Ιστορίες για έναν κόσμο που δεν καταστράφηκε, της Ε. Μπακογεώργου

0
2477

Τίτλος: Ιστορίες για έναν κόσμο που δεν καταστράφηκε
Συγγραφέας: Ελένη Μπακογεώργου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2014
ISBN: 978-960-16-5194-1
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 21 Χ 29
ISBN: 978-960-16-5194-1

Αγόρασέ το

istories-apo-enan-kosmo_coverΠέντε σύντομες ιστορίες. Ιστορίες καληνύχτας μπορείς να τις πεις. Γραμμένες σαν παλιό παραμύθι, σαν προφορικός λόγος πλάι στο τζάκι ή κάτω από την κουβέρτα που τρύπωσε σε σελίδες προσεγμένες. Αποπνέουν μια αίσθηση παλιού, μιας γιαγιάς (κι ας είναι μόλις 33 χρόνων η συγγραφέας) που σου τα αφηγείται, μιας ποιήτριας που άφησε τα ποιήματά της κατά μέρους κι αποφάσισε να γλυκάνει με ιστορίες τα παιδιά. Είναι οι παύσεις και τα τελειώματα των προτάσεων που κάνουν μια αφήγηση όμορφη και στρωτή. Είναι οι λέξεις που δένουν η μια πλάι στην άλλη άνευ εκβιασμών. Μου άρεσε πολύ ο λόγος. Και θα αρέσει και σε όλα τα παιδιά. Γιατί είναι ανεπιτήδευτος, λέει όσα έχει να πει και δεν κάνει επίδειξη. Έτσι ήταν οι παλιές καλές ιστορίες. Έτσι είναι κι αυτές. Ας ρίξουμε ένα βλέμμα πάνω τους:

Ηλιοστάλαχτη: την είπαν έτσι γιατί ήρθε όταν στον κόσμο δέσποζε το πιο βαθύ σκοτάδι, γιατί ήταν η τελευταία του ελπίδα να σωθεί. Κι ήταν η μοίρα της να χαθεί για να σωθούν οι άλλοι. Κι ας ήταν κόρη βασιλιά. Έπρεπε στα δώδεκά της να οδηγηθεί μπροστά στο δράκο. Κάλλιο ένας να χαθεί, παρά όλο το βασίλειο. “Να με θυμάστε”, είπε καθώς ανέβαινε στη ράχη του δράκου.

Η πόλη με τα χίλια χρώματα: σε μια απόκρημνη ακτή υπήρχε κάποτε η πολιτεία των δράκων, πολιτεία πανέμορφη. Στο κέντρο της υπήρχε ένα πανέμορφο διαμάντι που έλαμπε όλα τα χρώματα του ουράνιο τόξου. Κι έτσι “πόλη με τα χίλια χρώματα” την ονόμασαν. Όμορφη η πολιτεία, όμορφοι πολύ και οι δράκοι, πλάσματα ειρηνικά και καλοσυνάτοι. Μα την ομορφιά και το διαμάντι τους οι άνθρωποι το ζήλεψαν κι ήρθαν να το πάρουν. Ο,τι ακολούθησε ήταν μια σύγκρουση της αλήθειας με το ψέμα, της ομορφιάς και του φωτός με το σκοτάδι και την ασχήμια.

Το δέντρο της ζωής: στα πέρατα του κόσμου, λένε, υπάρχει το πρώτο δέντρο που φύτρωσε ποτέ. Το δέντρο της ζωής. Που ο κορμός του είναι από ασήμι. Που οι καρποί του είναι από πετράδια. Που κανείς δεν το ‘χει δει. Που όποιος το αγγίξει ζει για πάντα όπως αυτό και δυνατός πολύ γίνεται. Πολλοί το αναζήτησαν. Κανείς δεν το δε. Μα είναι σίγουρο πως είναι ένα μόνο τέτοιο δέντρο στον κόσμο; Όχι.

