More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΚαλοκαιρινός οδηγός 2019: 60 βιβλία για παιδιά και νέους που αξίζει να...

    Καλοκαιρινός οδηγός 2019: 60 βιβλία για παιδιά και νέους που αξίζει να διαβάσουν αυτό το καλοκαίρι

    Μετά τη ΧΡΥΣΗ ΛΙΣΤΑ για παιδιά 0-7 και 8-16 ετών αλλά και τη Χρυσή Λίστα Βιβλίων Γνώσεων, το ELNIPLEX, έχοντας την πληρέστερη βιβλιοθήκη για παιδιά και νέους του ελληνικού διαδικτύου, δημοσιεύει και φέτος τον ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΟΔΗΓΟ, μια συγκεντρωτική λίστα βιβλίων για παιδιά, νέους και μεγαλύτερους αναγνώστες που, κατά τη γνώμη μας, αξίζουν της προσοχής του αναγνωστικού κοινού. Για ένα καλοκαίρι γεμάτο καλά βιβλία και όμορφες αναγνώσεις, σε θάλασσες και βεράντες, δωμάτια ή μέσα μετακίνησης.

    Η επιλογή των βιβλίων έχει γίνει, όπως πάντα, με πολύ μεγάλη προσοχή και αίσθημα ευθύνης προς τα παιδιά και όλους τους αναγνώστες που δαπανούν τα χρήματά τους προκειμένου να αγοράσουν αξιόλογα βιβλία.

    Επιλέξαμε βιβλία που εκδόθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ αφήσαμε εκτός τα βιβλία που μπήκαν στη Χρυσή Λίστα 2019 για παιδιά 0-7 και τη Χρυσή Λίστα 2019 για παιδιά 8-16 ετών για τον πολύ απλό λόγο ότι μπορείτε να τις δείτε και να τις συμβουλευθείτε καθώς περιέχουν τα καλύτερα βιβλία της χρονικής περιόδου Απρίλιος 2018-Απρίλιος 2019.

    Στον Καλοκαιρινό Οδηγό θα βρείτε 60 βιβλία για παιδιά, νέους και… λιγότερο νέους:

    -2 για παιδιά 0-4 ετών
    -6 για παιδιά περίπου 4-5 ετών
    -24 για παιδιά περίπου 5-7 ετών
    -8 για παιδιά περίπου 8-10 ετών
    -10 για παιδιά 10-15 περίπου ετών
    -1 βιβλίο… μια κατηγορία μόνο του
    -2 βιβλία για γονείς και όχι μόνο και
    -5 για κάθε αναγνώστη από 16 ετών και άνω (κλείνοντας το μάτι στους ενήλικες).
    -2 ιστορίες… μετά μουσικής

    Τα μισά από αυτά ανήκουν σε ξένους δημιουργούς και τα άλλα μισά σε Έλληνες, ενώ προέρχονται από 18 εκδοτικούς οίκους: Άγκυρα, Βιβλιοσκόπιο, Διάπλαση, Διόπτρα, Ελληνοεκδοτική, Elxis, Επόμενος Σταθμός, Ίκαρος, Καλειδοσκόπιο, Κέδρος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Μεταίχμιο, Μάρτης, Μίνωας, Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Φώσφορος, Ψυχογιός.

    Για παιδιά 0-3 ετών (+1)

    Πού είναι η κυρία πάπια; της Ίνγκελα Πέτερσον Αριένιους

    Μετά τα “Πού είναι η κυρία Ζέβρα;” και “Πού είναι ο κύριος Σκύλος;” η Ίνγκελα Πέτερσον Αριένιους επανέρχεται με ένα ακόμα επιτυχημένο πολυτροπικό board book (σκληρό, ανθεκτικό χαρτόνι) που θα διασκεδάσει και θα εξασκήσει στη λογική hide and seek παιδιά από λίγων μηνών μέχρι περίπου 24-30 μηνών.Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ

    Κύριλλος, ταξιδεύοντας για ένα χαμόγελο…, του Τιμ Χόπγκουντ

    Κανείς δεν χαίρεται όταν βλέπει τον Κύριλλο το σύννεφο. Όλοι τον κατηγορούν πως τους χαλάει τη μέρα. Θα καταφέρει ο Κύριλλος να κοιτάξει μια φορά κάτω στη γη και να αντικρίσει ένα χαμόγελο χαράς; Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ

    Μην ξεχάσετε τα φετινά διαμάντια της Χρυσής Λίστας 2019:

    Τις ασυναγώνιστες Ζωογραφιές, η πρώτη μου πινακοθήκη ζώων, των Τ. Ντόναλντσον και Σ. Κινγκ-Τσάϊ (για παιδιά 3-6 ετών)
    και την τελευταία ιστορία της Jannie Ho Η Κου Τάβη ψάχνει για την τέλεια αγκαλιά! (0-3 ετών)

    Για παιδιά 4-5 ετών (+-1)

    Παρακαλώ, μπαμπά, φέρε μου το φεγγάρι, του Έρικ Καρλ

    Μαγεία για κάθε παιδί. Από τον μεγαλύτερο μάγο του picture book του τελευταίου μισού αιώνα. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ

