Ιπτάμενες σελίδες, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

0
979

Τίτλος: Ιπτάμενες σελίδες
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης
Εκδόσεις: Καστανιώτης, 2011
Νεανική βιβλιοθήκη, Ταξίδια με τη φαντασία

Έπαινος Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου
ISBN:

Αγόρασέ το
Κατέβασέ το δωρεάν

iptamenesselides_coverΑν φυσούσε και οι σελίδες που προσγειώνονταν στο μπαλκόνι σας, έγραφαν το μέλλον σας, τι θα κάνατε; Θα τις διαβάζατε για να μάθετε όσα πρόκειται να σας συμβούν ή θα προτιμούσατε το τυχαίο στη ζωή σας;
Ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου μας είπε τη δική του άποψη σε συνέντευξή του στο elniplex. Και αμφιταλαντεύτηκε όσο προφανώς θα κάναμε οι περισσότεροι σ΄ένα τέτοιο δίλημμα.
“Αυτό δεν το είχα σκεφτεί ομολογουμένως ποτέ. Δεν ξέρω αν θα τις διάβαζα, θα φοβόμουνα γιατί μετά μάλλον, άμα δε διάβαζα κάτι που μου άρεσε και αν διάβαζα κάτι καλό, θα ζούσα για τη στιγμή που θα το συναντήσω αυτό το καλό, ενδεχομένως χάνοντας όλες τις ενδιάμεσες στιγμές, περιμένοντας αυτό το καλό το οποίο μπορεί και ν’ αργούσε. Αν διάβαζα κάτι κακό, θα είχε πέσει εντελώς η ψυχολογία μου οπότε μάλλον δεν θα τις διάβαζα. Έτσι βάζω όλους τους ήρωες να τις διαβάζουν και δεν θα τις διάβαζα εγώ, φάσκω και αντιφάσκω, παρόλο που θα είχα τεράστια περιέργεια. Ενδεχομένως θα έβαζα κάποιον άλλον να τις διαβάσει για να μου δώσει κίνδυνο, να με προϊδεάσει για κάτι. Δε ξέρω τι θα έκανα…”

Οι Ιπτάμενες Σελίδες έχουν κεντρικό θέμα διαχρονικά επίκαιρο. Το βιβλίο ταλαντεύεται ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, την αλήθεια και το ψέμα, τη γνώση και την άγνοια, το παρόν και το μέλλον.

Οι σκισμένες σελίδες από ένα βιβλίο παρασύρονται από τον άνεμο και μαζί τους κρύβουν τα κρυμμένα μυστικά για την τύχη των ανθρώπων που θα φτάσουν στα χέρια τους. Παιδιά και μεγάλοι διαβάζουν στις ιπτάμενες σελίδες κομμάτια από τη ζωή τους και βλέπουν με ένα τρόπο μαγικό το μέλλον, ξεκάθαρα μπροστά στα μάτια τους. Κάποιοι θα τις αγνοήσουν, άλλοι θα τις πολεμήσουν ενώ κάποιοι άλλοι θ’ αγωνιστούν με τη ζωή τους για την αλήθεια που βρίσκεται σ’ αυτά τα μυστήρια φύλλα χαρτιού που ήρθαν απ’ το πουθενά.

Πραγματικά “Οι ιπτάμενες σελίδες” είναι ένα μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους και σε παρασύρει σ’ ένα ταξίδι περιπέτειας και αγωνίας. Οι κάτοικοι της Βόρειας και της Νότιας Πανδυσίας ζουν με το φόβο του εχθρού και φυλάνε καλά τα σύνορα της χώρας τους γιατί έτσι έμαθαν να κάνουν. Στη μέση των δύο κρατών δεσπόζει το άγαλμα του εθνικού ήρωα, του Πανδυσέα, και εδώ και χρόνια επικρατεί μια διαμάχη ανάμεσα σε Βόρειους και Νότιους ότι αυτοί είναι οι μόνοι απόγονοι του μεγάλου ιδρυτή της Πανδυσίας. Τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Πανδυσία επικρατεί ένα καθεστώς δικτατορίας που στηρίζεται στην αστυνόμευση, τη λογοκρισία, τον απόλυτο έλεγχο της εκπαίδευσης και στην τρομοκρατία.
Η άρχουσα τάξη αποθαρρύνει από τη μελέτη των βιβλίων και νιώθει να απειλείται από τη δύναμη του διαβάσματος. Θέλει με κάθε τρόπο να καταστρέψει τις ιπτάμενες σελίδες και την αποκάλυψη της μεγάλης αλήθειας. Προτιμά ο λαός τους να ζει στο απόλυτο σκοτάδι και φτάνει μάλιστα να κάψει ολόκληρη βιβλιοθήκη. Όμως, το βιβλίο, η ανάγνωση, είναι το μαγικότερο ταξίδι που μπορεί να κάνει κανείς. Και κάποιοι θα το κάνουν…ο κόσμος να χαλάσει. Για να τον φτιάξουν ασφαλώς καλύτερο.