Το μυστικό του καθρέφτη: κάποτε σε μια πολιτεία, ένας τεχνίτης έφτιαχνε ολημερίς καθρέφτες, του πιο ωραίους μάλιστα. Όλοι είχαν κι από έναν γιατί σ’ αυτήν την πολιτεία σπουδαίο πράγμα ήτανε η ομορφιά. Μα ήρθε μια μέρα βροχερή και οι καθρέφτες θόλωσαν σα σύννεφα. Το αίνιγμα του τεχνίτη ήταν δύσκολο. “Δεν είναι οι καθρέφτες σας που θόλωσαν. Κάτι άλλο είναι…”. Και κανείς δε μπορούσε. Κανείς εκτός από κάποιον που το μπόρεσε…

Οι πέτρινοι γίγαντες: στο παλάτι του ουρανού με τις χίλιες κάμαρες ζούσαν οι Γίγαντες. Κοίταζαν τη θάλασσα, τα ζώα, τα φυτά, τη Γη. Και να κατέβουν σ’ αυτήν πόθησαν πολύ. Και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πατέρα Ουρανού, το τόλμησαν. Μα δεν ήταν έτοιμοι και το πλήρωσαν. Πέτρωσαν μόλις πάτησαν το πόδι τους στη γη. Μα μη τους ξεγράφεις τόσο εύκολα από το βλέμμα σου. Ακόμα και σήμερα τους βλέπεις παντού.

Η εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή με νύξεις, υπονοούμενα, κατακερματισμένα στοιχεία που ενώνονται καθώς διαβάζεις την ιστορία, με pics που ξεφυτρώνουν σε κάθε σημείο των σελίδων και λένε την ιστορία με το δικό τους τρόπο. Σε μερικές σελίδες, με μερικές της ζωγραφιές πραγματικά αιχμαλωτίζεσαι από την ομορφιά που χώρεσε. Απολαυστικό βρίσκω αυτό ακριβώς: όταν σε αρκετά σημεία δεν εικονοποιείται η κεντρική σκηνή αλλά ένα πλήθος από μικροστοιχεία που χρωματίζουν κι άλλη πτυχή της αφήγησης. Κι η εικονογράφος αυτή το κάνει μαεστρικά ετούτο (κι όχι μόνο εδώ).

Πολύ όμορφο βιβλίο και ωραία έκδοση στο σύνολό της.

Πρόταση για τελική γιορτή
Το βιβλίο αποτελεί, πέρα από εξαιρετικό ανάγνωσμα, και μια υπέροχη ιδέα για σπονδυλωτή γιορτή στο νηπιαγωγείο ή το δημοτικό. Η Ηλιοστάλαχτη, η πολιτεία των δράκων με τα χίλια χρώματα, το δέντρο της ζωής, ο τεχνίτης με τους καθρέφτες και οι πέτρινοι γίγαντες μπορούν να μας δώσουν 5 σύντομα, πανέμορφα θεατρικά σκετς/δρώμενα. Δε μπορούμε να υποκαταστήσουμε το βιβλίο γι’ αυτό θα περιοριστούμε στην προσέγγιση μιας από τις πέντε ιστορίες.

Οι πέτρινοι γίγαντες

Πρόσωπα (9)
Αφηγητής 1
Αφηγητής 2
Ουρανός
Γίγαντας 1
Γίγαντας 2
Γίγαντας 3
Γίγαντας 4
Γίγαντας 5
Γη

Προτεινόμενη μουσική έναρξης. Χορογραφία εμφάνισης αφηγητών. We will meet again

ΑΦΗΓΗΤΗΣ 1
Μία φορά κι έναν καιρό
πολύ παλιά, μακριά από δω
πλάσματα ζούσαν μυθικά
νεράιδες, νάνοι, ξωτικά.

Και στο παλάτι τ’ Ουρανού
του κραταιού και γαλανού
ζούσαν για χρόνια όλοι μαζί
οι Γίγαντες οι ξακουστοί

που λαχταρούσανε τη Γη
την κοίταζαν κάθε πρωί
απ’ τα παράθυρα του κάστρου
τη χαραμάδα κάποιου άστρου.

ΓΙΓΑΝΤΑΣ 1
Κοίτα τη θάλασσα, απέραντη πως μοιάζει
κοίτα τα δέντρα, τα ζώα, τα φυτά
κοίτα τον κόσμο πως χαρούμενος γιορτάζει
και δες πώς παίρνει απ’ τον ήλιο τη φωτιά!