    Επιθεωρητής Φλόκος: Η υπόθεση του χαμένου φρυδιού, της Άντζελα Κίογκαν

    Ένα άκρως διασκεδαστικό μυστήριο τέχνης, μουσειακής και εικαστικής αγωγής, παρατηρητικότητας και ενσυναίσθησης, βραχείας φόρμας. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ

    Ματίς, η μαγική διαδρομή, του Τιμ Χόπγκουντ

    Ένα μικροσκοπικό σαλιγκάρι μάς θυμίζει
    ότι η τέχνη είναι παντού γύρω μας
    και ομορφαίνει με μαγικό τρόπο τις διαδρομές της ζωής μας… Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ

    Ο δικός μου ο παππούς, του Μάκη Τσίτα

    Ο Μάκης Τσίτας αποτυπώνει έναν υπέροχο παππού, πάντα παρόντα, πάντα ετοιμοπόλεμο για παιχνίδι και ταξίδι, για περιπέτεια και ιστορίες, για συμπαράσταση και μοιρασιά, για χρόνο ουσίας, χρόνο δημιουργικό με τον εγγονό του. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ

    Δυο φίλοι μα τι φίλοι, της Έμιλι Γκράβετ

    Ο Ρος είναι σκίουρος. Ο Ρέος είναι αρουραίος. Όλοι πιστεύουν ότι αυτοί οι δυο δεν πρέπει να είναι φίλοι. Όμως… γιατί όχι; (ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ELNIPLEX)

    Μια στάλα θάρρος, της Νίκολα Κινίαρ

    Μπορεί ένα κουνέλι που δεν τολμάει να βγει από το σπίτι του να δείξει μια στάλα θάρρος; Ο Λόγκαν ξεκινάει για την πρώτη του περιπέτεια, και δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένος γι’ αυτό. Έξω όμως τον περιμένει ένας εκπληκτικός κόσμος, αρκεί να βρει το κουράγιο να τον ανακαλύψει… (ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ELNIPLEX)

    Για παιδιά 5-7 ετών (+-1)

    Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

    Στο βιβλίο αυτό, όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας, «θίγεται το θέμα του σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά.  Ένα έργο τέχνης, αποκομμένο βίαια από το οικοδόμημά του, σαν ένας άνθρωπος που έπεσε θύμα αρπαγής, συναλλαγής και εκμετάλλευσης, μιλά στον μικρό αναγνώστη εξηγώντας του πώς νιώθει κάθε μέρα στην ξενιτιά που οδηγήθηκε ακούσια. Το παιδί έτσι, με οδηγό το συναίσθημα, αντιλαμβάνεται την αξία του επαναπατρισμού όλων των μαρμάρων της Ακρόπολης και της επανασύστασης των εμβληματικότερων μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της κοινής μήτρας όλων μας.» (ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ELNIPLEX)

    Ο κήπος του Έβαν, του Μπράιαν Λις

    Ο Κήπος του Έβαν είναι ένα από τα πιο ειλικρινή, ρεαλιστικά, γοητευτικά, λογοτεχνικά παρά το βραχύ τους κείμενο βιβλία που θα διαβάσετε ποτέ. Την απενοχοποίηση του θυμού, της θλίψης και της οργής ως αντίδρασης στην απώλεια και το ξανάνιωμα της καρδιάς και της ζωής δε θα το βρείτε παρά σε ελάχιστα βιβλία παγκοσμίως. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ

    Φίλοι Πάνω Κάτω, των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη

    Ένα ιδιαιτέρως θεατρικό, ευρηματικό, κλιμακωτό παραμύθι βγαλμένο από τις απρόσωπες πολυκατοικίες και τις ψυχρές γειτονιές των σύγχρονων αστικών κέντρων, όπου κανείς δεν ξέρει καν ποιος ζει δίπλα/πάνω/κάτω του, όπου η επιφύλαξη, η αποξένωση και η εσωστρέφεια κυριαρχούν και χρειάζεται το τυχαίο ή ο αυθορμητισμός ενός παιδιού για να προκαλέσει έναν σεισμό χρωμάτων και γνωριμιών… Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Γραμμή 28, του Ντάβιντε Κάλι

    Η τελευταία μέρα στη δουλειά για τον Αμαντέο, οδηγό στη Γραμμή 28 του τραμ της Λιααβόνας μετατρέπεται σε ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις. Για τον Αμαντέο, το να κατηφορίσει, να στρίψει δεξιά ή αριστερά, ή ακόμη και να κάνει ζιγκ-ζαγκ αυτό το τραμ, κρύβει έναν μυστικό σκοπό: με τους ξαφνικούς ελιγμούς της αμαξοστοιχίας, φέρνει πιο κοντά τους ντροπαλούς ερωτευμένους επιβάτες, και ενεργεί σαν άλλος θεός της Αγάπης! Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Η Ζωή με τον μπαμπά, του Δημήτρη Τσιλινίκου

    Ένα ιδιαίτερης ομορφιάς κείμενο για τη ζωή μόνο με έναν μπαμπά. Αναπληρώνεται η αγάπη; Πόσο δύσκολη είναι η συμβίωση όταν η μαμά “λείπει” από το σπίτι; Πώς βλέπει το παιδί αυτήν την σχέση με τον μπαμπά; Εκμεταλλεύεται την φροντίδα, δίχως να συμμετέχει στον κύκλο εργασιών ενός σπιτιού; Ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς, μετά βεβαιότητος. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Καλοκαίρι στο κουτί, της Αργυρώς Πιπίνη και του Αχιλλέα Ραζή

