Σου δανείζω τον πλανήτη

0
3486

(βασισμένο στο βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου)
Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη γη έχει φτάσει!
Εικονογράφηση: Φραντσέσκα Κοζάντι
Εκδόσεις Πατάκη, 2009
Σελίδες: 48
Μέγεθος: 20 Χ 22
ISBN: 978-960-16-3258-2

Αγόρασέ το

planitiselniplexΜε δυο λόγια: Τα παιδιά δάνεισαν τον πλανήτη τους στους μεγάλους να τον προσέχουν γιατί εκείνα ήταν πολύ απασχολημένα: έπαιζαν. Τι γιατί έπαιζαν; Έπαιζαν γιατί το παιχνίδι ήταν, είναι και θα είναι η ζωή τους. “Προσέξτε μας τον πλανήτη μέχρι να μεγαλώσουμε”, ήταν η ρητή τους εντολή.
Οι μεγάλοι όμως δεν κατάλαβαν καλά. Νόμισαν πως ο πλανήτης ήταν δικός τους. Έτσι, δεν τον πρόσεξαν και με τη συμπεριφορά τους τον αρρώστησαν με τις απροσεξίες και τις παρεμβάσεις τους. Κάτι το ‘να, κάτι τ’ άλλο, να σου πυρετό η γη ανέβασε κι άλλες κακοδιαθεσίες. Θερμοκρασία, πάγοι που λιώνουν, τρύπες στην ατμόσφαιρα. Και είναι τότε που τα παιδιά ζητούν πίσω τον πλανήτη για να τον σώσουν. Γιατί ο πλανήτης είναι δικός τους και απλά τον δάνεισαν…

Το σχόλιο: Όμορφη και πρωτότυπη ιστορία από τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο με περιβαλλοντικό-οικολογικό θέμα. Θεωρούμε ότι είναι από τις γιορτές που μπορούν να μεταφερθούν πολύ όμορφα και άνετα ως τελική γιορτή στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο.

Ασφαλώς και δε μπορούμε να δημοσιεύσουμε το βιβλίο. Μπορούμε όμως να δώσουμε μια γενική κατεύθυνση για όποιον θελήσει να ανεβάσει ως γιορτή αυτό το βιβλίο αλλά και προεκτάσεις-κατασκευές-ιδέες.

ΑΦΗΓΗΤΗΣ:
(τα παιδιά μπαίνουν κρατώντας τη γη {αυτοσχέδια})

Κάθε φορά, σε όλους τους καιρούς

τωρινούς η μακρινούς
τα παιδιά όταν παίζουν δε θέλουν έγνοια καμιά, σκοτούρα καμιά.
Θέλουν το μυαλό τους να μην το απασχολεί τίποτα, παρά μόνο το παιχνίδι.
Και τα παιδιά είναι ευτυχισμένα μόνο όταν παίζουν, γιατί το παιχνίδι είναι η χαρά τους.
Έτσι και τα παιδιά του μέλλοντος ήθελαν κι αυτά να παίξουν κι έδιναν το ένα στο άλλο τον πλανήτη να τον προσέχει.

Πάρε εσύ και να προσέχεις
τον πλανήτη Γη σαν έχεις
το παιχνίδι λαχταρώ
τρέχω τώρα να κρυφτώ.

Κράτα τη γη ακόμα λίγο
αχ, προσπαθώ να τους ξεφύγω
τρέχω, παίζω και πηδώ
μ’ αρέσει το κυνηγητό.

(Προτεινόμενο τραγούδι: Γεια σου κύριε Μενεξέ)

Όμως τα παιδιά κατάλαβαν πως κάποιος έπρεπε να προσέχει τον αγαπημένο τους πλανήτη όσο εκείνα έπαιζαν.

Στους μεγάλους τον πλανήτη ας δώσουμε
εκείνοι έχουν γνώση κι εμπειρία,
πρέπει τον πλανήτη να φροντίσουμε 
ίσως είναι αυτή η κατάλληλη ευκαιρία.

