More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΘέλω! της Ντανιέλας Σταματιάδη

    Θέλω! της Ντανιέλας Σταματιάδη

    Διαβάζεται σε 3′- Περιέχει απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 3,5+ (target 4,5-6) – Picture Book

    Σε κάθε επιθυμία, πρέπει να τίθεται το ερώτημα: τι θα μου συμβεί αν πραγματοποιηθεί αυτό που θέλω και τι αν δεν πραγματοποιηθεί;
    Επίκουρος

    Ο απέραντος κόσμος των επιθυμιών των ανθρώπων είναι ένας απύθμενος ωκεανός, ο οποίος μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μια αρένα εκσφενδόνισης απαιτήσεων κάθε μορφής, έντασης και επιτακτικότητας. Φανταστείτε, λοιπόν, τώρα τα μεγέθη και την έκταση που μπορούν να λάβουν οι απαιτήσεις των παιδιών, τα οποία συχνά δονούνται από τους μικροσεισμούς του εγώ τους, της απουσίας ενσυναίσθησης και των ανεπεξέργαστων θέλω τους.

    Αυτόν τον κόσμο, αυτό το αβυσσαλέο, σκληρό σύμπαν των επιθυμιών των παιδιών, έτσι όπως αυτές διαβαθμίζονται από τη μία όχθη της ανάγκης μέχρι την απέναντι όχθη της υστερικής απαίτησης, αποτυπώνει με διάφανο τρόπο, με τρυφερότητα, με χιούμορ, με τη δύναμη ελάχιστων, ηχηρών λέξεων και την εικαστική ομορφιά των εικόνων της η Ντανιέλα Σταματιάδη στο πρώτο βιβλίο που υπογράφει εξ ολοκλήρου.

    Μαμά! Μαμάα! Μαμαμαμαμαμάμα! Ηχεί παντού. Με δύο α. Με τρία, με τέσσερα, με δεκατέσσερα. Με ηρεμία, με σπαραγμό, με ένταση, με ουρλιαχτό, με κάθε τρόπο. Από το ένα μέτρο, από το δίπλα δωμάτιο, από τα εκατό μέτρα. Θέλω γαριδάκια, θέλω παγωτό, θέλω το πατίνι αυτού που περνάει μπροστά μας, θέλω να κάτσω, θέλω να φύγω. Θέλω τούρτα σοκολάτα, θέλω αλογάκι, θέλω, θέλω, θέλω, θέλωωω, με όσα ω και όσο κλάμα μπορείς να φανταστείς.

    Η αποτύπωση των συναισθημάτων και η ένταση των θέλω τους στα πρόσωπα των παιδιών είναι ιδιαιτέρως εκφραστική, τα χρώματα είναι ζωηρά και μάλιστα συμπεριφέρονται θαυμάσια γύρω από αυτά τα έξυπνα comic text bubbles που φιλοξενούν τις λίγες λέξεις και αποδίδουν μαζί την ένταση, τη διαβάθμιση, τη δύναμη των θέλω. Το συμπυκνώνει πολύ καλύτερα η ίδια η δημιουργός:

    Εδώ αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ζωηρή χρωματική παλέτα, φόρμες αιχμηρές και έντονες, προκειμένου να αποδώσω την κλιμάκωση της έντασης των θέλω, να αποδοθεί η δύναμη που έχει αυτή η ανάγκη και οι εκδηλώσεις της… Τα bubbles εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, νομίζω ότι τονίζουν τις φωνές αυτές με έναν διασκεδαστικό τρόπο και ταυτόχρονα ενισχύουν την οπτική τους έκφραση ως εικαστικά στοιχεία. (συνέντευξή της εδώ).

    Σημαντική και ευφυής εικαστική επιλογή είναι οι μορφές των γονέων οι οποίες τοποθετούνται στην άκρη των σελίδων με τέτοιον τρόπο ώστε να μην βλέπουμε το πρόσωπό τους ή μέρος του σώματός τους. Οι μαμάδες! Οι άνθρωποι που τρέχουν τις περισσότερες φορές πίσω από τα θέλω των παιδιών τους: να τα ακούσουν, να τα ικανοποιήσουν, να τα χαλιναγωγήσουν, να τα παιδαγωγήσουν. Είναι οι σούπερ ήρωες των παιδιών, οι “αφανείς” όπως σημειώνει η δημιουργός και η ισχύς της παρουσίας τους στη ζωή των παιδιών φαίνεται από τις κλίσεις των σωμάτων τους, από τα χέρια τους που κρατούν τα παιδιά.