    Η Αργυρώ Πιπίνη μας χαρίζει ένα μικρό αριστούργημα. Το ποιητικό της κείμενο, συγκινητικά τρυφερό, είναι γεμάτο σύντομες αλλά γλαφυρές περιγραφές καλοκαιρινών στιγμών! Μια προσεγμένη έκδοση για αναγνώστες που είναι ή που θα ήθελαν να ξαναγίνουν παιδιά! Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Ψίθυροι στην αμμουδιά, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

    Οι αμμοθίνες, ένα ευαίσθητο οικοσύστημα που κινδυνεύει από την έντονη παρουσία του ανθρώπου στις ακτές, φιλοξενούν πληθώρα ζώων και φυτών που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης σ΄αυτές. Οι αμμοθίνες συγκρατούν την άμμο σταθεροποιώντας την ακτογραμμή από τη διάβρωση και προστατεύουν την ενδοχώρα από τα κύματα της θάλασσας και τους ανέμους (ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ELNIPLEX).

    Οι εκλογές των ζώων, των Πάουλα Ντεσγκάλδο και Πέδρο Μαρκούν

    Μικρά, ουσιαστικά μαθήματα δημοκρατίας με υπέροχο τρόπο. Παίξτε όλοι με τα παιδιά αυτό το βιβλίο. Είναι τόσο μα τόσο διδακτικό χωρίς να το επιδιώκει. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Το ψηλότερο βουνό βιβλίων στον κόσμο, της Ροθίο Μπονίγια

    Η ιστορία του Ερρίκου που έγινε διάσημος και οι άνθρωποι που έμαθαν την ιστορία του έτρεξαν από την άλλη άκρη της γης για να θαυμάσουν το ψηλότερο βουνό βιβλίων στον κόσμο. Ο Ερρίκος μέσα από τα βιβλία του ταξίδεψε σε κόσμους φανταστικούς, ανακάλυψε έναν φανταστικό κόσμο, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δε γνώριζε καν την ύπαρξη του… Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο– Οι Πιτσιμπουίνοι, της Ευτυχίας Γιαννάκη

    «Τα πρώτα μου μυστήρια», είναι η νέα σειρά μυστηρίου για παιδιά που υπογράφει η βραβευμένη συγγραφέας  αστυνομικών μυθιστορημάτων Ευτυχία Γιαννάκη και πρωταγωνιστούν οι Πιτσιμπουίνοι και σε ρόλο ντετέκτιβ, ο Μικρός Μπλε. Δεν πρόκειται για μια απλή περιπέτεια μυστηρίου αλλά για μια γοητευτική, εύρυθμη, καλοστημένη ιστορία, όπου η δεξιότητα της παρατηρητικότητας παίζει το ρόλο της. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Ο γάτος που έφυγε με τα χελιδόνια, του Χρήστου Μπουλώτη

    Ο γάτος Ξενοφών ζει στην αυλή του αρχαιολογικού μουσείου ενός ελληνικού νησιού. Ένα φθινόπωρο αποφασίζει να ακολουθήσει τα χελιδόνια στην Αίγυπτο, όπου ζει στην αυλή ενός άλλου μουσείου, με διαφορετικά αρχαιολογικά ευρήματα. Όμως σύντομα η νοσταλγία για την πατρίδα κι ένα όνειρο σημαδιακό τον οδηγούν πίσω στο νησί. Τι θα βρει άραγε εκεί;
    Μια παραμυθένια ιστορία κεντημένη με θαυμαστές αλήθειες, ποιητική, μαγική και ζεστή σαν το πολυαγαπημένο Άγαλμα που Κρύωνε (ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ELNIPLEX).

    Ο φίλος μου ο Τζιμ (Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος), της Κίττυ Κράουθερ

    Η Kitty Crowther δημιουργεί ένα αριστουργηματικό βιβλίο για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή, την κοινωνική απόρριψη, τη φιλία, την αγάπη. Τα «ιδιαίτερα» εξωτερικά μας χαρακτηριστικά δεν είναι εκείνα που μας κάνουν απαραίτητα μοναδικούς. Η ιδιαιτερότητα και η ομορφιά βρίσκονται μέσα μας· στην ψυχή, στο μυαλό, στην καρδιά μας… Στις ικανότητες που ο καθένας μας διαθέτει και που μπορεί μέσα από αυτές να προσφέρει στον κόσμο γύρω του. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Χάρτινα αεροπλανάκια, του Τζιμ Χέλμορ

    Τόσο απλό, τόσο δυνατό! Απόλυτος συγκερασμός λόγου και εικόνας. Το κείμενο, λιτό, καθαρό, βαθύ και ειλικρινές καθρεφτίζεται στις εικόνες που επίσης χωρίς καμία υπερβολή εκπέμπουν τη χαρά των δύο παιδιών και τα δυνατά συναισθήματα που βιώνουν μεταδίδοντας μια έντονα ονειρική διάθεση. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Ο Νόι και η γιαγιά, του Μπέντζι Ντέιβις

