Ολυμπιακοί Αγώνες

0
3849

olympic-flagΟι 31οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Ριο της Βραζιλίας που θα γίνουν σε λίγους μήνες (5-21 Αυγούστου) είναι μια εξαίρετη αφορμή για μια γιορτή στο νηπιαγωγείο ή το δημοτικό με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Έχοντας ξανακάνει γιορτή με θέμα τους ολυμπιακούς αγώνες πριν κάποια χρόνια, θεωρώ λάθος (το είχα κάνει τότε) την πολύ μεγάλη διάρκεια. Μια διάρκεια 65-70 λεπτών για 2 τμήματα νηπιαγωγείου ή 5-10 παραπάνω για 2 αντίστοιχα δημοτικού είναι μια καλή διάρκεια που θα ευχαριστήσει και τα παιδιά και τους θεατές και δε θα κουράσει.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν εδώ, στη γειτονιά μας, στην Ολυμπία. Το πιο παγκόσμιο γεγονός ξεκίνησε και ξεκικάει κάθε φορά από εδώ. Δε μπορείς να βρεις καλύτερη αφορμή από αυτήν. Αν προσθέσεις, την αγάπη των παιδιών για την κίνηση, το παιχνίδι, την άθληση, αλλά και τις σπουδαίες αξίες που κουβαλούν ως φορτίο αυτοί οι αγώνες (ευγενής άμιλλα, πίστη, προσήλωση στο στόχο, ευ αγωνίζεσθαι, ισότητα ευκαιριών κτλ), τότε έχουμε το απόλυτο στήριγμα για μια τέτοια γιορτή. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν:

Αρχικά, μπορούμε να χωρίσουμε τη γιορτή σε 8 σύντομες υποενότητες.
1. Ιέρειες (Εμφάνιση-Χορός-Αφή Ολυμπιακής Φλόγας-Παράδοση φλόγας)
2. Λαμπαδηδρομία
3. Άφιξη ολυμπιακής σημαίας
4. Τελετή Έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων
5. Παρέλαση αθλητών: είσοδος στο στάδιο
.
6. Τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων (αγωνίσματα)
7. Τελετή απονομής μεταλλίων
8. Τελετή Λήξης Ολυμπιακών Αγώνων

Κι ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις ενότητες.

1. Ιέρειες (6-8 ιέρειες, αναλόγως των παιδιών που συμμετέχουν μπορεί να είναι και περισσότερες, και μία πρωθιέρεια). Κορίτσια ντυμένα με λευκά φορέματα ή λευκούς αρχαιοελληνικούς μανδύες. Στεφάνι στο κεφάλι ή κάποια κορδέλα ασορτί με τη ζώνη του φορέματός τους. Οι ιέρειες, με επικεφαλής ασφαλώς την πρωθιέρεια, πρώτα εισέρχονται στο χώρο, κατόπιν μπορούν να χορέψουν έναν σύντομο χορό, ακολούθως κάνουν αφή της φλόγας και υπό τους ήχους αρχαίας ελληνικής μουσικής, μεταφέρουν τη δάδα με τη φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο. Δείτε εδώ την αφή της ολυμπιακής φλόγας του 2016 με όλες τις κινήσεις των ιερειών και πρωιέρεια την εξαίρετη Κατερίνα Λέχου. Κινήσεις σαν και αυτές των ιερειών, μπορούν να ενταχθούν στις δικές μας κινήσεις, αυτούσιες ή με τις κατάλληλες αλλαγές/προσαρμογές. Θα χρειαστούμε ένα κοίλο κάτοπτρο και μια δάδα για την αφή της φλόγας. Με τσαλακωμένο χαρτό ή οντουλέ χρωματοπωλείου μπορούμε

Η Αφή της Ολυμπιακής φλόγας γίνεται στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον) στην Αρχαία Ολυμπία. Η Πρωθιέρεια, με επίκληση στο θεό Απόλλωνα ανάβει τη δάδα με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου. Η επίκληση στον Απόλλωνα είναι η ακόλουθη:

"Ιερά σιωπή!
Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.
Όρη και Τέμπη σιγήστε.
Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.
Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.
Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,
στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα
για τη φιλοξενη πόλη του/της …
(όνομα της διοργανώτριας πόλης π.χ. Ρίο).
Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ' όλους τους λαούς της Γης
και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα."

Η επίκληση αυτή μπορεί να γίνει ολόκληρη ή εν μέρει, αναλόγως της ηλικίας ή των δυνατοτήτων των παιδιών. Κατόπιν, η πρωθιέρεια και οι ιέρειες κατευθύνονται προς το Στάδιο, μεταφέροντας τη φλόγα σε ένα πήλινο αγγείο. Η πομπή τους κάνει μία στάση στην ιερή ελιά από την οποία ο "αμφιθαλής παις", ένα νέο παιδί δηλαδή που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του, κόβει ένα κλαδί, σύμβολο ειρήνης και έπαθλο νίκης κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες. Το κλαδί αυτό το δίνει η Πρωθιέρεια στον πρώτο λαμπαδηδρόμο μαζί με το φως από τη δάδα.