Όμως σε κάθε δικτατορία, υπάρχει και η αντίσταση στο καθεστώς, ο αγώνας για την ελευθερία, που ξεκινά από μια μικρή ομάδα νέων ανθρώπων. Αρχηγός η Μπιάνκα ή αλλιώς Λευκή, ένα κορίτσι που διαβάζει ένα βιβλίο μαγικό και ποτέ δεν έχει καταφέρει να το τελειώσει γιατί πρέπει να το δανείσει σε κάποιον. Το παράξενο είναι ότι το βιβλίο επιστρέφει στα χέρια της αδιάβαστο γιατί οι Πανδύσιοι δεν αγαπούν το διάβασμα. Η μαγεία του βιβλίου βρίσκεται στο ότι κάθε φορά αλλάζει η ιστορία και οι σελίδες του λειτουργούν ως καθρέπτης σε αυτόν που τις διαβάζει. Το βιβλίο αυτό βρίσκεται χωρίς να το διαλέξει στα χέρια ενός αγοριού που αντί να το διαβάσει, το κάνει φύλλο και φτερό στην κυριολεξία. Έτσι οι ιπτάμενες σελίδες θα ταξιδέψουν σε διαφορετικούς ανθρώπους και θα γίνουν αιτία ν’ αλλάξει η ζωή τους για πάντα. Ο άνεμος παρασύρει τις σελίδες του απ’ άκρη σ’ άκρη και ταξιδεύει πέρα από τα σύνορα, άνθρωποι κυνηγούν τις σελίδες του και διόλου τυχαία διαβάζουν καθένας την προσωπική του ιστορία και αγωνιά να μάθει το τέλος.

Η εικονογράφηση του Πέτρου Μπουλούμπαση εξαιρετικά λιτή και ενδιαφέρουσα αποκρυπτογραφεί στοιχεία της ιστορίας και πλαισιώνει το βιβλίο με το δικό της αφαιρετικό τρόπο. Οι τόνοι του μαύρου και του γκρίζου “φωτίζουν” τη σκοτεινή Πανδυσία ενώ κάθε εικόνα μοιάζει με πίνακα μοντέρνας τέχνης και σηματοδοτεί μια νέα αρχή.
Ένα βιβλίο που μιλά στην ψυχή και αφυπνίζει το μυαλό και μας οδηγεί σε κρυμμένα μονοπάτια της γνώσης και της αλήθειας.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

4666_1150927647901_1892143_nΟ Βασίλης Παπαθεοδώρου έχει κατακτήσει με την συνεπή δουλειά του εδώ και 14 χρόνια μια σημαντική θέση, όχι μόνο στα ράφια των βιβλιοπωλείων και τις πωλήσεις τους, αλλά και στις καρδιές των Ελλήνων βιβλιόφιλων. Τα βιβλία του, παιδικά αλλά κυρίως νεανικά-εφηβικά, σχολιάζουν με το δικό του προσωπικό ύφος όλα σχεδόν τα θέματα που μπορεί να τρυπώνουν στις σκέψεις και τις ψυχές των νέων αναγνωστών: ρατσισμός, αγάπη, ανθρωπιά, bullying, οικολογία και περιβάλλον, πολιτική, αναζήτηση ταυτότητας, πίστη και πολλά άλλα.

Η εκδοτική του παρουσία -και όχι η συγγραφική- ξεκίνησε με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός. Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου άφησε στην τράπεζα που εργάζεται μια προκήρυξη διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στον οποίο τελικά διακρίθηκε για το βιβλίο του “Σχολική παράσταση“. το οποίο εκδόθηκε 4 χρόνια μετά!