    Μπέντζι Ντέιβις. Νόι. Βιβλίο τρίτο. Μετά τη φάλαινα και τη φάλαινα του χειμώνα, το μοναχικό αγόρι, ο Νόι, πηγαίνει να μείνει στο ανεμοδαρμένο νησάκι της απόμακρης γιαγιάς που έχει τις δικές συνήθειες: ροχαλίζει, έχει κουβέρτες γιαγιαδίστικες που γδέρνουν, μαγειρεύει σούπες με φύκια και φυλάει τα δόντια της σε ένα βαζάκι… Υπέροχο… Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Ευτυχία είναι ένα καρπούζι πάνω στο κεφάλι σου, της Στέλλα Ντρέις

    Αυθεντική, σπιρτόζικη, καλογραμμένη, ανατρεπτική, με γνήσιο, ρεαλιστικό χιούμορ η ιστορία της βραβευμένης Stella Dreis που ιχνηλατεί έξυπνα και απλά το μυστικό της αληθινής ευτυχίας που δεν βρίσκεται ασφαλώς στην αντιγραφή της ευτυχίας του γείτονα αλλά σε κάτι πολύ πιο ουσιώδες και ξεκάθαρο: να… έχεις ένα καρπούζι πάνω στο κεφάλι σου… όταν σου κάνει κέφι! Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Μπαμπά, μπορούμε να πάρουμε σκύλο αντί για μυρμήγκι; του Φίλιππου Φωτιάδη

    Ο βραβευμένος εικονογράφος Φίλιππος Φωτιάδης επιστρέφει με μια δική του χιουμοριστική και καλογραμμένη ιστορία! Απολαυστικά ξεκαρδιστική και άμεση η πρωτοπρόσωπη αφήγηση κυρίως στα σημεία στα οποία περιγράφονται τα ατυχήματα του άτυχου Μίλτου. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Φεγγαροπαιχνίδισματα, του Ανέστη Ποϊράζη

    Ένα πολύ όμορφο, διαφορετικό, μετρημένο, θεατρικής δομής, παραμύθι που αναδεικνύει την ευεργετική επίδραση της μουσικής στη ζωή μας, την δύναμη του τυχαίου ως παράγοντα που δίχως να το επιδιώκει και να χειραγωγεί, κατορθώνει να αναταράξει τον μέχρι τότε κόσμο του και να φανερώσει την αγάπη και το ταλέντο του για τη μουσική. Yψηλής αισθητικής η εικονογράφηση. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Οι μέρες της Σιωπής, της Έφης Λαδά

    “Οι μέρες της Σιωπής” της Έφης Λαδά είναι ένα βιβλίο γεμάτο συμβολισμούς που αγγίζει με την λιτότητα του λόγου του τον αναγνώστη κάθε ηλικίας διαγράφοντας στα χείλη ένα χαμόγελο και δημιουργώντας ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Ένα βιβλίο που ξυπνάει θύμισες που όλοι θα θέλαμε να θάψουμε βαθιά μέσα μας, εφιάλτες που τάραξαν τα ελληνικά “ήσυχα καλοκαίρια μας”, εκείνον του 2007 με βασική σκηνή του παραλόγου την Πελοπόννησο και τον άλλον, τον πιο νωπό στην μνήμη, του 2018… Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Τα ασημένια παπούτσια, της Έλλης Πεταλά

    Η Έλλη Πεταλά μετά το όμορφο Ήταν κάποτε ένα όνειρο, επανέρχεται δύο χρόνια μετά με μια καλογραμμένη, ρεαλιστική, φιλοσοφικά ορθή ιστορία που αποκαλύπτει μεστά τον μαγικό κόσμο των παιδιών και την στάση ζωής της δωρεάς ενός αντικειμένου όταν παύει να προσφέρει σε εμάς τη δύναμή και τη χαρά του. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Το μαγικό κλειδί, της Λίνας Μουσιώνη

    Η Λίνα Μουσιώνη επιλέγει τις λέξεις μια προς μια και ξεδιπλώνει μια περιπέτεια με φανταστικά στοιχεία και με πρωτοπρόσωπη αφήγηση περιγράφει την εναλλαγή των συναισθημάτων και τα στάδια που περνάει ένα παιδί, από τον θυμό, την ματαίωση, τον φόβο, την απογοήτευση μέχρι την παραδοχή του λάθους και την ανάγκη για συγχώρεση. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Μια άδεια κουβαρίστρα, της Φωτεινής Βασιλείου

    Η Αλίκη όλο ζηλεύει! Και όλο θυμώνει και σταματάει το παιχνίδι της στη μέση. Κι άλλες φορές, πάλι, βάζει τα κλάματα. Χαρούμενη πάντως δεν είναι. Μια μέρα ρωτάει τον παππού της: Παππού, τι είναι χαρά; κι εκείνος για απάντηση της χαρίζει ένα κουτί με μια άδεια κουβαρίστρα. Έτσι ξεκινά η Αλίκη να ανακαλύπτει τη χαρά. Τι είναι αυτό, όμως, που μας κάνει πραγματικά χαρούμενους; Ποια αόρατη κλωστή δένει τις χαρούμενες στιγμές και τις τυλίγει σε μια άδεια κουβαρίστρα; Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Στον κόσμο με τις παύσεις, του Frank J. Sileo