2. Λαμπαδηδρομία: επιλέγουμε 5 λαμπαδηδρόμους, έναν για κάθε ήπειρο του κόσμου (Αφρική-μαύρο, Ασία-κίτρινο, Ευρώπη-μπλε, Αμερική-κόκκινο, Ωκεανία-πράσινο). Τα παιδιά φορούν μπλούζα που αντιστοιχεί στο χρώμα που έχει η ήπειρος στους κύκλους της Ολυμπιακής σημαίας. Οι λαμπαδηδρόμοι κάνουν έναν γύρο μπροστά από το κοινό παραδίδοντας τη φλόγα στον επόμενο. Ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος ανάβει το βωμό του σταδίου (το άναμμα μπορεί να γίνει εικονικά αλλά και με πραγματική φωτιά αρκεί να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας από εκπαιδευτικούς και γονείς). Οι λαμπαδηδρόμοι πρέπει να φορούν ένα στεφάνι ελιάς στο κεφάλι. Μπορούν και να κρατούν στο ένα χέρι τη δάδα και στο άλλο ένα κλαδί ελιάς.

Η λαμπαδηδρομία ξεκινά από τον πρώτο λαμπαδηδρόμο και ακολουθεί ένα ταξίδι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, πριν παραδοθεί η ιερή φλόγα στους εκπροσώπους της διοργανώτριας χώρας, ώστε να φτάσει στον τελικό της προορισμό.

3. Άφιξη ολυμπιακής σημαίας: 4 παιδιά φέρνουν την Ολυμπιακή σημαία στο χώρο κρατώντας την από τις τέσσερις άκρες. Αν μπορεί να γίνει και έπαρσή της σε κάποιο ιστό ακόμα καλύτερα. Αν όχι, μπορεί να στολίσει κάποιον χώρο της γιορτής. Η Ολυμπιακή σημαία μπορεί να φτιαχτεί πολύ εύκολα από τα παιδιά με ένα λευκό παραλληλόγραμμο ύφασμα/σεντόνι και τους πέντες χρωματιστούς κύκλους.

4. Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: 1 (ή 2 αν είναι πάνω από ένα τμήμα) εντυπωσιακός χορος που θα καλωσορίσει το κοινό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του σχολείου μας. Μπορούν να μιξαριστούν διάφορα κομμάτια (αν έχετε αυτή τη δυνατότητα) και να δημιουργηθεί το επιθυμητό ποτ πουρί.

5. Παρέλαση αθλητών: είσοδος στο στάδιο: υπό τους ήχους μιας επιβλητικής ή κάποιας χαρούμενης μουσικής (δείτε παρακάτω προτάσεις) τα παιδιά-αθλητές μπαίνουν στο στάδιο κρατώντας σημαίες των χωρών. Τα σημαιάκια μπορούν να φτιάξουν τα ίδια τα παιδιά. Είναι η γιορτή της ειρήνης, η γιορτή των λαών.

6. Τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων: χωρίζουμε τα αθλήματα σε κατηγορίες.
Ομαδικά: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλευ, πόλο, ράγκμπυ, χάντμπολ.
Ατομικά: τένις, σκοποβολή, τοξοβολία, ξιφασκία, ποδηλασία, κολύμβηση, κωπηλασία, κανό-καγιάκ, ιστιοπλοϊα, άρση βαρών, στίβος (μήκος, ύψος, επί κοντώ, ταχύτητα, βάδην, εμπόδια, δίσκος, σφύρα, σφαίρα, ακόντιο κτλ) .
Πάλης-Μάχης: Πάλη, τζούντο, πυγμαχία, τάε κβο ντο.
Τεχνικά: συγχρονισμένη κολύμβηση, ρυθμική γυμναστική, καλλιτεχνικό πατινάζ κτλ

Ένας όμορφος τρόπος είναι η αναπαράσταση των αθλημάτων με σύντομες μιμητικές χοροθεατρικές κινήσει σε slow motion. Αυτό θα επιχειρήσουμε να συνδημιουργήσουμε φέτος με τις συναδέλφους Ειρήνη, Μάγδα και Εύη και τα παιδιά μας.

7. Τελετή απονομής μεταλλίων: ένα βάθρο, 3 νικητές, ένας επίσημος που κάνει την απονομή των μεταλλίων, ένα κορίτσι με τα μετάλλια σε δίσκο και ανάκρουση του εθνικού ύμνου της επιλογής μας. Ε, ας κερδίσει κι η Ελλάδα ένα μετάλλιο, εδώ που το έχουμε πιο εύκολο!

8. Τελετή λήξης Ολυμπιακών Αγώνων: 1-2 εντυπωσιακοί χοροί για αποχαιρετισμό. Η φλόγα σβήνει. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελειώνουν.

