Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια- 40 μοναδικές Ελληνίδες, της Κατερίνας Σχινά

0
2370

Από την Πηνελόπη, τη Σαπφώ και την Καλλιπάτειρα μέχρι την Μπουμπουλίνα, τη Μαντώ Μαυρογένους και την Σοφία Εγκαστρωμένου Σλήμαν. Και από την Πηνελόπη Δέλτα, την Λέλα Καραγιάννη και την Κατίνα Παξινού μέχρι την Μελίνα Μερκούρη, τη Μαρία Κάλλας και την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

Σαράντα σπουδαίες Ελληνίδες, σαράντα γυναίκες που αγνόησαν πεποιθήσεις και κοινωνικές επιταγές, άλλες υπερκέρασαν δυσκολίες, άλλες αψήφησαν προδιαγεγραμμένες μοίρες και αναμενόμενα και διέπρεψαν κοινωνικά δημιουργώντας μια νέα συνθήκη και εικόνα για την Ελληνίδα γυναίκα που όχι λίγες φορές ταπεινώθηκε, υποτιμήθηκε, εκδιώχθηκε.

Προσωπικά στάθηκα στην ιστορία άγνωστων ή μισοάγνωστων σε εμένα γυναικών όπως Αύρα Θεοδωροπούλου, η Κούλα Πράτσικα ή η Λίζα Πίνχας.

Μέσα σε μια μόλις σελίδα η κριτικός, μεταφράστρια και συγγραφέας Κατερίνα Σχινά κατορθώνει να συμμαζέψει γενναίο τον τρανό βίο τέτοιων γυναικών, να τον αναδιατάξει σε ελάχιστες σειρές και να μας προσφέρει μια ουσιαστική μίνι βιογραφία, μια λαμπρή νύξη περί της σπουδαιότητάς τους σε ένα βιβλίο γνώσης που ξεχωρίζει για τον μεστό του λόγου, την ποιότητα του χαρτιού που επέλεξαν οι εκδόσεις Παπαδόπουλος και αυτήν την καταπληκτική σύμπραξη των περισσότερων σπουδαίων Ελλήνων εικονογράφων, όπως ο Πέτρος Μπουλούμπασης, η Ίριδα Σαμαρτζή, η Μυρτώ Δεληβοριά, ο Αχιλλέας Ραζής, η Φωτεινή Τίκκου, η Σάντρα Ελευθερίου, η Μάρια Μπαχά, η Σοφία Τουλιάτου, η Ναταλία Καπατσούλια, η Κατερίνα Χαδουλού και άλλοι.

Εξαιρετική έκδοση. Για παιδιά από 7 ετών. Και μετά γκουγκλάρουμε στο φουλ για να γνωρίσουμε όσα το βιβλίο μας ξύπνησε.

Ένα από τα 5 ελληνικά βιβλία που εντάχθηκαν στον κατάλογο των White Ravens 2018

Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια. 40 μοναδικές Ελληνίδες
Συγγραφέας: Κατερίνα Σχινά
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά, Polkadot Design, Σάντρα Ελευθερίου, Ναταλία Καπατσούλια, Μιχάλης Καζάζης, Μάρια Μπαχά, Ίρις Σαμαρτζή, Ντανιέλα Σταματιάδη, Σοφία Τουλιάτου, Κατερίνα Χαδουλού, Φωτεινή Τίκκου, Πέτρος Μπουλούμπασης, Κώστας Θεοχάρης, Μαργαρίτα Τζαννέτου, Αχιλλέας Ραζής
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Νοέμβριος 2017
Σελίδες: 96
Μέγεθος: 17 Χ 24
ISBN: 978-960-569-753-2