    Μερικές φορές έχουμε ανάγκη από μία παύση! Να σταματήσουμε ό,τι κάνουμε, να πάρουμε μια ανάσα και να μείνουμε λίγο με τον εαυτό μας. Παρακολουθώντας τι συμβαίνει σε μία γειτονιά μια μέρα του καλοκαιριού, οι μικροί αναγνώστες θα μάθουν πώς να ζουν απλές, καθημερινές στιγμές ενσυνείδητα και πώς ο κόσμος μας προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες για παύση! Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Οι περιπέτειες της Βούλας στο Κόκκινο Βιβλίο, της Σταυρούλας Παγώνα

    Ένα ταξίδι περιπλάνησης μαζί με τη Βούλα μέσα στο Κόκκινο βιβλίο, για τα συναισθήματα και τη διαφορετικότητα. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Τα φανταστικά μου ταξίδια, του Βασίλη Κουτσιαρή

    Η Νεφέλη είναι μαθήτρια της Δευτέρας Δημοτικού και σε όλα τα μαθήματα παίρνει πάντα Α κι όχι με έναν αλλά με τρεις τόνους. Όμως δεν τα καταφέρνει τόσο καλά και στα προφορικά. Κάτι περίεργο συμβαίνει και μόλις η δασκάλα της κάνει μια ερώτηση, χάνεται στον δικό της κόσμο και χάνει τη μιλιά της… Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Μην ξεχάσετε τα φετινά διαμάντια της Χρυσής Λίστας 2019:

    την μαγική Υπόγεια εκδρομή, της Χριστίνας Φραγκεσκάκη,
    την ευφυή Χαριστική βιβλιοθήκη, των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Δικαίου Χατζηπλή,
    το μοναδικό Ο Αρκούδος, το Πιάνο, ο Σκύλος και το Βιολί, του Ντέιβιντ Λίτσφιλντ,
    το έξοχο Η Θάλασσα είδε, του Τομ Πέρσιβαλ,
    το γεμάτο χιούμορ και φιλία Γύρνα σπίτι λέμε, του Τζόρι Τζον,
    το άκρως βοηθητικό Η ανησυχία της Ρούμπι του Τομ Πέρσιβαλ
    και το διασκεδαστικό Ένα βουνό καρότα, της Κέιτι Χάντσον

    Το κόμικ του καλοκαιριού (και όχι μόνο):

    Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής, των Δ. Βανέλλη & Θ. Πέτρου

    Ένα από τα κορυφαία βιβλία της χρονιάς, ανεξαρτήτως είδους, για κάθε αναγνώστη από 8-9 ετών. Η ζωή του Χαλεπά είναι κάτι παραπάνω από συγκινητική. Είναι ένα σεμινάριο της έκτασης που μπορεί να πάρει η ζωή σου, μια συντριβή της καθήλωσης και του ζωντανού θανάτου που μπορεί να σε οδηγήσει το περιβάλλον σου, ένας αετός στα στήθια σου ενώ σπαράζεις δέσμιος στα Τάρταρά σου. Κι η ζωή του και ο τρόπος που την μεταφέρει το κόμικ των Βανέλλη και Πέτρου είναι ένα χάσμα σεισμού μέσα σου, που όμοιό του δεν βρίσκεις συχνά. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Για παιδιά 8-10 ετών (+-1)

    Το χαμόγελο της γάτας, του Νικόλα Ρώσση

    Δεύτερο, εξαίρετο βιβλίο της σειράς Μυστήρια Χαμόγελα, μετά Το Ατρόμητο χαμόγελο… Ένα νησί γεμίζει ξαφνικά με γάτες. Ποια είναι η τρομερή αλήθεια πίσω από το γεμάτο γάτες νησί; Και ποια είναι η σχέση τους με τα αυτιά των γαϊδάρων; Ένα μυστήριο που περιμένει τη λύση του. Ξεκαρδιστικές ιστορίες με ήρωες ένα αγόρι, έναν σκύλο, έναν δράκο και ένα τέρας που κρύβεται στην ντουλάπα. Μαζί λύνουν τα πιο απίθανα μυστήρια και συμμετέχουν στις πιο πρωτότυπες μυστικές αποστολές. Πολυεπίπεδες ιστορίες με ανεπαίσθητη πολιτικοποιημένη ματιά. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Μικρά γατικά: Αντώνιος και Κλεοπάτρα, της Αργυρώς Πιπίνη

    Μετά το πρώτο βιβλίο της σειράς “Περικλής και Ασπασία“, η σειρά “Μικρά Γατικά” και η συγγραφέας τους Αργυρώ Πιπίνη μας ξεναγούν στο μυθικό ζεύγος της Κλεοπάτρας και του Αντώνιου. Και το κάνουν εκπληκτικά. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Ο Μπίλι και οι Μικροσκοπίνοι, του Ρόαλντ Νταλ

    Η μαμά του Μπίλι λέει ότι δεν πρέπει ποτέ να βγει έξω απ’ την πόρτα του κήπου και να εξερευνήσει το σκοτεινό δάσος. Έτσι, μια μέρα, ο Μπίλι κάνει αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ! Εκεί συναντά τους Μικροσκοπίνους, τα μικροσκοπικά ανθρωπάκια που ζουν σε σπίτια μέσα στους κορμούς των δέντρων. Οι Μικροσκοπίνοι όμως κινδυνεύουν. Ο απαίσιος Μουγκρόδοντας, ο φόβος και ο τρόμος του δάσους, τους εξαφανίζει κατά χιλιάδες… (ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ELNIPLEX).