Είναι να έχει εμπιστοσύνη στους μεγάλους;
Τρέχουν πάνω κάτω όλη μέρα
θέλουν να προλάβουν τη ζωή
μα ξεχνούν να αγαπούν στη γη. 

Θα τους πούμε ότι ο πλανήτης Γη δεν είναι δικός τους
τους τον δανείζουμε με μία συμφωνία
να του προσφέρουν στ’ αλήθεια προστασία
είναι και για το καλό τους!

Είναι να έχεις εμπιστοσύνη στους μεγάλους;
Είναι δύσκολο να σου δώσουν σημασία,
και να τηρήσουν τέτοια συμφωνία
το λέτε σίγουρα στ’ αστεία!

Όσο κι αν διαφωνούσαν άλλη λύση δεν είχαν. Αν ήθελαν να παίζουν και να είναι ευτυχισμένα παιδιά έπρεπε να εμπιστευτούν τη γη στους μεγάλους (βγαίνουν οι μεγάλοι και χορεύουν σε ζευγάρια. Προτεινόμενο θέμα Χαρταετοί)
Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά και οι μεγάλοι με χαρά ανέλαβαν να φροντίζουν τον πλανήτη και να διαχειρίζονται τον πλούτο του. Γρήγορα όμως ξέχασαν ότι είναι διαχειριστές και πίστεψαν πως είναι ιδιοκτήτες. Ξέχασαν ότι τους τον είχαν δανείσει τα παιδιά του μέλλοντος. Και τότε άρχισαν τα προβλήματα!!!

Τον ουρανό από γαλανό 
με τη ρύπανση θα βάψω
γκρι με τρύπες προτιμώ
με το νέφος θα το αλλάξω.

Δική μου είναι η γη
κι όλα θα τα αλλάξω
δε σηκώνει αναβολή
όπως θέλω θα τα φτιάξω!

Κάπως έτσι, αγαπητοί αναγνώστες, αρχίζουν τα προβλήματα. Ο πλανήτης αρρωσταίνει και τότε το παιχνίδι για τα παιδιά σταματά. Πρέπει να αναλάβουν δράση…
Ιδέα (δική μας προσαρμογή): Στην προσπάθεια τους τα παιδιά να αλλάξουν τη στάση των μεγάλων απέναντι στο περιβάλλον και τη γη, διαμαρτύρονται κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ με συνθήματα (βλέπε φωτογραφίες).
Η λύση βρέθηκε καθώς μαζεύτηκαν όλα τα παιδιά της γης, ένωσαν τα χέρια τους και πήραν αγκαλιά τη γη. Ήταν η πιο τρυφερή αγκαλιά του κόσμου. Σε κύκλο χορεύουν γύρω από τη Γη το
“Αν όλα τα παιδιά της γης”.
Η Γη, έστω και στο παραπάντε, σώθηκε χάρη στην αγάπη τους. Προτεινόμενο τραγούδι-φινάλε:
Κάτω στης Μαργαρίτας τ’ αλωνάκι.

Η αγάπη όλα τα γιατρεύει
αυτό το ξέρουν μόνο τα παιδιά
οι μεγάλοι έχουν ξεχάσει τι θα πει
ν’ αγαπάς, να σέβεσαι τη γη.

Τη λύση βρήκαμε τώρα εμείς
τα χέρια ας δώσουμε όλοι μαζί
ας αγκαλιάσουμε σφιχτά τη γη
κι άλλο κακό να μη μας βρει.

Η αυθεντική και πλήρης ιστορία στο υπέροχο αυτό βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και των εκδόσεων Πατάκη.