Σκηνικό: αρκούν οι 5 ολυμπιακοί κύκλοι ζωγραφισμένοι με απλή μπογιά στην αυλή του σχολείου. Περιφερειακά μπορείτε να διακοσμήσετε το χώρο με διάφορα (βωμός, βάθρο, ιστός σημαίας κτλ) καθώς και με ζωγραφιές σε μεγάλο χαρτί από αθλήματα.

Εξαρτήματα-υλικά: αναλόγως ποια αθλήματα θα αναπαραστήσετε, χρειάζονται και τα αντίστοιχα υλικά. Πάντως μπορεί να γίνει και με αρκετά λιτό τρόπο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ιδιαίτερα χρήματα.

Αν επιλέξετε τα υλικά, θα χρειαστείτε μπάλες για τα ομαδικά αθλήματα, σεντόνια για την θάλασσα για τα θαλάσσια σπορ, ξίφος για την ξιφασκία, ακόντιο κτλ. δάδες λαμπαδηδρόμων, βωμός, ολυμπιακή σημαία (ζωγραφίστε τους πέντε κύκλους σε ένα λευκό παραλληλόγραμμο πανί), στεφάνια ελιάς για απονομή και για ιέρειες, ζευγάρια μποξ, δίσκος, ακόντιο, σκουφάκια κολύμβησης, κουπιά, ιστίο…

Πριν περάσουμε στις μουσικές προτάσεις… Για να ολοκληρώσετε την ενασχόλησή σας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον αθλητισμό, το βιβλίο "Αθλητισμός-Ιδέες και Αξίες" της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης με 32 σελίδες φύλλα εργασίας και ευχάριστες δραστηριότητες στην τιμή των €3,99 θα σας δώσουν ένα πολύ καλό στήριγμα να ολοκληρώσετε την προσέγγισή σας.

Μουσικές προτάσεις:

ΙΕΡΕΙΕΣ
(ΕΙΣΟΔΟΣ, ΧΟΡΟΣ, ΑΦΗ ΦΛΟΓΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΦΛΟΓΑΣ)

Μακτρισμός (χορός των Αμαζόνων) – Πέτρος Ταμπούρης

Είσοδος ιερειών (β’ επιλογή)

Είσοδος ιερειών (γ’ επιλογή)

Αφή Ολυμπιακής Φλόγας

Πορεία χορού Ιερειών με τη Φλόγα προς τους λαμπαδηδρόμους

ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ

Pass the flame (english version): Λαμπαδηδρομία

Pass the flame (Instrumental-Ορχηστρικό)

Ραντεβού στην Αθήνα: αποχαιρετισμός λαμπαδηδρόμων και ιερειών

ΑΦΙΞΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο: Ολυμπιακός Ύμνος

Αρχαίο πνεύμα αθάνατα: Ολυμπιακός Ύμνος (acapella) από την Παιδική Χορωδία Δ. Τυπάλδου

Αρχαίο πνεύμα αθάνατα: Ολυμπιακός Ύμνος από την Παιδική Χορωδία Δ. Τυπάλδου

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Χτύποι καρδιάς- Ζειμπέκικο Ολυμπιάδας- Σταύρος Ξαρχάκος

Antoher Brick in the Wall- Pink Floyd

Ηχητικό έναρξης-Αντίστροφη μέτρηση

Athens Opening Ceremony Music

Secret Garden- Nocturne

Dead Can Dance – Saltarello

Καίγομαι, καίγομαι- Διασκευή Μαμ Κακά και Νάνοι

ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

Αλέξανδρος- Σταμάτης Σπανουδάκης

Είσοδος αθλητών 2 (πιο ανάλαφρο θέμα)

Survivor- Eye of the tiger

ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Vangelis & E.Pappa – Χορός Της Φωτιάς (La Danse De La Feu)

Jean Michel Jarre- Oxygene

Papathanasiou Vangelis Chariots Of Fire

Cher- Bang Bang (Rock Version)

Clockwork Orange – Overture to the sun

Vangelis – Theme from Antarctica

Trevor Jones & Randy Edelman – The Kiss (The Last Of The Mohicans)

Σταματης Σπανουδακης – Κύματα

Alexsander Rybak Fairytail

Vangelis – conquest of paradise

ΑΠΟΝΟΜΗ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ

John Williams Olympic Fanfare and Theme

Beijing Olympics 2008 victory ceremony music

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
(παραδείγματα)

Το θαλασσινό τριφύλλι – Ρένα Κουμιώτη (Ποίηση: Ο. Ελύτη)

Τα τζιτζίκια- Μιχάλης Βιολάρης (Ποίηση: Ο. Ελύτη)

Πυρρίχιος

Ταραντέλα

Μες του Αιγαίου

Ικαριώτικος mix 

Στο τέλος μπορούν να δοθούν μετάλλια συμμετοχής σε όλα τα παιδιά. Καλή επιτυχία!