    Απίθανες ιστορίες, των Ελένης Κατσαμά και Φίλιππου Μανδηλαρά

    Πολύ έξυπνο τετράδιο δημιουργικής γραφής. Οι συγγραφείς εκκινούν από ένα  πραγματικό γεγονός και γράφουν μια ιστορία ξεστρατίζοντας από την απόλυτη πραγματικότητα των γεγονότων, παραδίδοντας την ηγετική σκυτάλη στη φαντασία, τις λέξεις, το παράλογο, το αστείο, το απίθανο. Οι ιστορίες τους είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Κουρσάροι της περιπέτειας: Η τρομερή διαθήκη του Τζέρεμι Χόπερτον, του Ντάβιντε Μοροζινότο

    Ο συγγραφέας δημιουργεί μια ναυτική περιπέτεια επαπροσδιορισμού του εαυτού, με ηρωίδα ένα μικρό κορίτσι της υψηλής κοινωνίας που δεν αποδέχεται τα προδιαγεγραμμένα και με πίστη αναζητά την αλήθεια της χιλιάδες ναυτικά μίλια από εκεί που θεμελιώνεται το μέλλον της. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Η Νεφέλη, ο κύριος Μ και τα Ρομποφρίξ 181, της Ειρήνης Γιαβάση

    Τι είναι τα Ρομποφρίξ-181 τελικά; Ποια κόντρα υπάρχει μεταξύ του κυρίου Μ. και του Φώτη Φυντανάκη και γιατί ο κύριος Μ. θέλει να καταστρέψει τα Ρομποφρίξ-181; Τι είναι ο Εξοντωτής Ξένης Παρουσίας; Πώς γεμίζουν τα σχολεία με Ρομποφρίξ-181 και που εμπλέκεται η Νεφέλη σε αυτήν την κόντρα… έξω από το Κέντρο Τεχνολογικών Ερευνών; Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Τι τρέχει με τον θείο Θέμο; της Ελένης Γεωργοστάθη 

    Μια δροσερή, ευχάριστη, καλοδομημένη περιπέτεια, με αρκετό χιούμορ και δόσεις μυστηρίου που παίζει με τις στερεοτυπικές πρώτες μας εντυπώσεις από τους άλλους, την αναζήτηση της αλήθειας πέρα από τις απλές ενδείξεις ή συμπτώσεις, την αρχαιολογική σκαπάνη και τα μαγικά της μονοπάτια και ασφαλώς τον έρωτα -μην τον ξεχνάς αυτόν, είναι κλειδί- ως ανώτερη δύναμη αποδιοργάνωσης και αναδιοργάνωσης. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Βικτώρια, της Λίνας Μουσιώνη

    Όλοι λένε πως είμαι το καλύτερο παιδί. Δεν είμαι μία Βικτώρια. Είμαι πολλές. Βικτώρια η φρόνιμη. Βικτώρια η ευγενική. Βικτώρια η άριστη. Αν ζυγιστώ, θα είμαι πιο βαριά κι από τρεις μπαμπάδες. Αλλά εγώ δε θέλω να είμαι πολλά παιδιά μαζί. Θέλω να είμαι η Βικτώρια η αληθινή. Ευτυχώς βρήκα τη λύση, κι αν έχετε παρόμοια προβλήματα, προτείνω να την εφαρμόσετε κι εσείς (ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ELNIPLEX).

    Για παιδιά περ. 10-15 ετών 

    Το τρανζιστοράκι, του Γιώργου Γρηγοράκη

    Μυρωδιές, ψίθυροι, μελωδίες και εφηβικά σκίρτημα ξεδιπλώνονται μέσω της αφήγησης του παντογνώστη αφηγητή ο οποίος με αφορμή τη συνάντηση δύο αντρών, του Άλκη και το Θάνου, κάνει μια αναδρομή στα εφηβικά τους χρόνια. Η ώριμη γραφή, η αμεσότητα στο ύφος αλλά και οι «καλοδουλεμένοι» χαρακτήρες του βιβλίου κερδίζουν τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Το σκιάχτρο, του Αιμίλιου Σολωμού

    Μαγικές εικόνες από καλοκαίρια ξεχασμένα, νοσταλγικά, μυρωδιές από ζεστά σταροχώραφα που θροίζουν σε όμορφες ανοιχτωσιές της ελληνικής επαρχίας. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Η κατάρα της Χαμένης Ατλαντίδας, του Άρη Δημοκίδη

    2019 μ.Χ. ή κάπου εκεί περίπου. Ένας νεαρός άντρας παλεύει με τα κύματα κάτω από την πανσέληνο της Σαντορίνης. Με τύχη και ένα δυνατό κύμα γλιτώνει τον πνιγμό, όχι όμως και ένα δυνατό χτύπημα στα βράχια που τον οδηγεί στην αγκαλιά της αμνησίας. Πρόκειται για έναν διάσηµο Έλληνα φωτογράφο ο οποίος ξυπνάει με αμνησία έχοντας τραβήξει φωτογραφίες µιας ολόχρυσης υποβρύχιας πόλης που µοιάζει µε τη χαµένη Ατλαντίδα (ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ELNIPLEX).