Από το 1996 έως σήμερα έχει γράψει 14 βιβλία για παιδιά, εφήβους και νέους και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία ενώ το Νοέμβριο του 2014 αναμένεται το 15ο βιβλίο του με τίτλο “Το ημερολόγιο ενός δειλού”.

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Από το 1979 ζει στη Γλυφάδα. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε Μεταλλειολόγος Μηχανικός και Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει εργαστεί σε αεροπορική εταιρεία και ως καθηγητής Γερμανικών. Σήμερα εργάζεται ως Αναλυτής Κινδύνων σε τράπεζα. Ο ίδιος ομολογεί: “… ίσως αυτά να μην συνδυάζονται μεταξύ τους αλλά πιστεύω από όλα τα παραπάνω έχω πάρει “κάτι”, είτε αυτό είναι εμπειρία, είτε τρόπος σκέψης, είτε συναναστροφή με πολλούς και διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, που με βοήθησαν και μου έδωσαν ιδέες για το γράψιμο των βιβλίων μου”.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω” (2008, 2010) για τα βιβλία του “Χνότα στο τζαμί” και “Στη διαπασών”. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα έξι λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Πέντε από τα βιβλία του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους.

Εργογραφία:
Το μήνυμα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2001.
Οι εννέα καίσαρες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2004.
Χνότα στο τζάμι. Αθήνα, Κέδρος, 2007.
Ποιoς απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη; Αθήνα, Καστανιώτη, 2007.
Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας. Αθήνα, Καστανιώτη, 2008
Στη Διαπασών. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Άλφα. Αθήνα, Καστανιώτη, 2009.
Μια Αστεία Επιδημία. Αθήνα, Καστανιώτη, 2010.
Ο Αϊ – Βασίλης στο ραντάρ – Και άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Αθήνα, Καστανιώτη2011.
Ιπτάμενες Σελίδες. Αθήνα, Καστανιώτη, 2011.
Οι άρχοντες των σκουπιδιών. Αθήνα, Καστανιώτη,2012.
Ναι Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης. Αθήνα, Καστανιώτη, 2013.
Σχολική παράσταση. Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2000-Καστανιώτη 2013
Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, Εκδόσεις Καστανιώτη (2014)     
Το ημερολόγιο ενός δειλού, Αθήνα, Καστανιώτη, Νοέμβριος 2014
Ήταν το ίνδαλμά μου, Νομική Βιβλιοθήκη (2015)     
Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη;, Εκδόσεις Καστανιώτη (2015)
Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας, Εκδόσεις Καστανιώτη (2016)

Επισκεφθείτε την εξαιρετική ιστοσελίδα του Βασίλη Παπαθεοδώρου πατώντας εδώ.

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

petrosmpouloumpasisΟ Πέτρος Μπουλούμπασης απεχθάνεται τις “ετικέτες” και μετά βίας μπορείς να τον αναγκάσεις να σου πει ότι αισθάνεται ας πούμε.. δημιουργός εικόνων. Διακρίνεται για το πολύ ιδιαίτερο προσωπικό ύφος, τα δισδιάστατα σχέδια, το “παγωμένο κλικ στο χρόνο” όπως μας εξομολογείται στη συνέντευξή μας (θα τη διαβάσετε αύριο). Από πολύ μικρός “μουτζούρωνε” κάθε είδους επιφάνεια με τα μολύβια του. Η σχέση του με τις εικόνες έμοιαζε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προδιαγεγραμμένη.

Γεννήθηκε πριν περίπου 38 χρόνια κάπου γύρω από τον Πειραιά. Σπούδασε στο Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών. Στα πρώτα και “εύπλαστα” χρόνια του, ο δρόμος του συναντήθηκε με αυτόν του ζωγράφου Γιάννη Αδαμάκη, δίπλα στον οποίο μαθήτευσε για χρόνια. Με γεμάτες αποσκευές από εκείνη την περίοδο και με μια τάση άρνησης ως προς τη δήλωση ιδιότητας, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στο να παιδεύει και να παιδεύεται με εικόνες.

