Θα τα καταφέρω μόνος μου, της Κάτιας Πινό

0
1063

Τίτλος: Θα τα καταφέρω μόνος μου
Συγγραφέας: Κατερίνα Ψωρομύτη (Κάτια Πινό)
Εικονογράφηση: Νανά Παπαδοπούλου
Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Μέγεθος: 22 Χ 22
ISBN: 978-618-80218-6-0

Αγόρασέ το

thatakatafero_cover«Είσαι πολύ όµορφη! Από που ήρθες;» ρώτησε ο Πίτι, το κίτρινο πουλάκι, µία καταγάλανη σταγόνα βροχής που γλίστρησε σαν χάδι επάνω στα φτερά του.
«Έρχοµαι από τα σύννεφα που στολίζουν ψηλά τον ουρανό», είπε η σταγόνα.
«Ώωω! Έρχεσαι από πολύ ψηλά! Όµως, γιατί κατέβηκες, εδώ, στη γη;»
«Ήρθα να ποτίσω τα λουλούδια, τα δέντρα, το χώµα. Όταν φανεί ο ήλιος και ζεσταθώ πολύ θα γυρίσω πάλι στο µπαµπά µου. Ο µπαµπάς µου είναι το πιο µεγάλο και το πιο αστείο από όλα τα σύννεφα!»
«Αλήθεια; Θα µε πάρεις µαζί σου; Το όνειρό µου είναι να ταξιδέψω στον ουρανό, στα σύννεφα και τον ήλιο,
αλλά δεν µπορώ!»
«Και βέβαια µπορείς. Εσύ έχεις φτερά!»
«Tα φτερά µου δε µε κρατούν για να φτάσω ως εκεί!»
«Καλά τότε! Έλα µαζί µου…»

Έτσι ξεκινάει το ταξίδι του Πίτι, του μικρού κίτρινου πουλιού προς τον ουρανό, τη γνώση και την αυτοπεποίθηση. Θα βιώσει την ανασφάλεια. Θα αναρωτηθεί αν μπορεί. Θα απογοητευτεί. Θα δειλιάσει και θα καταφύγει σε εύκολες λύσεις. Ο αετός, το αερόστατο, ένας γλάρος είναι ιδανικές λύσεις να ταξιδέψει ψηλά στον ουρανό δίχως να ρισκάρει.

Όμως, τίποτα και κανείς από αυτούς δεν του χαρίζει αυτό που αναζητεί: μια όμορφη βόλτα στα ψηλά σκαλοπάτια του ουρανού. Κι αυτό θα το καταφέρει μονάχα όταν πιστέψει ότι μπορεί, όταν προσπαθήσει με όλες τους τις δυνάμεις προσανατολισμένες στο στόχο του. Κι όταν συμβαίνει αυτό στη ζωή, έρχονται όχι μόνο μερικά ανεπανάλητπα ταξίδια αλλά και οι πιο ξεχωριστές συναντήσεις, που σου στοιχειώνουνε το νου.

Το τελευταίο βιβλίο της Κάτιας Πινό καταπιάνεται με αυτήν την πανταχού παρούσα ανασφάλεια του νέου πλάσματος να βρει το βηματισμό του, τις ικανότητές του, το προσωπικό του τρόπο και πέταγμα στο στίβο της ζωής που δε διδάσκεται εύκολα από κανέναν. Τα όνειρα μένουν τέτοια αν δεν τα υπηρετήσει σφοδρά η θέλησή σου. Και κυρίως είναι εκείνο “του Κισσού το πλάνο ψήλωμα” που έλεγε ο Δροσίνης

Δε θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα
Σε ξένα αναστυλώματα δεμένο.
Ας είμαι ένα καλάμι, ένα χαμόδεντρο.
Μα όσο ανεβαίνω, μόνος ν’ ανεβαίνω.

Αυτό κάνει ο Πίτι. Προσπαθεί να ανέβει μόνος. Όχι με την πρώτη, είπαμε. Ολιγωρεί, δειλιάζει, το γυροφέρνει στο νου του. Αλλά μονάχος καταφέρνεις πραγματικά τα ομορφότερα. Κι αυτή την αυτάρκεια πρέπει να την περάσουμε ως αξία στα παιδιά μας.

Ωραία ιστορία αυτοπεποίθησης, αυτάρκειας και εμπιστοσύνης στον εαυτό το νέο βιβλίο της Κάτιας Πινό. Μαζεμένο, κρατημένο στην έκταση που του πρέπει, ισορροπημένο στην εξέλιξή του και με την ευαισθησία που διακρίνει την θεματολογία και τη γραφή της. Ιδιαιτέρως ζωντανές οι διαλογικές στιγμές του βιβλίου και όμορφο το παραθυράκι που ανοίγει στον ορίζοντα του αναγνώστη η τελευταία φράση του βιβλίου για…τον μαγικό κόσμο που ανοίγει μπροστά του η γνώση του πια να πετά αβοήθητος.
Η εικονογράφηση της Ν. Παπαδοπούλου έχει κάποιες πολύ καλές στιγμές και κάποιες λιγότερο ενδιαφέρουσες.

Από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη. Προ ολίγων εβδομάδων αφιχθέν.

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ας αφήσουμε την Κατερίνα Ψωρομύτη ή Κάτια Πινό (όποτε της αρέσει) ενίοτε να συστηθεί:

katiapino3“Είμαι νηπιαγωγός, και λατρεύω τα παιδιά και τα παραμύθια.
Ξεκίνησα να γράφω ιστορίες για παιδιά και παραμύθια κάπου μεσα στο 2009. Από τότε, τέσσερα ανέκδοτα έργα μου έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς: “Κάνε μια ευχή κι εγώ θα την πραγματοποιήσω” (Α’ Βραβείο από την Ενωση λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος). “Τέσσερεις σοφοί με ποδήλατο” (Έπαινος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών), “Τα πιο ξεχωριστά γενέθλια του 6″ (Β’ βραβείο από Εταιρία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού του Κερατσινίου) και “Ινκι Πίνκι φωνούλες με χρώματα” (Έπαινος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών). Το 2012, το πρώτο μου βιβλίο “Έλα να πετάξουμε μαζί” τιμήθηκε με Έπαινο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Το Δεκέμβρη του 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παρρησία το δεύτερο βιβλίο μου “Το κόκκινο μπαλόνι της Μασκαρούς Χαράς“.
Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη το τρίτο βιβλίο μου “Θα τα καταφέρω μόνος μου“; ενώ σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει ακόμη ένα.
Εργάζομαι σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία ενώ στο παρελθόν δίδαξα σε ιδιωτική σχολή βρεφονηπιοκόμων με την επωνυμία “Αττικό Κολέγιο”.
Έχω δραστηριοποιηθεί στον τομέα του παιδαγωγικού παιχνιδιού αλλά και στον χώρο του παιδικού θεάτρου.”