ΓΙΓΑΝΤΑΣ 2
Πρέπει να είναι μαγική το καλοκαίρι
το λέει το σύννεφο, το λέει ο βοριάς
αχ, να μας έπαιρνε μια μέρα απ’ το χέρι
να μας κατέβαζε εκεί κάτω και εμάς.

ΓΙΓΑΝΤΑΣ 3
Πότε θα φύγουμε από δω;
δεν αντέχω, δε μπορώ
θέλω στη γη να περπατήσω
θέλω λουλούδια να μυρίσω.

ΟΥΡΑΝΟΣ
Δεν είστε ακόμα έτοιμοι, παιδιά μου
είστε μικροί και το ταξίδι είναι μεγάλο
καιρό θα ζήσετε, εδώ, στην αγκαλιά μου
γιατί η Γη είν’ μακριά και αμφιβάλλω
αν καταφέρετε να φτάσετε ως εκεί
δίχως κάποιο δυσάρεστο το δρόμο σας να βρει.

ΑΦΗΓΗΤΗΣ 2
Τη νύχτα η Γη, έτσι όπως φεγγίζει
τους Γίγαντες η ομορφιά της τους μεθά
λόγια γλυκά που ξεμυαλίζουν ψιθυρίζει
και το μυαλό τους συνεπαίρνει μαγικά.

ΓΗ
Του Ουρανού επιτέλους αφήστε το παλάτι
πολύχρωμη η ζωή στη Γη, πάντα γεμάτη
με ένα σάλτο σε μια μέρα θα βρεθείτε
στην αγκαλιά μου, μα μην αργοπορείτε!

ΑΦΗΓΗΤΗΣ 1
Το ‘παν και το ‘καναν
της Άνοιξης την πρώτη μέρα
στην πύλη δώσαν δυο σπρωξιές
και με μεγάλες δρασκελιές
πιάστηκαν απ’ τους ώμους
και πήραν τ’ Ουρανού τους δρόμους.

Χορός πέταγμα των γιγάντων. Προτεινόμενη μουσική: Song of the Lonely Mountain (The Hobbit)
Ελεύθερη χορογραφία με τους γίγαντες να πετούν και να πηδούν προσπαθώντας να φτάσουνε στη γη.

ΓΙΓΑΝΤΑΣ 4
Τότε μας βρήκε το κακό
κακό μεγάλο κι ακριβό
μόλις πατήσαμε στη Γη
πέτρα γινήκαμε, ένας-ένας στη στιγμή.

Χορός των αφηγητών. Ελεύθερη χορογραφία. Προτεινόμενη μουσική: Skyfall instrumental  ή το τραγούδι Skyfall 

ΓΙΓΑΝΤΑΣ 5
(καθώς σιγά σιγά πετρώνει)

Αχ, όσα γίναν δε ξεγίνονται
κι όσα γραφτήκαν δε ξεγράφουν
κι από τα λάθη όσοι πνίγονται
παύουνε να υπάρχουν.

ΓΙΓΑΝΤΑΣ 1
Μα εσύ πατέρα, Ουρανέ
δάκρυ, ζωή μας ρίχνεις
όσα λάθη κι αν κάνουμε
πάντα αγάπη δίνεις.

ΓΙΓΑΝΤΑΣ 2
Το σώμα μας κι αν πέτρωσε
άλλη ζωή μας έδωσε
γιατί μας ξέρετε, μας έχεις δει
κι εσύ… κι εσύ… μα κι εσύ!

ΓΙΓΑΝΤΑΣ 3
Γιατί τους Γίγαντες κανένας δεν κουνά
είναι τα όμορφα, του κόσμου τα βουνά
με τις σπηλιές, τους ποταμούς, τις ρεματιές
με τις σκιές, τα μονοπάτια, των πουλιών τις φωλιές

ΑΦΗΓΗΤΗΣ 2
Κι οι άνθρωποι αγάπησαν τους Γίγαντες πολύ
σκαρφάλωσαν στη ράχη τους και φτιάξανε ζωή
χτίσαν σχολειά, φυτέψαν δέντρα και κάνουνε γιορτές,
στέλνουν φιλιά, χορεύουνε και δίνουνε ευχές
“να ζήσετε σαν τα ψηλά βουνά”

Και χαίρονται οι Γίγαντες, από χαρά δακρύζουν
κι είναι το δάκρυ τους ο λόγος που οι ποταμοί
φουσκώνουν και αφρίζουν
κι όχι τα χιόνια που ‘λιωσαν από τη ζέστη την πολλή.

