από το 1985, τη στιγμή που το 50% των παιδιών στις Η.Π.Α. δεν είναι λευκά. Οι διαφορετικοί χαρακτήρες στην λογοτεχνία για παιδιά είναι ένα σημαντικό εργαλείο κατανόησης και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Η Μάρλει, που πήρε το όνομά της από τον τραγουδιστή Μπομπ Μάρλει, έχει καταγωγή από την Τζαμάικα και το Πράσινο Ακρωτήρι, αλλά γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια και μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϋ. Η προσπάθειά της έχει αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία σε όλο τον κόσμο.