    Διαβάζοντας το βιβλίο είχα διακρίνει και τη δύναμη των μοτίβων, αυτής της φράκταλ επανάληψης που προσωπικά βρίσκω τρομερά ενδιαφέρουσα.

    Όσο για τα μοτίβα, εκτός του ότι τους έχω γενικά μεγάλη αδυναμία, νιώθω ότι συνεισφέρουν στην οπτικοποίηση του σύνθετου κόσμου, του πολύπλοκού μας ψυχισμού, ενώ την ίδια στιγμή επειδή έχουν αυτό τον επαναληπτικό χαρακτήρα αποκαλύπτουν και την ταυτόχρονη απλότητά τους.

    Τα μοτίβα είναι μια ιστορία που αγαπούν πολύ και τα παιδιά, μπορούν να τα αποτυπώσουν, να τα αναπαράγουν και τους αρέσουν πολύ οπτικά. Ίσως γιατί όσο τα μικραίνεις και εστιάζεις βλέπεις τον κόσμο να απλοποιείται, ενώ όσο ανοίγεις την εστίαση και το βλέμμα σου βλέπεις μια πολλαπλασιαζόμενο σύνθεση να κυριαρχεί με τη δυναμική του.

    Σημαντική παράμετρος του βιβλίου: Οι λίγες λέξεις, η επανάληψη του θέλω, του μαμά καθώς και του ηχοποιητικού ουά του κλάματος δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες γραμματισμού, προοπτικές για κατανόηση της γλώσσας και σπάσιμο του κώδικά της, ενώ ο χαρακτήρας παιδικής γραφής που έχουν λέξεις όπως το ουά δημιουργούν οικειότητα με τα παιδιά και όχι την μερική αποστασιοποίηση των έντυπων γραμματοσειρών.

    Η Ντανιέλα Σταματιάδη καταθέτει ουσιαστικά ένα λιτό φιλοσοφικό σχόλιο πάνω στις επιθυμίες των παιδιών και τη μητρική φιγούρα πίσω από αυτές, δίνοντας άπλετο χώρο στα παιδιά να ανακαλύψουν μόνα τους συναισθήματα, εκφράσεις, λέξεις και να δώσουν δικές τους εκδοχές σε μια ιστορία που επιδέχεται διαφοροποιήσεις και εμπλουτισμό, καθώς οι παραλίγο silent σελίδες γρατζουνάνε τη φαντασία των παιδιών.

    Εξιχνιάστε τα θέλω των παιδιών, δείτε την έκτασή τους, βάλτε τα όρια που χρειάζονται, συνθέστε ισορροπίες.

    Είναι πρόταση.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Απόσπασμα

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Η Ντανιέλα Σταματιάδη καταθέτει ουσιαστικά ένα λιτό φιλοσοφικό σχόλιο πάνω στις επιθυμίες των παιδιών και τη μητρική φιγούρα πίσω από αυτές, δίνοντας άπλετο χώρο στα παιδιά να ανακαλύψουν μόνα τους συναισθήματα, εκφράσεις, λέξεις και να δώσουν δικές τους εκδοχές σε μια ιστορία που επιδέχεται διαφοροποιήσεις και εμπλουτισμό, καθώς οι παραλίγο silent σελίδες γρατζουνάνε τη φαντασία των παιδιών.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Θέλω θέλω θέλω

    Queen – I Want It All (Official Video) και instrumental εδώ

    Το χειμώνα δεν τον θέλω – Αγαπώ το καλοκαίρι (edited)

    Σπύρος Γραμμένος – Να είσαι εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Θέλω!
    Συγγραφέας: Ντανιέλα Σταματιάδη
    Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Μάιος 2021
    Τυπογρ. επιμέλεια: Αντίνοος Ρεβέρ
    Βιβλιοδεσία: Ηλ. Μπουντάς, Π. Βασιλειάδης
    Εκτύπωση: Μητρόπολις Α.Ε.
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 20 Χ 25
    ISBN: 978-960-572-406-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular