Ιστορίες πριν από την ιστορία: γύρω από τη φωτιά

0
944

Τίτλος: Ιστορίες από την ιστορία- Γύρω από τη φωτιά
(Storie prima della Storia-Attorno al fuoco)
Συγγραφέας: Στέφανο Μπορντιλιόνι
Εικονογράφηση: Φαμπιάνο Φιορίν
Απόδοση: Δήμητρα Δότση
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 56
Μέγεθος: 16 Χ 20
ISBN: 978-960-04-4514-5

Αγόρασέ το

giroapotifotia_coverΗ φυλή του Κόραν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει βιαστικά την κοιλάδα καθώς τη βρήκε το χιόνι. Μέχρι τότε, έμεναν όλοι μαζί σε μια φιλόξενη και μεγάλη σπηλιά της κοιλάδας. Το βράδυ ξεκουράζονταν γύρω από τη φωτιά. Τη μέρα έβγαιναν και μάζευαν σκουλήκια, έντομα, καρπούς, ρίζες. Μοναδικός κίνδυνος στην περιοχή…οι λύκοι.

Το χιόνι τους διώχνει. Περπατούν μέρες στο κρύο ψάχνοντας λίγο ήλιο. Κοιμούνται όπου βρουν. Λαξεύουν πέτρες, φτιάχνουν λεπίδες, φτιάχνουν την τύχη τους πραγματικά. Ανάβουν φωτιά με πέτρες, ξύλα, χορδή από έντερα και εκμεταλλευόμενοι την τριβή. Το βράδυ γύρω από τη φωτιά έρχεται η μαγική ώρα του παραμυθιού από τον γέρο-Έκο ή κάποιον από τους κυνηγούς που όλο και κάποια παλιά ιστορία η οποία ταξιδεύει από τους προγούνους τους θα έχουν να πουν.

Είναι καταπληκτικές οι ιστορίες που ακούγονται. Και συμβολικές. Είναι για τη μαιμού που κατέβηκε από το δέντρο κι άρχισε να περπατά. Είναι για τη μεγάλη ξηρασία που ανάγκασε τους ανθρώπους εκείνους να ταξιδεύουν σε αναζήτηση άλλης γης. Είναι για πράγματα που έρχονται από τα παλιά.

Το “Γύρω από τη φωτιά” του Στέφανο Μπορντιλιόνι είναι ένας λογοτεχνικός φάρος για τη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων. Με επίκεντρο τη ζωή, τις συζητήσεις, τις σκέψεις και τις συνήθειες 12 ανθρώπων της φυλής του Κόραν, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει σε 50 κινηματογραφικά εικονογραφημένες σελίδες κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Διαμονή, μετακίνηση, προλήψεις, δεισιδαιμονίες, θρησκευτικές τελετές, κυνήγι, ψάρεμα και διατροφή, ζωγραφική και καλλιτεχνική έκφραση, κίνδυνοι, αντιμετώπιση, όπλα και εργαλεία, ρόλοι στην κοινότητα, όλες πραγματικά οι όψεις της δύσκολης καθημερινότητας των “αρχαίων μας προγόνων” αντιφεγγίζουν στα μάτια μας όπως η φωτιά τη νύχτα στα δικά τους.

Για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την προϊστορία και τους ανθρώπους πριν τον…ερχομό του “πολιτισμού” η σειρά Ιστορίες πριν από την Ιστορία από τις εκδόσεις Κέδρος είναι ένα από τα “πρέπει να διαβάσεις”. Το πρώτο βιβλίο της σειράς είναι το “Κυνηγώντας τα μαμούθ”.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Στέφανο Μπορντιλιόνι γεννήθηκε στη Ρώμη πριν από περίπου πενήντα χρόνια και εργάζεται ως δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο. Έχει εκδώσει περισσότερα από πενήντα παιδικά βιβλία και έχει λάβει αρκετές διακρίσεις, με σπουδαιότερη το βραβείο «Τζάνι Ροντάρι». Εδώ και μερικά χρόνια ασχολείται και με τη συγγραφή τηλεοπτικών σεναρίων.

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία του:
Το ημερολόγιο του Τζούλιο-Top Secret, 2006
Κυνηγώντας το μαμούθ, 2014
Γύρω από τη φωτιά, 2014

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Φαμπιάνο Φιορίν (ο εικονογράφος των βιβλίων Κυνηγώντας το μαμούθ και Γύρω από τη φωτιά, Κέδρος, 2014), γεννήθηκε στη Βενετία το 1964. Ξεκίνησε να εργάζεται ως κομίστας και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους ιταλικούς εκδοτικούς οίκους και έχει διακριθεί για τη δουλειά του στους σημαντικότερους διαγωνισμούς εικονογράφησης.