Προτεινόμενα μουσικά θέματα-υποκρούσεις
Γεια σου κύριε Μενεξέ και σε ορχηστρικό (εκτέλεση elniplex-Χρυσάνθη Δενδρή)
Χαρταετοί
Κάτω στης Μαργαρίτας τ’ αλωνάκι (ερμηνεία Μαρίας Δημητριάδη)
Ποδήλατα (Γ. Μαρκόπουλου)

Βρείτε περισσότερα ορχηστρικά εδώ και εδώ

Κατασκευή παλκάτ που κρατούν τα παιδιά με την τεχνική του κολάζ είτε για το σκηνικό της γιορτής. Εσείς μπορείτε να τα ζωγραφίσετε αν θέλετε μαζί με τα παιδιά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

iliopoulosfeatured

Ο  Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Οι γονείς του, Έλληνες της διασποράς, με καταγωγή από την Πάτρα και την Κρήτη, από την Ικαρία και την Κύπρο, μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο της Αιγύπτου. Οι φήμες λοιπόν ότι στις φλέβες του ρέει Μεσόγειος μάλλον αληθεύουν. Μεγάλωσε σ’ έναν μαγικό κήπο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Στα ευτυχισμένα παιδικά του χρόνια αγαπημένο του παιχνίδι ήταν να πλάθει ιστορίες, που τις δραματοποιούσε με τους φίλους του. Σήμερα, με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους, ζουν μεταξύ Παιανίας Αττικής και Άκολης Αιγιάλειας.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Η επαφή και η επικοινωνία με τα παιδιά συναντά την πηγαία δυνατότητα του να γράφει ιστορίες και παραμύθια καθώς τα παιδιά αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. Δημιουργεί μια λογοτεχνία χωρίς διαχωρισμούς και ταμπέλες και ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο για όλους.
Το 1995 εκδόθηκε «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» (Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά.
Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος σύγχρονος ήρωας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα και στην Κίνα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία.
Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά –περισσότερα από 70– βιβλία για παιδιά και νέους. Από αυτά, τα 27 κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα και Κίνα, στην οποία κυκλοφόρησαν και τα εφτά βιβλία του Τριγωνοψαρούλη. Το βιβλίο «Από Μικέλε προς Φώτη», το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον Ιταλό συγγραφέα Λουτσάνο Κομίντα (1954-2011) και τη μεταφράστρια Βασιλική Νίκα, κυκλοφόρησε συγχρόνως σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ αργότερα στην Ισπανία (στα καταλανικά) και στη Γερμανία.

Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους:
«Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»: Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά, 1996, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
«Ο Τριγωνοψαρούλης»: Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά, 1998, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
«Έτοιμος από καιρό»: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, 1999
«Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες»: Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για τη θεατρική διασκευή του βιβλίου, σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαδάκη
«Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι»: Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού «Διαβάζω», 2004
«Παίξε το ανάποδα»: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, 2006
«Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν»: Έπαινος Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου.
Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα (2005) – Έπαινος εικονογράφησης ΕΒΓΕ στην Κιάρα.
Το βιβλίο «Μίλα μη φοβάσαι – 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο» αναγράφηκε στον διεθνή κατάλογο 2009 της Internationale Jugendbibliothek του Μονάχου.
Πρόκειται για τη Διεθνή Παιδική Βιβλιοθήκη που ίδρυσε η Jella Lepman (η οποία ίδρυσε και την ΙΒΒΥ) αμέσως μετά τον πόλεμο με στόχο τη μόρφωση και την αλληλοκατανόηση των λαών. Τα επιλεγμένα βιβλία από όλο τον κόσμο που αναγράφονται στον ετήσιο κατάλογο αποτελούν και τα βιβλία μιας έκθεσης που ξεκινά από την Μπολόνια και ταξιδεύει σ΄όλο τον πλανήτη.

Κείμενά του έχουν εικονογραφήσει οι Έλληνες εικονογράφοι: Νικόλας Ανδρικόπουλος, Λήδα Βαρβαρούση, Νικήτας Γεράκης, Βασίλης Γρίβας, Χρήστος Δήμος, Λίλα Καλογερή, Ναταλία Καπατσούλια, Γιώργος Καραχρήστος, Έλλη Κελεμένδρη, Έφη Λαδά, Γαρυφαλιά Λευθέρη, Βίκτωρ Μοσχόπουλος, Πωλίνα Παπανικολάου, Διατσέντα Παρίση, Στέφανος Ρόκος (Έπαινος ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου «Παίξε το ανάποδα»), Γιώργος Σγουρός, Ντανιέλα Σταματιάδη, Εύη Τσακνιά, Μαρία Τσαμπούρα, Κατερίνα Χαδουλού, Πέτρος Χριστούλιας κ.ά.