Φυσικά -και ευτυχώς για εμάς- εικονογραφεί παιδικά, νεανικά και άλλα βιβλία. Έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο εικονογράφησης το 2007 για το βιβλίο “Ο Άγιος Βασίλης και το διαβολάκι” (εκδ. Καστανιώτη) καθώς και με έπαινο εικονογράφησης στα βραβεία ΕΒΓΕ το 2007 για το βιβλίο “Πριγκιποδουλειές” (εκδ. Οξύ), και το 2010 για το βιβλίο “Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαι” (εκδ. Πατάκη), ενώ την ίδια χρονιά το βιβλίο “Το βατραχάκι που ήθελε να είναι νούφαρο” (εκδ. Δια Βίου) μεταφράστηκε και εκδόθηκε στο Βέλγιο (E.M.E editions).

Διατέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων την περίοδο 2011- 2012. Επί σειρά ετών έχει διδάξει γραφιστική και εικονογράφηση σε ιδιωτικές σχολές.Δουλειές του έχουν εκδοθεί και εκτεθεί σε Ελλάδα αλλά και  Βέλγιο, Ισπανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ιράν. Μαζί με τη Σοφία Τουλιάτου αποτελούν την δημιουργική ομάδα magicpencil. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να κάνει ό,τι περίπου και στον “μη ελεύθερο”. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ήταν πάντα δημιουργός. 

Τίτλοι βιβλίων με εικόνες του Πέτρου Μπουλούμπαση:

Ο κύριος Αλφάλφα, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου, Εκδ. Καστανιώτη, 2002
Η ραγισμένη καρδούλα, Κατερίνα Τζωρίδου, Εκδ. Καστανιώτη, 2002
Η επιστροφή στην πόλη, Κατερίνα Τζωρίδου, Εκδ. Καστανιώτη, 2002
www.ΔΑSOS.gr, Καραλάζου Θωμαή, Εκδ. Καστανιώτη, 2003
Το ωραιότερο τραγούδι και άλλες ιστορίες, Μπενέκος Αντώνης, Εκδ. Πατάκη, 2004
Πώς να διδάξω μουσική;, Δέσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ, Εκδ. Πατάκη, 2004
Ποιος είναι ο αρχηγός;, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδ. Πατάκη 2004
Η επανάσταση των κουνελιών, Πέτρος Χατζόπουλος, Εκδ. Καστανιώτη, 2004
Πρώτος!, Μαρία Παπαγιάννη,  Εκδ. Πατάκη, 2005
Η κατάρα των μαθηματικών, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia), Ερευνητές (2005)
Ο Μάρκος και η περίεργη εφεύρεση του καθηγητή Στρφτ, Μιχάλης Μακρόπουλος, Εκδόσεις Καστανιώτη (2005)
Πάντα;, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2005)
A Tour Around the Neighbourhood, Θεώνη Σωφρονά, Εκδόσεις Πατάκη (2006)
Βιβλιοφάγος κατά… λάθος!, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2006)
Ο Άγιος Βασίλης και το διαβολάκι, Πέτρος Χατζόπουλος, Εκδόσεις Καστανιώτη (2006)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Βασιλική Σοφού, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Στον πίνακα!, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Το βατραχάκι που ήθελε να είναι νούφαρο, Ελίνα Χ. Μαρμαρίδου, Δια Βίου (2007)
12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Συλλογικό έργο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Δωροβροχή, Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Επιστροφή στο σχολείο, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Καστανιώτη (2008)
Η μικρή Ρουάλα, Πέτρος Χατζόπουλος, Εκδόσεις Καστανιώτη (2009)
Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαι!, Φίλιππος Μανδηλαράς, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (2009)
Μια φορά κι ένα καιρό ήταν το…βιβλίο, έσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ, Λέξη Κλειδί (2009)
Όταν η Έλλη έγινε αόρατη, Ντορίνα Παπαλιού, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (2010)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (2010)
Μαθηματικά Δ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (2010)
Μια αστεία επιδημία, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Καστανιώτη (2010)
Γραμματική Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2011)
Ιπτάμενες σελίδες, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Καστανιώτη (2011)
Του σκοινιού τα μανταλάκια, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Εκδόσεις Πατάκη (2011)
Γραμματική Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού, Συλλογικό έργο, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος (2012)
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το …βιβλίο, Δέσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ, Καλειδοσκόπιο (2013)
Μικρές ιστορίες του Πέτρου, Μαρία Παπαγιάννη, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, Παπαθεοδώρου, Βασίλης,  Εκδόσεις Καστανιώτη (2014)
Οχ χταπόδι, λάθος πόδι, Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)