    Το αγόρι που πετάει, του Σπύρου Γιαννακόπουλου

    Μετά την Πορτοκαλάδα με Ανθρακικό και τον Μασκοφόρο Εκδικητή, ο δεκάχρονος Άγης και ο θείος του Χάρης μπλέκονται σε νέες περιπέτειες. Από σύμπτωση βρίσκονται στην πρεμιέρα μιας φαντασμαγορικής παράστασης. Ο διάσημος σκηνοθέτης Κάρολος Χριστοφόρου ανεβάζει στο Κρατικό Θέατρο τη Ναταλία του Τρέχοφ. Πρωταγωνίστρια είναι η ντίβα Λίνα Ζαφειροπούλου η οποία στο φινάλε της παράστασης πρόκειται να φορέσει την ανεκτίμητης – αντικειμενικής αλλά και ιστορικής – αξίας τιάρα της Μαρίας Μπάλλας. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Οικογένεια Ιντρίγκ: Το αίνιγμα του μπλε ζαφειριού, των Πιερντομένικο Μπακαλάριο και Αλεσάντρο Γκάτι

    Ένας κίτρινος φάκελος στο γραμματοκιβώτιο της μονοκατοικίας της οικογένειας Ιντρίγκ. Είναι από την θεία Έντα. Και όπως ορίζει η οικογενειακή παράδοση, το δείπνο σήμερα θα σερβιριστεί στις οκτώ ακριβώς στην αίθουσα των δεκατριών ρολογιών, στον πρώτο όροφο της οικίας Ιντρίγκ. Αυτό σήμαινε πως η θεία Έντα είχε… σημάνει… αποστολή! Κι αυτή θα ήταν η πρώτη αποστολή για τα παιδιά της οικογένειας, το βάπτισμα του πυρός, που θα γινόταν μάλιστα στο Παρίσι. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Το μυστήριο του πειρατικού θησαυρού, του Jorn Lier Horst

    Πριν 20 χρόνια ο ιστορικός Αρτούρ Μπρούμαν αναζητούσε τον μυστηριώδη Θησαυρό του Καραβιού. Δεν τον βρήκε. Έφυγε αφήνοντας όλα του τα υπάρχοντα στο δωμάτιο 209 του πανδοχείου Μαργαριτάρι. Α! Άφησε και τον παπαγάλο του που όλοι τον φωνάζουν με το ίδιο όνομα, Αρτούρ. Τα παιδιά της ομάδας ΚΛΟΥ θα προσπαθήσουν να ξεμπλέξουν το μυστήριο που σκεπάζει την παράξενη αυτή υπόθεση. Μα… το κουβάρι δείχνει πολύ μπερδεμένο και οι εκπλήξεις δεν σπανίζουν… Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Στο λόφο του Γουότερσιπ, του Ρίτσαρντ Άνταμς

    Ένα παράξενο μυθιστόρημα θα κάνει την εμφάνισή του κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 60′, από τον Άγγλο συγγραφέα Ρίτσαρντ Άνταμς, με τίτλο Στο λόφο του Γουότερσιπ (Watership Down), κι αυτό γιατί οι πρωταγωνιστές δεν είναι άνθρωποι αλλά… κουνέλια. Πολλοί εκδότες θα το δουν με δυσπιστία, επτά θα το απορρίψουν, μέχρι το 1972 που ο Ρεξ Κόλλινς θα πιστέψει στη διαφορετικότητα του μυθιστορήματος και θα πάρει την απόφαση να προχωρήσει στην έκδοσή του… Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Το μυστικό του νυχτερινού τρένου, της Σύλβια Μπίσοπ

    Η Μαξ ξεκινάει ένα συναρπαστικό ταξίδι: πρόκειται να διασχίσει την Ευρώπη με τρένο. Θα μπορέσει άραγε να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης ενός διαμαντιού ανεκτίμητης αξίας και να βρει πώς θα οδηγήσει τον κλέφτη ενώπιον της δικαιοσύνης; Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Τα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν-Η επιστροφή, της Λου Κούενζλερ

    Με τις γερμανικές βόμβες να πέφτουν σαν βροχή στο Λονδίνο, τον χειμώνα του 1940, η δωδεκάχρονη Έντιθ αναγκάζεται να αποχωριστεί τη μητέρα της Φίλις –η οποία κατατάσσεται στην πολεμική αεροπορία– και να ζήσει για ένα διάστημα μαζί με τη θεία της στις Τρεις Καμινάδες· το εμβληματικό σπίτι της οικογένειας στο Γιορκσάιρ. Στο τρένο θα γνωριστεί με την Γκρέτα και τον αδερφό της Γκας, που κι αυτοί ακολουθούν τη μαζική εκκένωση του Λονδίνου (ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ELNIPLEX).

    Ο εξερευνητής, της Κάθριν Ράντελ

    Από το κάθισμά του στο μικροσκοπικό αεροπλάνο, ο Φρεντ παρακολουθεί τα μυστήρια της ζούγκλας του Αμαζονίου. Το όνειρό του από παιδάκι ήταν να γίνει εξερευνητής, να γράψει ιστορία και να διαβάσει το όνομά του στις λίστες των μεγάλων ανακαλύψεων. Αν μόνο μπορούσε να προσγειωθεί και να ψάξει μόνος του… Καθώς το αεροπλάνο συντρίβεται μέσα στην πυκνή βλάστηση, ο Φρεντ δεν έχει άλλη επιλογή… (ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ELNIPLEX).