Επίσης οι: Chiara Fedele (Έπαινος ΕΒΓΕ για το βιβλίο «Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα»), Marina Marcolin, Carla Menea, Francesca Cosanti, Germano Oviani, η Nοτιοαφρικανή Marjorie Van Heerden, η Aγγλίδα Helen Pooley και ο Βούλγαρος Stefan Georgiev.

Εμπνεύστηκαν από τα βιβλία του
Η εικαστικός Έφη Βάγκνερ εμπνεύστηκε από το παραμύθι του για μεγάλους «Θάλασσες του έρωτα, ουτοπικές» (Εκδόσεις Έλιξ, 2010) και δημιούργησε εικαστικά έργα τα οποία το κοινό είδε στην ομώνυμη έκθεσή της που ταξίδεψε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αίγινα και στο Παρίσι. Εκθέσεις με έργα τους από εικονογραφήσεις παραμυθιών του έχουν επίσης πραγματοποιήσει ο Νικόλας Ανδρικόπουλος, η Έφη Λαδά και η Chiara Fedele.

Γράφει στίχους για τη συλλογή με τα τραγούδια του Τριγωνοψαρούλη
Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Δέσποινα Σουγιούλ, Κώστα Θωμαΐδη, Σπύρο Λάμπρου και Γιώργο Χριστιανάκη.

Έχουν παιχτεί τα θεατρικά του:
«Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος», «Ο Βιβλιοπόντικας», «Παραμύθια να τα φας στο πιάτο», «ΟΙΚΟλογήματα» και «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει», το οποίο είναι και το πρώτο του έργο που γράφτηκε αρχικά ως θεατρικό, μετά από παραγγελία του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Επισκέψεις σε σχολεία και προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας
Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες, όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και με άρθρα του σε περιοδικά.

Συνεργάζεται και γράφει άρθρα για περιοδικά για παιδιά
Για μια δεκαετία ήταν συνεργάτης των περιοδικών «Το παιδί μου κι εγώ» και «Παράθυρο στην εκπαίδευση», καθώς και της παιδικής εφημερίδας «Φινιστρίνι».
Σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο».

Συμμετέχει ενεργά σε δράσεις για το βιβλίο
Το 2013 ανακηρύχθηκε από την ΕΨΥΠΕ Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία.
Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου είναι πρόεδρος.

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Φραντσέσκα Κοζάντι γεννήθηκε στη Μαρτίνα Φράνκα, κοντά στο Τάραντο της Ιταλίας,  το 1985. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει κτηνίατρος. Σήμερα συνεχίζει να αγαπά πολύ τα ζώα αλλά προτιμά να τα ζωγραφίζει, γιατί τελικά σπούδασε εικονογράφηση και animation στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Design στη Ρώμη. Το 2006 παρακολούθησε μαθήματα δίπλα στον Carll Cneut, ενώ το 2005 πήρε μέρος στο διαγωνισμό Libri mai visti και το έργο της "La gallina collodiana" επιλέχθηκε στα πενήντα πρώτα έργα που αποτέλεσαν την έκθεση. Το 2007 κέρδισε το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό του λογότυπου της Προεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου του Τμήματος Κοινοτικής Πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με την εικονογράφηση βιβλίων για παιδιά, διδάσκοντας παράλληλα και σε σχολές γραφιστικής.

Τα βιβλία που εικονογράφησε
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ!, Εκδόσεις Πατάκη (2008)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί, Εκδόσεις Πατάκη (2008)    
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Η μικρή Γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι;, Εκδόσεις Πατάκη (2009)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Οικολογήματα, Εκδόσεις Πατάκη (2009)     
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει, Εκδόσεις Πατάκη (2009)   
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Το Αστροπελέκι με την περιέργεια βρίσκει λύση για την ενέργεια, Εκδόσεις Πατάκη (2010)