Γεια και χαρά σας, Γίγαντες, πέτρινοι βασιλιάδες
η ομορφιά σας άφταστη κι οι χάρες σας χιλιάδες!

Xορός των Γιγάντων. Προτεινόμενη μουσική: The Gael (Last of the mohicans theme)
Οι γίγαντες σηκώνονται από κάτω, χορεύουν με βαριά βήματα. Ελεύθερη χορογραφία που δείχνει πως σχηματίστηκαν τα βουνά. Στο τέλος παίρνουν σχηματισμούς βουνών στο έδαφος. Ανάμεσα τους μπορούν να περνούν γαλάζια πανιά (γάζες) που θα τα “τρέχουν” οι αφηγητές ή άλλα παιδιά καθώς και κάποια παιδιά να σηκώνουν καφέ χέρια σαν κλαδιά.

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Ελένη Μπακογεώργου γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα και σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Όνειρο της είναι να καληνυχτίζει παιδιά με τις ιστορίες της και να δίνει φωνή σε χαρακτήρες φανταστικούς. Της αρέσουν οι ανοιξιάτικες λιακάδες, η φωνή του κότσυφα πριν ξημερώσει, το χρώμα της συννεφιασμένης θάλασσας, τα παγωτά και οι τρυφερές αγκαλιές.

Τα βιβλία της
Η ισχυρή μύτη του Νέστορα Ασημομύτη, Εκδόσεις Πατάκη (2013)     
Ιστορίες από έναν κόσμο που δεν καταστράφηκε, Εκδόσεις Πατάκη (2014)     
 

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

irida_samartzi1Η Ίρις Σαμαρτζή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της σχολής Βακαλό με υποτροφία στο Interior Design. Έχει κάνει δύο Bachelor of Arts στο Graphic design και στο Interior Design κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση και στη θεατρική αγωγή. Συνεργάστηκε με τη Σχολή Βακαλό ως βοηθός καθηγητή (Σκηνογραφία, Product Design, Αρχιτεκτονική Διαμόρφωση Εσωτερικών Χώρων, 2001/6). Από το 2003 διδάσκει σε παιδιά δυο πράγματα που αγαπά πολύ, ζωγραφική και κατασκευές, σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο (νηπιαγωγείο, δημοτικό). Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα. Από το 2004 συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Βραβεύτηκε ως εικονογράφος το 2006 (“Από την καλή και από την ανάποδη”) και το 2008 (“Το ξύπνημα των κούκων”) από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου καθώς κι από τα ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου “Το δέντρο που είχε φτερά” (2011). Κέρδισε το Κρατικό Βραβείο 2012 για το βιβλίο “Οι καλοί και οι κακοί πειρατές” του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου, Βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση για το βιβλίο “Το Παλιόπαιδο” (2014).
Δεν αγαπά το facebook και τα social media, αγαπά ακόμα το τηλέφωνο και το e-mail, φαίνεται στο βλέμμα της ότι αγαπά όσα καταπιάνεται. Κι αν φοβάται η ίδια ότι δεν έχει προσωπικό στυλ στην εικονογράφηση, τα βιβλία που ζωγραφίζει ξεχωρίζουν για τις μοναδικές συνθέσεις και αντιθέσεις των αποχρώσεων που επιλέγει, τις διεισδυτικές λεπτομέρεις που λειτουργούν σαν αυτόνομα tips σε κάθε γωνιά των σελίδων ενός βιβλίου της, τα μοτίβα και τα γεωμετρικά σχήματα που “ντύνουν” ρούχα, σπίτια, ακόμα και κορμούς δέντρων, αλλά κι ένα ακαθόριστο παιχνίδι που απολαμβάνει με τα μεγέθη των μορφών, τους συσχετισμούς και τις αποστάσεις μεταξύ τους. Τέλος, εκείνη η ατελείωτη αγάπη της για τα σπίτια, το μικρόκοσμό τους (μας την ομολόγησε και στη συνέντευξή της) αλλά και όσα συμβαίνουν ή μπορεί να συμβούν μέσα τους. Τα ξεχωριστά χέρια κι ο “ανάποδος” νους της Ίριδας Σαμαρτζή έχουν φτιάξει αρκετά. Γνωρίστε τα.

Τα βιβλία που εικονογράφησε
Σπυροπούλου, Ζωή Θ., σχολική σύμβουλος, Ο γαλετζάς, Ταξιδευτής (2004)
Κανακάρη, Άννα, Ο Μαντίνος στην Ονειρούπολη, Διήγηση (2004)
Σφακιανοπούλου, Μάρω, Από την καλή κι από την ανάποδη, Ταξιδευτής (2005)
Κανακάρη, Άννα, Το ονειρεμένο ταξίδι του Μαντίνου, Διήγηση  (2005)
Τσάμπρα, Φωτεινή, Μια βόλτα στο κέντρο λαϊκής τέχνης και παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη”, Ταξιδευτής (2006)
Βασιλείου, Λέττα, Ο αστερίας των Χριστουγέννων, Κέδρος (2006)
Μπάκα – Ματιάτου, Κατερίνα, Σε μια σκηνή θεάτρου όπου όλα είναι μαγικά, Κέδρος  (2006)

Ηλιόπουλος, Βαγγέλης Δ., Μαριάννα, το κορίτσι που πετάει, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Σφακιανοπούλου, Μάρω, Το ξύπνημα των κούκων, Ταξιδευτής (2007)
Συλλογικό έργο, 12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)

Σβορώνου, Ελένη, Ένα δελφίνι στο σαλόνι μας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Καπούτση, Σύρμω, Ένα μαύρο βότσαλο που το έλεγαν Μαυρίκιο, Διάπλαση  (2008)
Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Η αλεπού και ο σπουργίτης, Διάπλαση  (2008)
Τσάμπρα, Φωτεινή, Η χαμένη Αλφαβήτα, Στρατής  (2008)

Σβορώνου, Ελένη, Ηλεκτρικές ιστορίες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Σβορώνου, Ελένη, Ιστορίες για τα… σκουπίδια, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
Θεοδωράκη, Μάρω, Μελομακάρονα και κουραμπιέδες εν δράσει!, Διάπλαση  (2008)

Σβορώνου, Ελένη, Πίσω στο δάσος μου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
Κυρίτση, Ιωάννα, Τα Χριστούγεννα της Μάχης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)

Αγγελίδου, Μαρία, Το δέντρο με τα ψέματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
Μουλάκη, Έρα, Το Ναι-Όχι. Στη χώρα των διαπραγματεύσεων, Κέδρος  (2008)
Τσάμπρα, Φωτεινή, Το νησί των αριθμών, Στρατής  (2008)

Κοντολέων, Μάνος, Το πρώτο λουλούδι, Εκδόσεις Πατάκη  (2008)
Henry, O., 1862-1910, Το τελευταίο φύλλο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
Μουρίκη, Κατερίνα, Γίνομαι καλύτερος… με παραμύθια που σκίζουν!, Διάπλαση (2009)
Σέργη, Γιάννα Β., Ο Ζηλ το ξωτικό της αδερφικής αντιζηλίας, Διάπλαση (2009)
Αλεξοπούλου – Πετράκη, Φραντζέσκα, Ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S., Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
Γεωργιάδη, Σγουρή Β., Πετώντας ως την Ομπρελοχώρα, Διάπλαση (2009)

Σβορώνου, Ελένη, Ημερολόγιο οικολογικής νοημοσύνης 2011, Δίπτυχο (2010)
Περρής, Βαγγέλης, Ημερολόγιο τηλεοπτικής σοφίας 2011, Διάπλαση  (2010)
Περρής, Βαγγέλης, Ημερολόγιο τηλεοπτικής σοφίας 2011, Διάπλαση  (2010)
Φλώρου, Αγγελική, Κέλη η μικρή σφήκα, Τετράγωνο  (2010)

Ρουσάκη – Βίλλα, Μαρία, Τα γράμματα χορεύουν, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2010)
Δαρλάση, Αγγελική, Το δέντρο που είχε φτερά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010, ανατύπωση, 2015)
Τσαρούχας, Πασχάλης, Τραγουδώ κλασικά παραμύθια, Διάπλαση  (2010)
Σέργη, Γιάννα Β., Τραγουδώ τις εποχές και τους μήνες, Διάπλαση (2010)
Μερτζάνη, Άννα, Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;, Απόπειρα (2011)
Γεωργιάδη, Σγουρή Β., Μα ποιος τα κάνει όλα σωστά;, Διάπλαση (2011)
Κάντζου, Νίκη, Ο ντετέκτιβ της τέχνης, Δίπτυχο (2011)

Αγγελίδου, Μαρία, Οδύσσεια, Βιβλιόφωνο (2011)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης,
Οι καλοί και οι κακοί πειρατές, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2011)
Σακκά – Νικολακοπούλου, Ναννίνα, Το ζωντανό ρομπότ, Εκδόσεις Πατάκη (2011)
Μπουρλιού, Ευαγγελία, Η αυτοεκτίμηση, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)
Βάρβογλη, Λίζα, Η Εύη και ο κύκλος της ζωής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)
Μπουρλιού, Ευαγγελία, Η ντροπή, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)

Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα, Μεταίχμιο (2012)
Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος, Μεταίχμιο (2012)
Μιχαήλ, Σύρμω, Μα πού πήγαν οι νυχτερίδες;, Μεταίχμιο (2012)

Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ο ραφτάκος των λέξεων, Μεταίχμιο (2012)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Οι καλοί και οι κακοί ιππότες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)
Τσίτας, Μάκης,
Αχ, αυτοί οι γονείς, Ψυχογιός (2013)
Μάστορη, Βούλα, Γιαγιά στο ψυγείο, Ψυχογιός (2013)

Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος, Μεταίχμιο (2013)
Κοντολέων, Μάνος, Μανόλο και Μανολίτο, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
Συλλογικό έργο, Ο Μίλτος, η Μίνα, η Ροζαλία, ο Τσε και… η βαλίτσα, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2013)

Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Οι καλές και οι κακές μάγισσες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2013)
Μιχαήλ, Γιούλα, Τιριμπιμπίμ ο ιππότης των χρωμάτων, Διάπλαση (2013)

Γραμματικάκη, Μαριβίτα, Το μαγικό βιολί, Καλέντης (2013)
Παπαϊωάννου, Θοδωρής, Ανάποδα, Ίκαρος (2014)
Σωτηροπούλου, Λίνα, Εγώ και η αδερφή μου, Μεταίχμιο (2014)
Μπακογεώργου, Ελένη, Ιστορίες από έναν κόσμο που δεν καταστράφηκε, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε το φως, Μεταίχμιο (2014)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες ή ποιος είναι ο πιο πλούσιος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2014)
Λαμπρέλλη, Ευαγγελία, Τα παραμύθια της μουσικής, Εκδόσεις Πατάκη (2014)

Δαρλάση, Αγγελική, Το παλιόπαιδο, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Από τη Γη στη Σελήνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)
Μουρίκη, Κατερίνα, Κυρίτσι-Τζιώτη, Ι,
Ερωτόκριτος, Διάπλαση (2015) 
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)
Από τη Γη στη Σελήνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)   
Σακκά – Νικολακοπούλου, Ναννίνα, Αγάπη ως τον ουρανό, Εκδόσεις Πατάκη (2015)   
 
Παπαϊωάννου, Θοδωρής, Απέναντι, Ίκαρος (2015)
Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Η αρχή του κόσμου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Κοντολέων, Μάνος, Μανόλο Μανολίτο και… Μανουήλ, Εκδόσεις Πατάκη (2016)
Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, Εύη,
Ο θησαυρός της Εβίτας, Καλέντης (2016)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ροβήρος ο κατακτητής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Από τους θεούς στους ανθρώπους, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Πιπίνη, Αργυρώ, Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…, Εκδόσεις Πατάκη (2016)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ένα τελευταίο γράμμα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)
Αγγελίδου, Μαρία, Ο ταύρος της Κρήτης, Μεταίχμιο (2017)
Αγγελίδου, Μαρία, Οι στυμφαλίδες όρνιθες, Μεταίχμιο (2017)
Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Από τους ανθρώπους στους ήρωες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)
Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Κατορθώματα και θαύματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)