Ιστορίες πριν από την ιστορία: κυνηγώντας το μαμούθ

0
862

Τίτλος: Ιστορίες από την ιστορία- Κυνηγώντας το μαμούθ
Συγγραφέας: Στέφανο Μπορντιλιόνι
Εικονογράφηση: Φαμπιάνο Φιορίν
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 56
Μέγεθος: 16 χ 20
ISBN: 978-960-04-4513-8

Αγόρασέ το

kinigontasmamouth_coverΜε 12 ήρωες, η σειρά του Στέφανο Μπορντιλιόνι “Ιστορίες πριν από την ιστορία” μας ταξιδεύει με το πρώτο βιβλίο της σειράς στα χρόνια των…μαμούθ!

Ο αρχηγός της φυλής, ο Κόραν, και οι υπόλοιποι εντόπισαν ένα μαμούθ έξω από τη σπηλιά τους. Κυνηγώντας το δεξιοτεχνικά το οδήγησαν στο ποτάμι όπου το παγίδευσαν και το τραυμάτισαν θανάσιμα. Θα τους έδινε τροφή για πολλές μέρες ένα τέτοιο ζώο.

Μα δεν ήταν οι μόνοι που διεκδικούσαν το πλούσιο κρέας ενός τέτοιου ζώου. Υπήρχαν κάποιοι που είχαν πολύ καλύτερη όσφρηση και ήταν πιο σαρκοφάγοι από τους προιστορικούς ανθρώπους. Τους έλεγαν από παλιά…λύκους!

Δεν άργησαν να οσμιστούν το κρέας. Κατέφτασαν! Οι άνθρωποι έκοψαν όσο κρέας μπορούσαν αλλά απόφάσισαν ότι δε γινόταν να αφήσουν ένα τόσο μεγάλο ζώο στα χέρια των λύκων. Αποφάσισαν να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους. Η μάχη ήταν σκληρή. Και έχει απώλειες.

Είναι μια χαρακτηριστική μάχη που έδιναν οι προιστορικοί δίποδοι πρόγονοί μας για επιβίωση. Τότε που μοιράζονταν κάθε σπιθαμή γης με όλα τα υπόλοιπα ζώα. Τότε που όλα τα ζώα ήταν εχθροί και συνδιεκδικητές της τροφής που με κόπο κέρδιζες.

Ο Στέφανο Μπορντιλιόνι φτιάχνει μια ιστορία για να φωτογραφίσει τις ιστορίες της…προϊστορίας, τότε που οι άνθρωποι ζούσαν ανάμεσα στο πλήθος των ζώων, που πίστευαν σε πνεύματα, που γιάτρευαν με βοτάνια της πληγές, που γύρευαν την τροφή τους εκεί που σήμερα κάνουν σαφάρι ή πάνε εξοχή.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, το οποίο μου άρεσε, ακόμα περισσότερο είναι το “Γύρω από τη φωτιά” όπου οι ίδιοι πρωταγωνιστές της φυλής Κόραν μας αποκαλύπτουν όλες σχεδόν τις συνήθειές τους.

Πολύ όμορφη και ιδιαίτερη σειρά. Από τις Εκδόσεις Κέδρος.

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Στέφανο Μπορντιλιόνι γεννήθηκε στη Ρώμη πριν από περίπου πενήντα χρόνια και εργάζεται ως δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο. Έχει εκδώσει περισσότερα από πενήντα παιδικά βιβλία και έχει λάβει αρκετές διακρίσεις, με σπουδαιότερη το βραβείο «Τζάνι Ροντάρι». Εδώ και μερικά χρόνια ασχολείται και με τη συγγραφή τηλεοπτικών σεναρίων.

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία του:
Το ημερολόγιο του Τζούλιο-Top Secret, 2006
Κυνηγώντας το μαμούθ, 2014
Γύρω από τη φωτιά, 2014

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Φαμπιάνο Φιορίν (ο εικονογράφος των βιβλίων Κυνηγώντας το μαμούθ και Γύρω από τη φωτιά, Κέδρος, 2014), γεννήθηκε στη Βενετία το 1964. Ξεκίνησε να εργάζεται ως κομίστας και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους ιταλικούς εκδοτικούς οίκους και έχει διακριθεί για τη δουλειά του στους σημαντικότερους διαγωνισμούς εικονογράφησης.