    Κορυφαίες επιλογές για αναγνώστες 16+

    (για μεγάλους εφήβους και ενηλίκους)

    Η γυναίκα του Ίσνταλ, του Βαγγέλη Γιαννίση

    Το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα της χρονιάς; Πιθανότατα! Ο Βαγγέλης Γιαννίσης χαρακτηρίζεται- από πολλούς- ως ο Έλληνας Nesbo. Δικαίως. Το επίπεδο γραφής του είναι πολύ ψηλό, εφάμιλλο των Σκανδιναβών μετρ του είδους. Το βιβλίο αυτό, βασισμένο στην πραγματική υπόθεση της γυναίκας του Ίσνταλ, η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, πρόσφατα διασκευάστηκε σε podcast από το BBC, σε συνεργασία με το κορυφαίο νορβηγικό τηλεοπτικό κανάλι NRK TV. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Περί ηρώων και τάφων, του Ερνέστο Σάμπατο

    Το magnum opus του “του τελευταίου κλασικού της αργεντίνικης λογοτεχνίας”, σύμφωνα με την El Pais. Ένα έργο ασυμβίβαστο και πρωτότυπο, που βάζει τον αναγνώστη σε ένα κατακερματισμένο σύμπαν απ’ το οποίο δύσκολα θα βγει αλώβητος (ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ELNIPLEX).

    Η λέξη είναι φόνος, του Άντονι Χόροβιτς

    Ο Άντονι Χόροβιτς καταφέρνει από τις πρώτες κιόλας σελίδες να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον και σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι κρατάς στα χέρια σου ένα βιβλίο που σου επιβάλει να το διαβάσεις. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Η φωνή του τοξότη, της Μία Σέρινταν

    Η Φωνή του Τοξότη είναι η ιστορία μιας γυναίκας αλυσοδεμένης στην ανάμνηση μιας εφιαλτικής νύχτας και ενός άντρα που κρατά στα χέρια του το κλειδί για την απελευθέρωσή της. Ταυτόχρονα είναι η ιστορία ενός σιωπηλού άντρα που ζει με έναν ανείπωτο πόνο και μιας γυναίκας που θα τον βοηθήσει να ξαναβρεί τη φωνή του (ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ELNIPLEX).

    Η ξηρασία, της Τζέιν Χάρπερ

    Η Αυστραλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ κι έναν αιώνα, και στη μικρή πόλη της Κιβάρα έχει να βρέξει δύο ολόκληρα χρόνια. Οι εντάσεις που υποβόσκουν στην κοινότητα γίνονται αφόρητες όταν τρία μέλη της οικογένειας Χάντλερ βρίσκονται νεκρά. Όλοι θεωρούν ότι ο αρχηγός της οικογένειας Χάντλερ, ο Λιουκ, αυτοκτόνησε αφού σκότωσε τη σύζυγο και τον εξάχρονο γιο του (ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ELNIPLEX).

    Mετά μουσικής

    Λέω να πετάξω, του Δημήτρη Μπασλάμ

    Ένα από τα πλέον λυρικά και άρτια μουσικά παραμύθια που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στην Ελλάδα, μια ολοκληρωμένη δουλειά, μουσικά, στιχουργικά, ερμηνευτικά, αφηγηματικά, που σέβεται πρωτίστως το παιδί αλλά και κάθε ακροατή, μια δουλειά υψηλής αισθητικής που απολαμβάνεις να ακούς. Όλη η παρουσίαση εδώ.

    Νανουρίσματα, του Παναγιώτη Γιατράκου

    Νανουρίσματα παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα, σε στίχους Ιωάννη Πάττα και Χρύσας Σκοπελίτου, και πρωτότυπη μουσική του Παναγιώτη Γιατράκου, τραγουδισμένα από αγαπημένες φωνές, έρχονται να βάλουν σε λόγο την αγάπη και την φροντίδα.
    Με την τρυφερή εικονογράφηση της Μαρίνας Στελλάτου (ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ELNIPLEX).

    Για γονείς

    Χτίζοντας ταυτότητα, του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη

    Προτείνεται για κάθε πραγματικά υπεύθυνο, ανήσυχο γονέα που βλέπει την γονεϊκή ιδιότητα ως κάτι παραπάνω από εκπλήρωση μιας κοινωνικής επιταγής και συγκυρία. Εκδόσεις Ίκαρος. Έξοχο. Πολύτιμο. Πλήρες. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Πώς να ενισχύσουμε τη δύναμη του παιδικού εγκεφάλου, της Τζιλ Σταμ

    Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους ανατρέφουν και φροντίζουν παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας (γονείς, βρεφονηπιοκόμους, παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας κτλ.). Είναι εύληπτο χωρίς να παύει ποτέ να είναι απόλυτα επιστημονικό και μπορεί να το διαβάσει και να το αξιοποιήσει κάθε γονιός και ειδικός της αγωγής. Αρκεί να θέλει να κατανοήσει και ο ίδιος τη σημασία των πέντε πρώτων ετών στη ζωή του παιδιού και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει, αναπτύσσεται και επηρεάζεται ο εγκέφαλός μας. Όλη η παρουσίαση του βιβλίου εδώ.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular